Gdje je zapravo problem sa religijom?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hakiz

#1401 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

KraljicaIzJajca wrote: 12/10/2021 12:49
Ateista wrote: 12/10/2021 12:25

Nemam pojma, ne pratim nista od toga, kazem da moze biti ideologija vezana za ateizam, ali da to ne znaci da je ateizam ideologija.
To je politički aktivizam, a prije je ateizam bio isključivo u okvirima filozofije.

Postoje, naravno, različiti koncepti ateizma.

Nije ni teizam ideologija ili doktrina, dogma, zato je bespotrebno tvrditi da to nije ni ateizam, naravno da nije.
Ateizam je samo stav da nema boga. Sve ostalo je zloupotreba tog pojma u razne lične, političke, ideološke itd svrhe. Nema u ateizmu ništa osim stava da nema boga. Nikakvih kocepata, istih ili različitih. Ništa.
KraljicaIzJajca

#1402 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by KraljicaIzJajca »

Hakiz wrote: 12/10/2021 12:52
KraljicaIzJajca wrote: 12/10/2021 12:49

To je politički aktivizam, a prije je ateizam bio isključivo u okvirima filozofije.

Postoje, naravno, različiti koncepti ateizma.

Nije ni teizam ideologija ili doktrina, dogma, zato je bespotrebno tvrditi da to nije ni ateizam, naravno da nije.
Ateizam je samo stav da nema boga. Sve ostalo je zloupotreba tog pojma u razne lične, političke, ideološke itd svrhe. Nema u ateizmu ništa osim stava da nema boga. Nikakvih kocepata, istih ili različitih. Ništa.
Teizam je vjerovanje da ima Bog, ateizam je vjerovanje da nema Boga. Ne može teizam biti ideologija, a ateizam, istovremeno nije, samo vas ispravljam.
Netočno, postoje koncepti ateizma, kao kod teizma.
Ateizam je nekad bio isključivo filozofiranje o nevjerovanja u Boga, ali to već, u moderno doba više nije.
Ateista

#1403 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Ateista »

KraljicaIzJajca wrote: 12/10/2021 12:56

Teizam je vjerovanje da ima Bog, ateizam je vjerovanje da nema Boga. Ne može teizam biti ideologija, a ateizam, istovremeno nije, samo vas ispravljam.
Ateizam je nekad bio isključivo filozofiranje o nevjerovanja u Boga, ali to već, u moderno doba više nije.
Nije teizam, ali jeste svaka od religija vrsta ideologije, a biti teista znaci prihvatiti religiju.
Hakiz

#1404 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

Zašto nas ispravljaš, ne negiramo.

Teizam nije ideologija.

Religioznost, davanje atrubuta bogu, pripisivanje mu moći i djela, opisivanje, to je ideologija.

Postoji li vjernik koji vjeruje da postoji bog, a da nema predstavu kakav je, zašto je bog?
Ateista

#1405 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Ateista »

DrinaBH wrote: 12/10/2021 12:42
Ateista wrote: 12/10/2021 12:31

Jako relativno, recimo homoseksualnost i sex prije braka su u dosta religija nemoralni, kod vecine drugih ljudi tu nema nista nemoralno, ne postoje kazne za to u zakonu osim u zemljama gdje vladaju vjerski zakoni.

Moji roditelji mogu snositi dio odgovornosti zbog odgoja, ali ne mogu za moje gene i prirodne predispozicije, oni su samo roditelji i ne mogu izabrati koji geni ce biti zastupljeni ni bilo sta drugo, bar za sad ne mogu. Bog se pretstavlja kao svemoguc i da nas je stvorio, moze uticati na to. Ako roditelji nekad budu mogli birati gene svoje djece, bice jos vise odgovorni.
Pišemo o dobrom i lošem, a ne moralnom i nemoralnom. Kada činiš nešto nemoralno (naveo si primjer homoseksulanosti i seksa prije braka) ne štetiš nikome, jesam li u pravu? A kada nekome činiš loše (otuđiš nešto) činiš drugom loše.

Mogu snositi dio odgovornosti, ali neće nikad odgovarati za tvoje nedjela pred zakonom. Već sam napisao, nema logike postojanja Boga ako će stvoriti sve ljude gdje će se unaprijed znati ko će činiti loše, a ko dobro i zato je svakome podario um da može da razlikuje dobro od zlog. Spomenuo si psihopate i mentalno bolesne čini mi se, možda su oni kolatelaralna šteta kako bi se iskušao neki drugi vjernik.

Kako ti znaš šta je dobro, a šta loše u životu, ako je relativan pojam? Odnosno, kako znaš šta nećeš, a šta hoćeš činiti?
Pa i to je dobro i lose, samo sto nije ista tezina ako nekog ubijes i ako si homoseksualac, ali se smatra losim i to jeste pitanje morala sve.
Ima puno jos primjera.
Nece roditelji odgovarati pred zakonom, ali realno snose dio odgovornosti, da su drugacije neke stvari radili i dijete bi bilo drugacije.

Slazem se da je jedino univerzalno pravilo dobrog i loseg to da li nekog ugrozavas, ali i to se moze razlicito tumaciti, te religije imaju dodatne stvari koje smatraju losim i nemoralnim iako nikog ne ugrozava.

Ja imam svoje moralne norme, one su vjerovatno produkt kombinacije mog mozga (zasluzni geni) i odgoja od strane roditelja i drugih bliskih ljudi koji su imali uticaj na mene, te generalno dogadjaji iz mog zivota koji su me oblikovali, to je ono sto sam ja. Da stavis drugu osobu u potpuno iste uslove, isti roditelji i sve isto, ta osoba bi bila drugacija zbog svojih gena i nacina na koji mozak reaguje na tu okolinu. Da sam sa istim mozgom rodjen u nekoj drugoj porodici, odrastao sa drugim ljudima, drugo vrijeme i slicno, bio bih sigurno puno drugacija osoba, svjestan sam toga.
KraljicaIzJajca

#1406 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Hakiz wrote: 12/10/2021 13:01

Teizam nije ideologija.

Religioznost, davanje atrubuta bogu, pripisivanje mu moći i djela, opisivanje, to je ideologija.

Postoji li vjernik koji vjeruje da postoji bog, a da nema predstavu kakav je, zašto je bog?
Jer Ateista je milion puta napisao na temi da ateizam nije ideologija, nisi ga ispravio, pa sam osjetila potrebu vas oboje ispravim.

Tvrdiš da je ateizam upotrebljen u druge svrhe, pa tako je sa i teizmom, upotrebljen je u razne svrhe društava i zajednica.
KraljicaIzJajca

#1407 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Ateista wrote: 12/10/2021 13:00

Nije teizam, ali jeste svaka od religija vrsta ideologije, a biti teista znaci prihvatiti religiju.
Netočno, biti teista ne znači biti automatski sljedbenik religije.
Ateista

#1408 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Ateista »

KraljicaIzJajca wrote: 12/10/2021 13:21
Ateista wrote: 12/10/2021 13:00

Po cemu je onda teista? Ako mislis na vjernike koji ne prihvataju religije to su deisti. Ne znam kako bi neko mogao biti teista bez prihvatanja religije?
Ateista

#1409 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Ateista »

KraljicaIzJajca wrote: 12/10/2021 13:19

Teizam nije ideologija.

Jer Ateista je milion puta napisao na temi da ateizam nije ideologija, nisi ga ispravio, pa sam osjetila potrebu vas oboje ispravim.

Tvrdiš da je ateizam upotrebljen u druge svrhe, pa tako je sa i teizmom, upotrebljen je u razne svrhe društava i zajednica.
Teizam je sirok pojam jer predstavlja pripadnost nekoj religiji, ali ne definise kojoj, i sam po sebi nije ideologija ali bi trebao da podrazumijeva pripadnost nekoj. Dalje detalje odredjuje podskup teista, odnosno kojoj konkretno religiji pripada jer svaka za sebe definise pravila, sam teizam ne, on u tom smislu predstavlja pojam slicno kao ateizam i koji oznacava prihvatanje neke religije.
KraljicaIzJajca

#1410 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Ateista wrote: 12/10/2021 14:02
KraljicaIzJajca wrote: 12/10/2021 13:21

Po cemu je onda teista? Ako mislis na vjernike koji ne prihvataju religije to su deisti. Ne znam kako bi neko mogao biti teista bez prihvatanja religije?
The Sunday Assembly is a godless congregation that celebrates life.

https://sundayassembly.online/

https://theweek.com/articles/459707/why ... bal-church

:D

Khm, deizam je vrsta teizma. ;-)
Ateista

#1411 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Ateista »

KraljicaIzJajca wrote: 12/10/2021 14:23
Ateista wrote: 12/10/2021 14:02

Svasta ce ljudima pasti na pamet, pa cak i ateisticke crkve... :-)

Koliko ja shvatam, teizam i deizam se razlikuju upravo u tome sto prvi osim vjerovanja u boga prihvataju i neku religiju, dok drugi ne prihvataju religiju. Sad citam, po zvanicnoj definicini je u stvari deizam vjerovanje u boga koji se ne mijesa u ljudsko ponasanje i samo je kreator, ali sustinski se razlikuje od bar vecine religija. U svakom slucaju, deizam se ne smatra podskupom teizma, kao sto ni agnosticizam nije podskup ateizma, sve su kategorije za sebe, samo sto se cesto podjela banalizuje i svodi na teizam i ateizam, pa se ostavlja utisak da su ostalo podkategorije ove dvije glavne.
KraljicaIzJajca

#1412 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Ateista wrote: 12/10/2021 14:11

Teizam je sirok pojam jer predstavlja pripadnost nekoj religiji, ali ne definise kojoj, i sam po sebi nije ideologija ali bi trebao da podrazumijeva pripadnost nekoj. Dalje detalje odredjuje podskup teista, odnosno kojoj konkretno religiji pripada jer svaka za sebe definise pravila, sam teizam ne, on u tom smislu predstavlja pojam slicno kao ateizam i koji oznacava prihvatanje neke religije.
Religija ne obuhvata isključivo vjerovanje u Boga.
KraljicaIzJajca

#1413 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Ateista wrote: 12/10/2021 14:34
KraljicaIzJajca wrote: 12/10/2021 14:23

Koliko ja shvatam, teizam i deizam se razlikuju upravo u tome sto prvi osim vjerovanja u boga prihvataju i neku religiju, dok drugi ne prihvataju religiju. Sad citam, po zvanicnoj definicini je u stvari deizam vjerovanje u boga koji se ne mijesa u ljudsko ponasanje i samo je kreator, ali sustinski se razlikuje od bar vecine religija. U svakom slucaju, deizam se ne smatra podskupom teizma, kao sto ni agnosticizam nije podskup ateizma, sve su kategorije za sebe, samo sto se cesto podjela banalizuje i svodi na teizam i ateizam, pa se ostavlja utisak da su ostalo podkategorije ove dvije glavne.
Kategorije su nekad kombinirane, jer posjeduju nekoliko zajedničkih elemenata.
Ateista

#1414 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Ateista »

KraljicaIzJajca wrote: 12/10/2021 14:51
Ateista wrote: 12/10/2021 14:34

Kategorije su nekad kombinirane, jer posjeduju nekoliko zajedničkih elemenata.
Imaju zajednicke elemente, ali opet svaka jasno definise sta u nju spada.
¤ jelena ¤

#1415 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by ¤ jelena ¤ »

foxlife wrote: 11/10/2021 20:49
¤ jelena ¤ wrote: 09/10/2021 00:23

Negirati postojanje Boga znači znati da Bog ne postoji, a to znanje baziraš na nepostojanju egzaktnih dokaza.

Ako takvi dokazi ne postoje, onda je vjerovanje u nepostojanje suvišno.

Postoje dokazi da nešto postoji - znaš da to postoji.

Ne postoje egzaktni dokazi da nešto postoji - vjeruješ da to nešto postoji ili znaš da ne postoji...stvar ličnog izbora.
ne postoji dokaz da nesto ne postoji jer ne mozes dokazati nepostojanje
Nepostojanje dokaza da nešto postoji meni je dokaz da to nešto ne postoji.

Zašto bih ja uopšte dokazivala nepostojanje nečega onome ko tvrdi da to nešto postoji, a meni ne može dokazati to postojanje?
MarlboroGold

#1416 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by MarlboroGold »

Pa sami atributi koji su pripisani abrahamskom Bogu diskvalifikuju ga kao biće čije se nepostojanje ne može dokazati. Može sasvim logički ako se baziramo na poznata 4 O (omnipotent, omnipresent, omnibenevolent i omniscient). Atributi su međusobno kontradiktorni, kao i sa realnošću. Iako je teret na onima koji tvrde da nešto postoji da to i dokažu to ne znači da se nepostojanje ne može dokazati u ovom konkretnom slučaju bazirano na ovim atributima.

Ako kažemo da je svemoćan i postavimo pitanje može li kreirati kamen koji je toliko težak da ga ni on sam ne može podići ako je odgovor da, onda nije svemoćan. Ako je odgovor ne onda postoji granica njegove moći.

Ako kažemo da je sveznajući i da vidi svu budućnost to se kosi sa slobodnom voljom, odnosno voljom da svjesno učinimo nešto drugačije.

Ako kažemo da je dobroćudan, da je svemoćan i uporedimo sa realnošću vraćamo se na primjer prirodnog zla koje dopušta da se događa u vidu djece koja se rode smrtno bolesna. Kako je onda svemoćno, a pogotovo dobroćudno biće? Ako je svemoćan i dobroćudan odakle onda zlo? Bilo bi jasno da zlo ne postoji, ali postoji.

To je što se tiče abrahamskog Boga. Naravno bazirano na ljudskom umu.

Već je problem u vezi deističkog Boga kojem se ne pripisuju takvi atributi.
Bloo
Globalna šefica

#1417 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote: 12/10/2021 19:39 Kako je onda svemoćno, a pogotovo dobroćudno biće? Ako je svemoćan i dobroćudan odakle onda zlo? Bilo bi jasno da zlo ne postoji, ali postoji.
Pa dobroćudan kao tumor. :mrgreen:
MarlboroGold

#1418 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: 12/10/2021 19:44
MarlboroGold wrote: 12/10/2021 19:39 Kako je onda svemoćno, a pogotovo dobroćudno biće? Ako je svemoćan i dobroćudan odakle onda zlo? Bilo bi jasno da zlo ne postoji, ali postoji.
Pa dobroćudan kao tumor. :mrgreen:
:| :mrgreen:
Hakiz

#1419 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

Teizam nije ideologija.

Ateizam nije ideologija.
foxlife

#1420 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by foxlife »

¤ jelena ¤ wrote: 12/10/2021 18:41
foxlife wrote: 11/10/2021 20:49

ne postoji dokaz da nesto ne postoji jer ne mozes dokazati nepostojanje

Zašto bih ja uopšte dokazivala nepostojanje nečega onome ko tvrdi da to nešto postoji, a meni ne može dokazati to postojanje?
nije to dokazivanje nepostojanja nego krive logike onoga koji tvrdi nesto da postoji a ne moze dokazati
¤ jelena ¤

#1421 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by ¤ jelena ¤ »

foxlife wrote: 12/10/2021 21:07
¤ jelena ¤ wrote: 12/10/2021 18:41

nije to dokazivanje nepostojanja nego krive logike onoga koji tvrdi nesto da postoji a ne moze dokazati
Ne postoji prava i kriva logika.
foxlife

#1422 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by foxlife »

Teizam nije ideologija.

razlika izmedju teizma i ateizma upotrebljeni u druge svrhe je sto je u ateizmu vlastita korist najcesce vlast a u teizmu je kroz religije je upotrebljno u svrhu branjenja vjerovanja ideologije postojanja boga

oni su ubili charlie hedbo jer su naslikali muhameda i to su uradili iskljucivo iz vjere ne zbog licne koristi
lenjin i ostali diktatori su koristili ateizam da ostanu na vlasti da uklone neistomisljenike a moguce da i nisu bili ateisti nebitno
kao sto bakir dodik i covic koriste nacionalne interese vjeru i nacionalizam zbog svog bogacenja ne zato sto vole jedan drugi treci narod
foxlife

#1423 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by foxlife »

¤ jelena ¤ wrote: 12/10/2021 21:09
foxlife wrote: 12/10/2021 21:07

naravno da postoji
logika je kad ti je nuzda ides u toalet ne u spavacu jer nemas sta traziti u spavacoj u toj situaciji
kao i ovo dokazivanje necega sto ne postoji je kriva logika
¤ jelena ¤

#1424 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by ¤ jelena ¤ »

foxlife wrote: 12/10/2021 21:13
¤ jelena ¤ wrote: 12/10/2021 21:09

naravno da postoji
logika je kad ti je nuzda ides u toalet ne u spavacu jer nemas sta traziti u spavacoj u toj situaciji
Jarane, đe piše da treba dokazivati nešto što ne postoji....sem u tvojim postovima?

Čitaj pažljivije, pobogu si brate.

I ne izmišljaj nepostojeće grane logike.
foxlife

#1425 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by foxlife »

¤ jelena ¤ wrote: 12/10/2021 22:35
foxlife wrote: 12/10/2021 21:13

naravno da postoji
Jarane, đe piše da treba dokazivati nešto što ne postoji....sem u tvojim postovima?

Čitaj pažljivije, pobogu si brate.

I ne izmišljaj nepostojeće grane logike.
sad izvrces rijeci
jel uporno govorite dokazite da ne postoji
Post Reply