Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Josip321

#52626 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Josip321 »

jeza u ledja wrote: 05/10/2021 22:49
spinel_ wrote: 05/10/2021 22:31 Prvo se nauci i ti i svi ostali sta znaci pojam "antivakser" pa onda dodji na temi i nekome dijeli te epitete.

Da skratim. Da bi nekoga tim pojmom nazvao taj mora biti opcenito protiv svih vrsta vakcina nevezano za ove eksperimentalne i mora.biti protiv toga da se bilo ko cijepi.
Da. O njima i govorim. Ima ih na ovoj temi.
Ljudi koji generalno ne zele primati nikakve vakcine. Zato i kazem da je takvih vrlo malo.
Takvih je uistinu vrlo malo. Ja sam neki dan čuo za jednog doktora koji je takav. A osobno ne poznajem niti jednoga.
Po tome je pogrešno zvati ljude antivakserima samo na osnovu toga što ne žele primiti cjepivo protiv korone.
banjaluka078
Moderator

#52627 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Lancet. I dovoljno mi je da ne znaš njegov naziv, ali znaš za izraelski dokumentarac mi već dovoljno govori.
Ja da sam htjela razumjeti vakcine, to bih studirala. Imam druge afinitete. Vjerujem drugima koji su stručnjaci u svom polju. Ja kad sam imala koronu, vakcina u Bosni je još bila SF. I tad sam rekla da ću primiti otrov ako treba, ali da koronu više neću imati. Naravno da sam se prije vakcine konsultovala sa svakim od specijalista koji me vodi. Nijedan nije bio protiv ili rekao "ne znam".

Loši ishodi su bukvalno u svim vijestima, svaki put kad se desi loša posljedica vakcine, vijesti polude, jedva dočekaju. Meni su uzeli do detalja sve podatke na revakcinaciji o tome kakve sam simptome imala poslije vakcinacije. Do najmanjih detalja.

Ne postoje "vakseri", pobogu. Šta su sad vakseri? Ljudi koji vjeruju u nauku i medicinu?!

Neće se dva doktora složiti u puno slučajeva, to nije ni tajna ni neobično, jedni se drže starih protokola, drugi novih, jedni su spremni rizikovati, drugi idu na sigurno, jedan je stručniji, odlučniji. Mene su dvojica iste specijalizacije liječili potpuno drugačije, ali obojica unutar onog što kaže struka. Što se korone tiče, puno toga je bilo novo i učilo se u hodu, naravno da u početku nije bilo jasnog stava.

I ne, nije slijepo vjerovanje, nego želja da se opet ne razbolim i želja da se zaštitim i na taj način.

Edit: Nijednim mi nije palo na um da bilo kome iz moje porodice i okoline sugerišem ds se vakciniše.
Josip321 wrote: 05/10/2021 22:42
Ali možda ne poznaješ širu sliku.
Molim te nemoj se uvrijediti, stvarno nemam namjeru uvrijediti. Ali vjerojatno ne razumiješ dovoljno cjepiva. Ne razumijem ni ja. Ali primjećujem da vjerojatno ne znaš puno toga.
Prvo, i vektorska su mRNA cjepiva.
K tome, u medije jednostavno ne dopiru vjesti o lošim ishodima cjepiva. A postoje. Možda zato se ti neki ljudi boje nuspojava.
Ako želiš mogu ti poslati link za izraelski dokumentarac gdje stotine cijepljenih svjedoče o tome kako im je zdravlje ozbiljno kompromitirana cjepivom.
Pa i to opet nije argument za ne cjepiti se ako bi bilo npr. da od 100 zaraženih od korone, umre ih pet. A od 100 cijepljenih, umre ih troje. Ali ostalih 97 je nakon toga zaštićeno. Onda logika nalaže da je manji rizik od cjepiva.
Ali pošto loši ishodi cjepiva ne mogu dospjeti do medija i time informirati ljude, to vjerojatno budi sumnju i otpor kod mnogih.

Također, da sada ne Googlam. Jedan od dva najcjenjenija medicinska časopisa, zove se Lancer ili tako nekako. U njemu je objavljeno istraživanje o onome nekom lijeku što su ga propagirali antivakserom. Sa "a" mu je ime, ne sjećam se sada. Objave istraživanje treće strane. Istraživanje u kojemu se navode konkretni doktori, bolnice, brojke testiranih pacijenata. Na raznim stranama svijeta. I zaključak je kako ne djeluje protiv korone.
Na osnovu toga istraživanja donese se odluka da, čini mi se WHO kaže kako se tim lijekom ne smije liječiti oboljele
A onda se kasnije ispostavi da to istraživanje nikako nije provedeno. Lancer povuče taj članak na kraju.
Možda taj lijek stvarno ne djeluje protiv korone. Ali čemu to lažno istraživanje. Naravno da je i taj slučaj, a i mnoštvo takvih utjecalo, pa i na mnoge liječnike, da donesu odluku da se ne cijepe.

S druge strane, to što je netko liječnik, ne znači da zna sve o koroni i ima ispravno mišljenje.
Evo slučaj jedne meni vrlo bliske osobe. Baš bliske. Koji je preboljela koronu. A i cjepila se kasnije. Liječnik, na covid odjelu radi, stavlja ljude na respirator. Veliki zagovornik cijepljenja. Pretpostavljam iz priča te osobe da je i nadređeni doktor "vakser".
Dakle, oboje vakseri. Ne slažu se oko načina lječenja, kako liječiti respiratorima. Kada sam upitao što, kako? Nije ta osoba htjela odgovoriti, što je korektan stav prema kolegi. To sam pitao nakon prvog ili drugog vala. Da li su se u međuvremenu usuglasili ne znam.
Ne postoji unificiran stav, unificirano znanje. Što onda ne propitivati ili biti skeptičan? Što slijepo vjerovati, nije sveta krava.
Last edited by banjaluka078 on 05/10/2021 23:17, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#52628 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Josip321 wrote: 05/10/2021 22:52
jeza u ledja wrote: 05/10/2021 22:49

Da. O njima i govorim. Ima ih na ovoj temi.
Ljudi koji generalno ne zele primati nikakve vakcine. Zato i kazem da je takvih vrlo malo.
Takvih je uistinu vrlo malo. Ja sam neki dan čuo za jednog doktora koji je takav. A osobno ne poznajem niti jednoga.
Po tome je pogrešno zvati ljude antivakserima samo na osnovu toga što ne žele primiti cjepivo protiv korone.
Ama, mislim, nije "antivakser" naucna definicija pa da se sad raspravljamo ko je sta.

U svakom slucaju sto vise prolazi vrijeme to se vise priblizava "definiciji" :D jer ostali polako dolaze sebi.

Ah, ili su primorani. :oops:
Josip321

#52629 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Josip321 »

banjaluka078 wrote: 05/10/2021 22:55 Lancet. I dovoljno mi je da ne znaš njegov naziv, ali znaš za izraelski dokumentarac mi već dovoljno govori.
Ja da sam htjela razumjeti vakcine, to bih studirala. Imam druge afinitete. Vjerujem drugima koji su stručnjaci u svom polju. Ja kad sam imala koronu, vakcina u Bosni je još bila SF. I tad sam rekla da ću primiti otrov ako treba, ali da koronu više neću imati. Naravno da sam se prije vakcine konsultovala sa svakim od specijalista koji me vodi. Nijedan nije bio protiv ili rekao "ne znam".

Loši ishodi su bukvalno u svim vijestima, svaki put kad se desi loša posljedica vakcine, vijesti polude, jedva dočekaju. Meni su uzeli do detalja sve podatke na revakcinaciji o tome kakve sam simptome imala poslije vakcinacije. Do najmanjih detalja.

Ne postoje "vakseri", pobogu. Šta su sad vakseri? Ljudi koji vjeruju u nauku i medicinu?!

Neće se dva doktora složiti u puno slučajeva, to nije ni tajna ni neobično, jedni se drže starih protokola, drugi novih, jedni su spremni rizikovati, drugi idu na sigurno, jedan je stručniji, odlučniji. Mene su dvojica iste specijalizacije liječili potpuno drugačije, ali obojica unutar onog što kaže struka. Što se korone tiče, puno toga je bilo novo i učilo se u hodu, naravno da u početku nije bilo jasnog stava.

I ne, nije slijepo vjerovanje, nego želja da se opet ne razbolim i želja da se zaštitim i na taj način.

Pa kako ti je dovoljno to što ne znam naziv časopisa? Zar bih ga trebao znati?
I što osuđujem dokumentarac kada apsolutno nemaš predstave što se u njemu govori?
Kako nešto možeš osuditi a ne znaš što je i o čemu je? Gdje je tu razum i logika?

Druga stvar. Ne osuđujem doktore niti ih ne proglašavam neznalicama. Samo kažem da njihovo znanje nije nepogrešivo i samim time da se ne smije preispitati.
Ja osobno imam jednu prilično rijetku bolest. Stoga sam primoran bio dosta toga o njoj naučiti. I kada kažem kako doktori nisu nepogriješivi mislim na to kako ipak moraš biti baš usko specijaliziran za neko područje da bi bio kompetentan pričati o tome. A o koroni pričati daju sebi za pravo mnogi samim time što su liječnici ili možda epidemiolozi, mikrobiolozi, genetičari.
Dok nije još bilo ovdje doktora koji je specijalizirao ovu oblast koju zahtijeva moja bolest, vodila me je jedna liječnica iz srodne oblasti.
I tako ona meni jednom kaže nešto, ne sjećam se točno što više, ali znam da sam ja kao student koji je imao genetiku odmah shvatio da je u krivu. A bilo je nešto o nasljeđivanju.
Pa doktorice, ne može biti tako, ja koji sam obični student znam da ne može biti tako. I objasnim joj mehanizam nasljeđivanja.
Ona stade, razmisli malo i uvidje da se zaletila, da sam u pravu.
Nisam prestao ići u nje. Nisam od tada vjerovao da je nestručna. Ne omalovažavam njeno znanje. I dalje je za mene bila vrhunski doktor koji ima 1000000 puta veće znanje od mene. Ali tada shvatiš da ako želiš nešto ozbiljno procjenjivati onda samo prati one kojima je ta branša najuža specijalnost. Jer medicina je preširoka da bi svatko znao sve.
banjaluka078
Moderator

#52630 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Josip321 wrote: 05/10/2021 23:16
A o koroni pričati daju sebi za pravo mnogi samim time što su liječnici ili možda epidemiolozi, mikrobiolozi, genetičari.
Kao i o vakcinama.

Forumaši su naročiti stručnjaci.
Josip321

#52631 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Josip321 »

banjaluka078 wrote: 05/10/2021 23:20
Josip321 wrote: 05/10/2021 23:16
A o koroni pričati daju sebi za pravo mnogi samim time što su liječnici ili možda epidemiolozi, mikrobiolozi, genetičari.
Kao i o vakcinama.

Forumaši su naročiti stručnjaci.
Pa ja ne govorim da znam nešto. Stoga niti ne odgovaram ljude od cjepiva.
Dok ih ti nagovaraš. Imamo pravo propitivati. I ja i ti.
banjaluka078
Moderator

#52632 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Josip321 wrote: 05/10/2021 23:34

Gdje&kad sam napisala nekome da primi vakcinu?
Bukvalno sam i napisala da nikad nikom nisam sugerisala da primi vakcinu.

Ja samo iznosim iskustva ljudi koji nemaju probleme poslije vakcije, jer je na forumu zavladalo mišljenje da je na snazi neka zavjera u kojoj vakcinisani ne govore da im je loše. Nije im loše, u tome je stvar.
Josip321

#52633 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Josip321 »

banjaluka078 wrote: 05/10/2021 23:41
Josip321 wrote: 05/10/2021 23:34

Gdje&kad sam napisala nekome da primi vakcinu?
Bukvalno sam i napisala da nikad nikom nisam sugerisala da primi vakcinu.

Ja samo iznosim iskustva ljudi koji nemaju probleme poslije vakcije, jer je na forumu zavladalo mišljenje da je na snazi neka zavjera u kojoj vakcinisani ne govore da im je loše. Nije im loše, u tome je stvar.
Ne nagovaraš ali govoriš da je suludo razmišljati na njihov način. Što je to?
Omalovažavao druge, mene npr. kada kažeš da mi mišljenje formira dokumentarac. Kojega počjuješ a ne znaš mu no naziv. Kamo li što se kaže u njemu.
A konkretno na mene ni ti taj dokumentarac niti neko drugo mišljenje doktora, medijski članak, ... ne utječe presudno da formiran svoj stav o cijepljenju. Moje se mišljenje formira postupno, zbirom svega dšto čujem, pročitam, vidim.
cvrčak_na_hedonizmu

#52634 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Opet ko copor hijena. Josipe, zaobidji ih, bezveze gubis vrijeme, vjeruj mi :D
zilog

#52635 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zilog »

Capljina74 wrote: 05/10/2021 20:20
zilog wrote: 05/10/2021 19:02

Ako procitas nit postova na koje sam odgovorio, vidjeces da sam reagovao na konstataciju, da se preopterecenost sistema moze rijesiti zaposljavanjem novog medicinskog osoblja. Usko grlo sigurno nije u nedostatku sestara, cistacica i tehnicara, nego strucnog kadra, koji se ne dobija gledanjem YT klipova i raspravom na forumu i FB.

Upravo to, sto si napisao, potvrdjuje da mozes imati 1000 respiratora, ali dzaba, ako nemas anesteziologa da prikljuci pacijenta na njega.
Postojeci zdravstveni sistem je dimenzionisan za "mirnodopske" uslove i svaki anesteziolog (radiolog, pulmolog...) angazovan da radi sa COVID pacijentima, je automatski iskljucen iz ostalih disciplina. Zar to nije prilicno jasno?
Pomislih Spiner, ali ipak Ziki u svom stilu.
Obuče se ljudi. To su i radili. Nije respirator lampas nego savremeni kompjuter sa programima.
Anesteziolog upada kod problema. Pad saturacije i prilagodjavanja protoka kroz baš kritičnih pacijenata.
Znam da nije lampas, ali nije ni Alien, pa da sam uradi intubaciju, koja se, valjda jos uvijek, radi pod anestezijom... :roll:
Capljina74

#52636 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

zilog wrote: 06/10/2021 00:23
Capljina74 wrote: 05/10/2021 20:20

Pomislih Spiner, ali ipak Ziki u svom stilu.
Obuče se ljudi. To su i radili. Nije respirator lampas nego savremeni kompjuter sa programima.
Anesteziolog upada kod problema. Pad saturacije i prilagodjavanja protoka kroz baš kritičnih pacijenata.
Znam da nije lampas, ali nije ni Alien, pa da sam uradi intubaciju, koja se, valjda jos uvijek, radi pod anestezijom... :roll:
Intubacija je krajni korak i radi se o veoma malom broju ljudi.

Nisi upućen pa ne znaš. Nije svako ko je na respiratoru intubiran. To je poslijednja faza iz koje se teško izvlače ljudi.
cvrčak_na_hedonizmu

#52637 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

zilog wrote: 05/10/2021 09:46
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 04/10/2021 23:03

Za pocetak, koristi jedninu umjesto mnozine. Dalje, koliko je vremena proslo od pojave covida do vakcine aka genske terapije ?

Dalje, gdje je ta dugorazvijana tehnologija bila koristena u sirokoj primjeni prije pojave eksperimentalne genske terapije koju lazno zovu vakcinom i za koju govore da je sigurnija od sladoleda, al niko nema odgovornost u slucaju kakvog zajeba.

Ne lazem, nikada, mozemo samo razlicito tumaciti odredjene podatke. Fino se igraj.
Hajde redom:
Proslo je nekih 8-9 mjeseci do kandidata za vakcinu. Duze nego sto prodje od pojave novog soja gripa do vakcine za taj sezonski soj. mRNA vakcine za COVID-19 su "genska terapija", koliko su i ostale vakcine. I jedne i druge indukuju proizvodnju antitjela. mRNA to radi za samo jedan Spike protein, dok "tradicionalne" vakcine isporuce i gomilu drugih nepoznatih proteina. To sto je tehnologiju moguce upotrijebiti za gensku terapiju, ne znaci da su to i vakcine bazirane na toj tehnologiji.

Nije siroko koristena jer je trazila ogromne investicije u lipid nanoparticle mehanizam za isporuku, ali je bila dobro poznata.
Pandemija je proglasena 30 Januara 2020, cini mi se, tako nesto, a Pfizer je poceo sa testnim genskim terapijama 05 Maja 2020 :? Moderna je imala "gotovu" vakcinu u Februaru 2020 :skoljka:

https://www.wsj.com/articles/drugmaker- ... 1582579099

https://www.cnbc.com/2020/05/05/pfizer- ... he-us.html

Nesto su mi ovo brzo sklepali :D

Dalje, koliko znam, a znam, kod vakcina koje su prave vakcine dobijamo umrtvljenu ili oslabljenu baju na koju organizam, logicno, reaguje i stvara imunitet. S druge strane kod eksperimentalne genske/proteinske terapije ne dobijamo umrtvljenu ili oslabljenu baju nego naredjenje organizmu/celijama za pravljenje spike proteina koji pomaze imunom sistemu sa se bolje nosi sa bajom, navodno. Referenca jel to fercera ili ne su samo i iskljucivo antitijela, a nije tako. Antitijela nisu jedina referntna tacka za imuni sistem. New Normal nauka, mediji i forumski botovi kazu da jesu. Zanimljivo.

Tehnologija nema, pardon, nije imala siroku upotrebu do ove masovne vakcinacije eksperimentalnom genskom/proteinskom terapijom koja je, kao sto napisah i obrazlozih, smlacena veoma brzo i za ciji ucinak proizvodjac, a bogme ni drzave nemaju nikakvu odgovornost, ali te zato tjeraju, bukvalno i doslovno, da je primis i sutis. Svako propitkivanje je antivaxxerstvo i teorija zavjere. Nema veze sto naucni konsenzus ne postoji, zapravo nije se uopste desio neki naucni okrugli stol gdje su sjele i raspravlje mudre glave koje ne misle isto, a takvih je masa, al su cenzurisani i to zestoko. Naime, dogma je dogma, nema dalje.

Zaista, imajuci u vidu sve gore navedeno, bas moras biti budala pa posumnjati da nesto moze otici u krivo i shodno tome odbiti da budes dzabni dobrovoljni pokusni kunic odnosno postati antivaxxer, teoreticar zavjere i hala/fb/yt naucnik :D

Nece da moze, barem sto se mene tice :D ko hoce, sretno mu bilo, ali antivaxxer i teoreticar zavjere prozivke su infantilne, jer je tema malo drugacija od onoga sto se predstavlja/spinuje da jeste ( ne govorim ovo tebi nego USA Kerberima ).
Last edited by cvrčak_na_hedonizmu on 06/10/2021 00:54, edited 1 time in total.
zilog

#52638 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zilog »

Capljina74 wrote: 06/10/2021 00:26
zilog wrote: 06/10/2021 00:23 Znam da nije lampas, ali nije ni Alien, pa da sam uradi intubaciju, koja se, valjda jos uvijek, radi pod anestezijom... :roll:
Nisi upućen pa ne znaš. Nije svako ko je na respiratoru intubiran. To je poslijednja faza iz koje se teško izvlače ljudi.
Ti ne znas sta ja znam, ni sta sam diskutovao.
Ako si pratio diskusiju, do anesteziologa se doslo upravo zbog invazivno ventiliranih pacijenata, kojih je trenutno 7 na Kosevu. Prema tome...
Zaklucak je, isto tako, da ne mozes olako setati ljekare i specijaliste sa infektivnih, na neinfektivne odjele.
Capljina74

#52639 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

zilog wrote: 06/10/2021 00:53
Capljina74 wrote: 06/10/2021 00:26

Ako si pratio diskusiju, do anesteziologa se doslo upravo zbog invazivno ventiliranih pacijenata, kojih je trenutno 7 na Kosevu. Prema tome...
Zaklucak je, isto tako, da ne mozes olako setati ljekare i specijaliste sa infektivnih, na neinfektivne odjele.
Sedam?

To je već ozbiljno.
zilog

#52640 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zilog »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 06/10/2021 00:48
zilog wrote: 05/10/2021 09:46

Hajde redom:
Proslo je nekih 8-9 mjeseci do kandidata za vakcinu. Duze nego sto prodje od pojave novog soja gripa do vakcine za taj sezonski soj. mRNA vakcine za COVID-19 su "genska terapija", koliko su i ostale vakcine. I jedne i druge indukuju proizvodnju antitjela. mRNA to radi za samo jedan Spike protein, dok "tradicionalne" vakcine isporuce i gomilu drugih nepoznatih proteina. To sto je tehnologiju moguce upotrijebiti za gensku terapiju, ne znaci da su to i vakcine bazirane na toj tehnologiji.

Nije siroko koristena jer je trazila ogromne investicije u lipid nanoparticle mehanizam za isporuku, ali je bila dobro poznata.
Pandemija je proglasena 30 Januara 2020, cini mi se, tako nesto, a Pfizer je poceo sa testnim genskim terapijama 05 Maja 2020 :? Moderna je imala "gotovu" vakcinu u Februaru 2020 :skoljka:

Dalje, koliko znam, a znam, kod vakcina koje su prave vakcine dobijamo umrtvljenu ili oslabljenu baju na koju organizam, logicno, reaguje i stvara imunitet. S druge strane kod eksperimentalne genske/proteinske terapije ne dobijamo umrtvljenu ili oslabljenu baju nego naredjenje
Spoiler
Show
organizmu/celijama za pravljenje spike proteina koji pomaze imunom sistemu sa se bolje nosi sa bajom, navodno. Referenca jel to fercera ili ne su samo i iskljucivo antitijela, a nije tako. Antitijela nisu jedina referntna tacka za imuni sistem. New Normal nauka, mediji i forumski botovi kazu da jesu. Zanimljivo.

Tehnologija nema, pardon, nije imala siroku upotrebu do ove masovne vakcinacije eksperimentalnom genskom/proteinskom terapijom koja je, kao sto napisah i obrazlozih, smlacena veoma brzo i za ciji ucinak proizvodjac, a bogme ni drzave nemaju nikakvu odgovornost, ali te zato tjeraju, bukvalno i doslovno, da je primis i sutis. Svako propitkivanje je antivaxxerstvo i teorija zavjere. Nema veze sto naucni konsenzus ne postoji, zapravo nije se uopste desio neki naucni okrugli stol gdje su sjele i raspravlje mudre glave koje ne misle isto, a takvih je masa, al su cenzurisani i to zestoko. Naime, dogma je dogma, nema dalje.

Zaista, imajuci u vidu sve gore navedeno, bas moras biti budala pa posumnjati da nesto moze otici u krivo i shodno tome odbiti da budes dzabni dobrovoljni pokusni kunic odnosno postati antivaxxer, teoreticar zavjere i hala/fb/yt naucnik :D

Nece da moze, barem sto se mene tice :D ko hoce, sretno mu bilo, ali antivaxxer i teoreticar zavjere prozivke su infantilne, jer je tema malo drugacija od onoga sto se predstavlja/spinuje da jeste ( ne govorim ovo tebi nego USA Kerberima ).
Necu dalje diskutovati.
Zlonamjerno poturas LAZ, da je mRNA vakcina - genska terapija.
To nije tacno! Da bi bila genska terapija, morala bi editovati genetski materijal.

https://en.wikipedia.org/wiki/Gene_therapy
Gene therapy is a medical field which focuses on the genetic modification of cells to produce a therapeutic effect or the treatment of disease by repairing or reconstructing defective genetic material.
mRNA vaccines are also not commonly considered a form of gene therapy, as they do not alter the patient's genome.
zilog

#52641 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zilog »

Capljina74 wrote: 06/10/2021 01:14
zilog wrote: 06/10/2021 00:53

Sedam?

To je već ozbiljno.
Naravno da nije, ali je prije bilo mnogo gore.
cvrčak_na_hedonizmu

#52642 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

zilog wrote: 06/10/2021 01:18
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 06/10/2021 00:48

Dalje, koliko znam, a znam, kod vakcina koje su prave vakcine dobijamo umrtvljenu ili oslabljenu baju na koju organizam, logicno, reaguje i stvara imunitet. S druge strane kod eksperimentalne genske/proteinske terapije ne dobijamo umrtvljenu ili oslabljenu baju nego naredjenje
Spoiler
Show
organizmu/celijama za pravljenje spike proteina koji pomaze imunom sistemu sa se bolje nosi sa bajom, navodno. Referenca jel to fercera ili ne su samo i iskljucivo antitijela, a nije tako. Antitijela nisu jedina referntna tacka za imuni sistem. New Normal nauka, mediji i forumski botovi kazu da jesu. Zanimljivo.

Necu dalje diskutovati.
Zlonamjerno poturas LAZ, da je mRNA vakcina - genska terapija.
To nije tacno! Da bi bila genska terapija, morala bi editovati genetski materijal.

https://en.wikipedia.org/wiki/Gene_therapy
Gene therapy is a medical field which focuses on the genetic modification of cells to produce a therapeutic effect or the treatment of disease by repairing or reconstructing defective genetic material.
mRNA vaccines are also not commonly considered a form of gene therapy, as they do not alter the patient's genome.
Nisi boldirao nista :D

Aha, a garancija da se genski materijal ne edituje je dugogodisnje istrazivanje koje traje mjesec dana :D Sve to cemo znati za 10 - 15 godina, do tada je vjerujte nam na rijec, obecavamo, ali ne garantujemo varijanta :D

Ne znam zasto, al ja nisam sklon takvim postupcima. Znam, antivaxxer, teoreticar zavjere i hala/fb/yt naucnik, sta cu, tako mi grah pao :D

Uglavnom, nije situacija crno - bijela kakvom se uporno predstavlja/spinuje da jeste.
Dead Man Walking

#52643 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dead Man Walking »

Trappist wrote: 05/10/2021 12:24
Milenkov buraz wrote: 05/10/2021 11:24

Preopterećenost sistema COVID pacijentima, šta da radiš kada imaš recimo 30 osoba koje trebaju mehaničku pomoć za disanje, vrlo zeznuita situacija, nećeš ih poslati kući sa visokom dozom C vitamina, to tako ne ide. Sve ovo napisano nije sporno ali ne vidim kako to osporava bolest COVID ili kako govori u prilog da je nema ili da ne trebamo obraćati pažnju na nju? I u člancima se govori da jedan dio tih smrti izazvan COVID-om ali da drugi dio vjerovatno uzrokovan idnirektno COVID-om tj. sistemom koji je preopterećen, sigurno ima i nemara doktora ali toga je uvijek bilo.
Recimo zapolis jos medicinskog kadra, prosiris bolnicke kapacitete i NE kupis kineske respiratore koji ne valjaju, za sve to imas godinu i po? Mislim ne znam, dajem samo neke primjere...
I Britanci kupovali Kineze? Zanimljivo. Jel preko Fikreta?
Ateista

#52645 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ateista »

zilog wrote: 05/10/2021 19:09
Ateista wrote: 05/10/2021 13:30

Naravno da ne mozes anesteziologa odskolovati tako brzo, ali nisu oni jedini koji rade, sigurno zbog onih ma respiratorima nisu morali otkazati sve operacije gdje trebaju anesteziolozi, sta je sa svim ostalim, evo laik1981 je nabrojao sta sve nije radilo, to sigurno nema veze sa covid odjelima.
Znam za slucajeve gdje su kao zbog nedostatka osoblja neke strucnjake ciji posao nije pogodjen covidom prebacivali na neke tehnicke poslove koje moze svako raditi bez med. obrazovanja, za to su mogli angazovati ljude sa biroa, kao i med. tehnicare koji su u velikoj mjeri na prvim linijama. Vecina odjela nema veze sa covidom i mogli su normalno raditi sve vrijeme.
Upravo sam u gornjem postu odgovorio. Ne mozes tek tako "setati" anesteziologe (radiologe...) iz infektivnog u "obicne" odjele, a tek nikako u, recimo, imunokompromitovano okruzenje, poput onkologije.
Sve se moze dobrom organizacijom, a i da ne moze, jeli nedostatak anesteziologa razlog sto su sve zivo zatvorili sto nema veze sa njima?
Ateista

#52646 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ateista »

jeza u ledja wrote: 05/10/2021 21:39
Josip321 wrote: 05/10/2021 21:31

Pa moj Ježu, da je sve tako kao ti predstavljaš, cijeli svijet, znanost, odnosi među ljudima bi se mogli prezentirati crno - bijelo.
Evo, npr. jedan "obični, radni" čovjek je na svom primjeru sažeo cijelo ponašanje ljudi. Kaže mi: Ja se neću cjepiti. Jedino ako me natjeraju da ne mogu raditi, kupovati, ... Onda ću morati.

On nije vakser.

U rodbini mi je jedan član umro od korone. I tada se od straha jedan drugi član rodbine cjepi. A supruga mu odluči da se ne cjepi. Oboje ih je strah korone. Kod njega je prevagnuo strah od smrti od korone. A kod nje vjerojatno strah od posljedica cjepiva.
Ili možda moralni razlozi. Ne znam, nisam pitao.
Djeca od preminule (ima i doktora) se i dalje ne žele cjepiti. Ne omalovažavaju koronu. Jedan od njih se baš drži mjera, maske, distanca, nesocijalizacija. Kćer i cijela obitelj dva puta preboljela koronu. Sva su djeca u biti preboljela koronu. Sin bio i teži slučaj ( kući sve predevero). Ali se boje cjepiva jer ne znaju što sve može iz toga proizaći.

Nije svijet crno - bijel.
"Vakser" ne postoji. Postoje samo antivakseri. "Vakser" je nebuloza kojom antivakseri zele sebe staviti u istu ravan sa normalnim svijetom.

Ja tebe jednostavno pitam, da li onaj ko je primio vakcinu moze biti "antivakser"? Niko nije fizicki bukvalno primoran da je primi. Mozda u Sjevernoj Koreji.

Ovo sve ostalo sto pricas su normalni razlozi zasto bi bilo ko primio vakcinu. Sta mislis da sam je ja primio jer mi je ceif? :-) Natjerala me nedaca. :D
Ja bih vaxerima nazvao one koji nagovaraju sve da se vakcinisu pod svaku cijenu, bez obzira na posljedice prve doze (moj slucaj) ili potencijalne posljedice zbog zdravstvenog stanja, one koji bi na bilo koji nacin diskriminisali nevakcinisane i uvodili zabrane, neka realna suprotnost pravim antivakserima.
Ateista

#52647 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ateista »

Josip321 wrote: 05/10/2021 22:11
jeza u ledja wrote: 05/10/2021 21:39

"Vakser" ne postoji. Postoje samo antivakseri. "Vakser" je nebuloza kojom antivakseri zele sebe staviti u istu ravan sa normalnim svijetom.

Ja tebe jednostavno pitam, da li onaj ko je primio vakcinu moze biti "antivakser"? Niko nije fizicki bukvalno primoran da je primi. Mozda u Sjevernoj Koreji.

Ovo sve ostalo sto pricas su normalni razlozi zasto bi bilo ko primio vakcinu. Sta mislis da sam je ja primio jer mi je ceif? :-) Natjerala me nedaca. :D
Možda ne postoje vakserom iz uvjerenja. Ali ima nešto mračno u nekim ljudima da imaju potrebu biti na strani jačih u datom trenutku. A to su trenutno oni koji su za cijepljenje.
To su oni koji ne vjeruju da nije sve crno bijelo. Za njih postoji samo crno bijelo i oni imaju potrebu dokazivanja vladajućima kako su oni lojalni i bezpogovorno prihvaćaju njihove naloge. A ostale cinkare.
Takvih ima i na temi.

Takvi će mene nazvati antivakserom. A evo, kroz cijelu debatu na topicu nisam niti jednom rekao: Ne cjepi te se.

Nego jednostavno mnogi imaju potrebu reći ti si antivakser. To je ono kada kažem da se dokazuju "nadređenima, nalogodavcima".

Budala ne mjenja mišljenje.
Nedavno sam izašao iz neke bolesti, odlučio se cjepiti u srijedu. Ali u ponedjeljak dobio neku virozu. Tako da nisam mogao.
Supruga u međuvremenu otišla kod svoje liječnice (inače, subspecijalizacija joj je dobro bliska cijepljenju) radi svoje dijagnoze i terapije. Pa ju usput pitala i za cijepljenje, nije bila sigurna točno koje cjepivo da primi.
Ova odgovorila da se ni slučajno ne cjepi. Može li barem klasičnom, Sinopharmom pita supruga? Ni njom, odgovorila.
A kada su se teko pojavila cjepiva isto ju je pitala, tada je rekla kako ne zna. Ako i bude neka bude Sputnjik, zadnja verzija. Ili Kinezi.
Usput, liječnici je od korone umro član obitelji. Ne stara osoba, koja je svakako bila na samrti.
:thumbup: za boldirano, jako zanimljiva analiza odredjenih ljudi, nije vezano samo za covid i ovu situaciju vec generalno.
banjaluka078
Moderator

#52648 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Josip321 wrote: 05/10/2021 23:49
Ne nagovaraš ali govoriš da je suludo razmišljati na njihov način. Što je to?
Ogromna razlika.

Ali da ne idemo dalje u raspravu, nema smisla, ne dijelimo mišljenje, a i vidim da me prozvaše hijenom i da imaju potrebu da te brane, jer nemam mišljenje popularno na ovom PF.
Ateista

#52649 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ateista »

ultima_palabra wrote: 05/10/2021 22:40 Pa ocigledno je doktorica neka budaletina.
Ovo je primjer vaxera o kojem sam govorio. Ako je doktorica rekla da se neko ne smije vakcinisati sigurno ima dobar razlog za to (slusaj struku), ali ko god ne forsira vakcinu pod svaku cijenu, cak i ako mozda ima opravdan razlog, taj je budala, antivakser i slicno.

Da se razumijemo, nemam pojma ko je doktorica ni da li je to stvarno opravdan stav ili ne, ali ovakva iskljucivost da je ona budala samo zato sto ne gura vakcone pod svaku cijenu je strasna, nedostatak bilo kakvog kritickog razmisljanja.
armin071

#52650 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

Britanski list "Times of London" izvijestio je o "misterioznom porastu srčanih udara zbog začepljenih arterija". U međuvremenu, britanski zdravstveni zvaničnici rekli su da su zapanjeni "naglim porastom uobičajene i potencijalno smrtonosne vrste srčanog udara u zapadnoj Škotskoj". Jesu li vakcine uzrok?
Locked