Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
cvrčak_na_hedonizmu

#52501 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Milenkov buraz wrote: 04/10/2021 22:16 @cvrčak_na_hedonizmu

Znam druže ali potencira se ovdje već nekoliko puta genaska terapija/vakcina a niko da kaže zašto je to loše. Ja laički znam da je to uvođenje normalnih gena u stanice koštane srži pa mi sada nije jasno zašto bi to bilo loše? Piše li to u Bibliji ili Kur'anu de je zabranjeno, haram ili loše? Ne kontam, a masi ljudi je produžilo život i spasilo ih. :oops:
Eksperimentalna genska terapija sa necim sto je napravljeno za sest mjeseci protiv necega gdje su mi sanse da riknem u decimalama, a ne sprjecava transmisiju, neka hvala, preskacem :D Da vidimo sta ce biti nakon 15-ak godina pa cemo pricati jel bilo pametno il nije. Hvala pokusnim kunicima na ucescu, jer vazno je ucestvovati - stari moto :D
Milenkov buraz

#52502 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Ja bih na tvome mjestu sačekao i 50 godina, što je sigurno sigurno je.
homer2go

#52503 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by homer2go »

Milenkov buraz wrote: 04/10/2021 22:12
homer2go wrote: 04/10/2021 22:07

Obrazuj se i nemoj skretati sa teme.

ne govorimo o svakoj već o Covid vakcini. Hallloooo. Obrazuj se .

I ja nisam antivaxer za razliku od vas paćenika vaxera i covidiota koji samo vrijeđate ljude, ja redovno pozivam da se ujedinimo i da cijepimo sve starije od 55+. Sramota je da nam ovoliko naroda umire.

ja sam ravnozemljaš :D :D
Dobro znaš li išta drugo reći osim obrazuj se, obrazuj se. Pročitaj molim te radi sebe šta čovjek piše, inače po uvjerenju tvoj istomišljenik. Evo da ti jadan pomognem, polako, nadoći će to, razumijem frustraciju.

Imunitet stecen zarazom je dugotrajniji. Ljudi koji su prije dobili zarazne bolescine koje su svima nama poznate kasnije su sigurne za zivota. Vakcina im nije pomogla u tom slucaju vec je samo mozda ublazila simptome i bolest.
Je li sada jasnije? E drago mi je ako sam pomogao, halalosum.

Preporučujem ti da provjeriš da li u Saraejvu ima neki seminar ili kurs za razumijevanje napisanog teksta, vjerujem da će ti pomoći. Sretno!
Prvo, kolega forumaš nije moj istomišljenik.
Drugo čovjek poziva na neki vid primitivne imunizacije koja je bila primjenjivana prije do prije 50 - 60 godina. Recimo naše nane su znale slati naše očeve da prebole krzamak u komšiluku dok je vrijeme. Jer su znale da je bolje prebolovati tu bolest u ranoj dječijoj dobi nego čekati doba adolescencije ili odraslo doba kada su posljedice puno gore.
isto je i sa šarlahom.
Naravno sa pojavom vakcina ova se praksa izgubila :mrgreen:

Ne postoje sigurni dokazi, pošto su vakcine od skora na tržištu koliko i kako reaguje vakcinalni imunitet, iskustvo govori da je prirodni imunitet često jači i dugotrajniji. Trebat će još vremena da se ovo istraži i dokumentuje kako treba. Distribucija po starosnim, spolnim grupama i prema komorbiditetima može jako varirati.

Zato druže, tablet, knjigu u ruke i obarzuj se. Obrazuj se.
Milenkov buraz

#52504 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Bolje pročitaj ti još jednom napisano a nemoj nagađati i vaditi se sada šta je čovjek mislio. Lijepo ima napisano a to što ne razumiješ je druga stvar, nije do mene.
spinel_

#52505 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

Milenkov buraz wrote: 04/10/2021 22:34 Bolje pročitaj ti još jednom napisano a nemoj nagađati i vaditi se sada šta je čovjek mislio. Lijepo ima napisano a to što ne razumiješ je druga stvar, nije do mene.
Ne razumijes ti ili ne zelis. Djeca sve redovne vakcine prime ali opet im to nije garant da nece dobiti tzv djecje bolesti. I bez obzira na vakcine ako ne odboluju mogu ih dobiti sa 30,40+ godina. Eto rodjak mi sa preko 40 godina od kcerke pokupio jednu od tih bolesti. A zasto? Pa jednostavno jer to nikad nije imao. I zbog toga nije mogao steci trajni prirodni imunitet.
Last edited by spinel_ on 04/10/2021 22:39, edited 1 time in total.
cvrčak_na_hedonizmu

#52506 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Milenkov buraz wrote: 04/10/2021 22:28 Ja bih na tvome mjestu sačekao i 50 godina, što je sigurno sigurno je.
Jok, inace vjerujem na rijec, narocito onima sto nemaju nikakvu odgovornost za eventualni zajeb, a imaju historiju zajeba i prevara na grbaci :D

Neka hvala, a pokusnin kunicima zelim da bude hairli. Bolje da sam ja pogrijesio u procjeni nego oni. Fakat to mislim.
zilog

#52507 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zilog »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 04/10/2021 22:22
Milenkov buraz wrote: 04/10/2021 22:16 @cvrčak_na_hedonizmu

Znam druže ali potencira se ovdje već nekoliko puta genaska terapija/vakcina a niko da kaže zašto je to loše. Ja laički znam da je to uvođenje normalnih gena u stanice koštane srži pa mi sada nije jasno zašto bi to bilo loše? Piše li to u Bibliji ili Kur'anu de je zabranjeno, haram ili loše? Ne kontam, a masi ljudi je produžilo život i spasilo ih. :oops:
Eksperimentalna genska terapija sa necim sto je napravljeno za sest mjeseci protiv necega gdje su mi sanse da riknem u decimalama, a ne sprjecava transmisiju, neka hvala, preskacem :D Da vidimo sta ce biti nakon 15-ak godina pa cemo pricati jel bilo pametno il nije. Hvala pokusnim kunicima na ucescu, jer vazno je ucestvovati - stari moto :D
Sta je napravljeno za 6 mjeseci? Vakcina?

Nije problem sto nemate pojma. Nije ni problem sto necete da naucite.
Problem je sto laz ponavljate 1000 puta, ocekujuci da postane istina... :roll:

To sto su testiranja toliko trajala, ne znaci da tehnologija nije razvijana godinama i decenijama. Danas ni to testiranje (kroz urgentnu primjenu) nije 6, nego 18 mjeseci.
homer2go

#52508 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by homer2go »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 04/10/2021 22:39
Milenkov buraz wrote: 04/10/2021 22:28 Ja bih na tvome mjestu sačekao i 50 godina, što je sigurno sigurno je.
Jok, inace vjerujem na rijec, narocito onima sto nemaju nikakvu odgovornost za eventualni zajeb, a imaju historiju zajeba i prevara na grbaci :D

Neka hvala, a pokusnin kunicima zelim da bude hairli. Bolje da sam ja pogrijesio u procjeni nego oni. Fakat to mislim.
Samo da napomenem, da je ovo i zvaničan stav Premijera vlade FBiH Fadila Novalića, koje je povodom kašnjenja u nabavci vakcina konstatovao, da građani FBiH ne zaslužuju da budu pokusni kunići.

Znači imamo i neke zvanične stavove koji su skeptični prema određenim vakcinama. :gunjastajl:
cvrčak_na_hedonizmu

#52509 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

zilog wrote: 04/10/2021 22:42
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 04/10/2021 22:22

To sto su testiranja toliko trajala, ne znaci da tehnologija nije razvijana godinama i decenijama. Danas ni to testiranje (kroz urgentnu primjenu) nije 6, nego 18 mjeseci.
Za pocetak, koristi jedninu umjesto mnozine. Dalje, koliko je vremena proslo od pojave covida do vakcine aka genske terapije ?

Dalje, gdje je ta dugorazvijana tehnologija bila koristena u sirokoj primjeni prije pojave eksperimentalne genske terapije koju lazno zovu vakcinom i za koju govore da je sigurnija od sladoleda, al niko nema odgovornost u slucaju kakvog zajeba.

Ne lazem, nikada, mozemo samo razlicito tumaciti odredjene podatke. Fino se igraj.
Milenkov buraz

#52510 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Pa sama ti riječ govori, korištena prije u genskoj terapiji. :shock:
Milenkov buraz

#52511 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Malo čiste nauke...
mRNA cjepivo kao terapija za liječenje tumora
Na pitanje kad su istraživanja na ovim cjepivima počela, te koje su potencijalne koristi i rizici ovih cjepiva, dr. sc. Majhen kaže:

“Tijekom proteklog desetljeća, velike tehnološke inovacije i ulaganja u istraživanje omogućili su da mRNA postane obećavajući terapeutski alat u području razvoja cjepiva. Primjena mRNA ima nekoliko korisnih svojstava u odnosu na klasična cjepiva. Prvo, sigurnost: kako je mRNA neinfektivna, neintegrirajuća platforma, ne postoji potencijalni rizik od infekcije ili insercijske mutageneze. Uz to, mRNA se razgrađuje normalnim staničnim procesima, a njezin poluživot in vivo može se regulirati korištenjem različitih modifikacija i načina unosa u stanicu. Drugo, djelotvornost: različite modifikacije čine mRNA stabilnijom i efikasnijom. Treće, proizvodnja: mRNA cjepiva imaju potencijal za brzu i jeftinu proizvodnju u velikim količinama. Upravo je činjenica da je tehnologija mRNA cjepiva relativno nova, razlog što do sada ovakvo cjepivo nije bilo dostupno. Trenutno postoji više od 50 kliničkih istraživanja u fazama II, III i IV u kojima se ispituje mRNA ne samo kao cjepivo protiv infektivnih bolesti (SARS-CoV-2, HIV, citomegalovirus) već kao i pristup u liječenju tumora”.

Ni modifikacija genskom terapijom nije nasljedna
Zamolili smo i za pojašnjenje djelovanja genske terapije, te pitali spada li ova vrsta liječenja u genetsko modificiranje.

“Genska terapija koristi se kod nositelja genetičkih bolesti koji putem modificiranih virusa primaju funkcionalnu kopiju gena koja se nasumično ugrađuje u njihov genom. To je tzv. genska terapija prve generacije koja je bila povezana s određenim rizicima (poznati su slučajevi tako izazvanih leukemija) jer se funkcionalni gen ugrađuje u genom nasumično i može izazvati mutacije u genu u koji se ugrađuje. Nove generacije genske terapije koje se sada stavljaju na tržište nemaju više takav rizik. Da, kod genske terapije kod koje se u genom trajno ugrađuje funkcionalna kopija gena (koji je neaktivan kod pacijenta) može se reći da je riječ o genetičkoj modifikaciji. No ni u tom slučaju, to nije nasljedna genetička modifikacija”, kaže dr.sc. Malenica.

“U zadnje vrijeme razvijaju se različiti oblici genske terapije, prvenstveno za stanice hematopoetskih (krvotvornih) tkiva. No važno je naglasiti da se radi o terapijama koje su tek u razvoju, začecima ili nisu u širokoj primjeni, a ograničene su isključivo na somatske (tjelesne) stanice. To znači da takve genetske promjene nisu nasljedne i ne prenose se na potomstvo – genetske modifikacije zametnih stanica (spolnih stanica) su striktno zabranjene”, napominje doc. dr. sc. Močibob.
homer2go

#52512 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by homer2go »

Nego, falili kome riječ KLASTER.

kao da je zabranjena. Niko je više nigdje ne spominje :D :D
cvrčak_na_hedonizmu

#52513 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

homer2go wrote: 04/10/2021 22:43
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 04/10/2021 22:39

Samo da napomenem, da je ovo i zvaničan stav Premijera vlade FBiH Fadila Novalića, koje je povodom kašnjenja u nabavci vakcina konstatovao, da građani FBiH ne zaslužuju da budu pokusni kunići.

Znači imamo i neke zvanične stavove koji su skeptični prema određenim vakcinama. :gunjastajl:
Fadil "Vizionar" Novalic :D
cvrčak_na_hedonizmu

#52514 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Milenkov buraz wrote: 04/10/2021 23:05 Pa sama ti riječ govori, korištena prije u genskoj terapiji. :shock:
Sto se onda zove eksperimentalno :hmpf:
Trappist

#52515 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Point. wrote: 04/10/2021 22:17
Trappist wrote: 04/10/2021 20:08
Kralju jel ti 10 godina? Uostalom koji kurac meni odgovaraš, postavio sam ti da je glavni covjek project warp speed-a izjavio da je trumpova administracija mnogo pomogla. A posto vidim da si tanak sa znanjem, evo ti sta je to, ako znas engleski uopšte:
"Operation Warp Speed (OWS) was a public–private partnership initiated by the United States government to facilitate and accelerate the development, manufacturing, and distribution of COVID-19 vaccines, therapeutics, and diagnostics."
Mojne meni ovih dječijih fazona.
Kao i obično nikakav pametan odgovor nemas.
cvrčak_na_hedonizmu

#52516 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Milenkov buraz wrote: 04/10/2021 23:12 Malo čiste nauke...
mRNA cjepivo kao terapija za liječenje tumora
Na pitanje kad su istraživanja na ovim cjepivima počela, te koje su potencijalne koristi i rizici ovih cjepiva, dr. sc. Majhen kaže:

“Tijekom proteklog desetljeća, velike tehnološke inovacije i ulaganja u istraživanje omogućili su da mRNA postane obećavajući terapeutski alat u području razvoja cjepiva. Primjena mRNA ima nekoliko korisnih svojstava u odnosu na klasična cjepiva. Prvo, sigurnost: kako je mRNA neinfektivna, neintegrirajuća platforma, ne postoji potencijalni rizik od infekcije ili insercijske mutageneze. Uz to, mRNA se razgrađuje normalnim staničnim procesima, a njezin poluživot in vivo može se regulirati korištenjem različitih modifikacija i načina unosa u stanicu. Drugo, djelotvornost: različite modifikacije čine mRNA stabilnijom i efikasnijom. Treće, proizvodnja: mRNA cjepiva imaju potencijal za brzu i jeftinu proizvodnju u velikim količinama. Upravo je činjenica da je tehnologija mRNA cjepiva relativno nova, razlog što do sada ovakvo cjepivo nije bilo dostupno. Trenutno postoji više od 50 kliničkih istraživanja u fazama II, III i IV u kojima se ispituje mRNA ne samo kao cjepivo protiv infektivnih bolesti (SARS-CoV-2, HIV, citomegalovirus) već kao i pristup u liječenju tumora”.

Ni modifikacija genskom terapijom nije nasljedna
Zamolili smo i za pojašnjenje djelovanja genske terapije, te pitali spada li ova vrsta liječenja u genetsko modificiranje.

“Genska terapija koristi se kod nositelja genetičkih bolesti koji putem modificiranih virusa primaju funkcionalnu kopiju gena koja se nasumično ugrađuje u njihov genom. To je tzv. genska terapija prve generacije koja je bila povezana s određenim rizicima (poznati su slučajevi tako izazvanih leukemija) jer se funkcionalni gen ugrađuje u genom nasumično i može izazvati mutacije u genu u koji se ugrađuje. Nove generacije genske terapije koje se sada stavljaju na tržište nemaju više takav rizik. Da, kod genske terapije kod koje se u genom trajno ugrađuje funkcionalna kopija gena (koji je neaktivan kod pacijenta) može se reći da je riječ o genetičkoj modifikaciji. No ni u tom slučaju, to nije nasljedna genetička modifikacija”, kaže dr.sc. Malenica.

“U zadnje vrijeme razvijaju se različiti oblici genske terapije, prvenstveno za stanice hematopoetskih (krvotvornih) tkiva. No važno je naglasiti da se radi o terapijama koje su tek u razvoju, začecima ili nisu u širokoj primjeni, a ograničene su isključivo na somatske (tjelesne) stanice. To znači da takve genetske promjene nisu nasljedne i ne prenose se na potomstvo – genetske modifikacije zametnih stanica (spolnih stanica) su striktno zabranjene”, napominje doc. dr. sc. Močibob.
:hmpf:

Upadose mi ove faze 2, 3 i 4 u oci, ne znam zasto :D

I ti si tu negdje, nadji se :D
jeza u ledja

#52517 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Tri i po milijarde ljudi primilo vakcinu. U svakoj iole naprednoj zemlji bar dvije trecine, a u nekim i vise cetiri petine ljudi starijih od 12 godina primilo vakcinu, razne vakcine, ne samo mRNA, ali sta oni levati znaju. :(

Nacije koje budu najmanje vakcinisane ce za 5, 10 godina imati najzdravije stanovnistvo. :bih:
Point.

#52518 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

homer2go wrote: 04/10/2021 23:13 Nego, falili kome riječ KLASTER.

Meni fali Bill Gates. Da li mu je dosadilo da nas čipuje, niko ga više ne spominje, valjda je zasitio svoj mračni um.

Jadni Faucci, sad su se njemu standardna forumska ekipa natakarili na stare kosti.
daddy-kool

#52519 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

A zašto mrna vakcine nisu vakcine nego "genska terapija"? Po kojoj definiciji vakcine?
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#52520 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by parappa »

jeza u ledja wrote: 05/10/2021 00:05

Nacije koje budu najmanje vakcinisane ce za 5, 10 godina imati najzdravije stanovnistvo. :bih:
i najmladje :thumbup:
armin071

#52521 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

Kako napreduje vakcinacija? Sta ce biti sa ovim zemljama poput BiH koje imaju oko 15 % vakcinisanog stanovnistva?? Znaci ograniceno kretanje stanovnistva, zabrana ulaska u druge zemlje (Svedska) i sl. to smo vec apsolvirali. Ali sta ce biti konkretno sa ljudima i zdravljem istih. Znaci sad dolazi koji po redu 4,5 val?? Eh sad da li ce biti opet "pucanje" zdravstvenog sistema, puna groblja i sl? Ako bude isto izostalo smiju li se onda izvoditi neki zakljucci ili je to neobjasnjivo normalnim laickim rjecnikom?
Milenkov buraz

#52522 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

:lol: Sjoooo naučnikaaaaa :mrgreen:
Point. wrote: 05/10/2021 01:09 Meni fali Bill Gates. Da li mu je dosadilo da nas čipuje, niko ga više ne spominje, valjda je zasitio svoj mračni um.

Jadni Faucci, sad su se njemu standardna forumska ekipa natakarili na stare kosti.
:lol: :thumbup:
ja71

#52523 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ja71 »

homer2go wrote: 04/10/2021 23:13 Nego, falili kome riječ KLASTER.

sto vise ljudi ima imunitet manja je vjerovatnoca stvaranja klastera. zato klasteri prvenstveno nastaju na pocetku pandemije
zilog

#52524 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zilog »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 04/10/2021 23:03
zilog wrote: 04/10/2021 22:42

Za pocetak, koristi jedninu umjesto mnozine. Dalje, koliko je vremena proslo od pojave covida do vakcine aka genske terapije ?

Dalje, gdje je ta dugorazvijana tehnologija bila koristena u sirokoj primjeni prije pojave eksperimentalne genske terapije koju lazno zovu vakcinom i za koju govore da je sigurnija od sladoleda, al niko nema odgovornost u slucaju kakvog zajeba.

Ne lazem, nikada, mozemo samo razlicito tumaciti odredjene podatke. Fino se igraj.
Hajde redom:
Proslo je nekih 8-9 mjeseci do kandidata za vakcinu. Duze nego sto prodje od pojave novog soja gripa do vakcine za taj sezonski soj. mRNA vakcine za COVID-19 su "genska terapija", koliko su i ostale vakcine. I jedne i druge indukuju proizvodnju antitjela. mRNA to radi za samo jedan Spike protein, dok "tradicionalne" vakcine isporuce i gomilu drugih nepoznatih proteina. To sto je tehnologiju moguce upotrijebiti za gensku terapiju, ne znaci da su to i vakcine bazirane na toj tehnologiji.

Nije siroko koristena jer je trazila ogromne investicije u lipid nanoparticle mehanizam za isporuku, ali je bila dobro poznata.
Trappist

#52525 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

armin071 wrote: 05/10/2021 08:57 Kako napreduje vakcinacija? Sta ce biti sa ovim zemljama poput BiH koje imaju oko 15 % vakcinisanog stanovnistva?? Znaci ograniceno kretanje stanovnistva, zabrana ulaska u druge zemlje (Svedska) i sl. to smo vec apsolvirali. Ali sta ce biti konkretno sa ljudima i zdravljem istih. Znaci sad dolazi koji po redu 4,5 val?? Eh sad da li ce biti opet "pucanje" zdravstvenog sistema, puna groblja i sl? Ako bude isto izostalo smiju li se onda izvoditi neki zakljucci ili je to neobjasnjivo normalnim laickim rjecnikom?
CUj, sta ce biti, zna se sta ce biti:

Image
Locked