SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

skafiskafsnjak

#48801 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by skafiskafsnjak »

Meni baca na staforda :mrgreen:
Zaebano izgledaju, a dusha od cuke :mrgreen:
pakica_

#48802 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by pakica_ »

smijesni_ste wrote: 04/10/2021 21:50 @pakica_

Je li 'ova'j treći slijeva američki bandog ili 'samo' pitbul/staford, šta god? :D :o
Staf. Ona je iz prace. Klempava dobermanka s ulice, neklempavi doberman udomljen od ljudi sto nisu imali vremena za njega. Avlijanderka isto s ulice. Jedino mi je ona dosla k'o stene, ostalo sve goleme drtine bili :lol:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#48803 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

jeste amstaff
Bloo
Globalna šefica

#48804 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

pakica_ wrote: 04/10/2021 20:20 Prezao mi je zene, a kako i sama imam dobermane, znam da nisu u stanju ovo uraditi ako su normalno odgojeni, prema tome treba ih pod hitno oduzeti idiotu.. uostalom, gdje je bio idiot kad su psi drapali jadnu zenu? Ceskao jaja uokolo, pa prolaznici morali ulijetati, ili ni sam nije smio prici svojim psima?! :run:
Mozda su sami izasli iz stana/haustora tu na Kulovicevoj..ili mozda lik sjedi u basti prekoputa ...ali ko bi pustio dva dobermana da setkaju okolo...em ulica prometna, em nemaju brnjice.
Vlasniku/vlasnici opaliti dobru kaznu i oduzeti pse. Jos da zivimo u bajci pa da ih se moze preodgojiti i udomiti...
smijesni_ste

#48805 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by smijesni_ste »

pakica_ wrote: 04/10/2021 21:58

Je li 'ova'j treći slijeva američki bandog ili 'samo' pitbul/staford, šta god? :D :o
Staf. Ona je iz prace. Klempava dobermanka s ulice, neklempavi doberman udomljen od ljudi sto nisu imali vremena za njega. Avlijanderka isto s ulice. Jedino mi je ona dosla k'o stene, ostalo sve goleme drtine bili :lol:
:thumbup: :thumbup:
karanana

#48806 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by karanana »

Bloo wrote: 04/10/2021 22:01
pakica_ wrote: 04/10/2021 20:20 Prezao mi je zene, a kako i sama imam dobermane, znam da nisu u stanju ovo uraditi ako su normalno odgojeni, prema tome treba ih pod hitno oduzeti idiotu.. uostalom, gdje je bio idiot kad su psi drapali jadnu zenu? Ceskao jaja uokolo, pa prolaznici morali ulijetati, ili ni sam nije smio prici svojim psima?! :run:
Mozda su sami izasli iz stana/haustora tu na Kulovicevoj..ili mozda lik sjedi u basti prekoputa ...ali ko bi pustio dva dobermana da setkaju okolo...em ulica prometna, em nemaju brnjice.
Vlasniku/vlasnici opaliti dobru kaznu i oduzeti pse. Jos da zivimo u bajci pa da ih se moze preodgojiti i udomiti...
nakon ovakvog incidenta, ma koliko oni bili krivi ili ne, svugdje u svijetu se psi uspavljivaju i nema pokusaja preodgajanja i udomljavanja.
Bloo
Globalna šefica

#48807 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

O'zone wrote: 04/10/2021 21:24 Ja bih na to tražio dokaz da je pas čipovan al et da ne pretjerujemo
Ja bih to uvela prilikom kupovine. Ako se vec kupuje pas...
Cisto da se osigura da ako ga sutne na ulici da se nade vlasnik i unesreci novcano.
Ovi sto kupe sa ulice, isto tako obaveza prijave i cipiranja.

Macak mi je cipiran iako je striktno kucni...
YouAreMyDestiny

#48808 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by YouAreMyDestiny »

Veliki psi su umiljati. Veliki pas =velika mačka. 💜
Rotvajleri su najmačkastiji. 💜💜
Bloo
Globalna šefica

#48809 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

karanana wrote: 04/10/2021 22:03 nakon ovakvog incidenta, ma koliko oni bili krivi ili ne, svugdje u svijetu se psi uspavljivaju i nema pokusaja preodgajanja i udomljavanja.
Mene samo interesuje gdje je idiot od vlasnika i kako su dva dobermana zavrsila na ulici...
pakica_

#48810 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by pakica_ »

Ako jeste vlasnica ta na koju sumnjam, sto ima divlje rotove, njenima stvarno treba konzilij dresera da bi se promijenili, jer su k'o stenci od samo par mjeseci vec pokazivali agresivu. Prvo iz straha, a onda iz nesocijalizacije, jer ih ne izvodi nikad.
Inspekcija joj je zvana vise puta, jer psi zive u strasnim uslovima. I nema samo dva :run:
Ako nije ona, ovim putem se izvinjavam, ali previse slucajnosti. Kulovica, rotovi, divlji... Mislim... 99% je to to
costacurta

#48811 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by costacurta »

pakica_ wrote: 04/10/2021 21:58

Ovaj prvi Z desna, tačno se vidi da je najebeniji. Ko ono najmlađi od petero braće, ovi mu iza čuvaju leđa, on samo funta jer zna da će oni skočiti ako neko nešto, ovo ono :D
Revolucionar ★

#48812 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Revolucionar ★ »

Pse određene pasmine tretirati kao oružje , i u skladu s tim urediti držanje, upotrebu i sve ostalo što sljeduje vlasnika. Dakle prvo psihofizicka procjena vlasnika, uslovi za kera, osuđivanost/neosuđivanost. Pa ko voli nek izvoli. Svaka fukara koja vuce za sobom ove pse kaze isto - nece nista, duša.
drag_gost

#48813 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drag_gost »

Sarajmen wrote: 04/10/2021 20:38 Pas na povodcu i sa brnjicom je propisana preventivna obaveza, ako se ne varam. Policija ili eko policija ne radi svoj posao.
Ako ima vise od 10 kg, cini mi se. Moj je imao 8 kg kada su me zaustavili tako i prijetili kaznom kod Tite prije 15tak godina. Rekoh, donesi vagu da ga izvagamo, nema vise od 10 kg. I nisu me peglali. A ove degene sto vodaju telad od 50 kila ne zaustavljaju. Pas bez podvoca je tempirana bomba, to nikako ljudi da shvate. Zao mi je ove zene, moglo se svima nama desiti. Ovi dobermani/rotovi ce biti uspavani, tu je jasna stvar, ali vlasnik treba dobro odlezati i dobro ga/ju opaliti po dzepu.
geralt

#48814 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by geralt »

Svaka zivotinja moze biti opasna, nema tu "ma nece on, dresiran je".

Sjecam se slucaja iz Amerike o kojem sam citao na netu. Slavio se prvi rodjendan djetetu, i ono uslo u sobu sa ugasenim svjetlom u kojoj je spavao porodicni pas, inace miroljubivi zlatni retriver. Dijete u mraku nagazilo psa, on se trznuo iz sna i instiktivno ugrizao dijete za vrat. Na mjestu mrtvo.
Bloo
Globalna šefica

#48815 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

pakica_ wrote: 04/10/2021 22:06
Ako jeste vlasnica ta na koju sumnjam, sto ima divlje rotove, njenima stvarno treba konzilij dresera da bi se promijenili, jer su k'o stenci od samo par mjeseci vec pokazivali agresivu. Prvo iz straha, a onda iz nesocijalizacije, jer ih ne izvodi nikad.
Inspekcija joj je zvana vise puta, jer psi zive u strasnim uslovima. I nema samo dva :run:
Ako nije ona, ovim putem se izvinjavam, ali previse slucajnosti. Kulovica, rotovi, divlji... Mislim... 99% je to to
Jbg, ako su vec odrasli, tesko ih socijalizirati a koliko znam kod nas se tim niko ne bavi...nije ovo emisija Paula O'Gradyija - For the love of dogs...

I ne razumijem psycho slucajeve koji gomilaju pse i ne znaju ih odgojiti i trenirati...ono dog hoarder (ne ti :D tebe hinjski pratim na FB :mrgreen: )
Bloo
Globalna šefica

#48816 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

geralt wrote: 04/10/2021 22:08 Svaka zivotinja moze biti opasna, nema tu "ma nece on, dresiran je".
Kao bivsa vlasnica haskija i trenutna vlasnica macka... slazem se. :mrgreen:
I macke mogu biti krvolocne...jebene kandze...
pakica_

#48817 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by pakica_ »

costacurta wrote: 04/10/2021 22:06

Ovaj prvi Z desna, tačno se vidi da je najebeniji. Ko ono najmlađi od petero braće, ovi mu iza čuvaju leđa, on samo funta jer zna da će oni skočiti ako neko nešto, ovo ono :D
Iako nije najmladja, njen pos'o je da zakuha :lol:
pakica_

#48818 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by pakica_ »

Bloo wrote: 04/10/2021 22:09

Jbg, ako su vec odrasli, tesko ih socijalizirati a koliko znam kod nas se tim niko ne bavi...nije ovo emisija Paula O'Gradyija - For the love of dogs...

I ne razumijem psycho slucajeve koji gomilaju pse i ne znaju ih odgojiti i trenirati...ono dog hoarder (ne ti :D tebe hinjski pratim na FB :mrgreen: )
U Sarajevu znam tri lika da bi se s ovim znali uhvatiti u kostac.. a da li bi htjeli, to je drugi par opanaka.
Okrenuli su prejebene kerove za 180°
A vidi kako je forum zazivio kako je fb kehn'o :lol:
The BEN10

#48819 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by The BEN10 »

boogy wrote: 04/10/2021 21:28 Treba zakon postrožiti, tako da ne postoji mogućnost izvođenja (određenih vrsta) pasa u javnost bez brnjice i povodca.
Trebaju kazne biti izrazito visoke - bez brnjice 2000 KM, za drugi put ponavljača istog prekršaja +1000KM više - treći put oduzimanje psa uz zabranu držanja trajno.
Također zabrana držanja i uzgajanja određenih pasmina u BiH, koliko znam to se već praktikuje u mnogim zemljama.
Za sve ima rješenje, samo kod nas se ništa ne radi
Ima i pooprint - uzme se dnk od svakog vlasničkog psa i kada vlasnik ne pokupi izmet od istog, eko policija pokupi izmet i na osnovu analize ti na adresu stigne koverta sa kaznom.

Evo članka iz 2017, godine, ja još nisam vidio psa sa brnjicom ...
Kazne za nepropisno držanje psa u BiH od 30 do 10.000 KM, izvođenje samo s brnjicom i na povocu
https://www.klix.ba/vijesti/bih/kazne-z ... /170807033
Ma da se ove postojeće implementiraju bilo bi daleko bolje. Ali grebena murija ne radi svoj posao, da se ne lažemo. Znači, likovi neće kile.
malocvijece

#48820 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by malocvijece »

Revolucionar ★ wrote: 04/10/2021 22:07 Pse određene pasmine tretirati kao oružje , i u skladu s tim urediti držanje, upotrebu i sve ostalo što sljeduje vlasnika. Dakle prvo psihofizicka procjena vlasnika, uslovi za kera, osuđivanost/neosuđivanost. Pa ko voli nek izvoli. Svaka fukara koja vuce za sobom ove pse kaze isto - nece nista, duša.
:thumbup:
Plus posebna procedura ako želiš da ga napustiš/udomiš. A ne da ga pustiš na cestu kad se malo izigraš s njim.
Naravno, da ovaj naš hipotetički zakon ne ostane mrtvo slovo na papiru.
last mohicans

#48821 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Mogu reci da su psi prije rata genaralno vise nosili brnjice. Sad je to više izuzetak,nego pravilo. Evo Vladi KS prilike da zaštiti svoje građene najprije od napaljenih vlasnika. Pa čovječe, na kosevskom ima onih par kretena, narkomana, oni po dva bijesna psa vuku bez brnjice, tj.psi njih vuku. On nesvjesno ima oruzje u rukama.
tindbe

#48822 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tindbe »

Bloo wrote: 04/10/2021 22:04
O'zone wrote: 04/10/2021 21:24 Ja bih na to tražio dokaz da je pas čipovan al et da ne pretjerujemo
Ja bih to uvela prilikom kupovine. Ako se vec kupuje pas...
Cisto da se osigura da ako ga sutne na ulici da se nade vlasnik i unesreci novcano.
Ovi sto kupe sa ulice, isto tako obaveza prijave i cipiranja.

Macak mi je cipiran iako je striktno kucni...
Glupo je što se o ovome mora pričati uopšte, kao da je neka viša nauka.
Svaki pas, kao i čovjek, mora da ima identitet. Ne mogu se meni pored zgrade bukvalno svaki mjesec pojavljivati novi psi ili kučići. Gdje to još ima, u Indiji možda. Nekad izbace agresivne/zlostavljane pse, nekad su to fini umiljati izbačeni iz kuće vidi se.
Imao sam u blizini haskija do nedavno, koji je sigurno godinu ili dvije hodao ulicama. Čistokrvan, nekom dosadio i na ulicu. :run:
Bloo
Globalna šefica

#48823 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

tindbe wrote: 04/10/2021 22:30 Imao sam u blizini haskija do nedavno, koji je sigurno godinu ili dvije hodao ulicama. Čistokrvan, nekom dosadio i na ulicu
Jbg, nekim ljudima su zivotinje igracka, ukras...ne posmatraju ih kao zivo bice i obavezu.
Koliko samo truda, strpljenja i ljubavi je potrebno da se odgoji...al jok...uzmu stene...kmecanje sto pisa po stanu i grize namjestaj.laje..macka ostri nokte, mjauce!!! itd...
Jbg, ne volim povlaciti paralelu sa djecom, ali preuzeo si odgovornost za drugo zivo bice koje sada ovisi o tebi.
splinter

#48824 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by splinter »

Kod nas se sve radi stihijski a kada se kupuje pas, on je poput modnog detalja, ukrasa na porodičnoj fotografiji.
Malo se razmišlja o njegovom karakteru, potrebama, socijalizaciji.
Odgajivači bi trebali osim redovnih procedura koje zahtijevaju kinološki savezi raditi i ostale provjere karaktera štenaca. Npr Campbellov test je idelan da se kod male štenadi odredi da li će takvo štene biti agresivno, dominantno ili eventualno sposobno za socijalizaciju. Već u samom startu ne spajati npr povučene osobe i potencijalno dominantne pse i sl.
No to će dugo vremena na ovim prostorima biti SF
Bloo
Globalna šefica

#48825 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

splinter wrote: 04/10/2021 22:38 Kod nas se sve radi stihijski a kada se kupuje pas, on je poput modnog detalja, ukrasa na porodičnoj fotografij
Ili jednostavno to je zivotinja, pa je to opravdanje da se drzi pas na metar lanca u kavezu povazdan, okruzen vlastitim izmetom i urinom...
Tu je da cuva kucu na tri sprata bez fasade, sta ce se to dogajati i trenirati...
Post Reply