Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Locked
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1751 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Truba »

Nespin wrote: 14/09/2021 09:14 Striktno u etničkim okvirima govoreći, Bošnjaci su najviše obespravljen i majorizovan narod u Bosni i Hercegovini. Narod koji broji natpolovičnu većinu u BiH može izabrati maksimalno jednu trećinu vlasti na državnom nivou i polovinu na Federalnom, a i to samo teoretski, obzirom da Domovi Naroda omogućavaju preglasavanje po svakoj mogućoj tački i blokiranje apsolutno svih odluka. Tu priču o "nametanju predstavnika hrvatima" nabijem na neku stvar, to je spin koji se koristi kao opravdanje za razvaljivanje države i provođenje UZP-a bez rata i konc logora, pa ako je Christian Schmidt to prihvatio kao glavni narativ i ako mu je to glavna briga u BiH, onda i njega nabijem na onu stvar. Ako je došao da zacementira apartheid i do kraja porobi Bošnjake treba ga otjerat govnjivom motkom.,

I Željka Komšića isto nabijem na k. :D
Ti zaboravio da su neprijatelji bih polozili oruzje i pristali na mir i sporazum u daytonu jer je bio takav dogovor

Sta bi ti sad zato sto vas je trenutno 50+% da se mijenja mirovni sporazum
vee-jay

#1752 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by vee-jay »

Hah, dosao Visoki predstavnik u BiH u posjetu u BiH.
Ej, dosao Visoki predstavnik u BiH u posjetu u BiH. :lol:
Gdje ce sutra, u Beograd ili Zagreb po intrukcije?!? :lol:

I onda, u posjeti, sastao se sa Komsicem -- pritom dozvoljavajuci sebi, da ljudi sa kojim prica, primjete da on blage veze nema o BiH. :lol:
I onda, nakon posjete, polu posramljen, polu uobrazen, nije u stanju ni da stane pred novinare i objasni u recenicu-dvije. :lol:

Izgleda da su u pravu bili oni koji su pricali o tome da je Merkelovka htjela da se otarasi ove male licnosti kao nekada Ursule.

U Njemakoj se kaze FREMDSCHÄMEN, kod nas je nova rijec SUSRAMLJE.
Trenutno, to je ono sto sada najvise osjecam, dok me ova licnost trenutno sve vise podsjeca na Goluma.

Ako Njemacka ovog covjeka ne povuce sto prije, za cetiri godine ce izgubiti veoma puno kredibiliteta u Evropi i u njenoj vezi sa USA.
Sattler i Schmidt = vic :lol:
Nespin

#1753 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 13/02/2022 20:32, edited 1 time in total.
Dassault Rafale

#1754 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Dassault Rafale »

Zašto ima toliko frustracije kod patriJota? Svi bi nešto nabijali...
Nije čovjek ni pošteno sjeo u stolicu a napadi ne prestaju.
Skijaš

#1755 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Skijaš »

DonieBrasco wrote: 14/09/2021 14:45 Meni se sve cini da od dolaska ovog Šmita u BiH vise nije pitanje koji i kakav IZ, niti Ustav, kao ni treci entite, ja mislim da je sad samo pitanje vremena kad ce poceti prica da se bosnjaci (za njih muslimani) isele iz BiH da ne smetaju srbima i hrvatima u toj istoj BiH.

Ovo sto Komsic prica nakon ovog sastanka da se na slutiti da zele stranci nesto na brzni poturiti, a to ne donosi nista dobro BiH, samo fasistima i ovima sto ionako cjepaju BiH.
Nije do stranaca, strance boli uho za balkanskim plemenima i stabilizaciju traze linijom manjeg otpora. Ako misle da je Sarajevu najlakse nametnuti neko "trajno" rjesenje, onda ce to i pokusati. Sta ce stranci uraditi ako Sarajevo odbije etnicki model izbornog zakona ? Nije mi jasno, to je kao svemir nedokuciva tajna, otkud Dodiku odlucnost da kaze eto hapsite nas i smjenjujte, ali necemo odustati od genocidnog nasljedja i zlocinacke ideologije, a Sarajevo koje na svojoj strani ima i istorijske i pravne i moralne argumente, pocne mokriti u krevet cim vidi naznake prijetnje iz stranih centara moci.
General War

#1756 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by General War »

Skijaš wrote: 14/09/2021 15:39
DonieBrasco wrote: 14/09/2021 14:45 Meni se sve cini da od dolaska ovog Šmita u BiH vise nije pitanje koji i kakav IZ, niti Ustav, kao ni treci entite, ja mislim da je sad samo pitanje vremena kad ce poceti prica da se bosnjaci (za njih muslimani) isele iz BiH da ne smetaju srbima i hrvatima u toj istoj BiH.

Ovo sto Komsic prica nakon ovog sastanka da se na slutiti da zele stranci nesto na brzni poturiti, a to ne donosi nista dobro BiH, samo fasistima i ovima sto ionako cjepaju BiH.
Nije do stranaca, strance boli uho za balkanskim plemenima i stabilizaciju traze linijom manjeg otpora. Ako misle da je Sarajevu najlakse nametnuti neko "trajno" rjesenje, onda ce to i pokusati. Sta ce stranci uraditi ako Sarajevo odbije etnicki model izbornog zakona ? Nije mi jasno, to je kao svemir nedokuciva tajna, otkud Dodiku odlucnost da kaze eto hapsite nas i smjenjujte, ali necemo odustati od genocidnog nasljedja i zlocinacke ideologije, a Sarajevo koje na svojoj strani ima i istorijske i pravne i moralne argumente, pocne mokriti u krevet cim vidi naznake prijetnje iz stranih centara moci.
Ljudi se tek skucili i usemili...'ko Munira sto kaze; more im bit sta ostane...rat im nije vise opcija, samo vlast pa koliko toliko.
seln

#1757 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by seln »

Skijaš wrote: 14/09/2021 15:39 Sarajevo koje na svojoj strani ima i istorijske i pravne i moralne argumente
Sve je to nista u poredjenju sa LV torbicom.
swanfilter

#1758 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by swanfilter »

Napisah neki dan, Smit ocito nema pojma u sta se uvalio ....
DonieBrasco

#1759 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by DonieBrasco »

swanfilter wrote: 14/09/2021 15:50 Napisah neki dan, Smit ocito nema pojma u sta se uvalio ....
Znao on sta radi, dosao je na zadatku za nesto - sta jako cemo brzo saznati jer se do kraja godine nesto mora desiti u vezi IZ.
General War

#1760 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by General War »

swanfilter wrote: 14/09/2021 15:50 Napisah neki dan, Smit ocito nema pojma u sta se uvalio ....
Tamam posla, vec se naveliko najavljivalo za sta je on dosao, i prije nego je dosao
Login77777

#1761 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Login77777 »

vee-jay wrote: 14/09/2021 15:17 Hah, dosao Visoki predstavnik u BiH u posjetu u BiH.

I onda, u posjeti, sastao se sa Komsicem -- pritom dozvoljavajuci sebi, da ljudi sa kojim prica, primjete da on blage veze nema o BiH. :lol:
I onda, nakon posjete, polu posramljen, polu uobrazen, nije u stanju ni da stane pred novinare i objasni u recenicu-dvije. :lol:

Izgleda da su u pravu bili oni koji su pricali o tome da je Merkelovka htjela da se otarasi ove male licnosti kao nekada Ursule.

Trenutno, to je ono sto sada najvise osjecam, dok me ova licnost trenutno sve vise podsjeca na Goluma.

Ako Njemacka ovog covjeka ne povuce sto prije, za cetiri godine ce izgubiti veoma puno kredibiliteta u Evropi i u njenoj vezi sa USA.
=HDZ :thumbup:
Login77777

#1762 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Login77777 »

DonieBrasco wrote: 14/09/2021 15:53
Znao on sta radi, dosao je na zadatku za nesto - sta jako cemo brzo saznati jer se do kraja godine nesto mora desiti u vezi IZ.
Schmidt je HDZ igrac kao i Sattler.
Kolinda

#1763 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Kolinda »

vee-jay wrote: 14/09/2021 15:17 Hah, dosao Visoki predstavnik u BiH u posjetu u BiH.

Aha, znači da vjerujemo Željku, on inače nikada ne laže samo što često ne govori istinu....
Kolinda

#1764 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Kolinda »

Login77777 wrote: 14/09/2021 15:57

Jadan ti je onaj tko se uzda u strane tutore. Znamo tko traži nakon svake izjave hrvatskih/srpskih dužnosnika priopćenja od OHRa US veleposlanstva i ostalih...
Kolinda

#1765 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Kolinda »

Da nisu kojim slučajem na strani Ustava i protiv silovanja istog?
Kolinda

#1766 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Kolinda »

Nespin wrote: 14/09/2021 15:30
Black swan wrote: 14/09/2021 15:17
Ti zaboravio da su neprijatelji bih polozili oruzje i pristali na mir i sporazum u daytonu jer je bio takav dogovor

Neprijatelji su položili oružje primarno jer smo se borili i opstali, a borit ćemo se i opstati opet ako bude potrebno. Mislim na sve iskrene patriote u Bosni i Hercegovini.
Neprijatelj je položio oružje jer su ga hrvatske snage potpomognute armijom BiH prisilile na to....sve ostalo je šupljak....
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#1767 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Hame_ »

Dobro nam doš'o (valjda i zadnji) prije prijema u NATO i EU :skoljka:

I opusti se ba, samo nek ne puca :bih:

vee-jay wrote: 14/09/2021 15:17Trenutno, to je ono sto sada najvise osjecam, dok me ova licnost trenutno sve vise podsjeca na Goluma.
Image

Image
Last edited by Hame_ on 14/09/2021 16:32, edited 1 time in total.
Kolinda

#1768 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Kolinda »

Kako vi ono nama cijelo vrijeme govorite da kmečimo, kako se onda ovo zove?
A Komšiću nemamo što drugo osim da vjerujemo, niti kad laže, niti vara, poštenje bez presedana....
General War

#1769 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by General War »

Kolinda wrote: 14/09/2021 16:14

Jadan ti je onaj tko se uzda u strane tutore. Znamo tko traži nakon svake izjave hrvatskih/srpskih dužnosnika priopćenja od OHRa US veleposlanstva i ostalih...[/u]
:shock: :?
Ni ti ne znas sta bi napisao :D
General War

#1770 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by General War »

Kolinda wrote: 14/09/2021 16:17
Nespin wrote: 14/09/2021 15:30

Neprijatelji su položili oružje primarno jer smo se borili i opstali, a borit ćemo se i opstati opet ako bude potrebno. Mislim na sve iskrene patriote u Bosni i Hercegovini.
Neprijatelj je položio oružje jer su ga hrvatske snage potpomognute armijom BiH prisilile na to....sve ostalo je šupljak....
:-)
...e ljudi... :roll:
Milenkov buraz

#1771 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Milenkov buraz »

Black swan wrote:
Pa i HNS je konstotovao prije par godina da je Dejton nepravdan, ako lažu oni lažem i ja. Zašto bi bio problem mijenajti mirovni sporazum, da je sreće isti bi bio već prije 10 godina zamijenjen novim modernim ustavom dogovorenim u institucijama BiH.
SaraFina

#1772 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by SaraFina »

Komšić nakon sastanka sa Schmidtom: Moj dojam je da njegova slika o BiH nije kompletna
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić govorio je o današnjem sastanku s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom te je iznio detalje i impresije s ovog susreta.
Na početku je Komšić naveo kako su se razgovori odnosili na aktuelnu situaciju u BiH, ali i u regiji.

"Mogu reći da se nismo složili u vezi s nekim stvarima, naročito kada je riječ o rješenjima za izmjene Izbornog zakona. Moj utisak je da on preferira rješenje Fuleovog modela, što je vrlo opasno po budućnost BiH, jer jeste jedna vrsta stvaranja etničkih teritorija, ali o ovom pitanju će svakako još biti mnogo rasprava", rekao je Komšić.

Kako je naveo Komšić, tokom razgovora s Christianom Schmidtom insistirao je na potrebi provedbi svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.
"Insistirao sam na presudama Evropskog suda za ljudska prava, kao i na mišljenju Evropske komisije o realizaciji 14 prioriteta. Prema mom mišljenju su to stvari o kojima bismo trebali razgovarati s predstavnicima međunarodne zajednice. Dotakli smo se ovoga što se dešava kada je riječ o odnosima BiH i Srbije, neselektivnom hapšenju, o tome da Srbija ne isporučuje ratne zločince, čak da ih skrivaju, što će svakako usložniti razvoj odnosa, tj. ući ćemo u fazu kada se nećemo moći pohvaliti bilateralnim odnosima", rekao je Komšić.

Komšić je također istakao kako se tokom sastanka našao u čudnoj situaciji, gdje je Schmidtu morao objašnjavati razlike između Otvorenog Balkana i Berlinskog procesa.
"Ono što me začudilo jeste to da sam se u trenutku našao u situaciji da objašnjavam razliku između Berlinskog procesa i Mini Šengena, tj. Otvorenog Balkana. Imao sam utisak da moram objašnjavati da su sve zemlje regije pristupile Berlinskom procesu i da se tu stvari rješavaju i da sve što se dešava s Otvorenim Balkanom jeste samo dupliranje posla, ali u smanjenom obimu, jer ne učestvuje svih šest zemalja, već samo tri. Što se mene tiče, Schmidt je visoki predstavnik i naravno da ćemo sarađivati. Ja sam mu rekao da će u meni imati saradnika koji će mu iskreno reći stvari kako jesu i bez skrivenih igara i to očekujem od njega. Vidjet ćemo šta će biti, dogovorili smo se da ostajemo u kontaktu", naglašava Komšić.

Također, predsjedavajući Predsjedništva BiH je izjavio kako smatra da Schmidt još uvijek nema kompletnu sliku o stanju u BiH.
"Polazim od pretpostavke da on (Christian Schmidt op.a.) ima pravo na svoj politički stav i da je možda došao s predodžbama koje ne odgovaraju realnosti i da se stvari drugačije dešavaju. Rekao sam mu da ima ovlasti i za nametanje Izbornog zakona, ali da snosi odgovornost za posljedice. Predali smo mu papir koji se tiče dekriminalizacije izbornog procesa, tj. ono što bi trebalo učiniti da bi BiH dobila poštenije izborne rezultate", pojašnjava Komšić i ističe kako je Schmidtu potrebno vrijeme kako bi dobio jasnu sliku o situaciji u BiH.

Moj dojam je da njegova slika o BiH nije kompletna i da bi to sklopio, treba mu još nekoliko puzli kako bi se stekla ukupna slika o stanju u državi. Pojasnio sam da u BiH želimo da važi sve ono što važi i u Njemačkoj i očekujem da ljudi koji dolaze iz takvih društava shvate to, da su bitni pojedinci i njihova prava, jer na tome počiva Evropa, a ne na kolektivnim pravima bilo kakvih grupa", govori Komšić.
Tokom sastanka, kako navodi Komšić, osvrnuli su se i na priče o mirnoj disoluciji BiH o kojoj pojedini političari govore.
"Vlada Njemačke je ranije rekla da sve ovo što mi živimo u BiH jednostavno postaje problem, jer se kod nas priča o konstitutivnosti počinje koristiti o disoluciji, i rekao sam mu da je Dodik primjer toga. Kada govorimo o mirnoj disoluciji, onda se razgovori o takvom pitanju kod nas odvijaju puškama, tenkovima i topovima i to apsolutno ne može biti provedeno", objašnjava Komšić.
Na kraju, Komšić se osvrnuo i na odlazak Angele Merkel u Beograd te je poručio kako je to znak da Merkel daje podršku politici Aleksandra Vučića.
"Njemačka kancelarka je odabrala takav format susreta, ne znam zašto. Kod Vučića je otišla da mu da još jednom podršku, što smatramo da je loše i da šalje loše signale, ali to je tako. Ne vidim drugi razlog zašto je kancelarka išla Vučiću na noge osim toga. Kao kompenzacija tom susretu, odabran je susret s ostalim premijerima u Tirani i Tegeltija je otišao na taj susret", naveo je Komšić.

Poručio je također da se od Srbije ne može praviti gazda na Balkanu te da sve zemlje moraju imati ravnopravan tretman.
"Od takve ozbiljne zemlje kao što je Njemačka i ozbiljne osobe kao što je Merkel očekujete da su dobro informisani i da im je teško iznijeti pogrešnu sliku. Nemam dileme da u institucijama u Berlinu nedostaju neke informacije, samo je pitanje šta je cilj te politike. Ako je cilj praviti od Srbije regionalnog šefa, to neće ići. To sam rekao i Schmidtu. Možemo biti jednaki i samo na toj osnovi možemo razgovarati. Nema više gazda na Balkanu", poručio je na kraju predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.
Kolinda

#1773 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Kolinda »

General War wrote: 14/09/2021 16:31
Kolinda wrote: 14/09/2021 16:14
Jadan ti je onaj tko se uzda u strane tutore. Znamo tko traži nakon svake izjave hrvatskih/srpskih dužnosnika priopćenja od OHRa US veleposlanstva i ostalih...[/u]
Tko želi shvatiti će....
Kolinda

#1774 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Kolinda »

General War wrote: 14/09/2021 16:33
Kolinda wrote: 14/09/2021 16:17

:-)
...e ljudi... :roll:
Ajde da čujem zašto su srpske snage sjele za stol????
General War

#1775 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by General War »

Kolinda wrote: 14/09/2021 16:40
General War wrote: 14/09/2021 16:31

Tko želi shvatiti će....
Ko nije slijep...vidit ce
Locked