Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Ateista

#49801 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ateista »

jeza u ledja wrote: 12/09/2021 04:59
Trappist wrote: 12/09/2021 03:48

Kralju ko papagaj se ponavljas. Island vakcinisao 80% stanovništva i imao rekordne brojke u augustu. Izrael isto blizu vakcinisao, imao rekordne brojke. Pa ko se onda zarazava jebem ga ja, svemirci?
Koji procenat zarazenih su vakcinisani, a koji nisu?

Koji procenat hospitaliziranih su vakcinisani, a koji nisu? Onaj ko ima tezi oblik bolesti je vise i duze zarazan.
Jeli stvarno ima razlike u zaraznosti? Ja sam shvatio da virus jedan period ostane u organizmu, a ko zaglavi taj se u stvari bori sa posljedicama?

Ako i nisam u pravu za to, sa aspekta prenosenja zaraze to nije toliko bitno, ko zaglavi za njega se zna da je pozitivan, u izolaciji je ili u covid bolnici, tesko da moze okolo prenositi, vjerovatno vise prenose asimptomatski ili prije pojave simptoma.
Ateista

#49802 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ateista »

JohnnyS wrote: 12/09/2021 10:12
KraljicaIzJajca wrote: 12/09/2021 08:11

Cijepljenje djece uopće nije odobreno, ni potvrđeno u naučnim krugovima.

Zasad. Realnost je da ako žele zero covid, bez cijepljenja djece, neće ga nikad ostvariti
Cak ni tad ga nece dobiti jer trenutne vakcine ne sprjecavaju u dovoljnoj mjeri sirenje zaraze, niti je moguce dovoljno brzo sprovesti vakcinaciju (mutacije, opadanje antitijela).
KraljicaIzJajca

#49803 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by KraljicaIzJajca »

Ateista wrote: 12/09/2021 14:22
jeza u ledja wrote: 12/09/2021 02:39 Ako si vakcinisan, postoji manje sanse da se zarazis. Ako postoje manje sanse da se zarazis, postoji manje sanse da ces biti zarazan. Ako se vec zarazis, opet postoje manje sanse da ce zavrsiti u bolnici, imati duzu bolest, samim tim krace i manje zarazan.

Ali ne, “vakcina samo stiti vakcinisane”. Kako da ne. I sad kao treba da o tome raspravljamo…
Koja je poenta toga sto neko ima manje sanse da bude zarazan? Kako god, tebi recimo ne znaci puno to jeli malo veca ili manja sansa da te ja zarazim ako si se vakcinisao jer je tvoja licna zastita puno jaca i daje ti vece sanse da neces zaglaviti u bolnici nego sto meni vakcina daje sansu da necu prenositi drugima. Kako god, uvijek ce biti onih koji prenose virus i uvijek ce biti sansa da ce te neko zaraziti, virus nece nestati i da bude 100% stopa vakcinacije, bar ne sa trenutnim vakcinama.
Ali, imamo novi problem transmisije virusa od strane večine asimptomatičnih cijepljenih osoba, kako če razina zaraze biti umanjena ako nije mogla biti spriječena?
KraljicaIzJajca

#49804 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Covid-19’s categorisation as a disease presenting a “critical threat to society” is what made it possible to introduce a number of those special legal measures we have applied for dealing with Covid-19 within Danish society, such as a ban on gatherings, and the requirements of a coronavirus passport and face masks.

https://sum.dk/nyheder/2021/august/the- ... in-denmark

Danci su ušli u fazu epidemije:

However, although we are in a good place now, we have not reached the end of the epidemic. Therefore, the government will not hesitate to act quickly if the pandemic once again threatens critical functions in our society.

Sad treba pratiti situaciju u DK, nakon skidanja svih restrikcija.
Naslovnica

#49805 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Point. wrote: 12/09/2021 13:17
Naslovnica wrote: 11/09/2021 19:02 Iako ne odobravam nezakonitosti bilo koje vrste, podrška za @salik79, ako ništa iz principa i za inat covid vakcina talibanima.
Vakcinišite se koliko želite i zaštitite se, šta vas briga za @salik79 i šta će on činiti. Trebalo bi da vam je svejedno jer ste vi zaštićeni vakcinama i raznoraznim boosterima, a on i njegovi će ionako završiti na respiratorima i sve što uz to ide, ha ja. :lol: :thumbup:
Sjooo...
Ja mislim da nikoga nije briga je li se dotični cijepio ili ne, niti hoće li ili ne, nego što svjesno širi propagandu i netačne informacije. Taj "inat", kako ga ti simpatično nazva, može nekoga stajati zdravlja ili, ne daj Bože, života.
Duše drage, više se brinete za ljudski život nego Papa.
8-)
jeza u ledja

#49806 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

KraljicaIzJajca wrote: 12/09/2021 07:55
jeza u ledja wrote: 11/09/2021 20:13

Vakcinacija uveliko smanjuje transmisiju te ikekako ima osnove da se razgovora o tome.
When early field data showed that vaccinating people cuts transmission of the SARS-CoV-2 virus, researchers were cautiously optimistic. But they warned that many of those studies, although promising, took place before the fast-spreading Delta variant proliferated worldwide. Now, reports from various countries seem to confirm what scientists feared after the variant tore through India with alarming speed in April and May: Delta is more likely than other variants to spread through vaccinated people.

Data from COVID-19 tests in the United States, the United Kingdom and Singapore are showing that vaccinated people who become infected with Delta SARS-CoV-2 can carry as much virus in their nose as do unvaccinated people. This means that despite the protection offered by vaccines, a proportion of vaccinated people can pass on Delta, possibly aiding its rise.

https://www.nature.com/articles/d41586-021-02187-1

How long do the COVID-19 vaccines last in our bodies?
The jury is still out on that one. According to Dr. Cardona and the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), the exact timeframe for protection is unknown at this time. When you think about it, we all tolerate vaccines differently. So, the scientific community is still studying natural immunity and vaccine-induced immunity concerning COVID-19.

“We don’t know exactly how long the vaccines will protect us after being fully vaccinated. However, the CDC and experts are still working to determine the answer to this question and will keep us informed of any changes. But the one thing we do know is that getting vaccinated is still the safer choice for preventing serious illness for you, your loved ones and the benefit of our communities.”

A priča se intenzivno o trećem cjepivu. :D

Cjepiva umanju broj hospiraliziranih i umrlih.
Stice se dojam da nisi razumjela napisano. Cjepiva ne umanjuju samo broj hospitaliziranih i umrlih, vec generalno umanjuju broj zarazenih i transmisiju virusa.
GandalfSivi

#49807 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GandalfSivi »

Naslovnica wrote: 12/09/2021 15:10
Ja mislim da nikoga nije briga je li se dotični cijepio ili ne, niti hoće li ili ne, nego što svjesno širi propagandu i netačne informacije. Taj "inat", kako ga ti simpatično nazva, može nekoga stajati zdravlja ili, ne daj Bože, života.
8-)
Vala, ne znam sta bih ti rekao. S jedne strane nemam ni politicke ni finansijske agende, a i volio bih vjerovati da je sva ova rasprava za neki cilj humanosti i spasavanja zivota. S druge strane, niti je iko od nas niti ovaj forum kao takav ikakav faktor koji ce ista promijeniti, pa se onda sve svede na neko ubijanje dosade i dizanje egoa, pretpostavljam.

Kako god okrenes, besmisleno je sate provoditi na ovoj temi, ali navuce se insan, a i nerviraju me gluposti i licemjerje koje se prosipa ovdje…
JohnnyS

#49808 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JohnnyS »

KraljicaIzJajca wrote: 12/09/2021 14:56 Covid-19’s categorisation as a disease presenting a “critical threat to society” is what made it possible to introduce a number of those special legal measures we have applied for dealing with Covid-19 within Danish society, such as a ban on gatherings, and the requirements of a coronavirus passport and face masks.

However, although we are in a good place now, we have not reached the end of the epidemic. Therefore, the government will not hesitate to act quickly if the pandemic once again threatens critical functions in our society.

Što pratiti Dansku, kad imamo UK koja je to isto uradila prije dva mjeseca
jeza u ledja

#49809 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

MUNAFIK wrote: 12/09/2021 10:45
JohnnyS wrote: 12/09/2021 07:43

Samo u Detroitu je ove godine više djece umrlo od oružanog nasilja nego u cijeloj SAD od covida
Jel ovo istina @jeza u ledja ?
Gdje ima da potpisem da se drasticno onemoguci proliferacija i posjedovanje vatrenog oruzja u Americi?
Isti su ljudi koji to omogucavaju i koji se danas bune protiv vakcina, mjera, i slicno.
jeza u ledja

#49810 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Ateista wrote: 12/09/2021 14:22
jeza u ledja wrote: 12/09/2021 02:39 Ako si vakcinisan, postoji manje sanse da se zarazis. Ako postoje manje sanse da se zarazis, postoji manje sanse da ces biti zarazan. Ako se vec zarazis, opet postoje manje sanse da ce zavrsiti u bolnici, imati duzu bolest, samim tim krace i manje zarazan.

Ali ne, “vakcina samo stiti vakcinisane”. Kako da ne. I sad kao treba da o tome raspravljamo…
Koja je poenta toga sto neko ima manje sanse da bude zarazan? Kako god, tebi recimo ne znaci puno to jeli malo veca ili manja sansa da te ja zarazim ako si se vakcinisao jer je tvoja licna zastita puno jaca i daje ti vece sanse da neces zaglaviti u bolnici nego sto meni vakcina daje sansu da necu prenositi drugima. Kako god, uvijek ce biti onih koji prenose virus i uvijek ce biti sansa da ce te neko zaraziti, virus nece nestati i da bude 100% stopa vakcinacije, bar ne sa trenutnim vakcinama.
Poenta je u tome sto se time smanjuje mogucnost transmisije virusa u generalnoj populaciji. Drugim rijecima ja kao vakcinisan sam sigurniji ako su svi oko mene vakcinisani.

Zao mi je zbog tvojih komplikacija od vakcine. Nadam se da si sad bolje. :thumbup:
deny_s

#49811 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by deny_s »

GandalfSivi wrote: 12/09/2021 15:33

8-)
Vala, ne znam sta bih ti rekao. S jedne strane nemam ni politicke ni finansijske agende, a i volio bih vjerovati da je sva ova rasprava za neki cilj humanosti i spasavanja zivota. S druge strane, niti je iko od nas niti ovaj forum kao takav ikakav faktor koji ce ista promijeniti, pa se onda sve svede na neko ubijanje dosade i dizanje egoa, pretpostavljam.

Kako god okrenes, besmisleno je sate provoditi na ovoj temi, ali navuce se insan, a i nerviraju me gluposti i licemjerje koje se prosipa ovdje…
odmori malo,ima na forumu mnogo drugih tema..evo, recimo, ova obećava
zivotni-put-jedne-kokoske-t159778.html
gamer4ever

#49812 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by gamer4ever »

KraljicaIzJajca wrote: 12/09/2021 12:42
gamer4ever wrote: 12/09/2021 11:59

Nisi upratila, o tome se pricalo. Salik je napisao da je nemoguce da nevakcinisani budu prijetnja vakcinisanim
Možda je aludirao, oni nisu prijetnja u smislu, cijepljeni neće umrijeti ako se zaraze. On nije rekao da necijepljeni ne mogu zaraziti cijepljene.
I cijepljeni mogu umrijeti
deny_s

#49813 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by deny_s »

8-)
:lol: ovakvu brigu može još samo majka da pruži
jeza u ledja

#49814 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Ateista wrote: 12/09/2021 14:30
jeza u ledja wrote: 12/09/2021 04:59

Koji procenat zarazenih su vakcinisani, a koji nisu?

Koji procenat hospitaliziranih su vakcinisani, a koji nisu? Onaj ko ima tezi oblik bolesti je vise i duze zarazan.
Jeli stvarno ima razlike u zaraznosti? Ja sam shvatio da virus jedan period ostane u organizmu, a ko zaglavi taj se u stvari bori sa posljedicama?

Ako i nisam u pravu za to, sa aspekta prenosenja zaraze to nije toliko bitno, ko zaglavi za njega se zna da je pozitivan, u izolaciji je ili u covid bolnici, tesko da moze okolo prenositi, vjerovatno vise prenose asimptomatski ili prije pojave simptoma.
Pa virus duze ostane u organizmu kod ovih sto imaju tezi oblik. Plus su vise zarazni. Ne idu svi u bolnicu radi toga.

No prije toga, samo zato sto se mozes kao vakcinisan zaraziti, ne znaci da imas isto sanse da se zarazis kao vakcinisan. U stvari mnogo su vece sanse da se zarazis kao nevakcinisan. (Znaci da budes pozitivan, ne samo da zaglavis u bolnici) Znaci ovo je i pored slabljenja uticaja vakcina nakon nekog vremena.

I sad neko kaze vakcine ne sprjecavaju transmisiju….pa ne sprjecava nista 100%, ali znacajno umanjuje. Drugim rijecima vakcina ne koristi samo vakcinisanim.
To je jednostavna logika.
jeza u ledja

#49815 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

deny_s wrote: 12/09/2021 15:50

:lol: :lol: :lol:
Naslovnica

#49816 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

8-)

E za ovo potpis k'o kuća.
:thumbup:
cvrčak_na_hedonizmu

#49817 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

jeza u ledja wrote: 12/09/2021 15:38
MUNAFIK wrote: 12/09/2021 10:45

Jel ovo istina @jeza u ledja ?
Gdje ima da potpisem da se drasticno onemoguci proliferacija i posjedovanje vatrenog oruzja u Americi?
Isti su ljudi koji to omogucavaju i koji se danas bune protiv vakcina, mjera, i slicno.
Netacno, opet spinujes. Razlog takvih razmjera krimimala jesu losi uslovi zivota, katastrofalan obrazovni sistem i nemogucnost prosperiteta za vecinu stanovnika ghetta. Svi u Europi imaju vise sanse da nesto urade u zivotu od stanovnika ghetta Detroita. Ubistva se ne desavaju zbog oruzja, niti ce zabrana istog smanjiti broj. Samo ce poskupiti i nista vise. Opet guras jednu stranu price, ali dobro, toga si i sam svjestan.

Oruzje je legalno u Svici, pa ne vidim neku pandemiju ubistava. Oruzje ne ubija, ljudi ubijaju kao i uslovi u kojima se radjaju, zive i umiru. To je problem Detroita i slicnih.
GandalfSivi

#49818 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GandalfSivi »

Gledao sam dok ih ne pobise, onda mi nesta crnjak bio…
Naslovnica

#49819 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 12/09/2021 16:06
jeza u ledja wrote: 12/09/2021 15:38

Netacno, opet spinujes. Razlog takvih razmjera krimimala jesu losi uslovi zivota, katastrofalan obrazovni sistem i nemogucnost prosperiteta za vecinu stanovnika ghetta. Svi u Europi imaju vise sanse da nesto urade u zivotu od stanovnika ghetta Detroita. Ubistva se ne desavaju zbog oruzja, niti ce zabrana istog smanjiti broj. Samo ce poskupiti i nista vise. Opet guras jednu stranu price, ali dobro, toga si i sam svjestan.

Oruzje je legalno u Svici, pa ne vidim neku pandemiju ubistava. Oruzje ne ubija, ljudi ubijaju kao i uslovi u kojima se radjaju, zive i umiru. To je problem Detroita i slicnih.
Meščini da Švica ima najviše cijevi po glavi stanovnika, u svijetu.
deny_s

#49820 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by deny_s »

GandalfSivi wrote: 12/09/2021 16:07
Gledao sam dok ih ne pobise, onda mi nesta crnjak bio…
Pa j jest malo neugodno,ja bih npr.volio da postoji tema"životni put jedne ovce,od rođenja do primanja a svi znamo čega"..
ovo sa kokoškama je tako okrutno,umiru odmah,dok će ovčice,sretne i vesele što su je primile, proživjeti barem još par godina..
Naslovnica

#49821 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Bitno je da su jaja primila vakcinu! :thumbup:
:lol: :gunjastajl:
jeza u ledja

#49822 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Naslovnica wrote: 12/09/2021 16:08
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 12/09/2021 16:06

Slabo ti se cini. Amerika ima 6 puta vise.

Usput provjerio sam i ovu tvrdnju u vezi Detroita koju je napisao JohhnyS, blago receno nidze veze.
KraljicaIzJajca

#49823 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

jeza u ledja wrote: 12/09/2021 15:32
KraljicaIzJajca wrote: 12/09/2021 07:55

When early field data showed that vaccinating people cuts transmission of the SARS-CoV-2 virus, researchers were cautiously optimistic. But they warned that many of those studies, although promising, took place before the fast-spreading Delta variant proliferated worldwide. Now, reports from various countries seem to confirm what scientists feared after the variant tore through India with alarming speed in April and May: Delta is more likely than other variants to spread through vaccinated people.

Data from COVID-19 tests in the United States, the United Kingdom and Singapore are showing that vaccinated people who become infected with Delta SARS-CoV-2 can carry as much virus in their nose as do unvaccinated people. This means that despite the protection offered by vaccines, a proportion of vaccinated people can pass on Delta, possibly aiding its rise.

https://www.nature.com/articles/d41586-021-02187-1

How long do the COVID-19 vaccines last in our bodies?
The jury is still out on that one. According to Dr. Cardona and the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), the exact timeframe for protection is unknown at this time. When you think about it, we all tolerate vaccines differently. So, the scientific community is still studying natural immunity and vaccine-induced immunity concerning COVID-19.

“We don’t know exactly how long the vaccines will protect us after being fully vaccinated. However, the CDC and experts are still working to determine the answer to this question and will keep us informed of any changes. But the one thing we do know is that getting vaccinated is still the safer choice for preventing serious illness for you, your loved ones and the benefit of our communities.”

A priča se intenzivno o trećem cjepivu. :D

Cjepiva umanju broj hospiraliziranih i umrlih.
Stice se dojam da nisi razumjela napisano. Cjepiva ne umanjuju samo broj hospitaliziranih i umrlih, vec generalno umanjuju broj zarazenih i transmisiju virusa.
Umanjuju, da daaa, ali cijepljene asimptomatične osobe nisu spomenute, koje, opet, povečavaju rizik, iako imaju nižu razinu transmisije. :D
KraljicaIzJajca

#49824 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

JohnnyS wrote: 12/09/2021 15:35
KraljicaIzJajca wrote: 12/09/2021 14:56 Covid-19’s categorisation as a disease presenting a “critical threat to society” is what made it possible to introduce a number of those special legal measures we have applied for dealing with Covid-19 within Danish society, such as a ban on gatherings, and the requirements of a coronavirus passport and face masks.

Što pratiti Dansku, kad imamo UK koja je to isto uradila prije dva mjeseca
Ne primjetim da se puno piše o uspjehu UK!
Naslovnica

#49825 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

jeza u ledja wrote: 12/09/2021 17:08
Naslovnica wrote: 12/09/2021 16:08

Slabo ti se cini. Amerika ima 6 puta vise.

Usput provjerio sam i ovu tvrdnju u vezi Detroita koju je napisao JohhnyS, blago receno nidze veze.
:thumbup:
Vjerujem ti, samo znam da sam negdje čuo priču za Švicu i ostao frapiran.

Image
Locked