Edouard wrote: ↑13/09/2021 14:04
tranquil wrote: ↑13/09/2021 12:03
Kosmos, van Kosmosa, svejedno, vjerujete u natprirodno, i jedni i drugi.
Ako su politeistički bogovi pripadali Kosmosu, kako su onda mogli biti natprirodni? Koja je razlika između Kosmosa i prirode?
Ne znam šta ti tačno smatraš za natprirodno, ali većina ljudi pod tim pojmom smatra pojave koje krše prirodne zakone, dajem par primjera:
- Zeus se pretvara u bika i krade djevojku
- Loki rađa ogromnu zmiju
- Jahve stvara prvog čovjeka od blata, i onda ženu od njegovog rebra.
Takođe, kao primjer natprirodnog mogu poslužiti i svi oni primjeri iz mog prethodnog posta, gdje govorim o mitološkim vjerovanjima u monoteizmima, a koje si odignorisao jer su ti ofirni
Zajedničko za ta vjerovanja je da ih imaju teisti, a nemaju ateisti.
Edouard wrote: ↑13/09/2021 14:04
tranquil wrote: ↑13/09/2021 12:03
I reci mi onda još malo o "ateističkim mitološkim vjerovanjima"
Nevjerojatno mi je da ne uviđaš da ateizam podrazumijeva mitološka vjerovanja par excelence; da iz nerazumnog (materije) nastaje razumno, svjest, sloboda, općenito iz materijalnog nematerijalno, da iz neživog nastaje živo... I to bez ikakva naučnog dokaza, valjana objašnjenja, dok na takvo nešto ne upućuje ni ljudsko iskustvo, pa čak ni intuicija.
Tvoje nerazumijevanje naučnih objašnjenja prirodnih procesa ne iznenađuje, ljudi poput tebe od postanka čovječanstva stvaraju mitove od stvari u prirodi koje ne razumiju. A tuđa objašnjenja u koja sami ne vjeruju proglašavaju za tuđi mit.
No, ovo nije čas fizike ili biologije, i ja te ne mogu naučiti stvarima koje su svima dostupne, pa ću te prepustiti tvojim vjerovanjima.
Samo ću se osvrnuti na jednu stvar. Indikativno je da spominješ da je ateizam u neskladu sa intuicijom, i to je jedino tačno što si napisao. Intuicija pomaže da čovjek nesvjesno prepozna neke obrasce u prirodi, i da na taj način identificira opasnost ili priliku, čak i onda kada nisu očigledni. Problem u tome je što intuicija funkcioniše na rasponu "od horizonta do horizonta", i u vremenskom rasponu jednog ljudskog života. Ona je neupotrebljiva na kosmičkim nivoima, ili za mikro svijet. Intuicija nam govori da Sunce kruži oko Zemlje, i da, ako je Zemlja okrugla, ljudi u Australiji moraju nekako da stoje naopačke. Nauka se čitavo svoje postojanje mora boriti sa intuicijom, jer su većina naučnih saznanja, a naročito kada idemo u kosmičke, ili mikro skale, neintuitivne, naša čula jednostavno nisu evoluirala da bismo imali kvalitetnu intuiciju na tom nivou. Ti se možeš dičiti da su tvoja vjerovanja "intuitivna", ali upravo ta intuicija u ljudima je spaljivala druge ljude kada su tvrdili da se Zemlja okreće oko Sunca, a ne obratno. I ta intuicija je, u modernoj nauci, neupotrebljiva i skoro uvijek netačna. Stoga, to ti dajem, prisvoji intuiciju koliko god hoćeš.