Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
cvrčak_na_hedonizmu

#49251 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

jeza u ledja wrote: 10/09/2021 00:58
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 10/09/2021 00:33

Sa svakim od navedenih bih popio piće, himber ili kafu. Ko nije na plati, da budem precizan.

Pazi kada društvo spominješ, jer, ako gledamo društvo, tvoje je bas super u vidu Busha i ostalih mračnjaka i ubica oko njega ( Ramsfeld, Powel, Rice ), naime to je smijer priče o 9/11 koju braniš i ostatak "jači tlači" ekipe koja se pojavila nakon ovih mračnjaka i ubica. Iza njih je ostalo nekoliko miliona mrtvih i desetine miliona unesrećenih i raseljenih. Sitnica. Mogu da nastavim sa vakcinama i ekipom, ali cu uvrijediti druge, a to mi zaista nije cilj. Ovo je dovoljno.

Samo se zapitaj, stavi prst na celo. Nista meni ne moras odgovarati.

ps. barem probaj da odlumiš empatiju podjahkad, ne ujeda, možeš i da proguglas nebil znao o čemu se radi :mrgreen:

Da se vratimo na temu, možemo lijepo, možemo ružno, a ne moramo nikako. Nije do mene.
Ne moramo ni lijepo ni ruzno, ja sam odgovarao nekom drugom pa si se ti ukljucio. Postove nabrojanih se uglavnom trudim da preskacem.

Sa “sami se granatirali” nema normalnog razgovora.
Nije to bas tako, necemo se sada praviti nevjesti.

A sami se granatirali je floskula. Zasto. Pa jebiga, kada to govore Ameri, ucesnici desavanja, onda je malo drugacija prica. Da ti plasticno objasnim, ovo sto se desilo u USA i 9/11 i sta pricaju ljudi jeste ekvivalent da neko ko je popusio foru na Markalama javno govori da smo mi sami sebe gadjali, a to se ne desava. Spinujes po obicaju i nastavljas apologetiku, sto je ok, tvoj izbor, tvoj obraz, ali, smanji malo bahatost. Rekoh ti, ovo su malo drugacije teme i konotacije, ne ide to tek tako kao sto si navikao.
kox

#49252 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

milejovic1971 wrote: 10/09/2021 10:42 Israel obara sve rekorde po broju oboljelih...toliko o vakcinama
Pogledaj grafove teško oboljelih i smrtnih slučajeva na taj broj zaraženih i jasna će ti biti korisnost vakcine.
skafilic

#49253 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafilic »

milejovic1971 wrote: 10/09/2021 10:40
skafilic wrote: 10/09/2021 10:34

Nije to gadjanje brojem doza. Kad oslabe antitijela ako opet hoces najbolju mogucu zastitu koju trenutno imamo ide nova doza. Ne tvrdim ja da se treba vakcinisati sa 3-5-10 doza, ok je ako je neko primio dvije i smatra da mu je to dovoljna zastita, samo mi nije jasno kakvi se eksperimenti tacno vrse kad mu nije bilo nista. Ocigledno su ti likovi koji rade s njim previse na facebooku pa nasjedaju na antivaksersku propagandu i o tome pricaju na poslu, ne vidim drugi razlog zasto bi se vakcina smatrala eksperimentom ako ti nikakvu stetu nije nanijela.
pa nisu ni bombe sa raioakt. uranijumom dovele da ljudi dobijaju rak sljedeceg dana, ali nakon 1,2 10 , 20 god radjaju se djeca sa 3 ruke, epidemija karcinoma i sl... :shock: :shock:
:lol: :lol: Sta ti radis u zdravstvenoj ustanovi, lozac, vozac? Nemas ti veze sa ikakvom zdravstvenom ustanovom bar sto se znanja tice. Sto uzimas paracetamol, nema nikakvih dokaza da ti nece nastetiti ali kao i vakcina nema dokaza ni da hoce?
milejovic1971 wrote: 10/09/2021 10:42 Israel obara sve rekorde po broju oboljelih...toliko o vakcinama
Mislis, toliko o tvom znanju i informisanju o vakcinama. Kakve veze ima broj oboljelih sa vakcinama, valjda je bitno koliki je broj hospitalizovanih i i smrtnih slucajeva.
splinter

#49254 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Stalno udarate o pogrešnu ploču. Nije riječ o štetnosti vakcina npr kroz neka mutagena, kancerogena ili toksična svojstva nekog od sastojaka.
Lično vjerujem da su vakcine po tom pitanju poprilično sigurne i ne vjerujem da će i u budućnosti biti nekih posljedica osim u izolovanim slučajevima. Ali mi se jednostvano ne sviđa to bombardovanje virusnim antigenima svako malo i provociranje produkcije velikuh količina antitjela, jednostvano ne znam da je to najspravniji pristup i da je ovo vrsta bolsti protiv koje se trba boriti na taj način.
laik1981

#49255 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

@splinter
Evo brzo bi i novavax trebala biti pustena.. Kazu preko 90% efikasnost i za deltu.. Ide li ona u jednoj dozi?
Last edited by laik1981 on 10/09/2021 10:53, edited 1 time in total.
jahh

#49256 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jahh »

kox wrote: 10/09/2021 10:22 ZAHVALJUJUĆI VAKCINACIJI
U Danskoj ukinute sve mjere restrikcije uvedene zbog korone

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-da ... /210910022
Cuj zahvaljujuci vakcinaciji :lol:

Sta je sa Islandom, Gibraltarom, Izraelom, Cileom i drugim drzavama, i oni su se vakcinisali a i dalje mjere imaju?
salik79

#49257 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

kox wrote: 10/09/2021 10:43
salik79 wrote: 10/09/2021 10:38

Pa, kontam, ako je u Danskoj sve ukinuto "zahvaljujuci vakcinama", sta je, onda, sa nabrojanim zemljama koje imaju veci ili oriblizno isti procenat vakcinisanih? Zasto se njima nista ne ukida?
Ne znam kakve su kod njih mjere ali kada budu imali dovoljno visok procenat vakcinisanih ukinut će ih i oni, ili bar smanjiti.
Oni koji ih sigurno neće ukinuti su zemlje sa malim procentom vakcinisanih, tj. uvodit će ponovo lockdowne i policijske časove kada im bolnice budu pretrpane. Ovim tempom kako to kod nas ide to možemo očekivati za mjesec- mjesec i po.
Kao sto rekoh, naveo sam zemlje sa vecim ili priblizno istim procentom vakcinisanih nego/kao u Danskoj. Nadam se da ovo mozes shvatiti? A sada orovjeri kakva je situacija kod njih, sto se mjera tice.
laik1981

#49258 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

jahh wrote: 10/09/2021 10:51
kox wrote: 10/09/2021 10:22 ZAHVALJUJUĆI VAKCINACIJI
U Danskoj ukinute sve mjere restrikcije uvedene zbog korone

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-da ... /210910022
Cuj zahvaljujuci vakcinaciji :lol:

Sta je sa Islandom, Gibraltarom, Izraelom, Cileom i drugim drzavama, i oni su se vakcinisali a i dalje mjere imaju?
Svedska ih nikad nije ni imala 8)
splinter

#49259 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

laik1981 wrote: 10/09/2021 10:51 @splinter
Evo brzo bi i novavax trebala biti pustena.. Kazu preko 90% efikasnost i za deltu.. Ide li ona u jednoj dozi?
Novavax je najbolji ošajdarit kao drugu dozu na Pfizer ili AZ pa i Kineza.
Idu dvije doze poslije 3 semdice razmaka.
kox

#49260 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

salik79 wrote: 10/09/2021 10:52
Ne znam kakve su kod njih mjere ali kada budu imali dovoljno visok procenat vakcinisanih ukinut će ih i oni, ili bar smanjiti.
Oni koji ih sigurno neće ukinuti su zemlje sa malim procentom vakcinisanih, tj. uvodit će ponovo lockdowne i policijske časove kada im bolnice budu pretrpane. Ovim tempom kako to kod nas ide to možemo očekivati za mjesec- mjesec i po.
Kao sto rekoh, naveo sam zemlje sa vecim ili priblizno istim procentom vakcinisanih nego/kao u Danskoj. Nadam se da ovo mozes shvatiti? A sada orovjeri kakva je situacija kod njih, sto se mjera tice.
Nadam se da i ti razumiješ da svaka zemlja uvodi mjere onako kako procijeni da treba ? Sa dovoljnim procentom vakcinisanih smanjuje se mogućnost prekomjernog pritiska na zdravstveni sistem jer one značajno smanjuju mogućnost težih oblika bolesti. Dakle vakcinisana zemlja može sebi dozvoliti mnogo veći broj zaraženih od nevakcinisane. Što je u zemlji veći broj vakcinisanih manje će drugih mjera biti. Oni će vremenom ukidati mjere, nevakcinisane će biti osudjene na njih. To je zaista elementarna logika.
milejovic1971

#49261 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by milejovic1971 »

eno Srbija lider po vakcinama pa svaki dan 5000 novih slucajeva...novavax za deltu, a sta cemo za MI soj ??? neku novu i tako do kada ??? :lol: :lol: :lol:
salik79

#49262 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

kox wrote: 10/09/2021 10:58

Nadam se da i ti razumiješ da svaka zemlja uvodi mjere onako kako procijeni da treba ? Sa dovoljnim procentom vakcinisanih smanjuje se mogućnost prekomjernog pritiska na zdravstveni sistem jer one značajno smanjuju mogućnost težih oblika bolesti. Dakle vakcinisana zemlja može sebi dozvoliti mnogo veći broj zaraženih od nevakcinisane. Što je u zemlji veći broj vakcinisanih manje će drugih mjera biti. Oni će vremenom ukidati mjere, nevakcinisane će biti osudjene na njih. To je zaista elementarna logika.
Zato tebpitam, sta je sa zemljama koje imaju i veci procenat vakcinisanih od Danske (a i onih s priblizno istim)? Odakle kod njih i dalje onoliki broj smrtnih slucajeva, zasto im ne ukidaju mjere i tako to?
laik1981

#49263 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

splinter wrote: 10/09/2021 10:56
Koliko je zahtjevno ovu novavax updateovati za neke buduce nove sojeve?
skafilic

#49264 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafilic »

Koja je tehnologija kod novavax, je li kao Kinez ili neka od ove preostale dvije? Znaci mogao bih nju kao trecu dozu bez problema nakon Kineza?
laik1981

#49265 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Meni se cini da je na fazon kineske..
apsidejzi

#49266 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by apsidejzi »

splinter wrote: 10/09/2021 10:47 Stalno udarate o pogrešnu ploču. Nije riječ o štetnosti vakcina npr kroz neka mutagena, kancerogena ili toksična svojstva nekog od sastojaka.
Lično vjerujem da su vakcine po tom pitanju poprilično sigurne i ne vjerujem da će i u budućnosti biti nekih posljedica osim u izolovanim slučajevima. Ali mi se jednostvano ne sviđa to bombardovanje virusnim antigenima svako malo i provociranje produkcije velikuh količina antitjela, jednostvano ne znam da je to najspravniji pristup i da je ovo vrsta bolsti protiv koje se trba boriti na taj način.
A inace nisi bombardovan antigenima? Haj guglaj malo koliko dnevno udahnes i pojedes virusa i bakterija. Cisto da vidis koliko tvoj imuni sistem svakako radi, te da jedna vakcina nije nista posebno za njega.
splinter

#49267 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

laik1981 wrote: 10/09/2021 11:06

Koliko je zahtjevno ovu novavax updateovati za neke buduce nove sojeve?
Može se svaka updateovati manje više, ali to nije rentabilno dok se ne potroše zalihe postojećih jbg. Ova bi nogla relativno lako zbog tehnologije.
Ima tu sad puno stvari, koje su možda pogrešno urađene. D ogodine se nadam da će Covid postati sezonska i endemska bolest uz povremene manje outbrak-ove novih sojeva lokaliziranih nekom području.
Ali prije toga ide još jedna jesen, zima i proljeće . . .
apsidejzi

#49268 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by apsidejzi »

Svaka drzava odredjuje za sebe. Ovo je prvo uvela Engleska pa sada Danska a Svedska ukida krajem mjeseca sve restrikcije osim za nevakcinisane. Polako antivakserska glupost dolazi na naplatu. Kao sto rece danska ministrica zdravstva: " Ono što će se sada dogoditi je da će virus cirkulisati i da će pronaći one koji nisu vakcinisani". Pronace naravno i one koji su vakcinisani ali ce u 9 od 10 slucajeva uci u njih i mozda zaraziti sto dvjesto celija dok imuni sistem ne skonta da ima corona virus u sebi. Poslace antitijela i zavrsiti posao. Kod nevakcinisanih ce zaraziti na milione celija pa kako mu bude.

Ko vas jebe, kad ste glupi. Prirodna selekcija...
Ateista

#49269 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ateista »

spinel_ wrote: 10/09/2021 10:35 Antivakseri ne postoje.
Antivakserizam bi znacilo da je osoba opcenito protiv bilo koje vakcine i protiv bilo koga da se cijepi.
S druge ovisnost o vakcinama itekako postoji.
Vakcinomanija je uzela maha i mnogi ce se cijepiti jer im je to kao i narkomanu droga, alkholicaru alkohol i sl. Dakle, nece moci bez toga jer su duboko uveceni u te ralje.
Koliko znam postoje, oni koji su jos puno prije corone bili protiv svih vakcina.
splinter

#49270 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

apsidejzi wrote: 10/09/2021 11:12
splinter wrote: 10/09/2021 10:47 Stalno udarate o pogrešnu ploču. Nije riječ o štetnosti vakcina npr kroz neka mutagena, kancerogena ili toksična svojstva nekog od sastojaka.
A inace nisi bombardovan antigenima? Haj guglaj malo koliko dnevno udahnes i pojedes virusa i bakterija. Cisto da vidis koliko tvoj imuni sistem svakako radi, te da jedna vakcina nije nista posebno za njega.
Nisam. Zadnju vakcinu sam primio još kao dijete.
O ostalim antigenima ne bih diskutovao jer nije to isto.

@skafilic

Koristi već isprobanu tehnologiju.
Koristi se modificirani genom Spike proteina koji se umetne u drugi virus, Baculovirus i potom se inficiraju ćelije moljaca. Zaražene ćelije proizvode spike proteine ​ slično kao što se događa na površini koronavirusa.
Poslije toga ide "berba" tih Spike protena i prozvodnja cijepiva.
Ono što mRNA vakcina radi u ljudskim ćelijama, ova to radi u ćelijama moljca, tako da je s strane hajde da kažemo sigurnija.
BadBoy

#49272 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Pa ovi anti-vaxeri, slobodnostojeći mislioci i detektivi 21. stoljeća samo i udaraju u tu ploču jer ne znaju ništa drugo. To je najstrašnija ploča koju mogu udarati da bi pokušali prepasti ostatak ljudi.
kox

#49273 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

salik79 wrote: 10/09/2021 11:05
kox wrote: 10/09/2021 10:58
Zato tebpitam, sta je sa zemljama koje imaju i veci procenat vakcinisanih od Danske (a i onih s priblizno istim)? Odakle kod njih i dalje onoliki broj smrtnih slucajeva, zasto im ne ukidaju mjere i tako to?
Od zemalja koje si ranije nabrojao najveću smrtnost po milion stanovnika u zadnjih 7 dana ima Izrael, a on je 21 na listi sa 20.32 umrla. Dakle sa svim silnim novozaraženim i epidemijom koja po tom broju kod njih bjesni, oni su 21.
BiH je trenutno 10-a sa 34.31, a situacija je tenutno relativno mirna i tek ide prema komplikacijama.
milejovic1971

#49274 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by milejovic1971 »

apsidejzi wrote: 10/09/2021 11:15

Svaka drzava odredjuje za sebe. Ovo je prvo uvela Engleska pa sada Danska a Svedska ukida krajem mjeseca sve restrikcije osim za nevakcinisane. Polako antivakserska glupost dolazi na naplatu. Kao sto rece danska ministrica zdravstva: " Ono što će se sada dogoditi je da će virus cirkulisati i da će pronaći one koji nisu vakcinisani". Pronace naravno i one koji su vakcinisani ali ce u 9 od 10 slucajeva uci u njih i mozda zaraziti sto dvjesto celija dok imuni sistem ne skonta da ima corona virus u sebi. Poslace antitijela i zavrsiti posao. Kod nevakcinisanih ce zaraziti na milione celija pa kako mu bude.

Ko vas jebe, kad ste glupi. Prirodna selekcija...
e vidis kako nisi u pravu...za ovaj dio osobito ...Pronace naravno i one koji su vakcinisani ali ce u 9 od 10 slucajeva uci u njih i mozda zaraziti sto dvjesto celija dok imuni sistem ne skonta da ima corona virus u sebi. Poslace antitijela i zavrsiti posao. ...bas suprotno, vakcina je " uspavala " odgovor na virus prirodni, tako da baci to u vodu..a sve veci broj oboljelih a vakcinisanih samo tome doprinosi...i nije tacno da je taj broj oboljelih a vakcinisanih mizerno mali, bas suprotno...ja znam licno 5 ljudi iz okoline
splinter

#49275 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Naslovnica wrote: 10/09/2021 11:21 Singapur, 79% revakcinisanih. :-)

https://www.straitstimes.com/singapore/ ... -for-spore
Ok to, al Singapur je meni misterija od početka bo. Ljudi imaju manje od 60 smrtnih slučajeva od Covida od početka pandemije. :-)
Locked