jeza u ledja wrote: ↑07/09/2021 19:04
Ateista wrote: ↑07/09/2021 17:04
Nije argument iz razloga sto treba dati argument koju korist imamo od toga, to sto se za neke druge stvari slicno radi ne moze biti argument sa ovaj slucaj.
Jasno je da vakcine nemaju neki znacajan uticaj na sirenje epidemije vec najvise pomazu onima koji se zaraze, pa je puno logicnije vakcinisati nastavnike i ucitelje ako zele da se zastite.
Malo sam guglao, bolesti koje navodis nisu smrtonosne ali nisu ni bezazlene za djecu, dok za covid nisam cuo za slucaj djeteta da ima ikakve simptome, mozda jako rijetki slucajevi i uglavnom starija djeca.
Isto tako pise da vakcine daju dozivotni imunitet, ne znam koliko je to tacno, ali jasno je da vakcine za covid kratko traju a imunitet im nece trebati jos godinama, do tad ko zna sta ce biti sa coronom.
To sto su se vakcine tad brzo odobravale ne znaci da je to bilo ispravno, bar ne da se tako brzo uvede obaveza. Iz trenutnog ugla, prosle su decenije koristenja pa nemam problem da ih moje dijete dobije. Za bilo kakve nove imam problem, osim ako ne procijenim da je za njega rizicnija bolest od vakcine, sa covidom to nije slucaj i ne zelim da ono rizikuje kako bi u nekom malom procentu zastitilo neke odrasle osobe, neka se oni zastite vakcinom.
Poredjenje odbijanja eksperimentalnih vakcina koje ne sprjecavaju znacajno prenosenje virusa sa pravom na nosenje oruzja ne bih komentarisao.
Da ovom vakcinom mozemo doci do kolektivnog imuniteta i iskorijeniti virus, bila bi druga prica.
Ja bih prvo da utvrdimo da drzava moze traziti obavezno vakcinisanje grupe ljudi u odredjenim situacijama. Po svemu sudeci ti se slazes, ali samo bih htio da to prvo utvrdimo, jer neki to dovode u pitanje. Dakle ne radi se o fasistickoj, orvelovskoj, distopijskoj diktaturi, vec o sasvim normalnoj stvari.
Dalje, ako je normalno da drzava trazi cak od djece da budu vakcinisana i to za pohadjanje skola koje svi mi placamo, onda je valjda jos normalnije da drzava moze to traziti od odraslih za odredjene javne poslove, ili pogotovo za recimo strane drzavljane da bi usli u zemlju. Jos je normalnije da recimo privatni biznis to zahtjeva od svojih radnika, ili klijenata, ili musterija, zar ne?
Sad kad smo sve to utvrdili, onda se dilema sta moze, sta ne moze, svodi na detalje. Znaci detalje o bolesti, detalje o smrtnosti, detalje o zaraznosti, detalje o razlicitim grupama ljudi, detalje o rasirenosti bolesti, detalje o ucinkovitosti vakcina, njihovoj sigurnosti, itd itd.
Ako je o tome rasprava, hajmo o tome raspravljati, a ne da se vracamo na pricu da li drzava moze ili ima pravo.
E sad konkretno u vezi tvog odgovora.
Prvo da jos jednom ponovim - ja sam uzeo obavezno vakcinisanje u skolama kao primjer i za druge stvari, ne da bi pricali iskljucivo o djeci. Ali evo hajmo.
Jasno je da je opasnost za malu djecu od Covida minimalna, ali djeca idu u skolu do 18 godina, a kao sto si i sam rekao za stariju djecu nije bas bezazleno. Dalje, opet ponavljam nije u pitanju samo zdravlje djece, vec svih onih s kojima ta djeca dolaze u kontakt. Kao sto si i sam rekao, vakcine ne stite 100%, a u situaciji kad si okruzen nevakcinisanom djecom, i kad je virus sveprisutan u okruzenju, vakcine stite jos manje. Ucinkovitost vakcina ovisi od incidence zaraze medju populacijom. Sto neko napisa, sigurniji si ti kao nevakcinisan, okruzen vakcinisanim, nego vakcinisan, okruzen nevakcinisanim.
Tako da, prica o ucinkovitosti vakcina u vezi sirenja zaraze ima smisla u tom kontekstu. Dodatno, iako vakcinisani itekako mogu siriti (Delta) virus, njihova zaraznost (i duzina trajanja iste) nije ista kao kod nevakcinisanih. Ima hrpa vec clanaka o tome ako hoces potrazi.
Guglao sam i ja o tim drugim bolestima, kazem ti neke od njih haman pa nema smrtnosti. Nije samo smrtnost jedino mjerilo. Neke bolesti ostavljaju trajne posljedice, neke bolesti su jebene i valja se lijecit sedmicama, ako ne i mjesecima. Djaba sto nije smrtno, predstavlja problem, sto roditeljima, sto nastavnim institucijama, sto bolnicama. A vakcine pruzaju "dozivotnu zastitu", mada neke imaju boostere, no opet ne pruzaju 100%-nu zastitu. Eto guglaj neku od tih vakcina pa ces vidjeti. Opet postoje slucajevi ovih breakthrough zaraza.
Sto se tice brzog odobravanja, u svakom slucaju negdje mora poceti. Ako nece tvoje dijete, neka druga djeca ce biti prva.
Usporedba koju spominjes nije bila bas usporedba, govorio sam uopsteno o cijelom nizu drustvenih problema s kojim se suceljavamo, a zajednicka stvar su im "licne slobode".
Kolektivni imunitet ne znaci da smo svi imuni na bolest. Neke bolesti su iskorijene, a za neke smo mislili da su se iskorjenile pa su se ponovo vratile na mala vrata, izmedju ostalog zbog toga sto smo se prestali pelcovat.