Hoćemo li malo jutarnje gimnastike? Ne postoji bošnjački jezik, Bošnjaci pričaju bosanskim jezikom. Memoriši to u mozak.ako te pitaju wrote: ↑10/09/2021 11:33Pa možemo urediti kao Švicarska...tamo gdje se priča srpski ...jedan entitet...tamo gdje je hrvatski drugi.....a treći tamo gdje je bošnjački jezik.
Eto, kao Švicarska
Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
- Point.
#1451 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
-
90minut
#1452 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
I to tim redom nije labudan naivan zna dobro šta je bilo.emirolini wrote: ↑10/09/2021 06:55DaBlack swan wrote: ↑10/09/2021 06:51 Na jednom topiku kace bjezaniju hvo
Na drugom hrvatima u krvi da ratuju
Na trecem nisu protjerani sami pobjegli
Kakva luda kuca...
Pa jesu li jurisali da ratuju ili su pobjegli ili protjerani...
Ne moze sve odjednom
I nije bjezao samo hvo vec i regularna hrvatska vojska.
Last edited by 90minut on 10/09/2021 12:32, edited 1 time in total.
- Prpa.ba
#1453 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Na Bosanskom jeziku onda mozemo ljude koji svoj jezik na svom jeziku zovu "hrvatski" zvati "katolici sa boravistem na teritoriji BiH" a jezik "jezik katolika sa boravistem na teritoriji BiH". Isto i za njihovu pravoslavnu bracu. 
- duh_sa_sjekirom
#1454 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Niko nije negirao da je Belgija složena država, samo navodim primjere gdje se pitanje vitalnog nacionalnog interesa očito zloupotrebljava. Zato sam te pitao ima li takvih primjera zloupotrebe u Belgiji.cyprus wrote: ↑10/09/2021 12:20
Ne moram znati šta Flamanci i Valonci misle o kladionicama, da bih znao da je Belgija složena država, koja ni izbliza ne funkcioniše po zamišljenom principu jedan čovjek - jedan glas, kako neki ovdje zamišljaju da funkcionišu sve države u Evropi...
Što se tiče naziva jezika, mislim da je u Moldaviji tokom zadnjih godina aktuelna rasprava da li se njihov većinski jezik treba zvati moldavski ili rumunski, ali hajd, ova informacija vjerovatno nije relevantna za ovo o čemu govorimo... Možeš je slobodno zanemariti...
Što se tiče položaja Bošnjaka unutar Bosne i Hercegovine, naravno jasne su mi sve okolnosti koje im izazivaju frustraciju, kao i one koje se jednostavno moraju popraviti, kao što je npr. pitanje jezika koje si spomenuo... Međutim, to da decentralizacija nije problem, bojim se da nam se tu razilazi percepcija stvarnosti... Ko god smatra da se u Bosni i Hercegovini treba uvažavati samo volja i mišljenje 50%+1 građana i da je realno da se to ostvari (a ima takvih nemalo, čini mi se), taj itekako ima problem sa suštinom decentralizacije, a naravno i poimanjem stvarnosti...
Ustav FBiH jasno je propisao nazive jezika ali ga npr kantoni sa hrvatskom većinom hladno krše i ignorišu. O entitetu RS da i ne govorim. Kolega gore je naveo presude.
Suština decentralizacije nije da se npr jedna etnička skupina pobije i protjera i da se na tom teritoriju proglasi neka etnički čista jedinica.
Ja ti samo kažem da Bošnjaci u velikoj većini nemaju problem sa općenitim decentralizovanim uređenjem ali sa ovakvim sada i onim koji se predlaže iz Bg i Zg imaju.
- Point.
#1455 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Kakve su to gluposti? Tvojom logikom se na hrvatskom i srpskom Bosna i Hercegovina zove Bošnjačka i Hercegovina, Bosanski Brod Bošnjački Brod i slično.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑10/09/2021 11:51Jezik kojim pričaju bošnjaci se na hrvatskom i srpskom zove bošnjački. Bošnjaci svoj jezik, na svom jeziku, imaju apsolutno i potpuno pravo zvati kako žele, al ne mogu drugima diktirati kako ce ga zvati. Nti je neznanje, nit provokacija, nego samo različiti prijevodi na druge jezike...duh_sa_sjekirom wrote: ↑10/09/2021 11:36
![]()
Ne postoji bošnjački jezik...Elementarno neznanje...ili provokacija
Ništa, na "bošnjačkom" se Dragan Čović kaže Željko Komšić, zato ne vidim razlog za kuknjavu.
- SaraFina
#1456 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Titlovanje srpskih filmova u Hrvatskoj je normalna pojava, kao znak „nerazumijevanja“ a pazi jedinstvenosti da se bosanski zove i na srpskom i na hrvatskom „bošnjački“Haris.ba wrote: ↑10/09/2021 12:05Znaci neko bi mogao reci da na bosanskom jeziku jezik koji npr. Srbi zovu srpski jezik ili Hrvati zovu hrvatski jezik je bosanski jezik? Sto da ne?Mate_Miso_Kovac wrote: ↑10/09/2021 11:51 Jezik kojim pričaju bošnjaci se na hrvatskom i srpskom zove bošnjački. Bošnjaci svoj jezik, na svom jeziku, imaju apsolutno i potpuno pravo zvati kako žele, al ne mogu drugima diktirati kako ce ga zvati. Nti je neznanje, nit provokacija, nego samo različiti prijevodi na druge jezike...
Ili da se Srbi na bosanskom jeziku zovu Bosnjaci pravoslavci, da se Hrvati na bosanskom jeziku zovu Bosnjaci katolici.
Republika Hrvatska se na bosanskom jeziku zove skraceno NDH.
- Thorgerson
#1457 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Nije izmisljeno to politicko uredjenje koje ce nama pomoci. Spominje se Belgija i Svicarska, btw zemlje gdje gradjani imaju jedna od najvisih primanja na svijetu, kao neki primjeri.
Dajte belgijancu il svicarcu prosjecnu platu 450 eur. Pa cete vidjeti belaj. Uostalom vidjeli smo sta ta civilizovana evropa uradi kad je u gabuli. Razjebe pola planete. 2x.
Ovdje ce biti mira i postivanja kada budemo imali razvijenu ekonomiju. Dobre plate. I kad ce narod bolit qrac ko je predsjednik, ko je premijer. Kad ce se putovati, uzivati u zivotu i ne razmisljati o glupostima o kojima ki razmisljamo.
Prosjecni amerikanac, obrazovani, pojma nema ko je senator po drzavama, ko je kemala haris, ko je blinken itd. Pricao s ljudima. I ne, nisu oni glupi. Mi smo glupi. Ja znam ko je zamjenik ministra finansija federacije, znam ko je gradonacelnik tuzle, bihaca, banja luke, ko je nacelnik teslica. Pa koji ce mi to qrac u zivotu. Dok mi to tabirimo, ovaj amer gleda gdje ce sad na zimovanje, gdje ce putovati i uzivati u zivotu.
Ponavljam, jedini sistem koji ce donijeti spas jeste taj da se razvija ekonomija.
Ako bi treci doveo do razvitka ekonomije ja bih ga sad potpisao. Al naravno da nece dovesti. Nego upravo suprotno.
Ganjati regionalizaciju drzave, ukidanje kantona i entiteta. To da bude dugorocni cilj. Nema logike da Pale, Istocno Sarajevo pripadaju RSu a ovise o Sarajevu i sve im je vezano za Sarajevo.
Rjesenje je da parlament bira predsjednika. Jedan predsjednik. Da se mijenja svake 2 godine, godinu i po. Oduzet mu sve nadleznosti, nek bude tu radi protokola. Uostalom sta to ova trojica mogu odluciti? Nista. I ono sto bi mogli, uvijek ce jedan bi protiv.
Dajte belgijancu il svicarcu prosjecnu platu 450 eur. Pa cete vidjeti belaj. Uostalom vidjeli smo sta ta civilizovana evropa uradi kad je u gabuli. Razjebe pola planete. 2x.
Ovdje ce biti mira i postivanja kada budemo imali razvijenu ekonomiju. Dobre plate. I kad ce narod bolit qrac ko je predsjednik, ko je premijer. Kad ce se putovati, uzivati u zivotu i ne razmisljati o glupostima o kojima ki razmisljamo.
Prosjecni amerikanac, obrazovani, pojma nema ko je senator po drzavama, ko je kemala haris, ko je blinken itd. Pricao s ljudima. I ne, nisu oni glupi. Mi smo glupi. Ja znam ko je zamjenik ministra finansija federacije, znam ko je gradonacelnik tuzle, bihaca, banja luke, ko je nacelnik teslica. Pa koji ce mi to qrac u zivotu. Dok mi to tabirimo, ovaj amer gleda gdje ce sad na zimovanje, gdje ce putovati i uzivati u zivotu.
Ponavljam, jedini sistem koji ce donijeti spas jeste taj da se razvija ekonomija.
Ako bi treci doveo do razvitka ekonomije ja bih ga sad potpisao. Al naravno da nece dovesti. Nego upravo suprotno.
Ganjati regionalizaciju drzave, ukidanje kantona i entiteta. To da bude dugorocni cilj. Nema logike da Pale, Istocno Sarajevo pripadaju RSu a ovise o Sarajevu i sve im je vezano za Sarajevo.
Rjesenje je da parlament bira predsjednika. Jedan predsjednik. Da se mijenja svake 2 godine, godinu i po. Oduzet mu sve nadleznosti, nek bude tu radi protokola. Uostalom sta to ova trojica mogu odluciti? Nista. I ono sto bi mogli, uvijek ce jedan bi protiv.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1458 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Srbi ne sudjeluju mjesec i pol u radu...zbog dobrog zako a
On bi ukidao entitete
Kako ste tako nerealni
Pa rat bi izbio
On bi ukidao entitete
Kako ste tako nerealni
Pa rat bi izbio
-
pinkman
#1459 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Rjesenje je da se clanovi Predsjednistva biraju u PS BIH, a da se ogranici Dom naroda, samo za vitalne stvari. I eto.
- Truba
#1460 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
To je nekoc moglo vise ne
Jel vi slusate sto pricaju srpski politicari
- Lincoln-Burrows
#1461 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Džaba im pričaš, sve ide u helać a oni ne vide dalje od metar ispred sebe.Black swan wrote: ↑10/09/2021 14:02 To je nekoc moglo vise ne
- SaraFina
#1462 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Dva Bosančerosa oridjidjiLincoln-Burrows wrote: ↑10/09/2021 14:05Džaba im pričaš, sve ide u helać a oni ne vide dalje od metar ispred sebe.Black swan wrote: ↑10/09/2021 14:02 To je nekoc moglo vise ne
- Lincoln-Burrows
#1463 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Pa šta fali, tu smo gdje smo, nema nam druge.SaraFina wrote: ↑10/09/2021 14:07Dva Bosančerosa oridjidjiLincoln-Burrows wrote: ↑10/09/2021 14:05
Džaba im pričaš, sve ide u helać a oni ne vide dalje od metar ispred sebe.![]()
- SaraFina
#1464 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Vas bolan HDZ ne broji u certificirane. Pridruzite se nekoj gradjanskoj opciji. Šta vam je.
- Lincoln-Burrows
#1465 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
- Truba
#1466 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
poslušajte samo TRI izjave željke cvijanović
ne morate dodu jer je to ista škola
ali ne IZJAVE na otvaranju nekog poljoprivrednog gazdinstva
nego kao reakcija na neke sda nebuloze
NE savjetujem da gledate i slusate INTERVJU od pola sata ili 45 minuta
nego IZJAVU od 3 minuta
i tako 3 izjave
vidjet ćete jedan sustav
SUSTAV koji srbi nisu imali do dolaska SNSDa na vlast 2006.
a taj sustav kaže da nema mijenjanja dejtona... samo povratak na ORIGINALNI DAYTON to znači dosta ovih državnih firmi koje su osnovane... Oružane snage...i još šta...ne mogu se sad sjetiti BIT ĆE vraćene na RS
u ovakvoj konstelaciji političkih odnosa dođe FORUMSKI FILOZOF i PADOBRANAC i traži ukidanje entiteta
jeste nekoć je RS bila naćelno za NATO... nekoć je DODIK govorio kako RS NIJE DŽAVA
ali i RUSIJA je bila u partnerstvu za mir
RS je mislila ostvarit se u okviru BIH i DAYTONA koji je NARIŠEN i IZMIJENJEN do neprepoznatljviosti
ne morate dodu jer je to ista škola
ali ne IZJAVE na otvaranju nekog poljoprivrednog gazdinstva
nego kao reakcija na neke sda nebuloze
NE savjetujem da gledate i slusate INTERVJU od pola sata ili 45 minuta
nego IZJAVU od 3 minuta
i tako 3 izjave
vidjet ćete jedan sustav
SUSTAV koji srbi nisu imali do dolaska SNSDa na vlast 2006.
a taj sustav kaže da nema mijenjanja dejtona... samo povratak na ORIGINALNI DAYTON to znači dosta ovih državnih firmi koje su osnovane... Oružane snage...i još šta...ne mogu se sad sjetiti BIT ĆE vraćene na RS
u ovakvoj konstelaciji političkih odnosa dođe FORUMSKI FILOZOF i PADOBRANAC i traži ukidanje entiteta
jeste nekoć je RS bila naćelno za NATO... nekoć je DODIK govorio kako RS NIJE DŽAVA
ali i RUSIJA je bila u partnerstvu za mir
RS je mislila ostvarit se u okviru BIH i DAYTONA koji je NARIŠEN i IZMIJENJEN do neprepoznatljviosti
- Truba
#1467 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
ajd kad dijaspora ne vidi ne čujeLincoln-Burrows wrote: ↑10/09/2021 14:05Džaba im pričaš, sve ide u helać a oni ne vide dalje od metar ispred sebe.Black swan wrote: ↑10/09/2021 14:02 To je nekoc moglo vise ne
ali kad domaći ne vide
pa jeste zamijetili kako DODO sjedi na sjedici predsjednistva
i vi očekujete od njegove ekipe da potpiše ukidanje
ili da pristanu na nametanje ukidanja RS
- SaraFina
#1468 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Ma trola on bezveze. Njemu je BiH u srcu i Sarajevo. Crko bi da ode negdje drugo.Lincoln-Burrows wrote: ↑10/09/2021 14:16Moraš pitat Black swan ja sam ipak mlađi, ne mislim da će ti on dati potvrdan odgovor.
@Black swan je li tako?
- Truba
#1469 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
ja sam davno predao svoja politička prava sunarodnjacima gdje je hvo držao 1995
- SaraFina
#1470 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Ne moze to tako. Zatalasaće se zabokrečina. Trebaće ispostava stranke Ragi u SarajevuBlack swan wrote: ↑10/09/2021 14:22 ja sam davno predao svoja politička prava sunarodnjacima gdje je hvo držao 1995
-
džakailibu
#1471 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Sutite ljudi, eno zeljka Cvijanović ima 3 izjave kako oni ne priznaju....sve mogu shvatiti ali dovesti se u položaj da te rs ekipa brani i govori u tvoje ime i jos to smatrati relevantnim!??Opasna je to dijagnoza. Ovaj golub sto zivi u sa je uvjeren da zivi dramatičan zivot.Jer je Dodik to rekao.
- Truba
#1472 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Banke...porezi...ko druga drzava...
Samo se vi nadajte da ce bam neko napraviti dezavu po mjeri
NAKON SVEGA od 1992. sto su dozvolili
-
zavrzlama
#1473 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Shmit je naivko koji misli da je u BIH borba za etnicka prava,dok je u BIH borba za trajnu podjelu drzave,a etnicka prave su samo paravan...trebat ce mu 12 godina ko Incku da shvati poentu...
Cim istog napada dodik,znajte da ce na kraju biti na njegovoj strani...linija manjeg otpora i udovoljavanje tvrdoglavijim se nastavlja..rahat patnja ide dalje.
Cim istog napada dodik,znajte da ce na kraju biti na njegovoj strani...linija manjeg otpora i udovoljavanje tvrdoglavijim se nastavlja..rahat patnja ide dalje.
- Truba
- SaraFina
#1475 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Dzaba Dodo pjeni u Pečat-uBlack swan wrote: ↑10/09/2021 15:36 [youtube]https://youtu.be/K5CnTh5OnW8[/youtube]
Gosp smit niste visoki predstavnik![]()
HMS
Kako je priopćila Služba za suradnju s medijima predsjednika Republike Srbije, Vučić je Schmidtu poručio da od njega očekuje nepristran i izbalansiran pristup "budući da su nerijetko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano promatrali stvari u Bosni i Hercegovini i regiji", prenosi Tanjug.
Vučić je dodao da Srbija poštuje integritet i cjelovitost BiH, baš kao i cjelokupnost i integritet Republike Srpske u okviru BiH. Iznio je stav da bi narodi u BiH trebali odlučivati u o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i miješanja sa strane, izrazivši uvjerenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neusporedivo brže razvijati svoje ekonomske veze i odnose.
Kako se navodi, Vučić i Schmidt su razmijenili mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u regiji s naglaskom na napretku Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana prema Europskoj uniji.
Schmidt je naveo da je funkcionalnost države Bosne i Hercegovine neophodan faktor kako bi se dosegao stupanj na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija, kao i za napredak ka EU integracijama.
Istovremeno, Schmidt je izrazio podršku inicijativama usmjerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba biti inkluzivna i predstavljati korak naprijed prema europskoj integraciji.