Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Locked
RajaJA

#876 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by RajaJA »

Impressum wrote: 08/09/2021 12:55
RajaJA wrote: 08/09/2021 12:46 Drugim rijecima, balkan i Bosna pa cak i po vojnoj opciji su za 90% Turskih stranaka vazna tacka i postoji konzenzus. To je prvenstveno zbog ogromnog razvitka Turske i Turske vojne industrije u zadnjih 30 godina.
vjeruj ja tebi

ali ne vjerujem ja njima
ako 92 nisu znali sta se desava, morali su do 95-te znati za opsade Srebrenice, Zepe, Gorazda itd
za te tri godine su mogli naci nacina da pomognu

da nas admini ne ruze
ode tema daleko
Nemozes ti izigravati regionalnu ili svijetsku silu i odlucivati ratove u svijetu ako nemas mogucnosti za to. Dakle ako za 90% uvozis naoruzanje od zapada nemozes ici protiv volje Washingtona. Danas Turska skoro pas ve sama proizvodi. I vidimo da odlucuje ratove sama. Odlucila je rat u Azerbejdzanu, znamo da su sve operacije pripremljene od strane Turskih generala i obavjestajnih sluzbi kao i Turskim naoruzanjem velikim dijelom. Odlucili su rat u Libiji i Turska umjesanost je spasila vladu i Tripoliju. Njihova vojska je u Qataru, Somaliji, Iraku i Siriji.

Dakle ova Turska i Turska iz 1995. su kao nebo i zemlja.
Hair sevap

#877 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Hair sevap »

SaraFina wrote: 08/09/2021 12:32
Milenkov buraz wrote: 08/09/2021 12:28 Mislim da se potezi Schmidta nikome neće svidjeti, niti HDZ-u niti SDA, imam takav predosjećaj.
Ja ne vjerujem u promjenu ustava. Do sada se niko od tih VP nije usudio na taj korak. Jer to bi bilo fakat otvaranje Pandorine kutije.
Kako misliš "Do sada se niko od tih VP nije usudio na taj korak." Pa od 108 amandmana na Ustav FBiH 39 je odobrio Parlament a 69 OHR sa VP. Kako to da sad VP ne smije mijenjati Ustav?
Haris.ba

#878 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Haris.ba »

Hair sevap wrote: 08/09/2021 13:02 Kako misliš "Do sada se niko od tih VP nije usudio na taj korak." Pa od 108 amandmana na Ustav FBiH 39 je odobrio Parlament a 69 OHR sa VP. Kako to da sad VP ne smije mijenjati Ustav?
Ustav BiH ocito nije isto ko ustavi entiteta ili kantona.
SaraFina

#879 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by SaraFina »

Hair sevap wrote: 08/09/2021 13:02
SaraFina wrote: 08/09/2021 12:32

Ja ne vjerujem u promjenu ustava. Do sada se niko od tih VP nije usudio na taj korak. Jer to bi bilo fakat otvaranje Pandorine kutije.
Kako misliš "Do sada se niko od tih VP nije usudio na taj korak." Pa od 108 amandmana na Ustav FBiH 39 je odobrio Parlament a 69 OHR sa VP. Kako to da sad VP ne smije mijenjati Ustav?
Nisam rekla da ne smije mijenjati. Nego da bi otvorio pandorinu kutiju u ovom slučaju nametanja. Plus morao bi se mijenjati i ustav BiH, ne samo FBiH.
Već smo pisali o toj temi, kad smo sumnjali da bi Bakir sa SDA mogao sam „prodati“ Čoviću IZ.
Billy The Pljuc

#880 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Billy The Pljuc »

Kakva Turska kakve pičke materine...

Ovo što se moglo čuti sa Šmitovog prigodnog skupa, kako iz njegovih tako i iz drugih usta sasvim sigurno gasi nadu da će BiH ikada postati normalna država. Vrlo moguće je, ukoliko USA ostane po strani, da nas čeka i disolucija u nekoj budućnosti.

Vjerovati da će neka Turska izboriti nešto drugo mimo onoga što EU kaže je naivno razmišljanje, oni su tu da samo potvrde konačno rješenje i primat vladara po krvnoj liniji na dijelu teritorije koji će eventualno pripasti bošnjacima.

U svemu tome, ukoliko se naravno situacija bude razvijala u tom pravcu, jedina olakotna okolnost možda bude eventualna mogućnost da kao takvi postanemo dio nekakve EU i da nam se omoguće osnovne ljudske slobode poput kretanja i prava na rad.

Ni ovo što se trenutno dešava, mislim na spremnost Njemačke da prihvata i omogućava sve lakši dolazak radne snage, se ne dešava bez razloga i ide u prilog gore napisanom.

Možda ja i griješim u procjeni ali mi sve iskreno miriše na isto.

Da ne bude zabune, ne krivim ja Šmita ili bilo koga drugog ko zastupa stavove Njemačke, mogu samo da krivim velikog mudraca, vizionara koji nas je i doveo u ovakvu situaciju a imali smo šansu da se makar izborimo za bolju poziciju u ovo proteklih decenija.
Impressum
Location: njih je zivot razocarao dok skakucu jer ne mrze Bosnu koja je sampion oooo oooo oooo

#881 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Impressum »

Billy The Pljuc wrote: 08/09/2021 13:18Kakva Turska kakve pičke materine...
i ja mislim da od njihove "pomoci" nema nista
da je to sve samo suplja prica
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#882 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Truba »

vazna wrote: 08/09/2021 12:17 Žalosno je kad pročitaš da ti je Turska prijatelj, kakvi su nam tek neprijatelji.
erdogan je turska
bakir je bosna
erdogan je prijatelj bakiru
turska je prijatelj bosni :D
SaraFina

#883 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by SaraFina »

Billy The Pljuc wrote: 08/09/2021 13:18 Kakva Turska kakve pičke materine...

Ovo što se moglo čuti sa Šmitovog prigodnog skupa, kako iz njegovih tako i iz drugih usta sasvim sigurno gasi nadu da će BiH ikada postati normalna država. Vrlo moguće je, ukoliko USA ostane po strani, da nas čeka i disolucija u nekoj budućnosti.

Vjerovati da će neka Turska izboriti nešto drugo mimo onoga što EU kaže je naivno razmišljanje, oni su tu da samo potvrde konačno rješenje i primat vladara po krvnoj liniji na dijelu teritorije koji će eventualno pripasti bošnjacima.

U svemu tome, ukoliko se naravno situacija bude razvijala u tom pravcu, jedina olakotna okolnost možda bude eventualna mogućnost da kao takvi postanemo dio nekakve EU i da nam se omoguće osnovne ljudske slobode poput kretanja i prava na rad.

Ni ovo što se trenutno dešava, mislim na spremnost Njemačke da prihvata i omogućava sve lakši dolazak radne snage, se ne dešava bez razloga i ide u prilog gore napisanom.

Da ne bude zabune, ne krivim ja Šmita ili bilo koga drugog ko zastupa stavove Njemačke, mogu samo da krivim velikog mudraca, vizionara koji nas je i doveo u ovakvu situaciju a imali smo šansu da se makar izborimo za bolju poziciju u ovo proteklih decenija.
Od Turske ništa ne mozemo ocekivati. To su turkofilske šuplje. A za ostatak…
Plaše se od islamskog ostrva i radikalizacije Bošnjaka, a uvoze našu radnu snagu i u doba pandemije. Mi slovimo za najbolje imtegrirane strance na njemačkom govornom području. Ispred Srba i Turaka. Tako da meni te nebuloze uopce nisu jasne.
pinkman

#884 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by pinkman »

Glavno pitanje jeste sta kaze USA
Škobo Habu

#885 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Škobo Habu »

Erdoganu je BiH zanimljiva priomarno zbog uticaja FETO-a na ovome području. To je i naglasio zadnji put kada je dolazio u Sarajevu. Borba protiv FETO terorizma na Balkanu. Erdoganova Turska ima svoje razloge zbog čega daje podršku Izetbegoviću, ali i Konakoviću, na veliku žalost neki od njegovih ljubitelja.
vee-jay

#886 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by vee-jay »

RajaJA wrote: 08/09/2021 11:17
vee-jay wrote: 08/09/2021 11:11

I ja sam mislio u geopolitickom smislu.

Da Njemac u Izetbegovicu i njegovoj SDA vidi gore navedeno - on bi uvidio i razliku izmedju onih koji se bore za BiH i onih koji se bore protiv BiH.
Ovako -- svi su isti -- koriste nacionalizam za sopstveno bogacenje ... dok narod glasa za njih.

Kako na taj nacin graditi stav i veze?
Njemacka je samo jedna od geo politickih aktera na balkanu. I usudio bih se reci jedna od slabijih. Pored toga Njemacka nema pro aktivnu vlastitu vansjku politiku vec istu velikim dijelom kreira Washington. To je tako od kraja WW2 ne samo sa Njemackom nego i sa Japanom. Striktno pod patronatom Uncle Joa. Nista bez njega nemogu. Cak i Americka vojska mora biti na njihovom tlu.

Sa druge strane Velika Britanija i Turska imaju neovisnu vanjsku politiku jer nikada nisu porazena a obadvije su imperijalne sile. Njemacku Sarajevo treba da podrzava dok se Njemacka ponasa u skladu sa Bosanskin interesima. Onog momenta kada to nebude radila se treba vise okretati Amerikancima, Britancima i Turcima. Ako u takvoj situaciji Nijemci zele da zastupaju Hrvatske interese mogu da izvole. Britanci jedva trljaju ruke da dovedu Tursku na balkan a i Amerikancima se ne svidja bas zblizivanje Njemacke i Rusije u energetskom sektoru. Sto slabija evropa i jaci Americki i Britanski uticaj nad evropom je jedan od vaznijih Americkih interesa.

Nijemci su tu da slusaju Uncle Joa. A ukoliko nebudu slusali vidijet cemo sta ce se desavati. Sve mi se iz izjava Schmidta cini da Njemacka zeli BiH urediti I kao gradjasnku drzavu. To je Schmidt jasno i rekao. Samo kako to sada prodati i progurati.
Ne djelim to misljnje.
Prosli mjeseci su pokazali, da je USA -- radi sopstvenih problema ali i radi pokusaja gradjenje nove veze izmedju EU(GER) i USA -- temu zapadnog Balkana predala u ruke Evrope, prvenstveno Njemacke.

Njemacka je puna razlicitih misljenja -- CDU/CSU su sestrinske stranke HDZa i tako su se i pozicionirale (kao i novi VP) -- SDP i Zeleni, ali i Liberali su drugacijeg stava prema BiH.
Ko prati Njemacku -- i po pitanjima Rusije i Kine -- on to zna i vidi.

"Sto slabija Evropa" -- sigurno nije cilj USA, ali jeste "Sto slabiji utjecaj Rusije u Evropi".
RajaJA

#887 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by RajaJA »

Jedina regionalna sila sa realnim uticajem na balkanu jeste Turska. Njemacka preko VP radi ono sto joj Washington nalaze. A svako ko misli da Njemacka prema balkanu ima neku vlastitu vanjsku politiku i stav je naivan. Balkan je za Amerikance postao vazan nakon Rusko Kineskih igrica. I u tom kontekstu se mora posmatrati i Schmidt. Ameri ce probati sad auputiti Hrvate na Sarajevo i raditi ono sto su uradili vec u Makedoniji, Crnoj Gori i Kosovu dakle gradjansko drustvo u NATO paktu.
RajaJA

#888 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by RajaJA »

vee-jay wrote: 08/09/2021 13:32
RajaJA wrote: 08/09/2021 11:17

Njemacka je samo jedna od geo politickih aktera na balkanu. I usudio bih se reci jedna od slabijih. Pored toga Njemacka nema pro aktivnu vlastitu vansjku politiku vec istu velikim dijelom kreira Washington. To je tako od kraja WW2 ne samo sa Njemackom nego i sa Japanom. Striktno pod patronatom Uncle Joa. Nista bez njega nemogu. Cak i Americka vojska mora biti na njihovom tlu.

Sa druge strane Velika Britanija i Turska imaju neovisnu vanjsku politiku jer nikada nisu porazena a obadvije su imperijalne sile. Njemacku Sarajevo treba da podrzava dok se Njemacka ponasa u skladu sa Bosanskin interesima. Onog momenta kada to nebude radila se treba vise okretati Amerikancima, Britancima i Turcima. Ako u takvoj situaciji Nijemci zele da zastupaju Hrvatske interese mogu da izvole. Britanci jedva trljaju ruke da dovedu Tursku na balkan a i Amerikancima se ne svidja bas zblizivanje Njemacke i Rusije u energetskom sektoru. Sto slabija evropa i jaci Americki i Britanski uticaj nad evropom je jedan od vaznijih Americkih interesa.

Nijemci su tu da slusaju Uncle Joa. A ukoliko nebudu slusali vidijet cemo sta ce se desavati. Sve mi se iz izjava Schmidta cini da Njemacka zeli BiH urediti I kao gradjasnku drzavu. To je Schmidt jasno i rekao. Samo kako to sada prodati i progurati.
Ne djelim to misljnje.
Prosli mjeseci su pokazali, da je USA -- radi sopstvenih problema ali i radi pokusaja gradjenje nove veze izmedju EU(GER) i USA -- temu zapadnog Balkana predala u ruke Evrope, prvenstveno Njemacke.

Njemacka je puna razlicitih misljenja -- CDU/CSU su sestrinske stranke HDZa i tako su se i pozicionirale (kao i novi VP) -- SDP i Zeleni, ali i Liberali su drugacijeg stava prema BiH.

"Sto slabija Evropa" -- sigurno nije cilj USA, ali jeste "Sto slabiji utjecaj Rusije u Evropi".
Njemacka na balkanu radi ono sto joj Washington Kaze. I sam Schmidt je izjavio prije 2 mjeseca kako njegova moc dolazi od Bidena. Dakle to je bar jasno. Evropa u geo politickom smislu bez Washingtona je tigar od papira. Jedine dvije sile u evropi koji imaju vlastitu vanjsku politiku su Velika Britanija i Turska. Njemacka i Japan su de fakto okupirane od strane USA do dana danasnjeg.
Billy The Pljuc

#889 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Billy The Pljuc »

SaraFina wrote: 08/09/2021 13:26
Billy The Pljuc wrote: 08/09/2021 13:18 Kakva Turska kakve pičke materine...

Plaše se od islamskog ostrva i radikalizacije Bošnjaka, a uvoze našu radnu snagu i u doba pandemije. Mi slovimo za najbolje imtegrirane strance na njemačkom govornom području. Ispred Srba i Turaka. Tako da meni te nebuloze uopce nisu jasne.
Pa vidi, ima neke logike u svemu tome, moramo priznati da su se oni oduvijek plašili islamske države u srcu Evrope i moguće radikalizacije mada realno nema mjesta za isto s obzirom na to kakvi su bošnjaci generalno. Lakše im je razjebati gnijezdo i asimilirati stanovništvo jer se pokazalo upravo da se bošnjaci bez većih problema uklapaju u sistem i dugoročno, kroz generacije, gube dobar dio svog identiteta i tradicije.

Mene generalno ovakav eventualni razvoj situacije ne pogađa toliko, za mene je već kasno ali gledajući svoju djecu, draže bi mi bilo da imaju slobodu kretanja i priliku da se ostvare i eventualno izbore svoje mjesto pod suncem negdje nego da ostanu ovdje i služe kao roblje ovima kojima ovakav razvoj situacije i odgovara.

Najgori mogući scenario bi bio da nas zarobe u toru i ne omoguće odlazak, tek onda bi vjerujem došlo do belaja.
Yamcha

#890 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Yamcha »

RajaJA wrote: 08/09/2021 13:33 Jedina regionalna sila sa realnim uticajem na balkanu jeste Turska. Njemacka preko VP radi ono sto joj Washington nalaze. A svako ko misli da Njemacka prema balkanu ima neku vlastitu vanjsku politiku i stav je naivan. Balkan je za Amerikance postao vazan nakon Rusko Kineskih igrica. I u tom kontekstu se mora posmatrati i Schmidt. Ameri ce probati sad auputiti Hrvate na Sarajevo i raditi ono sto su uradili vec u Makedoniji, Crnoj Gori i Kosovu dakle gradjansko drustvo u NATO paktu.
Daj Bože, ali nekako sumnjam.
Što se Turske tiče. Mislim da se ona neće mješati, pogotovo da nam pomogne. Čak i da hoće, ne može. Jedino, ne daj Bože, slučaju rata, oni bi nam, ako ništa, poslali naoružanje.
vee-jay

#891 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by vee-jay »

RajaJA wrote: 08/09/2021 13:35
vee-jay wrote: 08/09/2021 13:32

Ne djelim to misljnje.

Njemacka na balkanu radi ono sto joj Washington Kaze. I sam Schmidt je izjavio prije 2 mjeseca kako njegova moc dolazi od Bidena. Dakle to je bar jasno. Evropa u geo politickom smislu bez Washingtona je tigar od papira. Jedine dvije sile u evropi koji imaju vlastitu vanjsku politiku su Velika Britanija i Turska. Njemacka i Japan su de fakto okupirane od strane USA do dana danasnjeg.
Ja razumijem sta ti pises -- i naravno, ako je rijec o Avganistanu, Rusiji, Sirij -- to je geopolitika i tu je Njemacka kao clanica NATOa i glavna baza US vojske na evropskom tlu "primorana" slusati USA.
I granice BiH su geopolitika.
Ali, hoce li sutra u Predsjednistvu sjediti HDZov covjek ili neki drugi -- to je Amerikancima svejedno -- jer bez obzira na to, ta ce osoba njih slusati.
Hair sevap

#892 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Hair sevap »

SaraFina wrote: 08/09/2021 13:12
Hair sevap wrote: 08/09/2021 13:02

Nisam rekla da ne smije mijenjati. Nego da bi otvorio pandorinu kutiju u ovom slučaju nametanja. Plus morao bi se mijenjati i ustav BiH, ne samo FBiH.
Već smo pisali o toj temi, kad smo sumnjali da bi Bakir sa SDA mogao sam „prodati“ Čoviću IZ.
Nezadovoljstvo Hrvata je vezano za Barryjeve amandmane. Uveo ih je tadašnji šef misije OESS-a u Bosni i Hercegovini Robert Barry, a njima je omogućeno da izaslanike u Domu naroda Parlamenta FBiH, bez obzira na njihovu nacionalnost, mogu predlagati i birati svi zastupnici u skupštinama kantona Federacije BiH. Dakle, barkano je po Dejtonskom sporazumu. Tada se mogla otvoriti Pandorina kutija nametanjem amandmana, danas je to neko zabranio. Ko? Danas ulažemo prigovor, veto, plačemo, očekujemo sadaku iz bijelog svijeta da spase što se dadne spasiti. Ne razmišlja se o relaksaciju odnosa nego samo kako će ko kome bolje šuknuti.
Spali smo na 2 miliona starih stanovnika, mladost je otišla. Imamo verbalnu podršku dijaspore na forumu da se ovo brani do zadnje naše kapi krvi, a oni će nas sokoliti.
RajaJA

#893 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by RajaJA »

vee-jay wrote: 08/09/2021 13:50
RajaJA wrote: 08/09/2021 13:35

Ja razumijem sta ti pises -- i naravno, ako je rijec o Avganistanu, Rusiji, Sirij -- to je geopolitika i tu je Njemacka kao clanica NATOa i glavna baza US vojske na evropskom tlu "primorana" slusati USA.
I granice BiH su geopolitika.
Ali, hoce li sutra u Predsjednistvu sjediti HDZov covjek ili neki drugi -- to je Amerikancima svejedno -- jer bez obzira na to, ta ce osoba njih slusati.
Slazem se. Ali Amerikanci zele BiH u NATO paktu i to im nije svejedno i gradjansko uredjenje jer ovo sto danas imamo ostavlja prostor Rusiji i Kini da se petljaju u mekanom trbuhu NATO pakta. Dakle Americki interes je sto vise centralizovana BiH sta sto jacim drzavnim institucijama koja ce biti clanica NATO-a.
Impressum
Location: njih je zivot razocarao dok skakucu jer ne mrze Bosnu koja je sampion oooo oooo oooo

#894 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Impressum »

Yamcha wrote: 08/09/2021 13:48Jedino, ne daj Bože, slučaju rata, oni bi nam, ako ništa, poslali naoružanje
ti bas naivan :D
Tanqueray

#895 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Tanqueray »

Turskoj su vazniji odnosi sa Rusijom, nego BiH, tako da oni nece nista uciniti u vezi sa BiH, bez konsultacija sa Rusijom.
Ako se objektivno razmotri, sta Turska ima od BiH, a sta od Rusije.
DonieBrasco

#896 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by DonieBrasco »

Zaletio se ovaj Šmit sa ovim izjavama, ali eto vidjet cemo jako brzo sta ce se desavati.

Drago mi je da mu je Sejdic odgovorio kako dolikuje.
SaraFina

#897 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by SaraFina »

Billy The Pljuc wrote: 08/09/2021 13:47
SaraFina wrote: 08/09/2021 13:26

Pa vidi, ima neke logike u svemu tome, moramo priznati da su se oni oduvijek plašili islamske države u srcu Evrope i moguće radikalizacije mada realno nema mjesta za isto s obzirom na to kakvi su bošnjaci generalno. Lakše im je razjebati gnijezdo i asimilirati stanovništvo jer se pokazalo upravo da se bošnjaci bez većih problema uklapaju u sistem i dugoročno, kroz generacije, gube dobar dio svog identiteta i tradicije.

Mene generalno ovakav eventualni razvoj situacije ne pogađa toliko, za mene je već kasno ali gledajući svoju djecu, draže bi mi bilo da imaju slobodu kretanja i priliku da se ostvare i eventualno izbore svoje mjesto pod suncem negdje nego da ostanu ovdje i služe kao roblje ovima kojima ovakav razvoj situacije i odgovara.

Najgori mogući scenario bi bio da nas zarobe u toru i ne omoguće odlazak, tek onda bi vjerujem došlo do belaja.
Taj mit o radikalnom bošnjačkom stanovništvu u BiH, krenuo je od velikosrpske klike, s početkom ere islamofobije. Njega je trebalo u startu pokopati. (MZ i USA stvorili su i Kosovo, zasto bi BiH bila problem) Kako drugacije opravdati dogadjanja devedesetih? Najlakše im je bilo svoju uvrnutu ideju proglasiti kao borbu protiv „preteće ISIL-a“ a na braniku kršćanstva u EU. Tome su se kasnije pridruzili i susjedi. Pa tako K.G.K govori o 10.000 mudzahedina na granici sa EU i HR.
Ja mislim da od podjele nema ništa. Nametanje Švabo moze pokusati, ali onda treba blokirati. Najbolja opcija bi bila da se ograniči izbor Komšića i Bakira. I tu bi nam uslugu učinio. A onda Čović neka zasjedne još jednom, a i Dodik ima pravo.
daddy-kool

#898 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by daddy-kool »

RajaJA wrote: 08/09/2021 13:55

Slazem se. Ali Amerikanci zele BiH u NATO paktu i to im nije svejedno i gradjansko uredjenje jer ovo sto danas imamo ostavlja prostor Rusiji i Kini da se petljaju u mekanom trbuhu NATO pakta. Dakle Americki interes je sto vise centralizovana BiH sta sto jacim drzavnim institucijama koja ce biti clanica NATO-a.
Interesantna razmišljanja, ali previše pretpostavljaš oko interesa stranih sila u BiH. Ti interesi su u namanju ruku vrlo ograničenog karaktera i intenziteta, geopolitički smo nebitni i mali. Primarni i najvažniji njihov interes je da se ovdje ne ponovi rat. Dalje od toga vrlo malo, tako da što se toga tiče ovakvo stanje može trajati desetljećima.
Nebozemlja

#899 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Nebozemlja »

SaraFina wrote: 08/09/2021 14:12
Billy The Pljuc wrote: 08/09/2021 13:47

Taj mit o radikalnom bošnjačkom stanovništvu u BiH, krenuo je od velikosrpske klike, s početkom ere islamofobije. Njega je trebalo u startu pokopati. (MZ i USA stvorili su i Kosovo, zasto bi BiH bila problem) Kako drugacije opravdati dogadjanja devedesetih? Najlakše im je bilo svoju uvrnutu ideju proglasiti kao borbu protiv „preteće ISIL-a“ a na braniku kršćanstva u EU. Tome su se kasnije pridruzili i susjedi. Pa tako K.G.K govori o 10.000 mudzahedina na granici sa EU i HR.
Ja mislim da od podjele nema ništa. Nametanje Švabo moze pokusati, ali onda treba blokirati. Najbolja opcija bi bila da se ograniči izbor Komšića i Bakira. I tu bi nam uslugu učinio. A onda Čović neka zasjedne još jednom, a i Dodik ima pravo.
Ograničavanje mandata bi svima valjalo, a Ima još benignih Hrvata mimo Komšića, neki od njih bi možda i uradili nešto konkretno za državu.
Nebozemlja

#900 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Nebozemlja »

I mislim da je vrijeme da se prestane oslanjati na strance i uzme stvar u svoje ruke.
Locked