Je li ovo tvoj 50-ti profil na forumu direktore? Kako te više nije stid praviti nove?
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
aldinjo
-
aldinjo
- skafiskafsnjak
#48603 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovaj put su prije nego inace krenuli s pricom o popunjenim kapacitetima
Poranili
Poranili
- armin071
#48604 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Direktor kao korona val pojavi se krajem Avgusta i ako ga ne ukinu valja jedne te iste gluposti negdje do Aprila i onda valjda ide na zaslužen odmor ili šta li već. Samo jebeno je sa ovakvim ljudima dijeliti isti zrak a ne nešto više…… Zajebana dijagnoza kako god..
- spinel_
#48605 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Treba Teslu zvati. On zna kako s direktorom.
-
Capljina74
-
Dead Man Walking
#48607 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Je li ovo odgovor na pitanje kako nevakcinisani mogu nauditi vakcinisanim, ili treba jos?
-
Capljina74
#48608 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zar nisu vakcinisani?Dead Man Walking wrote: ↑05/09/2021 00:11Je li ovo odgovor na pitanje kako nevakcinisani mogu nauditi vakcinisanim, ili treba jos?
-
Dead Man Walking
#48609 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Bili su kako vele, kako bi uopste bilo moguce postaviti pitanje koje sam postavio da nisu?
-
gamer4ever
#48610 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sta ti malo fali ? Da stavis masku kada udjes u konzum ? Jeste stvarno je tesko ali eto ako ti malo fali valjde ces skupit snage
-
MUNAFIK
#48611 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nije ti neka logika, vise bi imalo smisla da si rekao da je vakcina B kategorija kad se polaže, a prirodni imunitet i antitjela su C ili E kategodija koja je bolja i jaca od B pa eto ako zelimo vozot možemo birat konjj cemo kategoriju.
Mi ovdje govorimo o dokazano bitnim stvarima za kovid... Na jendnj strani su dobar imunitet radi kojeg nisam imao nikakvih poteškoca sa koronom i prirodno stecena antitjela, a na drugoj strani je lazno reklamirana vakcina koja je vec sad dokazano da slabije stiti od prirodnih antitjela.
Dakle dajes prednost necemu manje kvalitetnom i pri tome zelis usloviti sve da MORAJU izabrati taj manje kvalitetan i aposlutnio NESIGURAN nacin jer eto ti to porediš sa vozackim ispitom pa ti se to tako slaže...
Meni je to apsolutno besmisleno.
-
Ci-Nick
#48612 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2301451
Zanimljiva je ova mapa.. na broj umrlih očito nisu utjecale nikakve mjere nego samo standard i kvalitet zdravstvenog sistema.
Zanimljiva je ova mapa.. na broj umrlih očito nisu utjecale nikakve mjere nego samo standard i kvalitet zdravstvenog sistema.
- apsidejzi
#48613 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nadam se da tebi i tvojima nece trebati bolnicka pomoc vezano za koronu mada karma is a bitch... Sve je dobro dok tebi ne pokuca na vrata!spinel_ wrote: ↑04/09/2021 19:31Sigurno manje od placenih novinara i ovih iz kriznih stabova koji svjesno prepadaju narod i sire lazi i propagandu.
Vratimo se 14 dana unazad:
https://www.klix.ba/magazin/film-tv/zat ... /210820094
Kaze "trazila se stolica vise".
Sad kad je sve ovo proslo onda ide medijska propaganda u cilju zastrasivanja naroda. Danas kao raspad sistema a prije 14 dana sve ok? De ba...
- apsidejzi
#48614 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Naprotiv, vakcina je mnogo sigurniji nacin. Svako dobije istu mjeru od cega velika vecina razvije broj antitijela koji je daleko iznad potrebnog praga. Prirodno prebolovana bolest (bilo koja) moze razviti random broj antitijela. Sve ovisi kolikoj dozi si izlozen i koliko jak preventivni imuni sistem imas. Pronaces koliko hoces ljudi koji su bili pozitivno testirani a uopste nisu razvili antitijela.MUNAFIK wrote: ↑05/09/2021 00:59Nije ti neka logika, vise bi imalo smisla da si rekao da je vakcina B kategorija kad se polaže, a prirodni imunitet i antitjela su C ili E kategodija koja je bolja i jaca od B pa eto ako zelimo vozot možemo birat konjj cemo kategoriju.
Mi ovdje govorimo o dokazano bitnim stvarima za kovid... Na jendnj strani su dobar imunitet radi kojeg nisam imao nikakvih poteškoca sa koronom i prirodno stecena antitjela, a na drugoj strani je lazno reklamirana vakcina koja je vec sad dokazano da slabije stiti od prirodnih antitjela.
Dakle dajes prednost necemu manje kvalitetnom i pri tome zelis usloviti sve da MORAJU izabrati taj manje kvalitetan i aposlutnio NESIGURAN nacin jer eto ti to porediš sa vozackim ispitom pa ti se to tako slaže...
Meni je to apsolutno besmisleno.
- skafiskafsnjak
#48615 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Za 10 dana napravila dar mar.
-
Dino033
#48616 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
upravo u Konzumu ja se neki dan posvađa sa matorim debilom, em ne nosi masku em na kasi stane do mene i puše mi u vrat, ja se odmaknem ono da vidi baš da se odmičem od njega, jok debil opet meni za vrat, i ja popizdim, reko hajvanu metar i po od mene... kaže debil, đe piše ?!? reko ako se nisi za godinu i po dana naučio ponašanju i ne treba da piše... reko, evo žena za kasom 8 sati nosi jebenu masku, vi ne možete 5 minuta, stoka balkanska... krelac doduše ušuti i odmaknu segamer4ever wrote: ↑05/09/2021 00:38Sta ti malo fali ? Da stavis masku kada udjes u konzum ? Jeste stvarno je tesko ali eto ako ti malo fali valjde ces skupit snage
-
ja71
#48617 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pored toga bitna je i spremnost naroda da praktično sprovede mjere. Razlike u standardu i zdravstvenom sistemu između Francuske i Njemačke ne bi trebalo bitiCi-Nick wrote: ↑05/09/2021 08:03 https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2301451
-
gamer4ever
#48618 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I ja se znam posvadjati u zadnje vrijeme. Hajde jos nekako i shvatam kad je bilo 4 slucaja po danu, ali sada kada je 100 da stoka opet ne moze stavit masku u zatvorenom prostoru i drzati distancu, to mi stvarno nije jasno.Dino033 wrote: ↑05/09/2021 09:13upravo u Konzumu ja se neki dan posvađa sa matorim debilom, em ne nosi masku em na kasi stane do mene i puše mi u vrat, ja se odmaknem ono da vidi baš da se odmičem od njega, jok debil opet meni za vrat, i ja popizdim, reko hajvanu metar i po od mene... kaže debil, đe piše ?!? reko ako se nisi za godinu i po dana naučio ponašanju i ne treba da piše... reko, evo žena za kasom 8 sati nosi jebenu masku, vi ne možete 5 minuta, stoka balkanska... krelac doduše ušuti i odmaknu segamer4ever wrote: ↑05/09/2021 00:38
Sta ti malo fali ? Da stavis masku kada udjes u konzum ? Jeste stvarno je tesko ali eto ako ti malo fali valjde ces skupit snage
-
biglebovski
#48619 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja neki dan na kasi u granapu i tako jedan poće nešto vrištat histerisat jednom starijem građaninu kao gdje ti je maska šta je tebi svi ćemo pomrijeti, ovaj uze ona krilca, bilo je sigurno kila-dvije piletine, i opali ovog po tintari onom kesom. Smiju se žene, svi padaju od smijeha, ovaj ostavi onaj paket maski i vreću brašna što je htjeo kupiti i ode, ljut. HAHAHAHHAAHAHAHAHAHAAHA.
-
Naslovnica
#48620 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kada svi nose masku, i ja je nosim.
Čim vidim da je ne nose, ili im ispod nosa/na bradi, samo je stavim i džep.
Neki dan ja u BCC, idem odozdo s parkinga i nosim masku u ruci. Gledam zaštitara, maska ispod nosa. Kasirke isto.
Strpam masku u džep i to je to.
Čim vidim da je ne nose, ili im ispod nosa/na bradi, samo je stavim i džep.
Neki dan ja u BCC, idem odozdo s parkinga i nosim masku u ruci. Gledam zaštitara, maska ispod nosa. Kasirke isto.
Strpam masku u džep i to je to.
- spinel_
#48621 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I ja sam slicnom svjedocio u jednom marketu.
Lik jedini s maskom poceo da histerise svima kako ih nije stid sto niko nema maske i da su svi ubice i bioteroristi. Kad ovaj jedan kome ocigledno pukao film nije mogao da slusa to mahnitanje brnjicara uze onu kesu grozdja koje je kupio i mlatnu frajera direktno po labrnji. Sve se ono sasulo grozdje po njemu. Jadan covjek izadje sav umeljan po brnjici. Raja koja je bila prisutna se odvalise od smijeha.
Lik jedini s maskom poceo da histerise svima kako ih nije stid sto niko nema maske i da su svi ubice i bioteroristi. Kad ovaj jedan kome ocigledno pukao film nije mogao da slusa to mahnitanje brnjicara uze onu kesu grozdja koje je kupio i mlatnu frajera direktno po labrnji. Sve se ono sasulo grozdje po njemu. Jadan covjek izadje sav umeljan po brnjici. Raja koja je bila prisutna se odvalise od smijeha.
-
Naslovnica
#48622 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma meni nije smiješno, ja bih je zaista nosio bez problema. Čim vidim da je nose i zaštitarari, kasirke, tete na sirevima, mesar.

- Ateista
#48623 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Visak smrti cemo pripisati sve covidu, a nista mjerama?Dino033 wrote: ↑04/09/2021 21:53 Nova studija: Koliko je ljudi u svijetu stvarno umrlo od korone?
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2301451
Smrti s covidom i od covida
Neki, skloni umanjivanju ozbiljnosti covida-19, smatraju da se u smrti od covida-19 ubrajaju i brojne smrti s covidom. Jedan od razloga za takvu tezu je činjenica da se način na koji se bilježe smrtni slučajevi od covida-19 razlikuje od zemlje do zemlje.
U nekim zemljama se svaki smrtni slučaj koji se dogodi u dva tjedna nakon potvrđenog covida-19 broji kao smrt od covida-19.
S druge strane, stručnjaci su tijekom pandemije upozoravali da postoje brojne zemlje u kojima su mnogi smrtni slučajevi prošli ispod radara zdravstvenog sustava jer se smrti od bolesti poput upale pluća, koju tijekom pandemije uglavnom uzrokuje covid-19, ili smrti od srčanih bolesti, ne pripisuju covidu-19. Štoviše, covid-19 može biti glavni uzrok smrti pacijenta čak i nakon više tjedana ili mjeseci od testiranja.
Višak smrtnosti kao mjera tereta bolesti
Zbog svega navedenog, stručnjaci smatraju da je tzv. višak smrti bolja mjera od ukupne prijavljene smrtnosti od covida-19. Njime se mjere dodatni smrtni slučajevi u određenom razdoblju u usporedbi s brojem koji bi se očekivao u istom razdoblju na temelju podataka od pet ili više ranijih godina, a ne ovisi o tome kako se bilježe smrtni slučajevi od covida-19. Naravno, neće sve smrti koje su višak u nekom određenom razdoblju biti uzrokovane covidom-19. Zbog toga se uobičajeno rade i modeli kojima se isključuju drugi mogući uzroci poput nedostupnosti zdravstvene skrbi ili porasta razina depresije.
Na isti način procjenjuje se i smrtnost sezonske gripe. Primjerice, u hrvatskoj se javnosti često povlačila usporedba viška smrtnosti od covida-19 s viškom smrtnosti koji je 2017. uzrokovala osobito teška sezonska gripa u kombinaciji s oštrom zimom. Takvu usporedbu navodio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Nažalost, činio je to u nastojanju da umanji ozbiljnost covida-19, kao što je to napravio i kada ga je usporedio s karijesom.
Dakle, što o višku smrtnosti u Hrvatskoj i svijetu kažu dostupni podaci? Kako po tome stoji Hrvatska?
Velika studija viška smrtnosti
Jednu kvalitetnu studiju na temu viška smrtnosti, objavljenu u časopisu eLife, proveli su Ariel Karlinsky sa Sveučilišta Hebrew u Izraelu i Dmitry Kobak sa Sveučilišta u Tübingenu u Njemačkoj.
U uvodu studije autori tumače da su prikupili tjedne, mjesečne ili tromjesečne podatke o smrtnosti od svih uzroka iz 103 zemlje i teritorija, koji su bili javno dostupni i redovito ažurirani u bazama kao što je Eurostat (za europske zemlje). Na temelju njih izračunali su višak smrtnosti u svakoj zemlji tijekom pandemije.
Primjerice, Bugarska je zabilježila čak 480 više smrti na 100.000 stanovnika, Makedonija 470, Srbija 430, Rusija 420, Albanija 350, Poljska 320, Češka 320, Slovačka 320, Rumunjska 310, Crna Gora 290, BiH 270, a Mađarska 260 ....
![]()
-
gamer4ever
#48624 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Govoriti nekome da je bioterorista ili se derati da ce svi pomrijeti je suludo, samo pravis budalu od sebe i pokazujes da i nisi bas dobar u glavi. Ko mi se priblizi bez maske, normalnim glasom bez deranja cu mu reci da se odmakne. Ako nece, onda imamo problem. Na fizicko nasilje se zna kako se odgovara - istom mjerom, sa kesama piletine i grozdja ili ne
- Ateista
#48625 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zabrana djeci da izlaze napolje, zabrana mnogima da rade i slucno je tebi samo maska u konzumu? Kako lako zaboravljamo...gamer4ever wrote: ↑05/09/2021 00:38Sta ti malo fali ? Da stavis masku kada udjes u konzum ? Jeste stvarno je tesko ali eto ako ti malo fali valjde ces skupit snage