Ja tebi ništa nisam ni pokušavao objasniti.apsidejzi wrote: ↑04/09/2021 13:01Glupom covjeku ni bog ne moze objasniti... aj zdravo.Naslovnica wrote: ↑04/09/2021 12:09
Uvrnuta ti je logika.
Vozačka ti je ZAKONSKI potrebna da bi uopšte sjeo za volan.
Onaj ko je prebolio covid-19 ima višestruko kvalitetniju zaštitu od dvije doze Pfizera i nema potrebe da se vakciniše, pogotovu ne zbog "sistemskog pristupa problemu".
Bubaš bezze.
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Naslovnica
#48526 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- Matzan
#48527 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
...
Last edited by Matzan on 25/01/2022 02:20, edited 1 time in total.
-
Dino033
#48528 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ma šta će ti grafikoniavetinja wrote: ↑04/09/2021 13:08Imaš naučnika koji kažu da virus ne postoji, a opet imaš onih koji kažu da nikada neće prestati, tako da se odmah ogradim od takvih.
Na šta se tvoje pitanje svodi? Postaviš sliku slučajeva u Izraelu, a ljudi kažu da vakcina ne štiti od ponovne zaraze, nego od težih slučajeva i smrti. Daj nam onda ta dva grafikona sa brojevima vakcinisanih i nevakcinisanih.
ti kao poznavalac zakona prirode treba da vjeruješ da će virus oslabiti i sve će proći, sve je inače to pičkin dim
jebo grafikone, štaš se zamarat
- red evil
#48529 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Po meni nema smisla ova treća doza vakcine jer ona neće učiniti ništa više nego što su uradile ove prve dvije doze. Očigledno je da neće zaustaviti pandemiju, nijedna doza bilo koje vakcine, a sada rade dobar dio posla oko hospitalizacije i smrti. To smo smanjili i mislim da bi bilo puno bolje da su se fokusirali kako da dobiju nešto da zaustavi ili smanji na najmanju mooguću mjeru količinu prenosa virusa. Za 2-3 mjeseca će doći novi soj i on će opet smanjiti nivo antitijela i opet ide nova doza a što kaže ona doktorica od jučer ne možemo se u nedogled vakcinisati. Ne znam kolika je maskimalna dozvoljena količina antitijela koje tijelo smije da ima gdje neće da nam šteti i da nas ta antitijela ubijaju više nego korona.
Ali, cijela ova pandemija je pokazala da mi kao društvo, ljudska populacija, nismo ovome dorasli. U mnogo ćemu smo mi napredovali ali nedovoljno da bi se s ovim nosili. Počevši od naučne zajednice, političara pa do nas, običnih ljudi. Naučna zajednica i političari su se dobro pogubili u donošenju sljedećih koraka i ovo oko treće doze mi djeluje kao nešto da ne znaju šta da rade dalje pa daj tu treću dozu da bude kao da nešto rade a mi, narod, zbog cijele te njihove pogubljenosti sve im manje i manje vjerujemo i odbijamo da sljedimo njihove preporuke a i još niko od nas nije spreman da da i 1% svog komfora za zajednicu.
Ali, cijela ova pandemija je pokazala da mi kao društvo, ljudska populacija, nismo ovome dorasli. U mnogo ćemu smo mi napredovali ali nedovoljno da bi se s ovim nosili. Počevši od naučne zajednice, političara pa do nas, običnih ljudi. Naučna zajednica i političari su se dobro pogubili u donošenju sljedećih koraka i ovo oko treće doze mi djeluje kao nešto da ne znaju šta da rade dalje pa daj tu treću dozu da bude kao da nešto rade a mi, narod, zbog cijele te njihove pogubljenosti sve im manje i manje vjerujemo i odbijamo da sljedimo njihove preporuke a i još niko od nas nije spreman da da i 1% svog komfora za zajednicu.
- avetinja
#48530 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Obično se ovakvi odgovori daju kada se nema šta reći.
Ali najjače što ljudi kažu da vakcina ne štiti od ponovne zaraze i ti opet postaviš grafikon slučajeva zaraze i samo potvrdiš to što je nauka rekla, a grafikona vakcinisanih i nevakcinisanih među oboljelim zanemariš.
-
splinter
#48531 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa to jedan od mogućih scenarija.avetinja wrote: ↑04/09/2021 11:51Koga vas? Svi proživljavaju ovo stanje.
Ta priča o mutaciji u jači soj ne pije vode prema zakonu prirode, jer ne može iznova i iznova jačati. Virus mutira i svake godine je drugačiji, kao i gripa. Tako da ne mora mutirati u jači soj, nego mutacijama i slabljenjem trenutne vakcine gube efikasnost, jer je virus drugačiji i sa vremenom bi trebali imati sve manje teških slučajeva i bez vakcine, ali vakcine su tu da zaštite prije svega rizične grupe i spriječe teške simptome. Vakcine nakon nekog vremena svakako neće biti efikasne, jer će se morati dorađivati zbog mutacije virusa, kao i vakcina za gripu, ali se nadam da će virus postati obična gripa i da se većina ljudi neće ni trebati vakcinisati.
Ja ovo sve laički govorim, ali ima tu onih koji se bolje razumiju (@splinter) pa neka me isprave ako griješim.
Oni što mu podrazumijevamo slabljenje virusa iz njegove perspektive to nije. Moguće da idemo ka toliko očekivanom kraju ali valja predeverati jesen u zimu pred nama.
Virusi obično slabe pasažiranjem kroz ljudsku populaciju ali je virus po tom kriteriju trebao oslabiti otprilike 100 dana od početka pandemije a znamo da nije bilo.
Ne treba toliko forsirati strategiju Zero Covid, jer je ovaj virus vrlo teško eradicirati. Australija i N. Zeland to pokušavaju. Vakcine nisu možda ispunile očekivanja ( moja jesu) ali mogu doprinijeti okončanju svega. Samo se neke stvari moraju korigovati.
Nije isključen scenarij da danas sutra imamo zaostale đžepove pandemije acda virus generalno poprimi forumu sezonskog virusa u formi endemske bolesti.
Ja lično sam optimista, ali ne da će se riješiti baš danas il sutra. Strpimo se još malo.
- avetinja
#48532 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Hvala što si dao svoje viđenje situacije.splinter wrote: ↑04/09/2021 14:13 Pa to jedan od mogućih scenarija.
Oni što mu podrazumijevamo slabljenje virusa iz njegove perspektive to nije. Moguće da idemo ka toliko očekivanom kraju ali valja predeverati jesen u zimu pred nama.
Virusi obično slabe pasažiranjem kroz ljudsku populaciju ali je virus po tom kriteriju trebao oslabiti otprilike 100 dana od početka pandemije a znamo da nije bilo.
Ne treba toliko forsirati strategiju Zero Covid, jer je ovaj virus vrlo teško eradicirati. Australija i N. Zeland to pokušavaju. Vakcine nisu možda ispunile očekivanja ( moja jesu) ali mogu doprinijeti okončanju svega. Samo se neke stvari moraju korigovati.
Nije isključen scenarij da danas sutra imamo zaostale đžepove pandemije acda virus generalno poprimi forumu sezonskog virusa u formi endemske bolesti.
Ja lično sam optimista, ali ne da će se riješiti baš danas il sutra. Strpimo se još malo.
Moje mišljenje je da ćemo imamo gadnu jesen i zimu, a da bi sljedeće godine situacija mogla biti uveliko bolja.
Ako se ne varam, Španska gripa je u prvom valu bila najslabija (oboljevali samo stari kao kod nas na početku), u drugom valu najjača (to bi trebalo biti kao kod nas u prošlu jesen i zimu), a treći val je bio jači od prvog i slabiji od drugog (ono što bi nas trebalo dočekati ovu jesene i zimu). Nakon toga se situacija uveliko popravila, što je pretpostavka za sljedeću jesen i zimu. Samo što se struke ne slaže baš u potpunosti oko broja valova, ali mi smo prema većinskom mišljenju u četvrtom valu.
Da li misliš da je ovakav scenario realan i moguć?
Naravno da ne kažem kako sljedeću jesen i zimu neće biti virusa, ali se nadam da će biti uveliko bolja situacija.
- saint_mirad
#48533 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
red evil wrote: ↑04/09/2021 13:56 Po meni nema smisla ova treća doza vakcine jer ona neće učiniti ništa više nego što su uradile ove prve dvije doze. Očigledno je da neće zaustaviti pandemiju, nijedna doza bilo koje vakcine, a sada rade dobar dio posla oko hospitalizacije i smrti. To smo smanjili i mislim da bi bilo puno bolje da su se fokusirali kako da dobiju nešto da zaustavi ili smanji na najmanju mooguću mjeru količinu prenosa virusa. Za 2-3 mjeseca će doći novi soj i on će opet smanjiti nivo antitijela i opet ide nova doza a što kaže ona doktorica od jučer ne možemo se u nedogled vakcinisati. Ne znam kolika je maskimalna dozvoljena količina antitijela koje tijelo smije da ima gdje neće da nam šteti i da nas ta antitijela ubijaju više nego korona.

-
splinter
#48534 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Različita je dinamika kretanja u ljudskoj populaciji kod ova dva virusa. Španska gripa je bila uzrokovana jednim sojem Tipa A virusa gripe. Kod Covida praktički svaki novi val je izazvan novim sojem. To znači da je "pauza" između valova bila izazvana pojavom i dominacijom novog dominantnog soja, a ne sezonalnošću.avetinja wrote: ↑04/09/2021 14:23Hvala što si dao svoje viđenje situacije.splinter wrote: ↑04/09/2021 14:13 Pa to jedan od mogućih scenarija.
Moje mišljenje je da ćemo imamo gadnu jesen i zimu, a da bi sljedeće godine situacija mogla biti uveliko bolja.
Ako se ne varam, Španska gripa je u prvom valu bila najslabija (oboljevali samo stari kao kod nas na početku), u drugom valu najjača (to bi trebalo biti kao kod nas u prošlu jesen i zimu), a treći val je bio jači od prvog i slabiji od drugog (ono što bi nas trebalo dočekati ovu jesene i zimu). Nakon toga se situacija uveliko popravila, što je pretpostavka za sljedeću jesen i zimu. Samo što se struke ne slaže baš u potpunosti oko broja valova, ali mi smo prema većinskom mišljenju u četvrtom valu.
Da li misliš da je ovakav scenario realan i moguć?
Naravno da ne kažem kako sljedeću jesen i zimu neće biti virusa, ali se nadam da će biti uveliko bolja situacija.
Vremenom će i pojava novijih virulentinijih sojeva predstavljati manji problem za globalno javno zdravlje jer neće imati pandemijski potencijal ali hoće ze lokalne ili regionalne zajednice
- avetinja
#48535 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Hvala.splinter wrote: ↑04/09/2021 14:47 Različita je dinamika kretanja u ljudskoj populaciji kod ova dva virusa. Španska gripa je bila uzrokovana jednim sojem Tipa A virusa gripe. Kod Covida praktički svaki novi val je izazvan novim sojem. To znači da je "pauza" između valova bila izazvana pojavom i dominacijom novog dominantnog soja, a ne sezonalnošću.
Vremenom će i pojava novijih virulentinijih sojeva predstavljati manji problem za globalno javno zdravlje jer neće imati pandemijski potencijal ali hoće ze lokalne ili regionalne zajednice
I kakvo je tvoje mišljenje, s obzirom da si optimista? Kada ćemo moći živjeti kao prije pandemije? Evo Švabe najavljuju za devet mjeseci. Realno?
-
splinter
#48536 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I ja mislim da je to to.avetinja wrote: ↑04/09/2021 14:55Hvala.splinter wrote: ↑04/09/2021 14:47 Različita je dinamika kretanja u ljudskoj populaciji kod ova dva virusa. Španska gripa je bila uzrokovana jednim sojem Tipa A virusa gripe. Kod Covida praktički svaki novi val je izazvan novim sojem. To znači da je "pauza" između valova bila izazvana pojavom i dominacijom novog dominantnog soja, a ne sezonalnošću.
Vremenom će i pojava novijih virulentinijih sojeva predstavljati manji problem za globalno javno zdravlje jer neće imati pandemijski potencijal ali hoće ze lokalne ili regionalne zajednice![]()
I kakvo je tvoje mišljenje, s obzirom da si optimista? Kada ćemo moći živjeti kao prije pandemije? Evo Švabe najavljuju za devet mjeseci. Realno?
- avetinja
-
Dino033
#48538 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
i opet, po stoti put ti ne kontaš ništaavetinja wrote: ↑04/09/2021 13:57Obično se ovakvi odgovori daju kada se nema šta reći.
Ali najjače što ljudi kažu da vakcina ne štiti od ponovne zaraze i ti opet postaviš grafikon slučajeva zaraze i samo potvrdiš to što je nauka rekla, a grafikona vakcinisanih i nevakcinisanih među oboljelim zanemariš.![]()
i opet se s tobom valja vrtit ukrug
ti i nauka ste rekli da je dovoljno 70% vakcinisanih i preboljelih i stiče se imunitet krda i zaraza je gotova... kaput
a vidiš da nije, čak šta više hara upravo u Izraelu i UK, Španiji, sa najviše vakcinisanih
i opet te pitam, a veće jednom jesam
gdje ste se to zajebali
- avetinja
#48539 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Prije svega, ti se moraš naučiti bontonu u komunikaciji.Dino033 wrote: ↑04/09/2021 15:53
i opet, po stoti put ti ne kontaš ništa
ti i nauka ste rekli da je dovoljno 70% vakcinisanih i preboljelih i stiče se imunitet krda i zaraza je gotova... kaput
a vidiš da nije, čak šta više hara upravo u Izraelu i UK, Španiji, sa najviše vakcinisanih
gdje ste se to zajebali
A slobodno izbjegavaj odgovore na pitanja, više ih neću postavljati jer sam dokazuješ da nemaš takta za diskusiju, nego isključivo gledaš šta se tebi sviđa, bez obzira što si u tome kontradiktoran.
I nauči se da ne shvataš sve lično i da ne svodiš diskusiju na lični nivo, jer je to i protiv pravila foruma.
-
Dino033
#48540 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ma pravi odgovoravetinja wrote: ↑04/09/2021 16:02Prije svega, ti se moraš naučiti bontonu u komunikaciji.Dino033 wrote: ↑04/09/2021 15:53
i opet, po stoti put ti ne kontaš ništa
gdje ste se to zajebali
A slobodno izbjegavaj odgovore na pitanja, više ih neću postavljati jer sam dokazuješ da nemaš takta za diskusiju, nego isključivo gledaš šta se tebi sviđa, bez obzira što si u tome kontradiktoran.
I nauči se da ne shvataš sve lično i da ne svodiš diskusiju na lični nivo, jer je to i protiv pravila foruma.
onaj klasični, kad nekog stjeraš do zida i on onda bez ikakvih više valjanih argumenata, počne valjat sasvim neku drugu priču, koja je niđe veze
- Dozer
#48541 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mislim da virus vec sad prelazi u sezonsku varijantu. Tacnije, izgleda da je takav od pocetka.
Ja koliko vidim vec sad se zivi prilicno normalno. Bar ja zivim tako. Maske su vec kako gdje, a sve vise se nigdje ne zahtijevaju. Gledam jucer u FISu u Vitezu, niko ne nosi masku. Ili preciznije - 95% ljudi je ne nosi.
Takodjer, treba povuci paralele izmedju prosle godine u isto vrijeme i vidjeti koliko je tada bilo zvanicno zarazenih, koliko teskih slucajeva, a koliko smrtnih. I tako za svaki mjesec.
Mrsko mi s mobitela to, ali mislim da ce se pokazati da virus mozda jeste zarazniji sad, ali i slabiji u odnosu na simptome.
Samim tim, sljedeca godina bi trebala biti vec relax.
Ja koliko vidim vec sad se zivi prilicno normalno. Bar ja zivim tako. Maske su vec kako gdje, a sve vise se nigdje ne zahtijevaju. Gledam jucer u FISu u Vitezu, niko ne nosi masku. Ili preciznije - 95% ljudi je ne nosi.
Takodjer, treba povuci paralele izmedju prosle godine u isto vrijeme i vidjeti koliko je tada bilo zvanicno zarazenih, koliko teskih slucajeva, a koliko smrtnih. I tako za svaki mjesec.
Mrsko mi s mobitela to, ali mislim da ce se pokazati da virus mozda jeste zarazniji sad, ali i slabiji u odnosu na simptome.
Samim tim, sljedeca godina bi trebala biti vec relax.
-
Dino033
#48542 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
upravo zbog toga, nenošrnja maski i "uzdanje u vakcine" će dovesti do još goreg scenarija nego prošle godine, jer se grudva tek zakotrlajala, u RS je već 430 ljudi u bolnicama, u KS 105
do samo prije mjesec dana u RS je bilo 40 a u KS 25
ako se nastavi tom dinamikom, a zbog početka škola i dolaska lošijeg vremena, gdje će prestat ljetne bašte, a više svijet provodit vremena u zatvorenim prostorima, ima da bude gore nego posljednjeg vala
a ti/vi i dalje pričajte o prolasku gripice i sezonskoj pojavi
do samo prije mjesec dana u RS je bilo 40 a u KS 25
ako se nastavi tom dinamikom, a zbog početka škola i dolaska lošijeg vremena, gdje će prestat ljetne bašte, a više svijet provodit vremena u zatvorenim prostorima, ima da bude gore nego posljednjeg vala
a ti/vi i dalje pričajte o prolasku gripice i sezonskoj pojavi
Last edited by Dino033 on 04/09/2021 16:23, edited 1 time in total.
-
cassius
- ultima_palabra
#48544 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa sta je nauka nego konstantno propitivanje, usavrsavanje, razmisljanje o tome gdje si pogrijesio? Ovdje bi neki odustali nakon prvog eksperimenta i bacili sve masine na otpad 
- Sanjarko
#48545 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja reda ovdje za Korona vakcine od DZ do banke, bruka ljudi, gomila, ja i stara ostali 
Mi cemo primit ovu vakcinu samo ako budemo morali, ali sestra kaze posto smo oboje bolesni necemo morat se vakcinisat, a ona mozda ce morat
Mi cemo primit ovu vakcinu samo ako budemo morali, ali sestra kaze posto smo oboje bolesni necemo morat se vakcinisat, a ona mozda ce morat
-
Medobrundo25
-
BadBoy
#48547 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Miran dok "provodi svoje istraživanje":saint_mirad wrote: ↑04/09/2021 14:29red evil wrote: ↑04/09/2021 13:56 Po meni nema smisla ova treća doza vakcine jer ona neće učiniti ništa više nego što su uradile ove prve dvije doze. Očigledno je da neće zaustaviti pandemiju, nijedna doza bilo koje vakcine, a sada rade dobar dio posla oko hospitalizacije i smrti. To smo smanjili i mislim da bi bilo puno bolje da su se fokusirali kako da dobiju nešto da zaustavi ili smanji na najmanju mooguću mjeru količinu prenosa virusa. Za 2-3 mjeseca će doći novi soj i on će opet smanjiti nivo antitijela i opet ide nova doza a što kaže ona doktorica od jučer ne možemo se u nedogled vakcinisati. Ne znam kolika je maskimalna dozvoljena količina antitijela koje tijelo smije da ima gdje neće da nam šteti i da nas ta antitijela ubijaju više nego korona.
Ali, cijela ova pandemija je pokazala da mi kao društvo, ljudska populacija, nismo ovome dorasli. U mnogo ćemu smo mi napredovali ali nedovoljno da bi se s ovim nosili. Počevši od naučne zajednice, političara pa do nas, običnih ljudi. Naučna zajednica i političari su se dobro pogubili u donošenju sljedećih koraka i ovo oko treće doze mi djeluje kao nešto da ne znaju šta da rade dalje pa daj tu treću dozu da bude kao da nešto rade a mi, narod, zbog cijele te njihove pogubljenosti sve im manje i manje vjerujemo i odbijamo da sljedimo njihove preporuke a i još niko od nas nije spreman da da i 1% svog komfora za zajednicu.![]()

- cvrčak_na_hedonizmu
- armin071
#48549 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Klaster korona u staračkom domu u Innsbrucku.SVIH 20 zaraženih POTPUNO IMUNIZIRANI
Klaster korona u staračkom domu u Innsbrucku
U stambeno -staračkom domu St. Josef am Inn u Innsbrucku razvio se klaster korone. Kod 16 osoba - uključujući dvanaest stanovnika, tri zaposlenika i jednu vanjsku osobu - infekcija je već potvrđena PCR testom. Kod četiri druge osobe, infekcija se također mora pretpostaviti nakon pozitivnog testa na antigen, ali potvrda PCR -a još se čeka, objavila je zemlja u subotu. Svi oboljeli su cijepljeni. Od 20 oboljelih, dvoje su bili na bolničkom liječenju, zbrinuti su na normalnom odjeljenju. Osim toga, posjetiteljima u početku nije bilo dopušteno uđu u dom.
Testiranje na koronu se također provodi svakodnevno na osoblju neposredno prije početka rada, navodi se. Michael Fankhauser iz državne radne grupe Corona istakao je da starački domovi i starački domovi sada primaju vakcine za pojačanu vakcinaciju i da tako mogu izvesti "treći ubod" s trenutnim učinkom. "Ovi ljudi u domovima bili su prvi cijepljeni u Tirolu početkom godine. Čak i uzimajući u obzir najnovije studije koje pokazuju da se učinak vakcinacije brže smanjuje kod starijih ljudi, sada započinjemo treću vakcinaciju za ovu grupu u Tirolu ", dakle Fankhauser.
-
cassius