SaraFina wrote: ↑06/09/2021 21:40
llull wrote: ↑06/09/2021 21:33
Turci nisu uopste bitni u ovoj prici, njima bitka iskreno nista ne predstavlja pricali smo srpskoj pjesmi.
A druga stvar, ti tumacis sve kako zelis jer sve sto neko "Vlasko Pasce" kaze ili napise to je cetnikovanje i pozivanje na genocid.
E pa to je samo dokaz koliko si intelektualno ogranicena osoba.
Pazi sad nešto… ti pokušavaš cijelo vrijeme napraviti od mene debila i to nekim dociranjem s visoka, prozivajući me da ne znam povjest balkanskog podneblja, tvrdeci da pjesma je iskljucivo pjevaju u kontekstu povjesti i sl..I kad ti ja podastrem dokaze, nadjem tekst i pitam te za izgubljenu bitku koja se proslavlja, a sudionici glavni su Turci… ti odgovoriš šta?
Ti mene zezaš Ili što? Smatraš glupom?
Na kraju.. da te naučim povjesti i vaznosti. Dakle…. Ovu bitku Turci broje!
Osim pod nazivom Galipoljska bitka ova se bitka još zove, prema turskim izvorima, Çanakkale Savaşları, "Bitke kod Čanakkale" (prema gradu Çanakkale na južnoj azijskoj strani Dardanela) te Dardanelles Campaign, "Dardanelski pohod", prema američkim izvorima.
Da li se ti pravis ili stvarno ne umijes da procitas ono sto ti se napise ?
Ko prica o Turcima, Turke zaboli za Kosovsku Bitku, njima je ona nebitna. Ljudi su imali zemlju na tri kontinenta, hebe se njima za sukob sa malom Srbijom. Obiljezavaju je Srbi jer su tada izgubili zemlju, a ti navalila Turci pa Turci.
Za Galipoljsku bitku znam vrlo dobro, ona je mozda Australijancima najvaznija bitka u istoriji.
Idemo od teme, govorim ti da je pjesma nastala prije cetnickog pokreta, i ona nema veze ni sa cetnicima niti zlocinima koji su zlocinci cinili u ime srpskog naroda. A tebi je sve gdje se spominje izraz "srpski" cetnicko. Mozda je najbolje sve Srbe fizicki odstraniti sa ove planete jel da ?
Sevdalinka na Face-u, ne može biti pretenzija, samo nostalgija.
Da su stanbolski imami u Sarajevu pjevali o sultanu i žalu za Bosnom, moglo bi se pričati o pretenzijama, pod uslovom da su na silu (mimo volje građana Sarajeva) isto pjevali u recimo Begovoj džamiji.
Mozemo nazvati i "Jecam znjela kosovka djevojka" nostalgijom. Nije da nema manastira po Kosovu zar ne? I da Srbi kao narod nemaju istoriju vezanu za tu oblast.