Ko je toliko glup da ga anonimni forumas moze odgovoriti od vakcinacije, ne zalim ga ni malo da sutra nejebe od covida ili bilo koje druge bolesti. Jedini razlog sto sam se ja vakcinisao je jer mi je doktor tako rekao, i to ne zbog mene (ja sam imao covid sa najlaksim mogucim simptomima i antitijela 7 mjeseci poslije) nego zbog drugih, i zbog drugih sam se i vakcinisao. Sigurno se nisam vakcinisao jer mi je neki anonimni hobi strucnjak rekao da bih trebao. Takodjer, svi veliki strucnjaci i doktori su krajem prosle godine rekli pandemija ce zavrsiti kad bude vakcinisan dovoljan broj ljudi, i onda je krenula kampanja vakcinisi se da sto prije ovo zavrsi. Ja se vakcinisao, i opet me jebu sa svih strana i prijete mi uhljebi.Maxxtro wrote: ↑02/09/2021 12:02Naslovnica wrote: ↑01/09/2021 11:14 @Maxxtro , direktore, ili kako već da ti se obratim. ..
Vakcine ne djeluju na način i shodno ciframa kojima smo bili bombardovani.
Oni njihovi 95% i sl zaštite, 100% zaštita od smrti i hospitalizacija nisu tačni.
Nemojte mi samo reći da nikada nisu obećavali 100% zaštitu od hospitalizacija i smrti, jer svako ko iole prati šta se dešava (i ovu temu) zna istinu.Vama cu zajedno odgovorit, posto na slican nacin konstantno obrcete teze u svojim upisima. Na sta sam ja odgovorio sa onim grafovima iz Izraela? Je li moja poenta bila da kazem da su vakcine kraj pandemije? Je li poenta bila da kazem da se saznanja i preporuke struke nisu nikako mijenjali od pocetka pandemije? Ili mozda jednostavno da cinjenicama i dokazima opovrgnem tezu da vakcine ne stite nikako ljude, kada je vrlo ocito da stite? Ako zelite da raspravljamo o prekrsenim obecanjima, povratku u normalan zivot, vi zapocnite to nekim smislenim upisom, pa cu mozda i ja pokusati dati neki smislen odgovor, a ne da se kacite na komentar koji je imao singularnu svrhu opovrgavanja idiotskih insinuacija da vakcine ne spasavaju zivote.Trappist wrote: ↑01/09/2021 11:17 Joj jel vas to mogy okupila negdje pa vam dala instrukcije kako sto bolje ublehu da bacate a da pokusate zvucati pametno? Kralju, obican narod boli kita za grafove, analize, projekcije, obicnom narodu je obecano da ce se vratiti u normalan zivot kad se vakcinise 70% ljudi. Je li to ovo u izraelu lici na normalan zivot ?
Znajuci da ste vas dvojica vakcinisani (ako se ne varam), mislim da ono sto radite na ovoj temi je vrlo neodgovorno i bezobrazno, a sada cu i pojasniti zasto. Vrlo je ocito da kada se ovdje prica o djelotvornosti vakcina, postoje zapravo dvije razlicite interpretacije, koje se (namjerno ili slucajno) mijesaju:
- Da li vakcina stiti u odredjenoj mjeri od zaraze i bolesti, odnosno da li je bolje biti vakcinisan nego nevakcinisan kada je opasnost od Covida u pitanju? Odgovor na ovo pitanje je decidirano i nedvojbeno DA, sto izmedju ostalog i grafovi koje sam postavio pokazuju.
- Da li je vakcina dovoljna da se okonca pandemija i vratimo konacno u normalan zivot? Moje misljenje da nije jos sasvim jasno, ali vrlo vjerovatno da NIJE, na sto takodjer podaci iz Izraela ukazuju.
Razlog zasto kazem da ovo sto radite je neodgovorno, jer mnogi ljudi traze upravo informacije na internetu kako bi donijeli licnu odluku o vakcinisanju, a suptilnosti i nijanse poput ovih koje dijele gore navedene interpretacije se tope u kakofoniji sve brojnijih i glupljih teorija zavjera koje guse svaku normalnu diskusiju o problemima koje vi navodite. Takav je slucaj i sa ovom temom. Ovdje ocito ima ljudi koji tvrde da ih vakcine nece nikako zastititi, ne u odnosu na neki idealizirani standard stopostotne zastite, nego u odnosu na standard nevakcinacije. Cak i onih koji tvrde da ce vakcine naskoditi ljudima vise nego ce im koristiti. U kontekstu takvih dilema sasvim je nebitno je li efikasnost pala sa 95% na 65% zbog delta soja jer to i dalje znaci da je bolje vakcinisati se nego ne, nebitno je li zastita traje vjecno ili 8 mjeseci, jer je bolje biti zasticen makar tih 8 mjeseci nego nikako, nebitno hocemo li moci steci imunitet krda ili ne, jer je opet bolje i sigurnije vakcinisati se nego ne vakcinisati se. To je vrlo jednostavna matematika, racunica koristi i rizika je neumoljiva. A vi sa tim vasim upisima, ma koliko precizni i odmjereni bili, unosite pometnju. Ljudi ocito ne donose racionalne odluke, mnogi ce procitat ovakve i slicne rasprave i pomisliti previse je tu kontroverzi, bolje da se ne vakcinisem, da budem siguran. Mislim da je o tim pitanjima koja vas muce itekako vrijedi pricati, ali mislim da nacin na koji to radite je pogresan.
Ako si me imalo zapratio, ni u jednom trenutku nisam tvrdio da se ne treba vakcinisati. Vakcina je sigurna u 99.999% slucajeva, ali da li je ucinkovita onoliko koliko su govorili prije 8 mjeseci, to je vec druga stvar. I opet kazem, treba se vakcinisati ko god zeli, volio bih da je 80% BiH vakcinisano.
Ali ne mozes mi nikako govoriti da je normalno da je Izrael vakcinisao skoro sve sto hoda na 2 noge, i opet nemaju ni blizu normalan zivot. Ako vakcina nije garant povratka normalnog zivota, sta jeste? Da do kraja zivota svi u podrume odemo i umremo od 432979 drugih bolesti a ne covida ?