Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
daddy-kool

#47551 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Naslovnica wrote: 27/08/2021 12:53
daddy-kool wrote: 27/08/2021 12:52

Trebao si, samo iz razloga da te sad žulja taj podatak.
Nisam baš siguran šta si time htio reći?
Tebe bi žuljalo u svakom slučaju, i da se nisi vakcinisao i da jesi.
Nisi pogriješio sa vakcinom, ništa ti neće biti, imaš samo sada veći imunitet na covid.
Capljina74

#47552 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

gamer4ever wrote: 27/08/2021 12:54
Capljina74 wrote: 27/08/2021 12:49
To za prirodni imunitet nije novo saznanje.

To je aksiom u imunologiji. Ja još nisam čuo da je stvorena vakcina koja daje duži i sveobuhvatniji odgovor organizma... Prirodni je ipak najbolji.

Nek me isprave drugari, ako griješim.

To što su oni pričali je svijesno laganje i navlačenje raje. Jako su jeftino raskrmčili svoj kredibilitet.
Ja ko sto znam imaju vakcine koje daju dozivotni imunitet. E sad da li je bolji od prirodnog, mozda nije ako oba daju dozivotni, ali nije ni gora vakcina u tom slucaju :)
Koje vakcine daju doživotni bez revakcine?
Naslovnica

#47553 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

daddy-kool wrote: 27/08/2021 12:58
Naslovnica wrote: 27/08/2021 12:53
Nisam baš siguran šta si time htio reći?
Nisi pogriješio sa vakcinom, ništa ti neće biti, imaš samo sada veći imunitet na covid.
Ne znam šta bi me to i zašto "žuljalo" da se nisam vakcinisao, mislim da imaš pogrešno mišljenje.
Znam da nisam pogriješio, ali izgleda da nisu pogriješili ni oni koji su preboljeli covid-19 i nisu se vakcinisali. :thumbup:
daddy-kool

#47554 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Naslovnica wrote: 27/08/2021 13:03
daddy-kool wrote: 27/08/2021 12:58

Ne znam šta bi me to i zašto "žuljalo" da se nisam vakcinisao, mislim da imaš pogrešno mišljenje.
Znam da nisam pogriješio, ali izgleda da nisu pogriješili ni oni koji su preboljeli covid-19 i nisu se vakcinisali. :thumbup:
Sačekao bih ja još malo podataka sa poređenjem zaštita. Ovo je prva studija (ustvari kvalitetan preprint, još nije peer reviewed) i nisam siguran da će ostati ovi zaključci.

Što se tiče prirodnog imuniteta vs vakcina stvar je vrlo jednostavna:

1. imunološki naivna populacija
a) mogu pustiti da se zaraze i steknu imunitet
b) mogu se vakcinisati, pa se nadati blažoj slici ako se zaraze

2. populacija koja je dolazila u dodir sa virusom
a) mogu se ne vakcinisati i eksperimentisati koliko dugo traje imunitet
b) mogu se vakcinisati nakon određenog perioda i na taj način možda produžiti trajanje imuniteta (imunitet u ovim preporukama = nivo antitijela što i nije jedini pokazatelj, da ne idemo u priču neutralizacijskih antitijela i dr)

Meni nekako vakcina jednostavan izbor, ali poštujem pravo da svako upravlja svojim zdravljem.
Ateista

#47555 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ateista »

Capljina74 wrote: 27/08/2021 12:49
Ateista wrote: 27/08/2021 12:42 Mogu i nekako progutati pricu o novim sojevima zbog kojih vakcine nisu efikasne kako se nekad govorilo, kao eto nauka se prilagodjava novim saznanjima i slicno. Ono sto mi nije jasno, zasto se onda "nauka" u potpunosti ne prilagodi najnovijim saznanjima vezanim za prirodni imunitet i za to da vakcinisani mogu prenositi virus (makar uzrok tome bio novi soj) i zasto ne odustanu od covid propusnica koje ocigledno nemaju nikakvog smisla? Zasto potvrda o prebolovanom covidu vazi samo 6 mjeseci ako se pokazuje da je prirodni imunitet dugotrajniji i zasto se obavezuju jos uvijek prebolovani na vakcinaciju?
Jasno je da se "nauka" prilagodjava novim saznanjima samo kada nekom to odgovara.
To za prirodni imunitet nije novo saznanje.

To je aksiom u imunologiji. Ja još nisam čuo da je stvorena vakcina koja daje duži i sveobuhvatniji odgovor organizma... Prirodni je ipak najbolji.

Nek me isprave drugari, ako griješim.

To što su oni pričali je svijesno laganje i navlačenje raje. Jako su jeftino raskrmčili svoj kredibilitet.
Vjerujem da jeste, ali eto i da su mislili da su napravili novu i bolju vakcinu, trebali bi promijeniti neke odluke u skkadu sa novim saznanjima, ali to im me pada na pamet.
Capljina74

#47556 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

daddy-kool wrote: 27/08/2021 13:12
Sačekao bih ja još malo podataka sa poređenjem zaštita. Ovo je prva studija (ustvari kvalitetan preprint, još nije peer reviewed) i nisam siguran da će ostati ovi zaključci.

b) mogu se vakcinisati nakon određenog perioda i na taj način možda produžiti trajanje imuniteta (imunitet u ovim preporukama = nivo antitijela što i nije jedini pokazatelj, da ne idemo u priču neutralizacijskih antitijela i dr)

Meni nekako vakcina jednostavan izbor, ali poštujem pravo da svako upravlja svojim zdravljem.
Poenta vakcinacije nije u blažoj slici. Čak ni jedinka kao jedinka nije bitna.

Kontate da je cilj ugušiti panzootiju.
Last edited by Capljina74 on 27/08/2021 13:28, edited 1 time in total.
Ateista

#47557 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ateista »

Ovo je OK razmisljanje, ali cemu onda ovako agresivno uslovljavanje da se svi vakcinisu, ako ce samo mozda produziti trajanje imuniteta, a sve pod izgovorom da treba slusati struku?
Naslovnica

#47558 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Ateista wrote: 27/08/2021 13:27

Ovo je OK razmisljanje, ali cemu onda ovako agresivno uslovljavanje da se svi vakcinisu, ako ce samo mozda produziti trajanje imuniteta, a sve pod izgovorom da treba slusati struku?
Čekam da se studija popljuje, doktori diskredituju i da se vakcinalna agenda nastavi nesmanjenom žestinom.
Trappist

#47559 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Naslovnica wrote: 27/08/2021 13:29
Čekam da se studija popljuje, doktori diskredituju i da se vakcinalna agenda nastavi nesmanjenom žestinom.
Pada li ti jos koji forumas na pamet koji je ovo cesto radio :D :D :D ?
Trappist

#47560 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

"ZAHVALJUJUĆI dobroj procijepljenosti protiv covida-19, restriktivne mjere koje su u Danskoj još uvijek na snazi ukinut će se 10. rujna s obzirom na to da se bolest u toj državi više ne smatra "prijetnjom po društvo", objavilo je u petak dansko ministarstvo zdravstva.

"Epidemija je pod kontrolom i možemo se pohvaliti rekordnom stopom cijepljenja. Zato ćemo 10. rujna moći odbaciti posebne restriktivne mjere koje smo morali uvesti u borbi protiv covida-19", rekao je ministar zdravstva Magnus Heunicke."

Svaka cast, imamo sve vise normalnih drzava :thumbup:
daddy-kool

#47561 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Capljina74 wrote: 27/08/2021 13:25

Već smo pisali da takva vakcina ne postoji i da se eradikacija nikada neće desiti.
Vakcinacija se radi da što više ljudi dobije imunološke informacije o virusu i da se smanje hospitalizacije i smrtnost.
daddy-kool

#47562 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Zato što su se političati pogubili. Nadaju se jednostavnom i konačnom rješenju, a takvo nešto se neće desiti.
Naslovnica

#47563 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Trappist wrote: 27/08/2021 13:33
Pada li ti jos koji forumas na pamet koji je ovo cesto radio :D :D :D ?

:lol:
Capljina74

#47564 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

daddy-kool wrote: 27/08/2021 13:35
Capljina74 wrote: 27/08/2021 13:25

Već smo pisali da takva vakcina ne postoji i da se eradikacija nikada neće desiti.
Vakcinacija se radi da što više ljudi dobije imunološke informacije o virusu i da se smanje hospitalizacije i smrtnost.
Onda je koncept imunizacije totalni fijasko ako se stalo na tome.

Ono kapacitete osloboditi pritiska, ali opet ponavljam da to nije primarni cilj.
Dozer

#47565 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Hakiz wrote: 27/08/2021 12:12
MUNAFIK wrote: 27/08/2021 12:08 I ja sam prebolio imam antitjela oa sta da radim? Dal da se vakcinisem?
Koliko ja znam, ako se budeš vakcinisao, Sinofarm bi bio najbolji izbor. Kod prebolovane korone nije potreban "boost", pa je vakcina koja radi "sporije", ali duže pruža zaštitu, dobar izbor. Ove mRNA daju na početku jaku zaštitu, ali se pokazuje da brzo "padaju".

Ja sam vjerovao u Pfizer, ali sada sam skloniji Sinofarmu.
Samo Kinez. Sinopharm ili Sinovac, svejedno. o su jedine vakcine uradjene po "starom" i oprobanom receptu. Ovo mRNK je takav macak u vreci da mi je zaista tesko povjerovati da neko ineligentan moze pristati da to primi.

Moguce je da se nikome nece nikad nista desiti i da je sve oko mRNK vakcina samo jos jedna americka marketinska ubleha, kakve su navikli da prosipaju kroz svoj visedecenijski marketing plan "Mi smo najjaci, najbolji, najpametniji, najsposobniji", a sto za cilj ima njiovo nametanje kao vodja u svemu (globalni uticaj i kontrola svega, klasicni imperijalizam), s krajnjim ciljem ostvarivanja enromnog profita.
S druge strane, takodjer postoji i ogromna mogucnost da te vakcine nanesu nepopravljivu stetu covjecanstvu kroz razne do sada navedene nus pojave, a za koje se uopste ne zna kakve mogu biti.
GandalfSivi

#47566 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GandalfSivi »

Ako se dobro sjecam, samo su Pfizer i Moderna mRna vakcine…
daddy-kool

#47567 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Capljina74 wrote: 27/08/2021 13:40
daddy-kool wrote: 27/08/2021 13:35

Ono kapacitete osloboditi pritiska, ali opet ponavljam da to nije primarni cilj.
To je primarni i jedini cilj, virus neće nestati.

U ovom slučaju vakcina nije epidemiološka mjera, nećemo uspjeti eradicirati virus, da ne ponavljamo sve. Ograničenja u vidu propusnica za vakcinisane su glupost koju su političari izmislili da bi povećali procijepljenost populacije i na taj način utišali pandemiju. Vakcina je mjera lične zaštite. Kao što neki piju vitamin D, drugi će se vakcinisati, samo je vakcina mnogo efikasnija zaštita.
splinter

#47568 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

salik79 wrote: 27/08/2021 12:35 Ima li iko komentar na ovo?

Image
Image
https://t.co/PGK45A7L3v?amp=1
Komentar na šta?
Nije sve crno bijelo. Može biti npr vezano i za godine cijepljenih , jer ukupnog broja cijepljenih sa dvije doze (402) njih 389 je bilo starije od 50 godina, a možemo predpostaviti de je većina bila blizu ili oko 80 i ko zna kakvog zdravstvenog stanja.
Onda kako se kretala pandemijska krivulja u UK, kada je Delta soj postao dominantan i ostale objektivne i subjektivne okolnosti koje mogu uticati na Mada je cijela ta tablica neobična, jer fakat ništa ne ide u prilog cjepljenju osim što je možda smanjen ukupan broj pozitivnih. Ali to ne mora nužno ovisiti o cijepljenju, možda bi se taj pad svakako desio, kao neka sveprisutna dinamika širenja virusa. Čak je i procentualno veća smrtnost kod vakcinisanih s dvije doze nego kod nevakcinisanih.
Opet kažem, moguće je da je do vakcinisane populacije koju su mahom činili stariji i bolesni. Ne postoji win-win siruacija u ovoj pandemiji.
ja71

#47569 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ja71 »

Naslovnica wrote: 27/08/2021 12:48 Ja sam se revakcinisao sa najboljom namjerom.
Čitajući posljednje informacije, sada se zaista osjećam kao Pfizerov pokusni kunić.
nikada se ne zna sta buduscnost donosi.
i da se nisi vakcinisao bio bi kunic u drugom pokusu.
Sumnjam da se tu Pfizer (odnosno Biontech) bitno raulikuje od ostalih proizvodjaca
Trappist

#47570 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... m-15097850

"Ni u jednom trenutku Australija nije bila ni blizu punjenja bolničkih kapaciteta. Ali su u značajnoj mjeri paralizirali javni život
Je li logično koliko daleko Australija odlazi s radikalnim epidemiološkim mjerama? Jesu li njihove odluke racionalne i prvenstveno bazirane na smanjivanju broja teških ishoda bolesti, ili australske vlasti u svemu odlaze prema nekoj vrsti totalitarizma te zanemaruju teške posljedice lockdowna po australsku ekonomiju, ali i zdravlje te psihu građana. Policijska brutalnost prema onima koji smatraju da su mjere pretjerane u Australiji kao da je postao način života. Restrikcije se nameću pri vrlo malom broju slučajeva. Je li australski način života postao svojevrsna distopija?"
Capljina74

#47571 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

daddy-kool wrote: 27/08/2021 13:48
Capljina74 wrote: 27/08/2021 13:40

To je primarni i jedini cilj, virus neće nestati.

U ovom slučaju vakcina nije epidemiološka mjera, nećemo uspjeti eradicirati virus, da ne ponavljamo sve. Ograničenja u vidu propusnica za vakcinisane su glupost koju su političari izmislili da bi povećali procijepljenost populacije i na taj način utišali pandemiju. Vakcina je mjera lične zaštite. Kao što neki piju vitamin D, drugi će se vakcinisati, samo je vakcina mnogo efikasnija zaštita.
To nikada u epizootiologiji nije primaran cilj kada imaš panzootiju.

Eno u Batajnici 40:60, nije neka razlika. Na cirka 40% vakcinisanih u Srbiji.

Šta Izrael govori?

Slažem se da virus neće nestati.
Last edited by Capljina74 on 27/08/2021 13:55, edited 1 time in total.
ja71

#47572 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ja71 »

Ateista wrote: 27/08/2021 12:46
ja71 wrote: 27/08/2021 12:42

pitaj ljude od struke.
na kraju krajeva ti trebas sam odluciti da li se trebas revakcinisati

ali eto dacu ti i ja svoje misljenje, odnosno kako bih ja na tvom mjestu uradio:
prirodni imunitet ce (isto kao i onaj stecen vakcinom) trajati neko vrijeme.
nakon "isteka" imuniteta revakcinacija moze vratiti imunitet i tako sacuvati od tezih prosljedica kod potencijalne nove infekcije
Ljudi od struke koji donose mjere nas uslovljavaju da se moramo vakcinisati bez obzira na to da li smo prebolovali ili ne, imamo li antitijela ili ne.
Ljudi od struke u BiH ?
Zar se vec nesto uslovljava ?

bar u Njemackoj nije tako. Imas 3 nacina (tzv. 3G pravilo) da dokazes "nevinost": vakcina, test ili prebolovana bolest.
testovi ce do nekog Oktobra biti besplatni. Poslije ce fakat biti veselo za nevakcinisane
Ateista

#47573 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ateista »

Tako ce vjerovatno i biti...
Capljina74

#47574 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

splinter wrote: 27/08/2021 13:51
salik79 wrote: 27/08/2021 12:35 Ima li iko komentar na ovo?

Image
Image
https://t.co/PGK45A7L3v?amp=1
Komentar na šta?
Nije sve crno bijelo. Može biti npr vezano i za godine cijepljenih , jer ukupnog broja cijepljenih sa dvije doze (402) njih 389 je bilo starije od 50 godina, a možemo predpostaviti de je većina bila blizu ili oko 80 i ko zna kakvog zdravstvenog stanja.
Onda kako se kretala pandemijska krivulja u UK, kada je Delta soj postao dominantan i ostale objektivne i subjektivne okolnosti koje mogu uticati na Mada je cijela ta tablica neobična, jer fakat ništa ne ide u prilog cjepljenju osim što je možda smanjen ukupan broj pozitivnih. Ali to ne mora nužno ovisiti o cijepljenju, možda bi se taj pad svakako desio, kao neka sveprisutna dinamika širenja virusa. Čak je i procentualno veća smrtnost kod vakcinisanih s dvije doze nego kod nevakcinisanih.
Opet kažem, moguće je da je do vakcinisane populacije koju su mahom činili stariji i bolesni. Ne postoji win-win siruacija u ovoj pandemiji.
Razbio si upisom! :thumbup:
Ateista

#47575 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ateista »

daddy-kool wrote: 27/08/2021 13:37
Zato što su se političati pogubili. Nadaju se jednostavnom i konačnom rješenju, a takvo nešto se neće desiti.
Slazem se, vec odavno su se po meni pogubili.
Locked