Tebe bi žuljalo u svakom slučaju, i da se nisi vakcinisao i da jesi.
Nisi pogriješio sa vakcinom, ništa ti neće biti, imaš samo sada veći imunitet na covid.
Moderator: O'zone
Koje vakcine daju doživotni bez revakcine?gamer4ever wrote: ↑27/08/2021 12:54Ja ko sto znam imaju vakcine koje daju dozivotni imunitet. E sad da li je bolji od prirodnog, mozda nije ako oba daju dozivotni, ali nije ni gora vakcina u tom slucajuCapljina74 wrote: ↑27/08/2021 12:49
To za prirodni imunitet nije novo saznanje.
To je aksiom u imunologiji. Ja još nisam čuo da je stvorena vakcina koja daje duži i sveobuhvatniji odgovor organizma... Prirodni je ipak najbolji.
Nek me isprave drugari, ako griješim.
To što su oni pričali je svijesno laganje i navlačenje raje. Jako su jeftino raskrmčili svoj kredibilitet.![]()
Ne znam šta bi me to i zašto "žuljalo" da se nisam vakcinisao, mislim da imaš pogrešno mišljenje.daddy-kool wrote: ↑27/08/2021 12:58Tebe bi žuljalo u svakom slučaju, i da se nisi vakcinisao i da jesi.
Nisi pogriješio sa vakcinom, ništa ti neće biti, imaš samo sada veći imunitet na covid.
Sačekao bih ja još malo podataka sa poređenjem zaštita. Ovo je prva studija (ustvari kvalitetan preprint, još nije peer reviewed) i nisam siguran da će ostati ovi zaključci.Naslovnica wrote: ↑27/08/2021 13:03Ne znam šta bi me to i zašto "žuljalo" da se nisam vakcinisao, mislim da imaš pogrešno mišljenje.daddy-kool wrote: ↑27/08/2021 12:58
Znam da nisam pogriješio, ali izgleda da nisu pogriješili ni oni koji su preboljeli covid-19 i nisu se vakcinisali.![]()
Vjerujem da jeste, ali eto i da su mislili da su napravili novu i bolju vakcinu, trebali bi promijeniti neke odluke u skkadu sa novim saznanjima, ali to im me pada na pamet.Capljina74 wrote: ↑27/08/2021 12:49To za prirodni imunitet nije novo saznanje.Ateista wrote: ↑27/08/2021 12:42 Mogu i nekako progutati pricu o novim sojevima zbog kojih vakcine nisu efikasne kako se nekad govorilo, kao eto nauka se prilagodjava novim saznanjima i slicno. Ono sto mi nije jasno, zasto se onda "nauka" u potpunosti ne prilagodi najnovijim saznanjima vezanim za prirodni imunitet i za to da vakcinisani mogu prenositi virus (makar uzrok tome bio novi soj) i zasto ne odustanu od covid propusnica koje ocigledno nemaju nikakvog smisla? Zasto potvrda o prebolovanom covidu vazi samo 6 mjeseci ako se pokazuje da je prirodni imunitet dugotrajniji i zasto se obavezuju jos uvijek prebolovani na vakcinaciju?
Jasno je da se "nauka" prilagodjava novim saznanjima samo kada nekom to odgovara.
To je aksiom u imunologiji. Ja još nisam čuo da je stvorena vakcina koja daje duži i sveobuhvatniji odgovor organizma... Prirodni je ipak najbolji.
Nek me isprave drugari, ako griješim.
To što su oni pričali je svijesno laganje i navlačenje raje. Jako su jeftino raskrmčili svoj kredibilitet.
Poenta vakcinacije nije u blažoj slici. Čak ni jedinka kao jedinka nije bitna.daddy-kool wrote: ↑27/08/2021 13:12Sačekao bih ja još malo podataka sa poređenjem zaštita. Ovo je prva studija (ustvari kvalitetan preprint, još nije peer reviewed) i nisam siguran da će ostati ovi zaključci.Naslovnica wrote: ↑27/08/2021 13:03
Ne znam šta bi me to i zašto "žuljalo" da se nisam vakcinisao, mislim da imaš pogrešno mišljenje.
Znam da nisam pogriješio, ali izgleda da nisu pogriješili ni oni koji su preboljeli covid-19 i nisu se vakcinisali.![]()
Što se tiče prirodnog imuniteta vs vakcina stvar je vrlo jednostavna:
1. imunološki naivna populacija
a) mogu pustiti da se zaraze i steknu imunitet
b) mogu se vakcinisati, pa se nadati blažoj slici ako se zaraze
2. populacija koja je dolazila u dodir sa virusom
a) mogu se ne vakcinisati i eksperimentisati koliko dugo traje imunitet
b) mogu se vakcinisati nakon određenog perioda i na taj način možda produžiti trajanje imuniteta (imunitet u ovim preporukama = nivo antitijela što i nije jedini pokazatelj, da ne idemo u priču neutralizacijskih antitijela i dr)
Meni nekako vakcina jednostavan izbor, ali poštujem pravo da svako upravlja svojim zdravljem.
Ovo je OK razmisljanje, ali cemu onda ovako agresivno uslovljavanje da se svi vakcinisu, ako ce samo mozda produziti trajanje imuniteta, a sve pod izgovorom da treba slusati struku?daddy-kool wrote: ↑27/08/2021 13:12Sačekao bih ja još malo podataka sa poređenjem zaštita. Ovo je prva studija (ustvari kvalitetan preprint, još nije peer reviewed) i nisam siguran da će ostati ovi zaključci.Naslovnica wrote: ↑27/08/2021 13:03
Ne znam šta bi me to i zašto "žuljalo" da se nisam vakcinisao, mislim da imaš pogrešno mišljenje.
b) mogu se vakcinisati nakon određenog perioda i na taj način možda produžiti trajanje imuniteta (imunitet u ovim preporukama = nivo antitijela što i nije jedini pokazatelj, da ne idemo u priču neutralizacijskih antitijela i dr)
Meni nekako vakcina jednostavan izbor, ali poštujem pravo da svako upravlja svojim zdravljem.
Čekam da se studija popljuje, doktori diskredituju i da se vakcinalna agenda nastavi nesmanjenom žestinom.Ateista wrote: ↑27/08/2021 13:27Ovo je OK razmisljanje, ali cemu onda ovako agresivno uslovljavanje da se svi vakcinisu, ako ce samo mozda produziti trajanje imuniteta, a sve pod izgovorom da treba slusati struku?daddy-kool wrote: ↑27/08/2021 13:12
Sačekao bih ja još malo podataka sa poređenjem zaštita. Ovo je prva studija (ustvari kvalitetan preprint, još nije peer reviewed) i nisam siguran da će ostati ovi zaključci.
Pada li ti jos koji forumas na pamet koji je ovo cesto radioNaslovnica wrote: ↑27/08/2021 13:29Čekam da se studija popljuje, doktori diskredituju i da se vakcinalna agenda nastavi nesmanjenom žestinom.
Već smo pisali da takva vakcina ne postoji i da se eradikacija nikada neće desiti.Capljina74 wrote: ↑27/08/2021 13:25
Poenta vakcinacije nije u blažoj slici. Čak ni jedinka kao jedinka nije bitna.
Kontate da je cilj ugušiti panzootiju.
Zato što su se političati pogubili. Nadaju se jednostavnom i konačnom rješenju, a takvo nešto se neće desiti.
Trappist wrote: ↑27/08/2021 13:33Pada li ti jos koji forumas na pamet koji je ovo cesto radioNaslovnica wrote: ↑27/08/2021 13:29
Čekam da se studija popljuje, doktori diskredituju i da se vakcinalna agenda nastavi nesmanjenom žestinom.![]()
![]()
?
Onda je koncept imunizacije totalni fijasko ako se stalo na tome.daddy-kool wrote: ↑27/08/2021 13:35Već smo pisali da takva vakcina ne postoji i da se eradikacija nikada neće desiti.Capljina74 wrote: ↑27/08/2021 13:25
Poenta vakcinacije nije u blažoj slici. Čak ni jedinka kao jedinka nije bitna.
Kontate da je cilj ugušiti panzootiju.
Vakcinacija se radi da što više ljudi dobije imunološke informacije o virusu i da se smanje hospitalizacije i smrtnost.
Samo Kinez. Sinopharm ili Sinovac, svejedno. o su jedine vakcine uradjene po "starom" i oprobanom receptu. Ovo mRNK je takav macak u vreci da mi je zaista tesko povjerovati da neko ineligentan moze pristati da to primi.Hakiz wrote: ↑27/08/2021 12:12Koliko ja znam, ako se budeš vakcinisao, Sinofarm bi bio najbolji izbor. Kod prebolovane korone nije potreban "boost", pa je vakcina koja radi "sporije", ali duže pruža zaštitu, dobar izbor. Ove mRNA daju na početku jaku zaštitu, ali se pokazuje da brzo "padaju".
Ja sam vjerovao u Pfizer, ali sada sam skloniji Sinofarmu.
To je primarni i jedini cilj, virus neće nestati.Capljina74 wrote: ↑27/08/2021 13:40Onda je koncept imunizacije totalni fijasko ako se stalo na tome.daddy-kool wrote: ↑27/08/2021 13:35
Već smo pisali da takva vakcina ne postoji i da se eradikacija nikada neće desiti.
Vakcinacija se radi da što više ljudi dobije imunološke informacije o virusu i da se smanje hospitalizacije i smrtnost.
Ono kapacitete osloboditi pritiska, ali opet ponavljam da to nije primarni cilj.
Komentar na šta?
nikada se ne zna sta buduscnost donosi.Naslovnica wrote: ↑27/08/2021 12:48 Ja sam se revakcinisao sa najboljom namjerom.
Čitajući posljednje informacije, sada se zaista osjećam kao Pfizerov pokusni kunić.
To nikada u epizootiologiji nije primaran cilj kada imaš panzootiju.daddy-kool wrote: ↑27/08/2021 13:48To je primarni i jedini cilj, virus neće nestati.Capljina74 wrote: ↑27/08/2021 13:40
Onda je koncept imunizacije totalni fijasko ako se stalo na tome.
Ono kapacitete osloboditi pritiska, ali opet ponavljam da to nije primarni cilj.
U ovom slučaju vakcina nije epidemiološka mjera, nećemo uspjeti eradicirati virus, da ne ponavljamo sve. Ograničenja u vidu propusnica za vakcinisane su glupost koju su političari izmislili da bi povećali procijepljenost populacije i na taj način utišali pandemiju. Vakcina je mjera lične zaštite. Kao što neki piju vitamin D, drugi će se vakcinisati, samo je vakcina mnogo efikasnija zaštita.
Ljudi od struke u BiH ?Ateista wrote: ↑27/08/2021 12:46Ljudi od struke koji donose mjere nas uslovljavaju da se moramo vakcinisati bez obzira na to da li smo prebolovali ili ne, imamo li antitijela ili ne.ja71 wrote: ↑27/08/2021 12:42
pitaj ljude od struke.
na kraju krajeva ti trebas sam odluciti da li se trebas revakcinisati
ali eto dacu ti i ja svoje misljenje, odnosno kako bih ja na tvom mjestu uradio:
prirodni imunitet ce (isto kao i onaj stecen vakcinom) trajati neko vrijeme.
nakon "isteka" imuniteta revakcinacija moze vratiti imunitet i tako sacuvati od tezih prosljedica kod potencijalne nove infekcije
Tako ce vjerovatno i biti...Naslovnica wrote: ↑27/08/2021 13:29Čekam da se studija popljuje, doktori diskredituju i da se vakcinalna agenda nastavi nesmanjenom žestinom.
Razbio si upisom!splinter wrote: ↑27/08/2021 13:51Komentar na šta?
Nije sve crno bijelo. Može biti npr vezano i za godine cijepljenih , jer ukupnog broja cijepljenih sa dvije doze (402) njih 389 je bilo starije od 50 godina, a možemo predpostaviti de je većina bila blizu ili oko 80 i ko zna kakvog zdravstvenog stanja.
Onda kako se kretala pandemijska krivulja u UK, kada je Delta soj postao dominantan i ostale objektivne i subjektivne okolnosti koje mogu uticati na Mada je cijela ta tablica neobična, jer fakat ništa ne ide u prilog cjepljenju osim što je možda smanjen ukupan broj pozitivnih. Ali to ne mora nužno ovisiti o cijepljenju, možda bi se taj pad svakako desio, kao neka sveprisutna dinamika širenja virusa. Čak je i procentualno veća smrtnost kod vakcinisanih s dvije doze nego kod nevakcinisanih.
Opet kažem, moguće je da je do vakcinisane populacije koju su mahom činili stariji i bolesni. Ne postoji win-win siruacija u ovoj pandemiji.
Slazem se, vec odavno su se po meni pogubili.daddy-kool wrote: ↑27/08/2021 13:37Zato što su se političati pogubili. Nadaju se jednostavnom i konačnom rješenju, a takvo nešto se neće desiti.