Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
MUNAFIK

#47401 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MUNAFIK »

Dozer wrote: 26/08/2021 15:26 Nemojte zaboraviti da je broj zarazenih minimalno 3, a vjerovatno i 5x veci od zvanicnog. Tako kaze struka.
Takodjer, 90%, ako ne i vise zarazenih, ovo prebuluju na nogama, kao blazu prehadu, ili cak ni ne znaju da su zarazeni (asimptomatski).

Kada se sve ovo zna, a zna se iako se pokusava strpati pod tepih, dolazimo do notorne cinjenice da je smrtnost od ovog virusa daleko ispod 1%, preciznije cak i ispod 0,5%.

Opet ponavljam - samo ove godine, od januara do sada, umrlo je vise ljudi od raka nego ukupno od Covid-19. Gdje je, gospodo, vakcina za rak nakon 60-70 godina istrazivanja?
Gdje je funkcionalna vakcina protiv HPV-a koji, kao sto je poznato, uzrokuje preko 80% karcinoma?

Nema. Umjesto toga, i nakon toliko vremena, imamo dodatni otrov u vidu citostatika, tj. hemoterapija, cija ucinkovitost je ispod 10%, i to samo kod nekih vrsta raka i pod uslovom da se otkrilo u samom pocetku.

Pri tome, godisnja vrijednost onkoloske industrije vrijedi preko1.200 milijardi USD. I stalno raste.

Jedna od najboljih izjava je: "Farmaceutskoj industriji je bitno zdravlje ljudi koliko i vojnoj miru svijetu."
Ja gledam ove ljude i nisu sposobni sabrati 2+2...

Ovdje neki vjeruju da je elitama sto upravljaju svijetom i ovom 'krizom' vazan zivot ljudi :-) a svakodnevno do smrti izrabljuju milijarde ljudi koji zive u teskom siromastvu i umiru u velikim mukama od banalnih bolesti i najgore od GLADI!!!

Kud ces dalje od toga da skontas kakva je situacija i koliko je ova BRIGA za zivote ustvari velika LAŽ!!!

A gdje je RAK, gdje su ratovi, zagadjenja okoline i zraka i sve ostalo sto ubija ljude...

Sve je to ok ali eto oko korone se sikiraju...
Last edited by MUNAFIK on 26/08/2021 16:52, edited 1 time in total.
JohnnyS

#47402 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JohnnyS »

MUNAFIK wrote: 26/08/2021 15:32
Dozer wrote: 26/08/2021 15:26 Nemojte zaboraviti da je broj zarazenih minimalno 3, a vjerovatno i 5x veci od zvanicnog. Tako kaze struka.
Takodjer, 90%, ako ne i vise zarazenih, ovo prebuluju na nogama, kao blazu prehadu, ili cak ni ne znaju da su zarazeni (asimptomatski).

Kada se sve ovo zna, a zna se iako se pokusava strpati pod tepih, dolazimo do notorne cinjenice da je smrtnost od ovog virusa daleko ispod 1%, preciznije cak i ispod 0,5%.

Opet ponavljam - samo ove godine, od januara do sada, umrlo je vise ljudi od raka nego ukupno od Covid-19. Gdje je, gospodo, vakcina za rak nakon 60-70 godina istrazivanja?
Gdje je funkcionalna vakcina protiv HPV-a koji, kao sto je poznato, uzrokuje preko 80% karcinoma?

Nema. Umjesto toga, i nakon toliko vremena, imamo dodatni otrov u vidu citostatika, tj. hemoterapija, cija ucinkovitost je ispod 10%, i to samo kod nekih vrsta raka i pod uslovom da se otkrilo u samom pocetku.

Pri tome, godisnja vrijednost onkoloske industrije vrijedi preko1.200 milijardi USD. I stalno raste.

Jedna od najboljih izjava je: "Farmaceutskoj industriji je bitno zdravlje ljudi koliko i vojnoj miru svijetu."
Ja gledam ove ljude i nisu sposobni sabrati 2+2...

Ovdje neki vjeruju da je ovim elitama sto upravljaju svijetom vazni zivoti ljudi :-) a svakodnevno do smrti izrabljuju milijarde ljudi koji zove u teskom siromastvu i umiru u velikim mukama od.banalnih bolesti i najgore od GLADI!!!

kod ces dalje od toga da skontas kakva je situacija i koliko je ova BRIGA za zivote ustvari velika LAŽ!!!

A gdje he RAK, gdje su ratovi, zagadjenja okoline i zraka i sve ostalo sto ubija ljude...

Sve je to ok ali eto oko korone se sikiraju...
Dosta si toga ti u pravu, i koliko ljudi umire od drugih stvari, banalnih poput gladi ili proljeva, ali... svakog njegova rana najviše boli. Angelu Merkel kurac boli za gladne u Africi njoj je njena mutti najvažnija, a ona od gladi umrijeti neće. Jebiga, takav nam je grah pao, živimo u dijelu svijeta kojem je korona najveći aktualni problem.
banjaluka078
Moderator

#47403 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Meni prvoj ne pada na um imati masku na licu kad nemam nikog u blizini. Ali jednako tako je stavim čim mi dođe neko u kancelariju i očekujem od njih da je stave, kao što ja nikome ne ulazim bez maske. Te interakcije su najduže 15 minuta i čak i toliko je ljudima problem.

Prodavnica i javni prevoz im je definitivno problem i histerišu zbog maske, ali ja tu mogu da biram manje-više, ne moram ući baš tada.
Neki dan je bila frka sa vozačem autobusa koji nije htio da krene, jer putnik nije htio staviti masku na ulasku u bus. Vozač čak nije u fazonu da insistira zbog zdravlja, nego je u slučaju inspekcije on kriv što je pustio takvog putnika unutra. Ali ovaj divljak grana i nogama i rukama da nije on krv svoju prolio da ne može ući u bus bez maske, neće van, čeka se policija, putnici šize, jer sad svi čekaju ili izlaze i hvataju drugi poziv. Nekad to nečije "pravo" i "sloboda" koštaju i druge ljude. Vremena, zdravlja, kako se zalomi.

Ateista wrote: 26/08/2021 13:47 Nisam rekao da su necije slobode prece od zdravlja, vec smatram da vecina sloboda koje namse oduzimaju ne ugrozava tudje zdravlje.
Za masku u prodavnici se sigurno niko ne buni, ali nositi cijeli dan u toku radnog vremena, cak i napolju je maltretiranje koje nema nikakvog smisla.
Puno bi logicnije bilo recimo da kazu da se masla nosi kad si u kontaktu sa ljudima kada mozda i moze imati nekog smisla, tad bi ljudima manji problem bio staviti je tad ako je vec ne nosi cijeli dan cak i dok nema nikog okolo i slicno.
preselio na ahiret

#47404 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by preselio na ahiret »

Dozer wrote: 26/08/2021 15:32 Kako djeluju gama i delta, zna li se...?
Koliko je teskih, a koliko smrtnih slucajeva od ova 2 soja? Zna li se? Testira li ovo iko, ili je to samo medijska pompa "Ide delta, super zarazna!!!!"

OK, zarazna, i...? Kako djeluje?
Drug imao deltu,vakcinisan je bio fajzerom,temperatura 4-5 dana iznad 38.5,bolovi u cijelom tijelu,samo mu se spavalo,kasalj i to je sve.Kaze nista specijalno.
splinter

#47405 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Koliko je teskih, a koliko smrtnih slucajeva od ova 2 soja? Zna li se? Testira li ovo iko, ili je to samo medijska pompa "Ide delta, super zarazna!!!!"

Testira brate Dozeru i uglavnom je sada Delta dominantna. Ovisno kako koja zemlja u pitanju al oko 70-90 % slučajeva je sada Delta. Npr Danci najviše rade sekvenciranja genoma, mislim najviše na svijetu, ostali manje više, ali to je jedini način da saznaš koji je soj u pitanju. Sada se zna da je npr virusnoi opterećenje u nazofarengealnom brisu do 300 x veće nego u orginalnom soju, odnosno da je zarazniji od Alfa soja 40 x.
Ta mutacija na paru P618R mu omogućava da se virus brže širi, jer se virusni spike procesira pomoć enzima domaćina, odnosno virus je spreman da napadne narednu ćeliju odmah, dok je kod prethodih varijanti bilo potrebno prvo vezanje za receptor pa "sazrijevanje" s proteina.
ALi ovdje govorimo o zaraznosti, ne i o težini slike, koja sada mislim da ne odstupa po težini.
Capljina74

#47406 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

preselio na ahiret wrote: 26/08/2021 15:43

Drug imao deltu,vakcinisan je bio fajzerom,temperatura 4-5 dana iznad 38.5,bolovi u cijelom tijelu,samo mu se spavalo,kasalj i to je sve.Kaze nista specijalno.
Ne znam šta očekujete više?

Pa neće Korona biti kao Maksim po diviziji...

Dosta se razvilo i imuniteta. Očekujem da počne slabiti.
Capljina74

#47407 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

splinter wrote: 26/08/2021 15:45

Testira brate Dozeru i uglavnom je sada Delta dominantna. Ovisno kako koja zemlja u pitanju al oko 70-90 % slučajeva je sada Delta. Npr Danci najviše rade sekvenciranja genoma, mislim najviše na svijetu, ostali manje više, ali to je jedini način da saznaš koji je soj u pitanju. Sada se zna da je npr virusnoi opterećenje u nazofarengealnom brisu do 300 x veće nego u orginalnom soju, odnosno da je zarazniji od Alfa soja 40 x.
Ta mutacija na paru P618R mu omogućava da se virus brže širi, jer se virusni spike procesira pomoć enzima domaćina, odnosno virus je spreman da napadne narednu ćeliju odmah, dok je kod prethodih varijanti bilo potrebno prvo vezanje za receptor pa "sazrijevanje" s proteina.
ALi ovdje govorimo o zaraznosti, ne i o težini slike, koja sada mislim da ne odstupa po težini.
Mislim da nadalje klinička slika mora postajati lakša.
preselio na ahiret

#47408 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Capljina74 wrote: 26/08/2021 15:47

Ja nista i ne ocekujem,smatram da je klasicna gripa sada,kome je otporan organizam i jaci imunitet nece je ni osjetit.
gamer4ever

#47409 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by gamer4ever »

Naslovnica wrote: 26/08/2021 13:37
Ako prirodni imunitet nakon infekcije štiti puno jače i duže nego Pfizerovo cjepivo, čemu onda insistiranje na cijepljenju onih koji su preležali?

Cijelo vrijeme govore da se oni koji su preležali trebaju cijepiti.
Cijele vrijeme se govori da je vakcinalni imunitet superioran.
A gledaj sada priče, grob te jebo, pa ovo je fakat fuj.
Iz clanka
"Uz to, utvrdili su kako cijepljeni imaju i vrlo značajnu korist ako se cijepe jednom dozom cjepiva kako bi stekli dodatnu zaštitu protiv delta varijante."
splinter

#47411 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Slažem se, Al opet i pored toliko preboljelih i cijepljenih i dalje nam radi probleme.
Ipak ako krenemo od hipoteze da je jedan Coronavirus već jednom bio izazvao pandemiju i pobio milion ljudi od 1,5 mlrd koliko je tad živjelo na planeti a sad je uobičajen sezosnki virus, ima smisla.
Inače govorimo o HCoV-OC43 i Ruskoj gripi iz 1890. godine.
Tesla Edison

#47412 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

splinter wrote: 26/08/2021 15:56

Slažem se, Al opet i pored toliko preboljelih i cijepljenih i dalje nam radi probleme.
Ipak ako krenemo od hipoteze da je jedan Coronavirus već jednom bio izazvao pandemiju i pobio milion ljudi od 1,5 mlrd koliko je tad živjelo na planeti a sad je uobičajen sezosnki virus, ima smisla.
Jel on izroodio sojeve i u kojem pravcu? Jel veća zaraznost, a manja smrtnost, ili?

I koliko je ovaj HCoV-OC43 sličan SARS-CoV-u i SARS-CoV2-u?
Naslovnica

#47413 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

gamer4ever wrote: 26/08/2021 15:54
Naslovnica wrote: 26/08/2021 13:37
Ako prirodni imunitet nakon infekcije štiti puno jače i duže nego Pfizerovo cjepivo, čemu onda insistiranje na cijepljenju onih koji su preležali?

Cijelo vrijeme govore da se oni koji su preležali trebaju cijepiti.
Cijele vrijeme se govori da je vakcinalni imunitet superioran.
A gledaj sada priče, grob te jebo, pa ovo je fakat fuj.
Iz clanka
"Uz to, utvrdili su kako cijepljeni imaju i vrlo značajnu korist ako se cijepe jednom dozom cjepiva kako bi stekli dodatnu zaštitu protiv delta varijante."
Da.
Mrzim gađanje kojekakvim frazama za koju većina nas nije ni čula prije COVID-19, ali glasi ovako - Cherry picking
A zašto sam se ja morao roknuti 2 puta, iako sam prebolovao?
Zašto restrikcije ljudima iako sada, i zvanično, postaje jasno da je stečeni imunitet superiorniji u odnosu na vakcinalni?
preselio na ahiret

#47414 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Ova moja ekipa sto su imali prije delte koronu niko nije bio vakcinisan i nikakva teza slika nije bila.
splinter

#47415 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Tesla Edison wrote: 26/08/2021 15:57
splinter wrote: 26/08/2021 15:56

Jel on izroodio sojeve i u kojem pravcu? Jel veća zaraznost, a manja smrtnost, ili?

I koliko je ovaj HCoV-OC43 sličan SARS-CoV-u i SARS-CoV2-u?
Nije mu toliko sličan. Veže se za drugi receptor ali je Betacoronavirus kao i oba Sarsa. Sličan im je po tom je što je nakon ulaska u ljudsku populaciju izazvao pandemiju ali je vremenom slabio da bi danas postao obični sezonski virus.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#47416 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hame_ »

Šššš... zasijeda njihova Vlada.

Image
Tesla Edison

#47417 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Hame_ wrote: 26/08/2021 16:01 Šššš... zasijeda njihova Vlada.

Image
Gledaj bagre u Blumovoj sali.

Blum se u grobu okreće od muke ko mu je uzurpirao prostor.
gamer4ever

#47418 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by gamer4ever »

Ateista wrote: 26/08/2021 14:02
Jos u istom clanku napisu kako je prirodni imunitet jaci, ali da to niposto ne znaci da se ne treba vakcinisati ako si prebolio, bez bilo kakvog objasnjenja.
Ne kontam, jeli neki misle da su ljudi tolike ovce da nemaju bas nikakvo kriticko razmisljanje? Neki i jesu, srecom ne svi.
Nekad se govorilo i da ko je prebolovao dovoljno je da primi samo jednu vakcinu, odjednom nista od toga, moras dvije nevezano jesi li prebolovao, cak i trecu, bez bilo kakvog objasnjenja zasto su to promijenili, farmaceutski lobi rekao da treba i gotovo.
Studije i dalje govore da je dovoljna jedna. Zvanicni stav organizacija tipa CDC, WHO i sl. je uvijek bio da trebaju dvije. Nista se nije promjenilo koliko ja znam
avetinja

#47419 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by avetinja »

splinter wrote: 26/08/2021 16:00 Nije mu toliko sličan. Veže se za drugi receptor ali je Betacoronavirus kao i oba Sarsa. Sličan im je po tom je što je nakon ulaska u ljudsku populaciju izazvao pandemiju ali je vremenom slabio da bi danas postao obični sezonski virus.
Znači, možda bi se mogla ostvariti moja opstimistična prognoza da će do ljeta sljedeće godine biti dobra situacija, a da na jesen i zimu neće biti mjera, maski i čega već?

Ne znam da li postoji virus koji je mutacijama i vremenom jačao, ali naučnici nas konstantno upozoravaju na super soj. Ovako laički kontano, nema logike, osim ako se ne dozira vještački.

Šta bi na kraju, jesi li se vakcinisao? Znam da si pisao da si u dilemi.
Ateista

#47420 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ateista »

banjaluka078 wrote: 26/08/2021 15:38 Meni prvoj ne pada na um imati masku na licu kad nemam nikog u blizini. Ali jednako tako je stavim čim mi dođe neko u kancelariju i očekujem od njih da je stave, kao što ja nikome ne ulazim bez maske. Te interakcije su najduže 15 minuta i čak i toliko je ljudima problem.

Prodavnica i javni prevoz im je definitivno problem i histerišu zbog maske, ali ja tu mogu da biram manje-više, ne moram ući baš tada.
Neki dan je bila frka sa vozačem autobusa koji nije htio da krene, jer putnik nije htio staviti masku na ulasku u bus. Vozač čak nije u fazonu da insistira zbog zdravlja, nego je u slučaju inspekcije on kriv što je pustio takvog putnika unutra. Ali ovaj divljak grana i nogama i rukama da nije on krv svoju prolio da ne može ući u bus bez maske, neće van, čeka se policija, putnici šize, jer sad svi čekaju ili izlaze i hvataju drugi poziv. Nekad to nečije "pravo" i "sloboda" koštaju i druge ljude. Vremena, zdravlja, kako se zalomi.

Ateista wrote: 26/08/2021 13:47 Nisam rekao da su necije slobode prece od zdravlja, vec smatram da vecina sloboda koje namse oduzimaju ne ugrozava tudje zdravlje.
Za masku u prodavnici se sigurno niko ne buni, ali nositi cijeli dan u toku radnog vremena, cak i napolju je maltretiranje koje nema nikakvog smisla.
Puno bi logicnije bilo recimo da kazu da se masla nosi kad si u kontaktu sa ljudima kada mozda i moze imati nekog smisla, tad bi ljudima manji problem bio staviti je tad ako je vec ne nosi cijeli dan cak i dok nema nikog okolo i slicno.
To su ekstremni primjeri budala kojih ce na zalost uvijek biti, i kakve god mjere bile one nece promijeniti ponasanje takvih.
Mislim da se ovdje niko ne zalaze za takvo ponasanje.
splinter

#47421 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

avetinja wrote: 26/08/2021 16:08
splinter wrote: 26/08/2021 16:00 Nije mu toliko sličan. Veže se za drugi receptor ali je Betacoronavirus kao i oba Sarsa. Sličan im je po tom je što je nakon ulaska u ljudsku populaciju izazvao pandemiju ali je vremenom slabio da bi danas postao obični sezonski virus.
Znači, možda bi se mogla ostvariti moja opstimistična prognoza da će do ljeta sljedeće godine biti dobra situacija, a da na jesen i zimu neće biti mjera, maski i čega već?

Ne znam da li postoji virus koji je mutacijama i vremenom jačao, ali naučnici nas konstantno upozoravaju na super soj. Ovako laički kontano, nema logike, osim ako se ne dozira vještački.

Nisam i neću dok god imam antitjela.
Capljina74

#47422 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

avetinja wrote: 26/08/2021 16:08

Prvi udari su najjači. Polako se poslije postiže balans. Cilj virusa nije da ubija nego da se ustali u populaciji.
Trappist

#47423 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Nesto jako interesantno, jedina dva lika na ovim temama za koje sigurno znamo da su im virusi struka na ovaj ili onaj nacin, se nisu vakcinisali :D :D
Ateista

#47424 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ateista »

gamer4ever wrote: 26/08/2021 16:06
Ateista wrote: 26/08/2021 14:02
Jos u istom clanku napisu kako je prirodni imunitet jaci, ali da to niposto ne znaci da se ne treba vakcinisati ako si prebolio, bez bilo kakvog objasnjenja.
Ne kontam, jeli neki misle da su ljudi tolike ovce da nemaju bas nikakvo kriticko razmisljanje? Neki i jesu, srecom ne svi.
Nekad se govorilo i da ko je prebolovao dovoljno je da primi samo jednu vakcinu, odjednom nista od toga, moras dvije nevezano jesi li prebolovao, cak i trecu, bez bilo kakvog objasnjenja zasto su to promijenili, farmaceutski lobi rekao da treba i gotovo.
Studije i dalje govore da je dovoljna jedna. Zvanicni stav organizacija tipa CDC, WHO i sl. je uvijek bio da trebaju dvije. Nista se nije promjenilo koliko ja znam
Cemu onda takav stav CDC-a i WH-a ako istrazivanja govore drugacije? Ja bih rekao da je prejak farnaceutski lobi.
avetinja

#47425 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by avetinja »

splinter wrote: 26/08/2021 16:10 Nisam i neću dok god imam antitjela.
Ako bi izgubio antitijela, a ovakvo stanje potrajalo, koju bi vakcinu odabrao?

Nisam upratio, ima si virus? Ništa ozbiljno?
Locked