Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Naslovnica

#47376 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

BadBoy wrote: 26/08/2021 14:08
Naslovnica wrote: 26/08/2021 13:37
Ako prirodni imunitet nakon infekcije štiti puno jače i duže nego Pfizerovo cjepivo, čemu onda insistiranje na cijepljenju onih koji su preležali?

Cijelo vrijeme govore da se oni koji su preležali trebaju cijepiti.
Cijele vrijeme se govori da je vakcinalni imunitet superioran.
A gledaj sada priče, grob te jebo, pa ovo je fakat fuj.
Nije uvijek prirodni imunitet jači i duži od vakcine. Evo upravo sam jutros saznao za četvrti slučaj reinfekcije iz moje uže okoline. Svi su prethodno prebolovali i to sad u martu, dakle ne tako davno.

Čini se da je optimalna kombinacija vakcina + prirodni imunitet. To je izgleda najjači oblik zaštite za sada.
Znači obavezna vakcinacija onih koji su preboljeli, po cijenu sankcija, otkaza, restrikcija i sl, htio to neko ili ne?
Ja sam protiv.
Ateista

#47377 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ateista »

JohnnyS wrote: 26/08/2021 13:51
Ateista wrote: 26/08/2021 13:26

Ovo ce vjetovatno svi zagovaraci mjera samo ignorisati. Ko zna koliko ce povecana smrtnost biti dugorocno, a da ne govorim o drugim zdravstvenim problemima koje ce mnogi razviti, nije ni smrt jedini problem...

Između nekog tko će umrijeti za pola godine od karcinoma i nekog tko bi mogao umrijeti sutra ako danas ne primi kisik, uvijek će se primiti taj koji će sutra umrijeti. Ni zdravstveni sustav nema beskonačne resurse niti ima dovoljno osoblja i za jedno i za drugo. To je cijena pandemije.
To stoji, ali takvi slucajevi su rijetki. Realno peak negog vala i navala u bolnicama trahe par sedmica, dosta pregleda i operacija je nedostupna duzi period jer neki ovo koriste.
Isto tako sigurno ne treba doktor koji radi da onkoloskim pacijentima da pomaze u covid odjelima, pusti se te suplje. Najveci dio posla u kriznim situacijama rade med. tehnicari, ima ih dosta na birou koje su mogli zaposliti. Iz prve ruke imam informaciju da odredjene med. radnike salju na trijazu zbog cega ne mogu raditi svoj posao, iako je lako za trijazu obuciti nove ljude i zaposliti. Problem je lose organizacije i koristenja ove situacije da se ne radi nista, pri tome ne mislim na dio med. tehnicara koji u odredjenom periodu ginu od posla, nego na one koji nemaju geze sa tim a koriste situaciju.

Osim toga, puno zdravstvenih problema ce biti zbog posljedica zatvaranja - psihicki problemi, samoubistva, siromastvo, desocijalizacija mladih i slicno...
BadBoy

#47378 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Bobi wrote: 26/08/2021 14:18
BadBoy wrote: 26/08/2021 14:08 To je izgleda najjači oblik zaštite za sada
Najjači :D
Image
A i najbolji, gledaj miline niđe debila oko tebe :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#47380 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bobi »

Unavailable
This video can't be embedded because it may contain content owned by someone else.
cvrčak_na_hedonizmu

#47381 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

GandalfSivi wrote: 26/08/2021 14:04
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 26/08/2021 12:55

Opet isti argument, ali bez odgovora na pitanje, moze li total prosjek godina umrlih. Bez odgovora, barem do sada :D rekao bih da ga izbjegavas :stidljiv:
Cuj opet isti argument. Pa kad umre pet miliona ljudi, zar treba kakav drugi?

A ovo za prosjek godine niti znam niti me zanima. Sta treba, reci pa jebiga, stari su to ljudi, ko ih jebe? Btw, ako te bas zanima prosjek, uradi malo istrazivanja, mogao bi se sjebati. Recimo, trenutni prosjek ljudi u bolnicama je 13 godina mladji nego prije vakcinisanja (puno vise mldjih ne uzima vakcinu)…
Ako potezes taj argument bio bi red da znamo prosjek godina, logicno je, valjda...

Inace, od raka umire vise ljudi nego od korone ,fakticki ne znamo kako se dobija, umiru svi redom, od bas "zdravih" do ovih starijih pa ne vidim neku nervozu oko toga. Mozda sto se o tome ne prica previse u medijima ? Zamisli da svaki dan nabrajaju ko je umro od raka, ono scene kako se krive u bolnici i tako haman dvije godine. Sta mislis sta bi se desavalo ? Takodjer je zanimljiva lezernost kod tih rakova i kako se dobijaju, pa ti si napisao kako su ti ubrizgavali radioaktivnu susptancu u krvotok i nisi se previse zabrinuo ( karikiram, nadam se da shvatas sta hocu da kazem, meni ke veci problem kako se rak pojavi nego covid ) odakle dodje nego kako da se izlijeci. Za covid barem znamo da imunitet igra neku ulogu, za rak ne znamo fakticki nista i nista, sve pet, kad dodje, dodje, odakle dolazi ne znamo, nit se plaho sekiramo, ko rikne, rikno je. S druge stane strasna korona i sve oko nje. Cirkus, realno. Odnosno nesto ne stima i to dobro, ako realno pogledas desavanja oko sebe i "brigu za ljude" u vidu tjeranja na vakcine i raznorazne mjere.
saint_mirad

#47382 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by saint_mirad »

saint_mirad wrote: 26/08/2021 14:23
ima opcija gledajte na fb u crnom boxu.
nosara

#47383 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by nosara »

Ateista wrote: 26/08/2021 14:21

Između nekog tko će umrijeti za pola godine od karcinoma i nekog tko bi mogao umrijeti sutra ako danas ne primi kisik, uvijek će se primiti taj koji će sutra umrijeti. Ni zdravstveni sustav nema beskonačne resurse niti ima dovoljno osoblja i za jedno i za drugo. To je cijena pandemije.
To stoji, ali takvi slucajevi su rijetki. Realno peak negog vala i navala u bolnicama trahe par sedmica, dosta pregleda i operacija je nedostupna duzi period jer neki ovo koriste.
Isto tako sigurno ne treba doktor koji radi da onkoloskim pacijentima da pomaze u covid odjelima, pusti se te suplje. Najveci dio posla u kriznim situacijama rade med. tehnicari, ima ih dosta na birou koje su mogli zaposliti. Iz prve ruke imam informaciju da odredjene med. radnike salju na trijazu zbog cega ne mogu raditi svoj posao, iako je lako za trijazu obuciti nove ljude i zaposliti. Problem je lose organizacije i koristenja ove situacije da se ne radi nista, pri tome ne mislim na dio med. tehnicara koji u odredjenom periodu ginu od posla, nego na one koji nemaju geze sa tim a koriste situaciju.

Osim toga, puno zdravstvenih problema ce biti zbog posljedica zatvaranja - psihicki problemi, samoubistva, siromastvo, desocijalizacija mladih i slicno...
Nece hameljava vlada da zaposljava s biroa, samo prebjege s kcusa.
nosara

#47384 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by nosara »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 26/08/2021 14:35
GandalfSivi wrote: 26/08/2021 14:04

Cuj opet isti argument. Pa kad umre pet miliona ljudi, zar treba kakav drugi?

A ovo za prosjek godine niti znam niti me zanima. Sta treba, reci pa jebiga, stari su to ljudi, ko ih jebe? Btw, ako te bas zanima prosjek, uradi malo istrazivanja, mogao bi se sjebati. Recimo, trenutni prosjek ljudi u bolnicama je 13 godina mladji nego prije vakcinisanja (puno vise mldjih ne uzima vakcinu)…
Ako potezes taj argument bio bi red da znamo prosjek godina, logicno je, valjda...

Inace, od raka umire vise ljudi nego od korone ,fakticki ne znamo kako se dobija, umiru svi redom, od bas "zdravih" do ovih starijih pa ne vidim neku nervozu oko toga. Mozda sto se o tome ne prica previse u medijima ? Zamisli da svaki dan nabrajaju ko je umro od raka, ono scene kako se krive u bolnici i tako haman dvije godine. Sta mislis sta bi se desavalo ? Takodjer je zanimljiva lezernost kod tih rakova i kako se dobijaju, pa ti si napisao kako su ti ubrizgavali radioaktivnu susptancu u krvotok i nisi se previse zabrinuo ( karikiram, nadam se da shvatas sta hocu da kazem, meni ke veci problem kako se rak pojavi nego covid ) odakle dodje nego kako da se izlijeci. Za covid barem znamo da imunitet igra neku ulogu, za rak ne znamo fakticki nista i nista, sve pet, kad dodje, dodje, odakle dolazi ne znamo, nit se plaho sekiramo, ko rikne, rikno je. S druge stane strasna korona i sve oko nje. Cirkus, realno. Odnosno nesto ne stima i to dobro, ako realno pogledas desavanja oko sebe i "brigu za ljude" u vidu tjeranja na vakcine i raznorazne mjere.
Rakari su farmaceutskoj mafiji decenijama stalan izvor prihoda, covid je fus, na brzinu, treba epp da se uzme guta i dzada.
JohnnyS

#47385 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JohnnyS »

Karcinomi se ne mogu operirati jer nema anesteziologa koji su raspoređeni u intenzivne, interna također radi u smanjenom intenzivitetu jer su internisti raspoređeni u covid odjele, a interna vodi dijagnostiku i obradu malignih i inih drugih bolesti, laboratorij i radiologija troše svoje resurse za navalu bolesnika kojima treba više pretraga nego uobičajenim bolničkim bolesnicima. I to je samo bolnički sustav, nije ništa bolje ni na razini doma zdravlja. Tako nije samo u nas već i u Luksemburgu. Zdravstveni sustav nije predviđen da se primi 400 akutnih bolesnika u par dana koji zahtijevaju veliki nadzor, to je nerentabilno jer se u normalnim uvjetima većina bolesnika koji leže u bolnici su tu na obradama ili nakon operacija gdje ne zahtijevaju intenzivan angažman.
JohnnyS

#47386 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JohnnyS »

I da ponovim, nije to samo u nas, evo vidimo kako je to u Velikoj Britaniji slučaj koja ima kudikamo bolji zdravstveni sustav. I nakon rata se više umiralo od karcinoma i sličnih stvari iz istog razloga, ovo je de facto ista stvar
Capljina74

#47387 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

BadBoy wrote: 26/08/2021 14:08
Naslovnica wrote: 26/08/2021 13:37
Ako prirodni imunitet nakon infekcije štiti puno jače i duže nego Pfizerovo cjepivo, čemu onda insistiranje na cijepljenju onih koji su preležali?

Cijelo vrijeme govore da se oni koji su preležali trebaju cijepiti.
Cijele vrijeme se govori da je vakcinalni imunitet superioran.
A gledaj sada priče, grob te jebo, pa ovo je fakat fuj.
Nije uvijek prirodni imunitet jači i duži od vakcine. Evo upravo sam jutros saznao za četvrti slučaj reinfekcije iz moje uže okoline. Svi su prethodno prebolovali i to sad u martu, dakle ne tako davno.

Čini se da je optimalna kombinacija vakcina + prirodni imunitet. To je izgleda najjači oblik zaštite za sada.
Prirodni je UVIJEK dugovjecniji i sveobuhvatniji od vakcinalnog.

Ne lupaj, fakat

Samo što medicina nije 1+1=2.

Taj koji ne razvije imunitet preboljenjem, teško bi ga razvio i vakcinacijom.
biglebovski

#47388 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 26/08/2021 14:35 Ako potezes taj argument bio bi red da znamo prosjek godina, logicno je, valjda...
Thank you for your enquiry.

Median age in years Median age in years​ Mean age in years Mean age in years​
Involving COVID-19 Due to COVID-19 Involving COVID-19 Due to COVID-19
Persons 83 83 80.3 80.4
Male 81 81 78.6 78.7
Female 85 85 82.3 82.5

https://www.ons.gov.uk/aboutus/transpar ... ithcovid19
Capljina74

#47389 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

JohnnyS wrote: 26/08/2021 14:17
Capljina74 wrote: 26/08/2021 14:04 Jaran mi priča da je u Batajnici preko trista ljudi. Odnos vakcinisani, nevakcinisani 40:60.

Džoni vodi li se u StarMo kakva statistika? Popunjavaju li ljudi upitnik?

Stari od jutros bez temperature.

Uzima se anamneza svima. Puno više necijepljenih, ali treba biti realan pa reći kako je i u općoj populaciji puno više necijepljenih.
Znam za šest slučajeva proboja kod vakcinisanih.

Dva su Kineza, jedan AZ, i tri Rajfajzen.

Ne računam moje jer neće da se testiraju. Oboje su Kinez.
Naslovnica

#47390 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

biglebovski wrote: 26/08/2021 15:14
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 26/08/2021 14:35 Ako potezes taj argument bio bi red da znamo prosjek godina, logicno je, valjda...
Thank you for your enquiry.

Median age in years Median age in years​ Mean age in years Mean age in years​
Involving COVID-19 Due to COVID-19 Involving COVID-19 Due to COVID-19
Persons 83 83 80.3 80.4
Male 81 81 78.6 78.7
Female 85 85 82.3 82.5

https://www.ons.gov.uk/aboutus/transpar ... ithcovid19
Image

Uzalud vam trud svirači, sada ide priča kako je neki dan umro komšija, 38 godina, sportista.
Nipošto skidati maske, držati distancu minimum 5 metara i obavezno se vakcinisati duplom dozom bez obzira da li ste prebolovali covid-19 ili ne.
kritikos

#47391 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kritikos »

Image

09.03.2021. Vaha se vakcinisao
https://www.lesiteinfo.com/sport/vaccin ... ose-photo/

26.08.2021. Vaha covid pozitivan
https://www.klix.ba/sport/nogomet/vahid ... /210826073

Objava klixa nepotpuna!!!
Last edited by kritikos on 26/08/2021 15:22, edited 1 time in total.
nosara

#47392 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by nosara »

JohnnyS wrote: 26/08/2021 15:06 I da ponovim, nije to samo u nas, evo vidimo kako je to u Velikoj Britaniji slučaj koja ima kudikamo bolji zdravstveni sustav. I nakon rata se više umiralo od karcinoma i sličnih stvari iz istog razloga, ovo je de facto ista stvar
U ks na birou skoro 1000 med. tehnicara i sestara, desetak dipl. sestara i desetak doktora.
splinter

#47393 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Capljina74 wrote: 26/08/2021 15:17
JohnnyS wrote: 26/08/2021 14:17

Uzima se anamneza svima. Puno više necijepljenih, ali treba biti realan pa reći kako je i u općoj populaciji puno više necijepljenih.

Kako znaš da je proboj? Urade PCR test ? Ili brzi antigenski?
Capljina74

#47394 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

kritikos wrote: 26/08/2021 15:22 Image

09.03.2021. Vaha se vakcinisao
https://www.lesiteinfo.com/sport/vaccin ... ose-photo/

26.08.2021. Vaha covid pozitivan
https://www.klix.ba/sport/nogomet/vahid ... /210826073

Objava klixa nepotpuna!!!
Kada je sam sebe rokno škorpionom i ovo će pregurati.
Dozer

#47395 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Nemojte zaboraviti da je broj zarazenih minimalno 3, a vjerovatno i 5x veci od zvanicnog. Tako kaze struka.
Takodjer, 90%, ako ne i vise zarazenih, ovo prebuluju na nogama, kao blazu prehadu, ili cak ni ne znaju da su zarazeni (asimptomatski).

Kada se sve ovo zna, a zna se iako se pokusava strpati pod tepih, dolazimo do notorne cinjenice da je smrtnost od ovog virusa daleko ispod 1%, preciznije cak i ispod 0,5%.

Opet ponavljam - samo ove godine, od januara do sada, umrlo je vise ljudi od raka nego ukupno od Covid-19. Gdje je, gospodo, vakcina za rak nakon 60-70 godina istrazivanja?
Gdje je funkcionalna vakcina protiv HPV-a koji, kao sto je poznato, uzrokuje preko 80% karcinoma?

Nema. Umjesto toga, i nakon toliko vremena, imamo dodatni otrov u vidu citostatika, tj. hemoterapija, cija ucinkovitost je ispod 10%, i to samo kod nekih vrsta raka i pod uslovom da se otkrilo u samom pocetku.

Pri tome, godisnja vrijednost onkoloske industrije vrijedi preko1.200 milijardi USD. I stalno raste.

Jedna od najboljih izjava je: "Farmaceutskoj industriji je bitno zdravlje ljudi koliko i vojnoj miru svijetu."
Capljina74

#47396 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

splinter wrote: 26/08/2021 15:23
Capljina74 wrote: 26/08/2021 15:17

Završili u bolnici.

Ujak plućnu emboliju kao komplikaciju fasovao. Ostalo trećina čovjeka.

Dvoje se iz Turske vratili, ona u bolnici...

Svi su završili u bolnici sem čovjek a što se tivra iz Turske. Obavezno rade i PCR. U kovidu rade brze AG, ako su negativni ide se na PCR.
Last edited by Capljina74 on 26/08/2021 15:29, edited 1 time in total.
splinter

#47397 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Capljina74 wrote: 26/08/2021 15:27
splinter wrote: 26/08/2021 15:23

Završili u bolnici.

Ujak plućnu emboliju kao komplikaciju fasovao.

Svi su završili u bolnici. Obavezno rade i PCR. U kovidu rade brze AG, ako su negativni ide se na PCR.
Znači razvila se pojaka klinička slika. Poslije koliko od vakcinacije, sad ne znam da li su primili obje doze?
Ateista

#47398 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ateista »

JohnnyS wrote: 26/08/2021 15:02

Karcinomi se ne mogu operirati jer nema anesteziologa koji su raspoređeni u intenzivne, interna također radi u smanjenom intenzivitetu jer su internisti raspoređeni u covid odjele, a interna vodi dijagnostiku i obradu malignih i inih drugih bolesti, laboratorij i radiologija troše svoje resurse za navalu bolesnika kojima treba više pretraga nego uobičajenim bolničkim bolesnicima. I to je samo bolnički sustav, nije ništa bolje ni na razini doma zdravlja. Tako nije samo u nas već i u Luksemburgu. Zdravstveni sustav nije predviđen da se primi 400 akutnih bolesnika u par dana koji zahtijevaju veliki nadzor, to je nerentabilno jer se u normalnim uvjetima većina bolesnika koji leže u bolnici su tu na obradama ili nakon operacija gdje ne zahtijevaju intenzivan angažman.
Ok, to se odnosi na jedan kratki period, ne traje to tako dugo, par sedmica, mozda mjesec tokom peaka jednog vaka, sta je sa ostatkom godine? Znam primjere gdje su ljudi vise od godinu dana cekali neke operacije.
I opet se sve to odnosi na dio medicinskog osoblja, ne mogu svi biti time zauzeti.

Jasno je da je svugdje manje vise slicna situacija ali ne mora biti.
Capljina74

#47399 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

splinter wrote: 26/08/2021 15:29
Capljina74 wrote: 26/08/2021 15:27

Završili u bolnici.

Ujak plućnu emboliju kao komplikaciju fasovao.

Svi su završili u bolnici. Obavezno rade i PCR. U kovidu rade brze AG, ako su negativni ide se na PCR.
Znači razvila se pojaka klinička slika. Poslije koliko od vakcinacije, sad ne znam da li su primili obje doze?
Ujak na početku vakcinacije Kinez i revakcina Kinez normalno. Obe su primili svi.

Ne računam moje, ali Stari ima nalaze kao prvi put. D-dimer vrisnuo, CRP i krvna slika na rubu sepse bilo.

Levoksa i penicilin plus Fraksiparin plus kortikosteroid plus potpora vitamin C i za dizanje imuniteta i evo od jutros nema temperaturu. Počelo polako silaziti, polako.

Prošli put mu je trebalo mjesec dana.

Žena 37.4°C. Klasika, malaksalost, glavobolja...
Last edited by Capljina74 on 26/08/2021 15:39, edited 3 times in total.
Dozer

#47400 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Kako djeluju gama i delta, zna li se...?
Koliko je teskih, a koliko smrtnih slucajeva od ova 2 soja? Zna li se? Testira li ovo iko, ili je to samo medijska pompa "Ide delta, super zarazna!!!!"

OK, zarazna, i...? Kako djeluje?
Locked