artur morgan wrote: ↑24/08/2021 15:08
Ja odavno nemam za koga glasati....izgleda da će većina na sledećim općim izborima glasati protiv neke političke stranke/opcije, a ne za neku političku stranku/opciju i sl. Takvim glasanjem se smjenjuje politička postava na vlasti ali od toga nema nikakve bolje budućnosti jer će vlast zajahati isti ili gori od njih. Valjda je to jasno do sada. Možda da ljudi glasaju po nekim drugim " parametrima " a ne " navijački " možda bi se i pojavila kakva zdrava alternativa a ovako sve ista *ovna
Ne moze iz nezdravog naroda izrasti zdrava vlast. To se nikad u istoriji covjecanstva nije desilo. 99% Bosanaca i Hercegovaca je sklono korupciji, spremno zakinuti drzavu ako ikako moze, zaobici zakon ili neplatiti porez, platiti stelu za vozacki, povuci stelu za posao ili neku dozvolu itd itd itd itd..
Kako bi reagovao prosjecan Bosanac da mu drzavni sluzbenik (uz to i prijatelj) kaze: mogu ti srediti da ne platis 3 000km porez drzavi
a) hvala ti druze, mnogo bi mi pomoglo
b) ja sam patriota i placanje poreza je moja sveta duznost
A sad, zamisli kad ovakvi po 'a' popune mjesta u strankama i institucijama sistema. To smo mi - Bosanci i Hercegovci. Sve ostalo je laz i samoobmana.
...
I nije to slucaj samo kod nas. Pogledaj Srbiju, Hrvatsku, Makedoniju, Bugarsku... pa cak i drevnu Grcku. Takva istorija, takav geografski polozaj... sve im Bog dao, ali uzalud kada su korumpirani, neorganizirani i lijeni. I u velikoj Grckoj mozes glasati iskljucivo za manje zlo. O ostatku Balkana da ne govorim.
...
Mi u narednih 20 ili 30 godina sigurno necemo imati opciju za koju cemo glasati mirne savjesti. Proces emancipacije je uzasno spor. Tu samo majka priroda pomaze, koja ucini da jedni umiru a drugi se rode. Mentalitet Serici i Orahovica se ne moze mijenjati, tu samo smrt pomaze.
...
Mi sada mozemo praviti male korake i napredovati, birati najbolje ili najmanje lose na ponudi sto imamo. Na svijetu ne postoje dvije iste stvari, uvijek je neko malo bolji ili malo gori od onog drugog. Pricu da su svi isti je plasirala SDA da bi u ljudima ubili svaku nadu i ogadili izbore.