To si sanjao tu implikaciju.BadBoy wrote: ↑21/08/2021 17:39A šta bi bile dobre odluke?Capljina74 wrote: ↑21/08/2021 17:27
Ko je rekao da traje vječno?
Virus je pobjegao iz kaveza, zato danas ljudi ponovo oboljevaju.
Lošim odlukama samo je potisnut izvorni serovar.
A za vječnost imuniteta.. pa kad kažeš da bi ljudi došli u kontakt jednom impliciraš da je imunitet vječan...
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Capljina74
#46476 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
-
Capljina74
#46477 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja prošle sedmice bio na koncertu.GandalfSivi wrote: ↑21/08/2021 18:12Da je bilo dovoljno vakcina i da su se svi htjeli vakcinisati, bilo bi gotovo do sada. Ali opet, nejse, nije to poenta. Meni su vakcine koje sam primio u martu omogucile da zivim totalno normalan zivot. Pa onda opet jedna u novembru i idemo dalje.spinel_ wrote: ↑21/08/2021 17:58
Zamisljao sam je time da ce pandemija proci kada se cijepi 70-80% i da se vracamo u normalu. Sada, ne vidim nikakv izlaz iz iste s ovim beskonacnim vakcinama.
Prije samo pola godine vecina tih strucnjaka je pricala koliko je potrebno za kolektivni imunitet pa se kretalo izmedju tih cifri. Upravo zbog tog razloga ljudi su se vakcinisali jer su zeljeli da se ovo cim prije zavrsi. A sada nema kraja. Da je ostalo na tome prvi bih se vakcinisao da se to sve zavrsi, ovako ne pada mi napamet da iznova primam nesto. Nemoj mi samo spominjati vakc za gripu jer nije isto.
Ne znam samo kako nikome od vas nije bilo sumnjivo kad se krajem prosle godine govorilo o covid putovnicama. Meni je to odmah dalo signal da ce vakcinacija biti sezonska. Jer cemu covid potvrda koja bi trajala vjecno?
Jebote, idem zubaru na ciscenje zuba svakih pola godine, boli onaj ultrazvuk u pm, sve zvijezde vidim, ali bude i prodje i idemo dalje. Vakcine su smijesne naspram toga. Ti nastavi svoje paranoje zivjeti (kada ovdje nesta ubodea, pretpostavljam da ti je to vrhunac mjeseca), a ja cu nastaviti svoj zivot zivjeti. Ukinuse mi pizde New Orleana Jazz Fest, ali su se sredile karte za Guns’n’Rosses, sto da ne…
- spinel_
#46478 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ciscenje zuba poredis s vakcinamaBadBoy wrote: ↑21/08/2021 18:14Najjači frajer kao on bi se vakcinisao da je nešto ostalo a od početka kako se javlja na ovim temama samo sere protiv vakcinaGandalfSivi wrote: ↑21/08/2021 18:12
Da je bilo dovoljno vakcina i da su se svi htjeli vakcinisati, bilo bi gotovo do sada. Ali opet, nejse, nije to poenta. Meni su vakcine koje sam primio u martu omogucile da zivim totalno normalan zivot. Pa onda opet jedna u novembru i idemo dalje.
Jebote, idem zubaru na ciscenje zuba svakih pola godine, boli onaj ultrazvuk u pm, sve zvijezde vidim, ali bude i prodje i idemo dalje. Vakcine su smijesne naspram toga. Ti nastavi svoje paranoje zivjeti (kada ovdje nesta ubodea, pretpostavljam da ti je to vrhunac mjeseca), a ja cu nastaviti svoj zivot zivjeti. Ukinuse mi pizde New Orleana Jazz Fest, ali su se sredile karte za Guns’n’Rosses, sto da ne…![]()
I ne bi bilo gotovo. Cilj su bile covid potvrde za vakcinisane koji nazalost imaju rok trajanja. Zao mi je sto ste to tek sad uvidjeli. Ja sam to jos u decembru znao.
Da, mnogi su se vakcinisali jer su im obecali da kad se dovoljan broj ljudi cijepi da je kraj. U martu slale se slike iz Izraela kako su oni sve sto su mogli vakcinisali, stekli kolektivni imunitet. Bio naslov zive normalno, izasli iz pandemije. Vi im ovdje cestitali itd...
5 mjeseci kasnije druga prica. A navodno za sve je delta kriva. Kasnije ce biti omega. Stalno ce se iznova i iznova primati vakcine za soj koji je zavrsio i za koji vise nece vaziti. Kao sto sada kazu da ove ne vazi za deltu. Kasnije ces primati za deltu a ona ce vec zavrsiti i nece vaziti za aktuelnu omegu ili lambdu itd...
Da skratim. Lagalu su nas uveliko. I da, naravno da bih se vakcinisao kad bi mi rekli da ce to biti to i da s tim zavrsavamo. Ali nije tako.
Volio bih da vidimo anketu koliko ljudi planira da nakon 2 doze da prima raznorazne boostere i 3,,4,5 doze.. Uvidio bi da je taj dio uveliko smanjen. Na kraju cete ljude koje su primile samo 2 doze i ne zele vise zvati antivaxx. Ali to govori o vama. Vi se povinujte kako kazr Fauci i ta ekipa. Ja ne zelim.
-
BadBoy
#46479 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kako onda ljudi mogu doći samo jednom u kontakt sa virusom? On samo nekim čudom nestane? Objasni mi taj mehanizam, zaista želim naučiti.
-
BadBoy
#46480 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Svega mi kakav si ti genijalac, ne razumijem zašto gubiš vrijeme sa nama običnim plebom na klix forumu zašto nisi u CERN-u kad tako sve unaprijed vidiš, znaš i skontaš?spinel_ wrote: ↑21/08/2021 18:49Ciscenje zuba poredis s vakcinama![]()
I ne bi bilo gotovo. Cilj su bile covid potvrde za vakcinisane koji nazalost imaju rok trajanja. Zao mi je sto ste to tek sad uvidjeli. Ja sam to jos u decembru znao.
Da, mnogi su se vakcinisali jer su im obecali da kad se dovoljan broj ljudi cijepi da je kraj. U martu slale se slike iz Izraela kako su oni sve sto su mogli vakcinisali, stekli kolektivni imunitet. Bio naslov zive normalno, izasli iz pandemije. Vi im ovdje cestitali itd...
5 mjeseci kasnije druga prica. A navodno za sve je delta kriva. Kasnije ce biti omega. Stalno ce se iznova i iznova primati vakcine za soj koji je zavrsio i za koji vise nece vaziti. Kao sto sada kazu da ove ne vazi za deltu. Kasnije ces primati za deltu a ona ce vec zavrsiti i nece vaziti za aktuelnu omegu ili lambdu itd...
Da skratim. Lagalu su nas uveliko. I da, naravno da bih se vakcinisao kad bi mi rekli da ce to biti to i da s tim zavrsavamo. Ali nije tako.
Volio bih da vidimo anketu koliko ljudi planira da nakon 2 doze da prima raznorazne boostere i 3,,4,5 doze.. Uvidio bi da je taj dio uveliko smanjen. Na kraju cete ljude koje su primile samo 2 doze i ne zele vise zvati antivaxx. Ali to govori o vama. Vi se povinujte kako kazr Fauci i ta ekipa. Ja ne zelim.
-
hladan.preminger
#46481 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Lik ti objasni 5 puta šta i kako i ti i dalje postavljaš ista pitanja.BadBoy wrote: ↑21/08/2021 17:39A šta bi bile dobre odluke?Capljina74 wrote: ↑21/08/2021 17:27
Ko je rekao da traje vječno?
Virus je pobjegao iz kaveza, zato danas ljudi ponovo oboljevaju.
Lošim odlukama samo je potisnut izvorni serovar.
A za vječnost imuniteta.. pa kad kažeš da bi ljudi došli u kontakt jednom impliciraš da je imunitet vječan...
Connor pobijedi Habiba. Habib ode gleda borbu i vidi gdje je pogriješio. Opet se bore. Opet pobijedi Connor. Habib, opet trenira i proučava protivnika. I sad ga uzme. Pošto ga zna u dušu u svakoj sljedećoj borbi Habib je u prednosti. Connor je imuni sistem i on se ne može brzo prilagoditi kao Habib koji je RNK virus.
-
BadBoy
#46482 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa kako to znači da bi se većina ljudi zarazila samo jednom ako se RNK virus tako brzo mijenja?hladan.preminger wrote: ↑21/08/2021 19:01Lik ti objasni 5 puta šta i kako i ti i dalje postavljaš ista pitanja.
Connor pobijedi Habiba. Habib ode gleda borbu i vidi gdje je pogriješio. Opet se bore. Opet pobijedi Connor. Habib, opet trenira i proučava protivnika. I sad ga uzme. Pošto ga zna u dušu u svakoj sljedećoj borbi Habib je u prednosti. Connor je imuni sistem i on se ne može brzo prilagoditi kao Habib koji je RNK virus.
-
Capljina74
#46483 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Prijatelju,
Kako neko dođe to po sto puta ponavljam stvari.
Sve epizootija pa i panzootije se kreću po modelima i to matematičkim modelima.
Zato je epidemiologija tj. epizootiologija više naslonjena na statistiku i matematiku nego na kliničku medicinu bilo humanu ili veterinu.
U njoj nikada nije bitna jedinka već populacija, tj. "krdo". Zato ove vakcine nemaju smisao. Plus što prenose virus i vakcinisani. Znači da vakcinama ne možeš prekinuti lanac i zatvoriti virus u imunološki kavez.
Loše odrađena vakcinacija gura virus u genetičku avanturu. Mutacija je genetička diverzija i ne odgovara virusu da se upušta u nju. Mi lošom vakcinacijom potiskujemo divlji izvorni serovar i pravimo prostor da novi serovar postane broj jedan i dobijamo začarani krug. Jedan si požar na korak da ugasiš to sam potpaljuješ drugi.
I ovakve vakcine kakve su nije ih bilo dovoljno da se udari u glavu.
Da su se zaštitile rizične grupe, sklonile u što veći karantin, a virus pustio da kao požar prođe dva kruga to panzootija postaje sve slabija, a kliničke slike sve blaže.
Jednostavno, svaka panzootija kako nastaje nepredvidivo tako traje u sklopu matematičkih modela.
Ovaj virus neće nestati, njegov cilj je da nađe balans sa ljudima. Da ne škodi organizmu, a da može odraditi svoju evoluciju u organizmu.
Apsi, nije to ona evolucija koju stalno spominješ.
Last edited by Capljina74 on 21/08/2021 21:16, edited 1 time in total.
-
Medobrundo25
#46484 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A covjece ne bi bilo potrebe za silnim mutacijama, jer ne bi nailazio na prepreke u vidu supljih vakcina.BadBoy wrote: ↑21/08/2021 19:12Pa kako to znači da bi se većina ljudi zarazila samo jednom ako se RNK virus tako brzo mijenja?hladan.preminger wrote: ↑21/08/2021 19:01
Lik ti objasni 5 puta šta i kako i ti i dalje postavljaš ista pitanja.
Edit: objasnio ti je covjek iznad strucnije.
-
BadBoy
#46485 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Dobro, a ko garantuje da bi virus baš prošao samo dva kruga? Iz jednog jedinog kruga, u par mjeseci smo dobili Delta soja u Indiji... Šta bi bilo da virus ima odriješene ruke da kola godinu?Capljina74 wrote: ↑21/08/2021 21:11Prijatelju,
Zato je epidemiologija tj. epizootiologija više naslonjena na statistiku i matematiku nego na kliničku medicinu bilo humanu ili veterinu.
U njoj nikada nije bitna jedinka već populacija, tj. "krdo". Zato ove vakcine nemaju smisao. Plus što prenose virus i vakcinisani. Znači da vakcinama ne možeš prekinuti lanac i zatvoriti virus u imunološki kavez.
Loše odrađena vakcinacija gura virus u genetičku avanturu. Mutacija je genetička diverzija i ne odgovara virusu da se upušta u nju. Mi lošom vakcinacijom potiskujemo divlji izvorni serovar i pravimo prostor da novi serovar postane broj jedan i dobijamo začarani krug. Jedan si požar na korak da ugasiš to sam potpaljuješ drugi.
Da su se zaštitile rizične grupe, sklonile u što veći karantin, a virus pustio da kao požar prođe dva kruga to panzootije postaje sve slabija, a kliničke slike sve blaže.
Jednostavno, svaka panzootija kako nastaje nepredvidivo tako traje u sklopu matematičkih modela.
Drugo, zašto su se druge epidemije i oandemie gasile vakcinama?
-
Capljina74
#46486 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Delta serovar ne bi imao šansu pored divljeg serovara koji je bio glavni habibi u kraju i odvajao sve trebe.BadBoy wrote: ↑21/08/2021 21:18Dobro, a ko garantuje da bi virus baš prošao samo dva kruga? Iz jednog jedinog kruga, u par mjeseci smo dobili Delta soja u Indiji... Šta bi bilo da virus ima odriješene ruke da kola godinu?Capljina74 wrote: ↑21/08/2021 21:11
Prijatelju,
Da su se zaštitile rizične grupe, sklonile u što veći karantin, a virus pustio da kao požar prođe dva kruga to panzootije postaje sve slabija, a kliničke slike sve blaže.
Drugo, zašto su se druge epidemije i oandemie gasile vakcinama?
Toliko dominantan ne bi dopustio konkurenciju.
Mi smo njega potisnuli i rekli delti, đido nova evo praznog prostora.
Divlji ili izvorni serovar je najvjerovatnije gotov, tako da sada imamo novog siledžiju u kraju koji mora da se dokaže.
-
Capljina74
#46487 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Stvar je što je svakim krugom sve pitomiji.
Uvezli su miksomatozu kunića u Australiju koja je pobila 99.5% svih kunića u prvom talasu.
Eno onih 0.5% ne jebe više miksomatozu i opet ima miliona i miliona...
Miksomatoza se uklopila u tu populaciju.
Daleko bilo da Korona ima toliki mortalitet.
Uvezli su miksomatozu kunića u Australiju koja je pobila 99.5% svih kunića u prvom talasu.
Eno onih 0.5% ne jebe više miksomatozu i opet ima miliona i miliona...
Miksomatoza se uklopila u tu populaciju.
Daleko bilo da Korona ima toliki mortalitet.
Last edited by Capljina74 on 21/08/2021 21:29, edited 1 time in total.
-
BadBoy
#46488 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Znači vakcinacija je stvorila Delta soj? Kako kad je isti detektovan prije nego je krenula kampanja vakcinacije u Indiji u punom zamahu?Capljina74 wrote: ↑21/08/2021 21:23Delta serovar ne bi imao šansu pored divljeg serovara koji je bio glavni habibi u kraju i odvajao sve trebe.
Divlji ili izvorni serovar je najvjerovatnije gotov, tako da sada imamo novog siledžiju u kraju koji mora da se dokaže.
-
splinter
#46489 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ali čemu sva ta rolika silna polemika. Mi sad imamo situaciju koja je u stvari povoljna po nas.
Pandemija je danas zapravo više prisutna kroz nekoliko regionalnih i ograničenih epidemija, nego li kao neki globalno aktivan outbreak.
U neku ruku to je očekivan scenarij.
Zahvaljujući velikoj prokuženosti ali imunuzaciji putem cjepiva, virus više nema onu razornu moć koju je imao na jesen, zimus, tj proljetos npr.
Smrtnost je sada niska i pod kontrolom, kliničke slike su dosta blaže. Hajd ok, uzeti ćemo i faktor godišnjeg doba i sačekati još koji mjesec.
Također, budimo kritični pam ecimo davakcine nisu ispale baš onakve kakvim smo ih zamišljali , ali ne možemo reći da nisu dale svoj doprinos.
Vrijeme ne možemo vratiti, ali moguće je da novac ne ide uvijek tamo gdje bi trebao ići.
Nije više toliko problem u Covidu, ali pogledajmo oko sebe, svijet se ipak koliko toliko vratio u normalu.
U nekoliko transfera fudbalera ili NBA igrača obrne se gotovo milijarda EURA.
Istovremeno keder na frižideru u Institutu za viruse u Wuhanu i dalje je u gorem stanju nego kod moje stare komšinice Raze koja je frižider kupila dok je Bil Clinton bario srednjoškolke.
Hoću da kažem da vjerojatno nikad nećemo spriječiti neku novu pandemiju, taj je novac ulagačima nesiguran, s druge strane.cjepiva zvuče privlačnije za ulagače . . .
Pandemija je danas zapravo više prisutna kroz nekoliko regionalnih i ograničenih epidemija, nego li kao neki globalno aktivan outbreak.
Zahvaljujući velikoj prokuženosti ali imunuzaciji putem cjepiva, virus više nema onu razornu moć koju je imao na jesen, zimus, tj proljetos npr.
Smrtnost je sada niska i pod kontrolom, kliničke slike su dosta blaže. Hajd ok, uzeti ćemo i faktor godišnjeg doba i sačekati još koji mjesec.
Također, budimo kritični pam ecimo davakcine nisu ispale baš onakve kakvim smo ih zamišljali , ali ne možemo reći da nisu dale svoj doprinos.
Vrijeme ne možemo vratiti, ali moguće je da novac ne ide uvijek tamo gdje bi trebao ići.
Nije više toliko problem u Covidu, ali pogledajmo oko sebe, svijet se ipak koliko toliko vratio u normalu.
Istovremeno keder na frižideru u Institutu za viruse u Wuhanu i dalje je u gorem stanju nego kod moje stare komšinice Raze koja je frižider kupila dok je Bil Clinton bario srednjoškolke.
Hoću da kažem da vjerojatno nikad nećemo spriječiti neku novu pandemiju, taj je novac ulagačima nesiguran, s druge strane.cjepiva zvuče privlačnije za ulagače . . .
-
Capljina74
#46490 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa prekjučer sam sa koksarom pričao o tome. I baš smo pričali jučer o evaziji.BadBoy wrote: ↑21/08/2021 21:27Znači vakcinacija je stvorila Delta soj? Kako kad je isti detektovan prije nego je krenula kampanja vakcinacije u Indiji u punom zamahu?Capljina74 wrote: ↑21/08/2021 21:23
Delta serovar ne bi imao šansu pored divljeg serovara koji je bio glavni habibi u kraju i odvajao sve trebe.
Plus što nigdje nisam rekao da je vakcinacija stvorila delta serovar, nego da mu je otvorila prostor da postane dominantan.
-
BadBoy
#46491 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kao i uvijek, hvala na super doprinosu. Vakcine nisu idealne (i generalno prezirem taj binarni 0 ili 1 pogled na svijet), vjerovatno nisu ni toliko dobre koliko se inicijalno reklamiralo, ali mislim da nam ne definitivno bolje sa njima nego bez njih.splinter wrote: ↑21/08/2021 21:30 Ali čemu sva ta rolika silna polemika. Mi sad imamo situaciju koja je u stvari povoljna po nas.
-
Medobrundo25
#46492 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sve u svemu, vakcine su kita, pare su se ulozile sad cemo tjerati ljude da ih primaju , jebiga kad smo vec usrali daj bar da to i unovcimo. Drugi dio, otprilike korona je prirodna kao Karleusine sise i eto ga. Prevod za siroke narodne mase, jesam ubo drug?splinter wrote: ↑21/08/2021 21:30 Ali čemu sva ta rolika silna polemika. Mi sad imamo situaciju koja je u stvari povoljna po nas.
-
daddy-kool
#46493 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kako mu je otvorila prostor ako je to dominantan soj u zemljama i. Azije gdje je procijepljenost mala?Capljina74 wrote: ↑21/08/2021 21:32
Pa prekjučer sam sa koksarom pričao o tome. I baš smo pričali jučer o evaziji.
Plus što nigdje nisam rekao da je vakcinacija stvorila delta serovar, nego da mu je otvorila prostor da postane dominantan.
Nešto si ti zamislio sebi i sad pokušavaš to nazor dokazati, ali ti nije logična priča.
-
Capljina74
#46494 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Bio je primjer sa Frojdovim adjuvansom prošlog vijeka.Medobrundo25 wrote: ↑21/08/2021 21:40Sve u svemu, vakcine su kita, pare su se ulozile sad cemo tjerati ljude da ih primaju , jebiga kad smo vec usrali daj bar da to i unovcimo. Drugi dio, otprilike korona je prirodna kao Karleusine sise i eto ga. Prevod za siroke narodne mase, jesam ubo drug?splinter wrote: ↑21/08/2021 21:30 Ali čemu sva ta rolika silna polemika. Mi sad imamo situaciju koja je u stvari povoljna po nas.
Hoću da kažem da vjerojatno nikad nećemo spriječiti neku novu pandemiju, taj je novac ulagačima nesiguran, s druge strane.cjepiva zvuče privlačnije za ulagače . . .![]()
Adjuvansi su dodaci vakcinama da se poveća dejstvo, da duže traju ili da pojačaju imunogenost.
E sada, ekipa uletila sa Frojdovim adjuvansom i u humanoj se pokazao odličnim. To pojačava imunogenost pa razbija. Ali između redova počelo se naslućivati poslije nekog vremena da ima kancerogeni potencijal. Povuku ga iz humane i šibnu u veterinarsku medicinu. Ipak su ogromne pare bile u opticaju.
Kod životinja se počeli javljati sarkomi. Pa iako se to sve saznalo nenormalan je otpor bio da se povuče iz upotrebe.
-
Capljina74
#46495 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Između serovara se javlja kompetencija. Tamo gdje je dominantan jedan teško da će drugi napraviti tektonski poremećaj.daddy-kool wrote: ↑21/08/2021 21:47Kako mu je otvorila prostor ako je to dominantan soj u zemljama i. Azije gdje je procijepljenost mala?Capljina74 wrote: ↑21/08/2021 21:32
Pa prekjučer sam sa koksarom pričao o tome. I baš smo pričali jučer o evaziji.
Nešto si ti zamislio sebi i sad pokušavaš to nazor dokazati, ali ti nije logična priča.
Ako potiskujemo jednog, drugom otvaramo vrata.
Delta je prilagođavanje virusa tom podneblju i njegovim karakteristikama.
Last edited by Capljina74 on 21/08/2021 21:56, edited 1 time in total.
-
splinter
#46496 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa prvi dio, ukratko nije sve do cjepiva, nešto je i do ljudi i načina imunizacije, koji je po meni bio i ostao s brda s dola, što je na kraju postiglo kontraefekat.Medobrundo25 wrote: ↑21/08/2021 21:40Sve u svemu, vakcine su kita, pare su se ulozile sad cemo tjerati ljude da ih primaju , jebiga kad smo vec usrali daj bar da to i unovcimo. Drugi dio, otprilike korona je prirodna kao Karleusine sise i eto ga. Prevod za siroke narodne mase, jesam ubo drug?splinter wrote: ↑21/08/2021 21:30 Ali čemu sva ta rolika silna polemika. Mi sad imamo situaciju koja je u stvari povoljna po nas.
Hoću da kažem da vjerojatno nikad nećemo spriječiti neku novu pandemiju, taj je novac ulagačima nesiguran, s druge strane.cjepiva zvuče privlačnije za ulagače . . .![]()
Drugi dio. Ne mogu se vraćati stalno na porijeklo virusa. Imam svoje mišljenje. Mislim da to na kraju i nije više toliko bitno.
Ali je u nastanku same pandemije bilo toliko propusta i ljudskih grešaka da se može postaviti pitanje da li je sve to bilo baš slučajno.
Ne znam ali moguće da je pandemija nekome trebala...
-
gamer4ever
#46497 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Samo sto izvorna varijanta nije bila dominatna. Kada se pojavila delta, alpha ( engleska ) varijanta je potisnula originalnu. A sve se to desilo dok vakcine jos nisu ni postojale. Onda je potpuno logicno da bi se isto desilo i sa deltom bez vakcinaCapljina74 wrote: ↑21/08/2021 21:23
Delta serovar ne bi imao šansu pored divljeg serovara koji je bio glavni habibi u kraju i odvajao sve trebe.
-
daddy-kool
#46498 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ali ti u gornjem slučaju nisi jednog potisnuo vakcinama, nego se delta brže i lakše širi, te zato postaje dominantan soj.Capljina74 wrote: ↑21/08/2021 21:52
Između serovara se javlja kompetencija. Tamo gdje je dominantan jedan teško da će drugi napraviti tektonski poremećaj.
Ako potiskujemo jednog, drugom otvaramo vrata.
Delta je prilagođavanje virusa tom podneblju i njegovim karakteristikama.
-
daddy-kool
#46499 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.covid-datascience.com/post/ ... vaccinated
Israeli data: How can efficacy vs. severe disease be strong when 60% of hospitalized are vaccinated?
Jako dobar članak koji opisuje značenje izraelskih brojeva i objašnjava Simpsonov paradoks. Preporuka.
Israeli data: How can efficacy vs. severe disease be strong when 60% of hospitalized are vaccinated?
Jako dobar članak koji opisuje značenje izraelskih brojeva i objašnjava Simpsonov paradoks. Preporuka.
-
Capljina74
#46500 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Alfa serovar zvanično nikada nije prevladao na kontinentu.gamer4ever wrote: ↑21/08/2021 21:57Samo sto izvorna varijanta nije bila dominatna. Kada se pojavila delta, alpha ( engleska ) varijanta je potisnula originalnu. A sve se to desilo dok vakcine jos nisu ni postojale. Onda je potpuno logicno da bi se isto desilo i sa deltom bez vakcinaCapljina74 wrote: ↑21/08/2021 21:23
On je britansko čedo.