General War wrote: ↑16/08/2021 01:59
Bossona wrote: ↑16/08/2021 01:05
Interesantno kako oni koji podržavaju Trumpa pljuju Bidena zbog povlačenja iz Afganistana. Da se ovo dešavalo u vrijeme Trumpa koji je najavio i započeo povlačenje iz Afganistana, njegovi sljedbenici bi ga prikazali kao mirotvorca i humanistu.
Afghanistan je Bushovo živo blato iz kojeg se odlazi na ovakav način jer su oni koji su trebali preuzet brigu o državi i građanima izdali prvo njih pa onda i Amerikance, koji su im pomagali 20 godina da naprave demokratsko društvo,da ne vladaju njima oni koji su najveći neprijatelji prvenstveno tom istom narodu, njihovoj domovni i budućnosti.
Tesko je politicaru svarit da se zajebo u procjeni..a Trumpovo maslo i jeste, Biden je samo sam sebi pucao u nogu metkom koji je trump pripremio.
“Kad sam došao na dužnost, naslijedio sam dogovor koji je sklopio moj prethodnik – a za koji je pozvao talibane na pregovore u Camp Davidu uoči 2019. – koji je talibane ostavio na vojnom najjačem položaju od 2001. godine i nametnuo rok (za povlačenje) za američke snage do 2021.
Neposredno prije nego što je napustio dužnost, takođe je smanjio američke snage na sami minimum od 2500 ljudi. Stoga, kad sam postao predsjednik, suočio sam se s izborom – slijediti dogovor, s kratkim produljenjem kako bismo sigurno povukli naše snage i snage naših saveznika, ili pojačati prisutnost i poslati još američkih vojnika da se opet bore u građanskom sukobu u drugoj zemlji.
Bio sam četvrti predsjednik koji je predsjedao prisutnošću američkih trupa u Afganistanu – dva republikanca, dva demokrata.
Ne bih, i neću, ovaj rat prenijeti na petog.”
Mirovni sporazum s talibanima na koji se Bajden referirao zaista je bio katastrofalno naivan i nepromišljen, ali i tipičan za diplomatske napore Trampove administracije. Vođen budalastom ambicijom da zavrijedi Nobelovu nagradu za mir za kojom je žudio, Tramp je pristao povući američke snage (kao i ostale snage NATO-saveznica) iz zemlje u roku od 14 mjeseci a talibani su se zauzvrat obvezali da neće napadati američke ciljeve, da će pregovarati s međunarodno priznatom vladom u Kabulu i spriječiti da Al Kaida operira na teritoriju pod njihovom kontrolom, kao što je bio slučaj dok su bili na vlasti prije američke invazije 2001.
Iako su talibani nastavili sa svojom ofenzivom na teritorij pod kontrolom afganistanske vlade, Tramp je smanjio broj američkih vojnika u zemlji na samo 2.500 do kraja svog mandata, uz 16 hiljada civilnih kooperanata. Bajden je zaista, u neku ruku, doveden pred gotov čin kad je preuzeo vlast.