apsidejzi wrote: ↑18/08/2021 19:26
Naslovnica wrote: ↑18/08/2021 11:41
Pa realno, od početka pandemije pa do danas, nauka je toliko puta promijenila mišljenje i pristup COVID-19 (porijeklo, liječenje, mjere, vakcine...to traje i u trenutku dok ovo pišem) da ljudi zaista više ne znaju ko je u pravu, a ko nije, kome da vjeruju, a kome da ne vjeruju.
Imamo priliku vidjeti kako nauka funkcionise i real life. Novi i nepoznati virus o kojem nista ne znamo. Onda skupimo odredjene podatke ispostavi se da statistika otkrije nesto u pozadini. Onda izvrsis istrazivanje sa novim podacima i isposavi se da imas dodatne efekte. Mi se tek upoznajeo sa ovim virusom i trebace dosta vremena da vidimo kako se sve ponasa. Svaki virus ima svoj "karakter". Neki virusi ne mutiraju nikako tako da jednom kad razvijes vakcinu zaustavis ga. Drugi virusi a kako stvari stoje korona je jedan od njih, su veoma skloni mutacijama. Cak tri mutacije na jedan virus kako stvari sada stoje. Jedna celija proizvede cca 10.000 virusa prije nego umre a to je 30.000 mutacija sto je ujedno i broj nukleidnih kiselina ovog virusa. Dakle, svaka celija koja proizvodi virus ima priliku da napravi mutaciju na bilo kojem dijelu istog. TO znaci da virus mutira nevjerovatnom brzinom u svakom zarazenom. Svaka celija bukvalno proizvede novu varijantu prije nego umre. Srecom, vecina imunih sistema zaustavlja sve te varijante ali s vremena na vrijeme izleti i pocne se siriti dalje.
Ovo je prilika vidjeti evoluciju uzivo kako funksionise. Virus se suocio sa vakcinisanim ljudima i sada opstaju one mutacije koje mogu premostiti vakcinu. Na ovoliku mutabilnost postoji velika vjerovatnoca da ce se razviti takva varijanta kod nekoga i onda prosiriti dalje. Problem je sto mi ljudi ocekujemo finalno rjesenje a priroda ne funkcionise tako. Za ovaj virus nema rjesenja i tesko da ce ga biti. Imacemo vakcine svake godine kao i za gripu kako bismo tretirali trenutno najaktivniju varijantu. Varijante ce se smjenjivati bas kao i kod gripe. Jedina nada nam je da skontaju neki dobar lijek koji se moze dati oboljelima. Alternativno, trebali bismo proizvesti 14 milijardi vakcina za trenutnu varijantu i dati ih svima u roku par sedmica. To je malo nemoguce...
Kao prvo, ovo nije novi i nepoznati virus o kome ništa ne znamo.
Kao drugo, uz pomoć snage superkompjutera mnoge stvari se brže procesuju i na osnovu toga i odluke.
Milioni naučnika su se udružili u borbi, vakcine su napravili "za heftu" jer su imali tehnogiju, mjesecima su ljudima ulijevali optimizam i šta imamo na kraju? Ništa nije ni približno završeno, dapače, imam osjećaj da smo opet na početku. Treća doza je tu. Neki dan su negdje počeli bubati i četvrtu.
Kažu, Delta je promijenila sve. Nije Delta ovdje od jučer. Niko nije znao šta nas čeka? Nisu znali ni da li vakcinisani prenose ili ne prenose virus.
Nije problem što ljudi očekuju finalno rješenje. Ljudima je rečeno da su vakcine konačno rješenje, da se vakcinišu i da će tada doći kraj pandemije.
Ispostavilo se da, ili nisu znali šta pričaju, ili su znali ali su lagali.
Pun mi je Q ba.