Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
cvrčak_na_hedonizmu

#46051 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

gamer4ever wrote: 18/08/2021 09:40
Capljina74 wrote: 18/08/2021 09:33

Oćeš ćirilicom da ti napišem da bi shvatio?

То је опција код сваке вакцине, не само код Ковид.
Da si normalan, a ne teoreticar zavjere, sad bih te pitao ako je tako, zasto onda ta pojava / fenomen nije jos dokazan u nijednoj studiji sto se tice covid bolesti ? Ali sta imam sa tobom pricati kad si izvalio da svi lazu / sve studije su lazirane
Jebo vise tu pricu, preporuci koju igricu, to vjerujem da znas malo bolje :D

Ps. Capljina, navlaci te na ban, ne leti :D
cvrčak_na_hedonizmu

#46052 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Point. wrote: 18/08/2021 09:26 Ono kad veterinari postanu epidemiolozi, imunolozi, virolozi i ostali olozi. Samo na klixu forumu se mogu naći ovako kvalitetni stručnjaci. Da ne govorim o automehaničarima, besposlićarima, bravarima, bankarima i ostalim koji bolnicu vide samo kad su bolesni koji znaju u bocu od čega su vakcine, kako djeluju i kako će djelovati, šta rade organizmu a šta ne, tajne planove Bill Gatesa i farmaceutske mračne sile.
:sax:
Cekaj malo, hoces da kazes da je ovo sto se desava sasvim normalno ? Da svi "olozi" misle i govore isto ?

Inace, ljudi imaju taj neki zajeban nagon da kada pogrijese cesto greske ne priznaju nego nastavljaju dalje, bez obzira na zajeb. To je slucaj ovdje. Xy osoba se vakcinisala, bolje da se pravi budala, zanemaruje sve dogadjaje oko sebe nego da prizna gresku.

Druga opcija je kognitivna disonanca. Trece opcije nema, nemoguce je objasniti ovaj vid sljepila i neshvatanja nakon skoro dvije godine.

Sta bi sa vakcina stiti 94% ? Kada se pisalo i pricalo da su te brojeve dobili na bazi stotinjak zarazenih ( doslovno ) bila je prica, hheeheh, cipovanje, Gates, hihihi. Sta bi sa vakcinisi se i misli na druge, a ispade da vakcinisani prenose zarazu isto kao i ovi sto nisu. Sta bi sa ako se 60% vakcinise imamo imunitet krda ? Sta bi sa maskama, distancom nakon vakcinacije. Nabrojacu ti 50 lazi i netacnih informacija od pocetka korone, a sve su dosle od "podobne" struke i nista. Odgovor na sve je gates, cipovanje, zavjera.

Cirkus, realno, koji ne shvatam, kako neko moze biti tako slijep. Krepacu, a necu shvatiti, al fakat necu.
daddy-kool

#46053 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Mozda jeste opcija, ali ne znaci da se desava u ovom slucaju. Ako ima igdje ista. Bar case report.
Van Halen

#46054 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Van Halen »

Veterinari su najgora sorta. Zavrse taj fakultet a svima iz ponizenja metnut kravi ruku u pakaš. Licemjeri bi da budu farmaceuti,virusolozi i sve drugo samo ne ono za sta su se skolovali
Last edited by Van Halen on 18/08/2021 09:51, edited 1 time in total.
spinel_

#46055 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

Point. wrote: 18/08/2021 09:26 Ono kad veterinari postanu epidemiolozi, imunolozi, virolozi i ostali olozi. Samo na klixu forumu se mogu naći ovako kvalitetni stručnjaci. Da ne govorim o automehaničarima, besposlićarima, bravarima, bankarima i ostalim koji bolnicu vide samo kad su bolesni koji znaju u bocu od čega su vakcine, kako djeluju i kako će djelovati, šta rade organizmu a šta ne, tajne planove Bill Gatesa i farmaceutske mračne sile.
Zbog ovakvih volio bih da mjere nikad ne stanu a da bocanje bude svake sedmice.
Nisi bolje ni zasluzio.
Ima vas jos desetine na ovom forumu takvih.
Zbog vas bi volio da vas jebu da ne vade.
Point.

#46056 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 18/08/2021 09:45
Cekaj malo, hoces da kazes da je ovo sto se desava sasvim normalno ? Da svi "olozi" misle i govore isto ?

Inace, ljudi imaju taj neki zajeban nagon da kada pogrijese cesto greske ne priznaju nego nastavljaju dalje, bez obzira na zajeb. To je slucaj ovdje. Xy osoba se vakcinisala, bolje da se pravi budala, zanemaruje sve dogadjaje oko sebe nego da prizna gresku.

Druga opcija je kognitivna disonanca. Trece opcije nema, nemoguce je objasniti ovaj vid sljepila i neshvatanja nakon skoro dvije godine.

Sta bi sa vakcina stiti 94% ? Kada se pisalo i pricalo da su te brojeve dobili na bazi stotinjak zarazenih ( doslovno ) bila je prica, hheeheh, cipovanje, Gates, hihihi. Sta bi sa vakcinisi se i misli na druge, a ispade da vakcinisani prenose zarazu isto kao i ovi sto nisu. Sta bi sa ako se 60% vakcinise imamo imunitet krda ? Sta bi sa maskama, distancom nakon vakcinacije. Nabrojacu ti 50 lazi i netacnih informacija od pocetka korone, a sve su dosle od "podobne" struke i nista. Odgovor na sve je gates, cipovanje, zavjera.

Cirkus, realno, koji ne shvatam, kako neko moze biti tako slijep. Krepacu, a necu shvatiti, al fakat necu.
I ja ću krepati a neću shvatiti, al fakat neću, kako se razni veterinari, automehaničari, bravari i ostali toliko razumiju u vakcine i sadržaj iste te njeno djelovanje odnosni ne djelovanje? Dođe mi ko da onaj lik što sipa gorivo u avion sjedne na pilotsko mjesto i razumije se u umijeće letenja. Recept za uspjeh. :thumbup:
Karikaturist

#46057 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Karikaturist »

spinel_ wrote: 18/08/2021 09:50
Nisi bolje ni zasluzio.
Koja tebe muka mori majstore, pun si neke ogorcenosti..
cvrčak_na_hedonizmu

#46058 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Point. wrote: 18/08/2021 09:55
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 18/08/2021 09:45

I ja ću krepati a neću shvatiti, al fakat neću, kako se razni veterinari, automehaničari, bravari i ostali toliko razumiju u vakcine i sadržaj iste te njeno djelovanje odnosni ne djelovanje? Dođe mi ko da onaj lik što sipa gorivo u avion sjedne na pilotsko mjesto i razumije se u umijeće letenja. Recept za uspjeh. :thumbup:
Sta se desava u organizmu nakon godinu, dvije, pet, deset. Eto, nadji kakvog skolovanog da se to protabiri.

Eksperimentalne vakcine, pokusne kunice takodjer imamo, rezultati se cekaju, bice za koju godinu :D
Point.

#46059 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

Nisi bolje ni zasluzio.
Šta sam pogrešno napisao? Ima li i jedan od vas koji ste toliko protiv vakcina, da se bavi vakcinama i virusima tj da mu je to struka?

Ja ne znam da me iko jebe, ja živim nakon vakcinacije sasvim normalno, poso, kuća, birtija, putovanja, ne kukam kao vi npr. Mene iz Švedske ne dotiču lockdowni u dalekoj Australiji, Novom Zelandu, još se zamarati tuđom mukom.
Naslovnica

#46060 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

banjaluka078 wrote: 18/08/2021 09:37
Naslovnica wrote: 18/08/2021 09:22 Dokaz za šta?
Pošto vidim da si wannabe stručnjak na polju virusologije. :thumbup:
@Capljina74 je govorio o drugim stvarima, a te sigurno nećeš pronaći na naslovnicama mainstream medija.
Ja sam prebolio COVID-19 i revakcinisao se, po onom nekakvom spike testu imam antitijela više nego mašina može da izmjeri, ali mi opet kažu da nosim masku, da držim distancu, da se ne zajebavam, da mogu prenositi zarazu, da mogu oboljeti, u iznimno rijetkim slučajevima da mogu i umrijeti, da nisu sigurni koliko sam zaštićen glede Delta soja (iako je on poznat skoro godinu dana), i slično.
Da nije žalosno - bilo bi smiješno.
Zbog čega si se ti nakon prebolijevnja i oporavka, u relativno kratkom roku, vakcinisao i revakcinisao?
U novembru 2020 prebolio, u junu 2021 primio prvu.
Hoćeš li iskreno?
Iz više razloga.
Jedan je strahovit marketing kojem jednostavno nisam mogao odoljeti i mislio sam da je OK za mene da se vakcinišem i riješim se eventualnih zdravstvenih problema vezanih za COVID-19 i da skinem masku. I danas mislim da je odluka bila OK (opet bih se vakcinisao), ali sam očekivao drugačije rezultate od ovih o koji se danas serviraju. Osjećam se poprilično zbunjeno, i pomalo ljuto i razočarano. Ne samo što se tiče mene, nego kompletne vakcinacije u svijetu :sad:
Drugi razlog je bio da kroz vakcinaciju vakcinom priznatom u cijelom svijetu sebi eventualno obezbijedim neometanu slobodu kretanja, odlaska na koncete, kino i slično (jer se govorilo da će samo vakcinisani moći ostvariti takva prava).
Treće, da mi guzica vidi puta i da obiđem familiju.
Možda još ponešto ali mi ne pada na pamet.
Karikaturist

#46061 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Karikaturist »

Ućeraše to ga Naslovnico do jaja. :mrgreen:
Naslovnica

#46062 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Karikaturist wrote: 18/08/2021 10:04 Ućeraše to ga Naslovnico do jaja. :mrgreen:
Sve u skladu sa novonormalnim. :lol:
cvrčak_na_hedonizmu

#46063 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Point. wrote: 18/08/2021 10:01

Nisi bolje ni zasluzio.
Šta sam pogrešno napisao? Ima li i jedan od vas koji ste toliko protiv vakcina, da se bavi vakcinama i virusima tj da mu je to struka?

Ja ne znam da me iko jebe, ja živim nakon vakcinacije sasvim normalno, poso, kuća, birtija, putovanja, ne kukam kao vi npr. Mene iz Švedske ne dotiču lockdowni u dalekoj Australiji, Novom Zelandu, još se zamarati tuđom mukom.
Ne treba mi bavljenje vakcinama da shvatim da je 94% uspjesnosti bazirano na stotinjak oboljelih ( bukvalno ), da su ovo eksperimentalne vakcine, da se ne zna sta se desava u organizmu nakon nekoliko godina i tako te sitnice. Ko hoce da bude pokusni kunic, postujem.

To sto se tebe nesto ne dotice, ne znaci da ce uvijek biti tako. Mnogi su mislili ne dotice me se pa se zajebu, al onda bude kasno. Neki ljudi nikada ne nauce, na zalost.
Point.

#46064 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 18/08/2021 09:59
Point. wrote: 18/08/2021 09:55

Sta se desava u organizmu nakon godinu, dvije, pet, deset. Eto, nadji kakvog skolovanog da se to protabiri.

Eksperimentalne vakcine, pokusne kunice takodjer imamo, rezultati se cekaju, bice za koju godinu :D
Ko zna šta će se desiti sutra, kamoli za deset godina, pusti me te demagogije.

Sa jedne strane imamo struku, sa druge bravare, bankare, automehaničare, veterinare koje pročitaju dva tri tviter posta sa sumnjivih naloga i misle da su virolozi, virolozi, epidemiolozi. Fakat težak izbor kome vjerovati.

Ali svako ima svoj izbor. :thumbup:
Trappist

#46065 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Delta varijanta pojavila se u Indiji tijekom drugog vala, a onda se kao dominantna mutacija proširila i po ostatku svijeta. Broj slučajeva u Indiji je pao, ali sada im prijeti jedna još opasnija mutacija, delta plus, koja se pojavila u nekim dijelovima zemlje.

Obje varijante okarakterizirane su kao zabrinjavajuće i šire se u mnogim zemljama. Delta plus varijanta otkrivena je u državi Maharashtri u Indiji, ona sadrži mutacije druge dvije varijante, Bete, koja je otkrivena u Južnoj africi i Delte, koja je otkrivena u Indiji. Delta plus sadrži dvije značajne mutacije, L452R i P871R.

Delta varijanta širi se jako brzo i odgovorna je za ogroman broj smrtnih slučajeva u Indiji. Za Delta plus varijantu, pak, kažu kako se širi još 60% brže. Ipak, stručnjaci kažu, broj slučajeva zaraze Delta plus sojem, trenutno ne raste rapidno kako se predviđalo da bi mogli.

Simptomi obje varijante
Delta soj uzrokuje teže simptome od originalnog virusa. Puno više pogađa pluća, uzrokuje respiratorne i gastrointestinalne probleme, čak i kod blagih ili umjerenih slučajeva.

Za Delta plus varijantu sumnja se da bi mogla biti još opasnija, naime, kako sadrži mutacije Beta i Delta varijanti, stručnjaci strahuju da bi se takav virus mogao hvatati za receptore u plućima i potpuno zaobići imunološki sustav, piše The Times of India.

Iako su mnogi simptomi slični delta varijanti, istaknuti su neki koji su bi mogli biti razlog za zabrinutost:

– problemi s plućima

– kratkoća daha i problemi s disanjem

– dugotrajna povišena temperatura i kašalj

– probavni problemi

– osipi i alergije

– suhe ili suzne oči

– gubitak apetita i mučnina

Isto kao da citam clanak iz marta 2020 godine i kao da opisuje "Izvorni" soj korone...
skafiskafsnjak

#46066 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Pa struka rekla da ce imati imunitet onaj ko se vakcinise...a nema....imamo osnova da im ne vjerujemo. Svaka vakcina se testira bar 5 godina, ova je izasla za godinu. Iz tog razloga mozemo smatrati da je ovo jos eksperiment.
Te rokaj 2 , evo poceli su sad sa trecom... Ne trebam biti doktor da bih uvidio da nije to to....
cvrčak_na_hedonizmu

#46067 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Point. wrote: 18/08/2021 10:11

Sa jedne strane imamo struku, sa druge bravare, bankare, automehaničare, veterinare koje pročitaju dva tri tviter posta sa sumnjivih naloga i misle da su virolozi, virolozi, epidemiolozi. Fakat težak izbor kome vjerovati.

Opet te pitam, jel to tvrdis da je struka jedinstvena povodom ove price o covid bocama ?

Dalje, nadam se da nisi tako nemaran kada potpisujes dokumente ili kada kupujes auto, stan. Cuj demagogija :lol: Nerealno :skoljka:

Nije bas prica struka na jednoj strani, a nepismeni debili na drugoj strani. Bezveze lazes sebe druze :)
baja

#46068 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by baja »

Ja sam se vakcinisao isključivo iz razloga da ne dočekam nespreman novi val. Nisam lud za vakcinama, ali mislim da je to jedino razumno rješenje.

I svjestan sam da mi je to povećalo šanse nekih 70-80% i da nisam skroz zaštićen. Ali opet bolje nego da zaglaviš na kisiku ili ne daj Bože respiratoru.

Da li će biti dugoročnih posljedica-ne znam, ali mislim da se rizik mora preuzeti ako se hoćemo ovog jada riješiti.
Naslovnica

#46069 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Point. wrote: 18/08/2021 10:11

Nije demagogija ako se nekoliko mjeseci nakon početka vakcinacije na listu nuspojava pojedinih vakcina doda trombocitopenija, miokarditis i perikarditis.
Ja bih najradije da ostane na tome, ali niko ne da li će se još nešto dodati za godinu, dvije, tri.
Zato su valjda testiranja vakcina u prošlosti i rađena na dugogodišnjem periodu, pa tek onda puštane u masovnu upotrebu.
Naravno, zbog globalne pandemije nije se moglo čekati 5-10 godina da se dugoročno ispitaju COVID-19 vakcine, ali to ne mijenja činjenice koje sam gore naveo.
Naslovnica

#46070 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

https://www.index.hr/vijesti/clanak/lau ... 97956.aspx

Lauc: Je li pandemija gotova i trebamo li se cijepiti?

GORDAN Lauc, član vladinog Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa, objavio je poduži tekst na svom Facebooku.

"Je li pandemija gotova i trebamo li se cijepiti", stoji u naslovu Laucove objave.

"Pandemijski marketing već neko vrijeme provodi „topničku pripremu“ za jesen pa osjećam potrebu da napišem jedan malo dulji tekst na tu temu. Za one kojima je već dosta pandemije i ne žele se s njom više opterećivati počet ću s kratkim odgovorima na pitanja iz naslova", piše Lauc u uvodu.

Je li pandemija gotova?
"1) Je li pandemija gotova?

Nekoliko dana prije Božića napisao sam da ću se puno manje baviti pandemijom, jer je tada postalo jasno da je Hrvatska bez uvođenja najstrožih mjera uspjela prelomiti drugi val pandemije. To naravno nije značilo da više neće biti zaraženih, teško bolesnih i umrlih, no već tada je bilo jasno da je najgori dio pandemije (u smislu širenja epidemije) iza Hrvatske. U svim zemljama u kojima je više od polovine populacije cijepljeno i/ili preboljelo sigurno je da je najgore već prošlo. A i to najgore, nije bilo niti blizu toliko strašno koliko su nas plašili", piše Lauc.

"Na slici nedvojbeno vidimo da je u 2020. i 2021. umrlo više ljudi no prethodnih godina, no taj porast nije toliko velik da bi opravdao gubitak temeljnih stečevina modernog društva. Nažalost pandemija je postala ogromni globalni biznis i postoje vrlo jaki lobiji koji se trude da planetu zadrže u pandemijskom stanju što je dulje moguće. To je ono što nazivam pandemijskim marketingom koji provode marketingaši pandemije. Oni imaju gotovo neograničena financijska sredstva za marketing pandemije i neće se sami zaustaviti. Njih treba zaustaviti pravna država", dodaje.

Image

O cijepljenju
Onda je postavio drugo pitanje, ono o cijepljenju.

"2) Trebamo li se cijepiti?

Cjepiva su nedvojbeno učinkovita u zaštiti pojedinca tako da smanjuju rizik za teški oblik bolesti, to znači da se svakako trebaju cijepiti svi oni kojima prijeti teški oblik bolesti, u prvom redu stariji, pretili i jako uplašeni (to su tri najznačajnija faktora rizika za teški oblik bolesti). Cjepiva nisu učinkovita u sprječavanju širenja virusa, tako da argument 'cijepi se da zaštitiš druge' ne stoji", piše.

Kaže da ideja da se cijepljenjem postigne kolektivni imunitet nije realna.

"Ideja postizanja kolektivnog imuniteta cijepljenjem nije realna i bilo kakvi pritisci na one koji se ne žele cijepiti nisu opravdani. Njima treba jednostavno reći da je rizik cijepljenja puno manji od rizika 'živog' virusa, a kako nećemo uspjeti iskorijeniti virus, oni koji se neće cijepit će u nekom trenutku gotovo sigurno biti zaraženi živim virusom. Covid-potvrde koje cijepljenima daju nekakva dodatna prava su ne samo nepotrebne, već i iznimno opasne budući da takve potvrde ljudima kažu da više ne moraju biti oprezni i tako u biti potiču širenje virusa", kaže.

"A sada sitna slova"
A onda je sve dodatno želio još malo pojasniti.

"A sada sitna slova za one koje treba dodatno uvjeravati u ovo što sam napisao gore. Na početku sitnih slova da razjasnimo zašto ovo uopće pišem. Prije više od godinu dana vlada me pozvala da ju savjetujem u području pandemije covida-19. Pozvali su me zato što sam ja i formalno i sadržajno jedna od najkompetentnijih osoba u Hrvatskoj u tom području", piše.

I nastavlja.

"Imam više znanstvenih radova iz područja epidemiologije od bilo kojeg epidemiologa u Hrvatskoj (Ozren Polašak ima više radova iz epidemiologije od mene, no kao ni ja, niti on nije epidemiolog – epidemiologija je struka koja zahtijeva formalnu specijalizaciju). Vodim Znanstveni centar izvrsnosti u personaliziranoj medicini, te Centar kompetencija u molekularnoj dijagnostici, što su najveći državni projekti u tim područjima. Vodim i privatni znanstveni institut koji je prema evaluaciji Svjetske banke prema nekoliko kriterija najbolja znanstvena institucija u Hrvatskoj", piše Lauc.

"Moje kompetencije ne osporava niti jedan ozbiljan znanstvenik. Oni koji ih osporavaju i u nedostatku bilo kakvih argumenata kojima bi osporili moje tvrdnje govore da sam kvazi-znanstvenik, šarlatan ili nešto slično su ili jalni (tu nema pomoći – jal nam je nacionalni sport), ili podlegli masovnoj psihozi o kojoj sam pisao prije neki dan (njih treba liječiti), ili provode pandemijski marketing (što je posao za službe koje se bave nacionalnom sigurnosti)", dodaje.

Dodatno pojasnio svoje poruke
Onda je malo pojasnio sadržaj svoje poruke.

"Kad smo riješili pitanje kompetencija, idemo na sadržaj poruke koju želim prenijeti. Nema dvojbe da je SARS-CoV-2 uzrokovao tešku bolest i/ili smrt brojnih ljudi. To ne osporava nitko razuman. No kada pogledamo smrtnost u Europi, viškovi smrtnosti koje vidimo u 2020. i 2021. su evidentno prisutni, no nisu drastično veći no primjerice 2017. godine. Prema prvim procjenama smrtnosti to je trebalo izgledati puno gore. Da smo početkom 2020. znali stvarnu opasnost koja nam prijeti od ovog virusa, niti jedna zemlja ne bi uvodila drastične mjere zatvaranja kakve su provodili u većini zemalja", kaže Lauc.

"A da stvar bude još gora, te drastične mjere zatvaranja zapravo nisu imale gotovo nikakav učinak, što najbolje vidimo na primjerima Češke, Slovačke, Mađarske i Slovenije, koje su imale puno, puno strože mjere od Hrvatske, a na kraju su imali više umrlih od nas. Osobna odgovornost i oprez je naravno zaštitila velik broj ljudi od zaraze, no razne zabrane i ograničenja rada su tu imale vrlo mali učinak, a uzrokovali su puno štete", dodaje.

"Iako se to 'iznutra' možda ne vidi jasno, Hrvatska se nikada (osim u ožujku 2020) prema strogosti mjera nije niti približila zemljama poput Irske, Slovenije, Češke, Slovačke. Krajem studenoga zatvorili smo restorane i kafiće, no to je bila posljedica ucjene jednog župana i člana saborske većine u tjednu kada se izglasavao proračun, a ne očekivanja da će zatvaranja već jako ograničenog ugostiteljstva bitno pridonijeti usporavanju širenja epidemije. Mislim da će biti jako zanimljivo jednog dana saznati što je to jednog arhitekta u poznim godinama navelo da ucjenjuje Vladu i traži nešto u području jako dalekom od njegovih kompetencija – mislim da je to jako dobar primjer kako radi pandemijski marketing, te da uzrok problema nije u županu koji je mislio da radi nešto dobro, već u nekom 'stručnjaku' koji je odradio marketinški zadatak tako što je uvjerio tog župana da ucijeni vladu", piše dalje Lauc.

O pandemijskom marketingu
Onda je objasnio što misli pod terminom pandemijskog marketinga.

"Marketing je u medicini iznimno sofisticiran, jer kako nije dozvoljeno otvoreno reklamiranje, prodajni ciljevi se ostvaruju kombinacijom „edukacije“ (medijske, individualne i sl.) i raznih oblika lobiranja. Pandemijski marketing je tu samo preuzeo dobro razrađene modele i kanale za postizanje svojih prodajnih ciljeva. S time što ovdje ne mislim na cjepiva (iako je s cijenama koje danas postižu mRNA cjepiva i to postalo jako profitabilan biznis), već na 'industriju testiranja' koja okreće doslovno milijarde", piše Lauc.

Pa je to malo pojasnio.

"Materijalni trošak testiranja je vrlo mali, tako da je cjelokupni prihod neki oblik dobiti (ili dohotka za ljude koji rade). Da vas podsjetim, vodim nacionalni Centar kompetencija u molekularnoj dijagnostici, stalni sam sudski vještak u području analize DNA, a imam i privatni DNA laboratorij. Jako dobro razumijem kako taj sustav funkcionira. Upravo zbog te prljavštine odlučio sam da se moj laboratorij (koji je polovinom 2020. imao veći kapacitet za qPCR testove od svih drugih laboratorija u državi zajedno) neće uključiti u testiranje, iako smo prošli validaciju za testiranje na SARS-CoV-2 i mogli smo taj test ponuditi na tržištu", kaže.

Kaže da su njega proglasili herojem antivaksera. To je, smatra, potpuno apsurdno.

"Cijepljenje je trenutno jako aktualna tema u Hrvatskoj, a pandemijski marketing me pokušao brendirati kao 'heroja antivaksera'. Kako sam ja jedan od istaknutih pro-vaksera, a i prvi sam ušao u agresivne medijske sukobe s antivakserima, to je potpuno apsurdno, no agresivni marketing može različite apsurdne stvari učiniti normalnima. Tu se opet treba zapitati kome je to u interesu. Od kada su se pojavila cjepiva ja vrlo argumentirano zastupam stav da je cjepivo način kako se pojedinac štiti od teškog oblika bolesti, no da odluku o cijepljenju treba donijeti svatko za sebe i da ne treba ljude prisiljavati ili ucjenjivati da se cijepe. Za velik dio populacije SARS-CoV-2 nije jako opasan virus i zašto ih prisiljavati da se cijepe protiv nečega što im realno nije potrebno. Tako samo narušavamo povjerenje u cjepiva, a postoji puno cjepiva koja su važnija od ovoga protiv SARS-CoV-2. Ako sada agresivnim nametanjem ovog jednog cjepiva (posebice, 3., 5. ili 27. doze) povećamo otpor prema primjerice cijepljenju protiv ospica, HPV-a i sl., uzrokovat ćemo ogromnu dugoročnu štetu", piše Lauc.

"Mislim da bi svatko za sebe trebao donijeti odluku da želi smanjiti rizik i cijepiti se"
Kaže da je država ispunila svoj zadatak, a da se cijepljenje pretvorilo u ostvarivanje nekih ciljeva.

"U ovom trenutku cijepljenje se iz zaštite zdravlja pretvorilo u ostvarivanje 'ciljeva' koje je netko postavio, što je apsurdno. Država je osigurala dovoljno cjepiva i time je ispunila svoj zadatak. Svatko tko se želi cijepiti, može se cijepiti. Ovdje država još mora poraditi na dostupnosti cjepiva u najstarijim dobnim skupinama, jer su one nažalost zanemarene, no tu zadatak države prestaje", kaže.

"Nametanje covid-potvrda kao metode prisile kako bi se ljudi cijepili je duboko pogrešno. Osim što narušavaju temeljne ljudske slobode, sada kada znamo da i cijepljeni mogu u značajnoj mjeri širiti virus (to vidimo na Islandu, Izraelu, UK) te potvrde su zapravo iznimno opasne. Izdati potvrdu 'da je siguran' nekome za koga znamo da sigurno nije siguran je 'ozbiljan nemar' koji može dovesti do većeg broja zaraženih", piše.

Na kraju dodaje da je rizik od cjepiva iznimno mali.

"Možda ste uočili da nisam niti spomenuo rizike nuspojava cijepljenja. To je namjerno. Mislim da ti rizici nisu vrijedni spomena. Naravno, rizici postoje, no rizik živog virusa je daleko veći od rizika cjepiva. Velik dio nas je već bio u kontaktu s virusom, a oni koji nisu, gotovo sigurno će doći u kontakt s virusom tijekom sljedeće zime. Cijepljenjem možemo smanjiti rizik tog kontakta. Mislim da bi svatko za sebe trebao donijeti odluku da želi smanjiti rizik i cijepiti se. No također mislim da nitko ne bi trebao nekoga drugoga nagovarati, ili na bilo koji izravni, ili neizravni način prisiljavati na cijepljenje", kaže Lauc.
Capljina74

#46071 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

daddy-kool wrote: 18/08/2021 09:47

Mozda jeste opcija, ali ne znaci da se desava u ovom slucaju. Ako ima igdje ista. Bar case report.
Problem je izgleda da mnogi teško razumiju kako medEcina nije matematika. U njoj 2 više 1 rijetko ispa'ne 3.
Capljina74

#46072 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 18/08/2021 09:42
gamer4ever wrote: 18/08/2021 09:40

Da si normalan, a ne teoreticar zavjere, sad bih te pitao ako je tako, zasto onda ta pojava / fenomen nije jos dokazan u nijednoj studiji sto se tice covid bolesti ? Ali sta imam sa tobom pricati kad si izvalio da svi lazu / sve studije su lazirane

:thumbup:
Capljina74

#46073 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

Van Halen wrote: 18/08/2021 09:50 Veterinari su najgora sorta. Zavrse taj fakultet a svima iz ponizenja metnut kravi ruku u pakaš. Licemjeri bi da budu farmaceuti,virusolozi i sve drugo samo ne ono za sta su se skolovali
Hahahaha...

Drug,
Pa na Balkanu trenutno bukti bar 20 epizootija, tj. epidemija kod životinja od kojih mnoge ulaze u okvir panzootija tj. pandemija. Ne prosipaj se.

Veterinari su stalno u vatri. Stalno čačka neki virus i probija po strani. Zato su veterinari najbolji virusolozi i epizootiolozi.

U humanoj se teške pandemije rijetko dešavaju, ranije na nivou dvadeset godina... Danas je to produženo na mnogo duži period.

Sve pandemije se ponašaju po određenim zakonitostima, statistika tu igra jako mnogo.

A to što ti pričaš je kameno doba veterine. Kada se veterina svodila da provjeriš da li je u estrus, rokneš tri vrste antibiotika i pjevaj...

Danas je to sve drugačije.
Last edited by Capljina74 on 18/08/2021 11:06, edited 1 time in total.
Naslovnica

#46074 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Capljina74 wrote: 18/08/2021 10:58
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 18/08/2021 09:42

Divje gejmera virusologa strašnog, što se gađa studijama , a @Capljina74 , stari teoretičar zavjere, ne popušta.
I dedo mu je bio zavjeraš.
:lol:
Capljina74

#46075 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

Naslovnica wrote: 18/08/2021 11:06
Capljina74 wrote: 18/08/2021 10:58

Divje gejmera virusologa strašnog, što se gađa studijama , a @Capljina74 , stari teoretičar zavjere, ne popušta.
I dedo mu je bio zavjeraš.
:lol:
Zaratile dvije sile,
Cijela neovisna i srez Nevesinje!
Locked