sime_cipol wrote: ↑20/08/2021 12:22
apsidejzi wrote: ↑20/08/2021 10:50
Pa vakcinisao sam se ja, ali nas treba minimalno 70% da bi imalo stvarnog efekta i da bi koeficijent sirenja bio ispod 1.
Vakcinisanje ne sprečava sirenje virusa, nego samo razvoj tezeg oblika bolesti.
Vakcinisani se ponašaju bahato, misle primili vakcinu i da je tu kraj pridržavanju mjera i njihovog odnosa prema epidemiji.
Sa primanjem vakcine i dalje trebaju nositi masku, i dalje drzati distancu i dalje paziti na druge. I cekati novu vakcinaciju
Svi vakcinisani ne razviju antitijela tako da to sto je neko vakcinisan ne znaci automatski da ne moze oboliti. Kada virus udje u vakcinisanu osobu koja je razvila antitijela on se naravno pocne razmnozavati kao i kod nevakcinisanih. Medjutim, kada njegov imuni sistem skonta da je rijec o nezeljenom antigenu on salje antitijela koja je vec proizveo i antitijela neutralisu virus i izbace ga iz ogranizma. Citav proces traje max tri cetiri dana. Naravno da u ta tri cetiri dana postoji sansa da ova osoba prenese dalje virus na druge ljude ali isto tako postoji sansa da citav proces traje dva sata.
Za razliku od ovog, nevakcinisane osobe trebaju minimalno 15 dana da razviju antitijela i dodju u istu poziciju kao vakcinisani. Dva sata naspram 15 dana je velika razlika.
Vakcinisane osobe trebaju da se ponasaju na isti nacin kao i nevakcinisane u smislu da se zdravo hrane, unose vitamin D i cesto peru ruke te da ostanu u jebenoj kuci/stanu ako osjete da su bolesni. To je sve sto i jedni i drugi trebaju uraditi i virus ce izumrijeti jer nece naci dovoljno plodnog tla. Glavni problem od samog pocetka je to sto pojedini ne zele slijediti ova pravila. Znam ih koliko hoces koji su bili pozitivni i isli u restorane da jedu. Kritikovao, al ne vrijedi...