Ljubav dijasporaca prema domovini

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#526 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote: 18/08/2021 15:45 Svi imaju pravo na stav o bilo čemu, pa i tako i našem društvu, uključujući potpune strance, a ne samo dijasporce. Ali postoji supstancijalna razlika između "angažmana" stavom i angažmana privređivanjem, finansiranjem, i građenjem jednog društva. Baš kao što postoji supstancijalna razlika između platonske ljubavi prema nekome ili nečemu i zapravo građenja zajednice. Prvo je petrarkistički zanos, a drugo doprinos.
Svijet se mijenja primjerom a ne misljenjem.
ExNihilo

#527 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by ExNihilo »

Chmoljo wrote: 18/08/2021 15:55
Mislim da ne pricamo o istim stvarima, jer tebi niko ne moze zabraniti pravo na misljenje i stav, ali svakako postoji razlika na koji nacin se to radi. I ja bas o tome pricam.

Mada nekada i iz najbolje namjere, a cisto iz nerazumijevanja trenutne situacije se to moze desiti.

Sto se tice "doznaka", kao najrazvikanijoj metodi pomoci, hajmo reci, a i sama si svjesna, da je to plutani cep u Titaniku. A ako cemo tjerati mak na konac, uslovljena je licnim interesima, a ne nekim drustvenim, opcekorisnim. Pomazes svom roditelju. Kad ga ne bude jednog dalekog, dalekog dana, sumnjam da ces nastaviti pomagati mom. Ili nekom neznanom. I to je ok, naravno, i normalno. Ali ne rjesava realno nista.

Isti slucaj je, i banalniji, sa pruzanjem usluga dijaspori u smislu stomatologa, frizera i slicnih gluposti.

Ako me pitas sta bi to dijaspora trebala raditi, vec sam dao jedan primjer. Drugi je lobiranje. Jer malo je reci da se ima za sta. Ima i tih primjera. Neki su nam na taj nacin i vakcine dobavili, kad vec ovi uhljupi nisu.

Pomoc i savjeti jesu dobrodosli. Pametovanje da smo ovakvi ili onakvi, prica koja sa realnoscu veze nema (ubjedjuje lik na jednoj od tema ako nemas milju za televizor da iskesiras da ga ne trebas na rate uzimati jer si gladan :? Jebote, jesi li toliko nerealan?), a sve to iz drugog setapa, ipak stvara ogorcenost.

Druze, uzmi pusku i stani uz mene jer neprijatelj prelazi rijeku. Ne dobacuj iz staba kako bi i sta bi trebalo.

Ima svakako mahalastine i zajedljivosti, ali ipak smo u situaciji da nam se ista moze malo i halaliti. Da ne govorim da treba biti i odredjena doza razumijevanja da smo svakodnevno, brutalno izlozeni raznoraznim primitivizmima, i da nije moguce kreirati svoj mikrosvijet u kojem ga nece biti. Jer, mora se na cestu. Mora se u supermarket. Mora se u opstinu ovjeriti nesto.

Malo sve to izgleda kao prisjedanje na muku.
:thumbup:
ExNihilo

#528 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by ExNihilo »

_BataZiv_0809 wrote: 18/08/2021 15:56
ExNihilo wrote: 18/08/2021 15:45 Svi imaju pravo na stav o bilo čemu, pa i tako i našem društvu, uključujući potpune strance, a ne samo dijasporce. Ali postoji supstancijalna razlika između "angažmana" stavom i angažmana privređivanjem, finansiranjem, i građenjem jednog društva. Baš kao što postoji supstancijalna razlika između platonske ljubavi prema nekome ili nečemu i zapravo građenja zajednice. Prvo je petrarkistički zanos, a drugo doprinos.
Svijet se mijenja primjerom a ne misljenjem.
Jasno.
seln

#529 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by seln »

ExNihilo wrote: 18/08/2021 15:55
Ti si frajer koji ovdje agituje za SDA.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Jaooo, jadno moje, prizemno, ufurano....
ExNihilo

#530 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by ExNihilo »

seln wrote: 18/08/2021 15:58
ExNihilo wrote: 18/08/2021 15:55
Ti si frajer koji ovdje agituje za SDA.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Jaooo, jadno moje, prizemno, ufurano....
Uz nogu, SDA pudlice. :D
Hajvan

#531 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Hajvan »

Zar?!

jaoooo :lol:
hadzinicasa

#532 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by hadzinicasa »

Chmoljo wrote: 18/08/2021 15:55
hadzinicasa wrote: 18/08/2021 15:26

Ima nekoliko kompleksnih tacaka ove problematike koje se mogu identificirati - iz moje perspektive nekoga ko je bio prvo izbjeglica u drugoj drzavi, pa se vratio i bio i raseljeno lice u svojoj, a sada je „dijaspora“.

Ti i kad odes - nisi otisao i ne mozes otici nikada „zaposve“ dok god imas porodicu u BiH. Potpuno je promasen stadion tezom da dijaspora o kojoj ja pricam a kojoj i sama pripadam ne doprinosi drustvu BiH ergo nema „pravo glasa“. Ako ja saljem novac penzioneru(ima) BiH da bi mogli da prezive i nezaposlenima BiH da bi mogli da prezive, znaci da ja saniram posljedice disfunkcionalnosti BiH drustva, sto utjece na moj zivot. Dakle neuredjenost, krah svih mogucih sistema i mito i korupcija BiH imaju direktan mjesecni utjecaj na moj zivot. Kako emocionalni (tesko je gledati roditelja koji place kad mora uzeti novac od svog djeteta nakon 35 godina privredjivanja), tako i finansijski. A ako ima utjecaj na mene i ja saniram posljedice takvog stanja dakle ucestvujem finansijski u istom tom drustvu onda valjda imam pravo i da imam misljenje i stav i da se to ucesce prizna kao doprinos.

No cak i da nema ove prve tacke, nije mi jasna iskljucivost. Ne znam zasto odlazak iz BiH automatski mora znaciti da je ne volim. Mozes voljeti nekoga ili nesto, a znati da nije dobro za tebe i otici ili se uzdrzati. Niko nema pravo ni na cije emocije niti tumacenje istih, a pogotovo ne na negiranje ili tumacenje.

Jedan stari univerzitetski profesor je mom ocu nakon specijalizacije vani prije nekoliko desetljeca kada se mislio da li da ostane ili se vrati rekao: ostanes li - tri ces generacuje unesreciti. Svoje roditelje jer ce te biti zeljni, sebe jer ces biti rastrzan, svoju djecu jer se nece osjecati domacima. Tek ce djeca tvoje djece biti svoja na svom.

Ne razumijem uopce animozitet ni potrebu za prepucavanjem - valjda nam je svima isti interes (ili bi trebao da bude) - bolje BiH drustvo i uredjenija drzava. I nema poente osim mahalastine i takmicenja u uriniranju u dalj ove kompletne diskusije.

Mislim da ne pricamo o istim stvarima, jer tebi niko ne moze zabraniti pravo na misljenje i stav, ali svakako postoji razlika na koji nacin se to radi. I ja bas o tome pricam.

Mada nekada i iz najbolje namjere, a cisto iz nerazumijevanja trenutne situacije se to moze desiti.

Sto se tice "doznaka", kao najrazvikanijoj metodi pomoci, hajmo reci, a i sama si svjesna, da je to plutani cep u Titaniku. A ako cemo tjerati mak na konac, uslovljena je licnim interesima, a ne nekim drustvenim, opcekorisnim. Pomazes svom roditelju. Kad ga ne bude jednog dalekog, dalekog dana, sumnjam da ces nastaviti pomagati mom. Ili nekom neznanom. I to je ok, naravno, i normalno. Ali ne rjesava realno nista.

Isti slucaj je, i banalniji, sa pruzanjem usluga dijaspori u smislu stomatologa, frizera i slicnih gluposti.

Ako me pitas sta bi to dijaspora trebala raditi, vec sam dao jedan primjer. Drugi je lobiranje. Jer malo je reci da se ima za sta. Ima i tih primjera. Neki su nam na taj nacin i vakcine dobavili, kad vec ovi uhljupi nisu.

Pomoc i savjeti jesu dobrodosli. Pametovanje da smo ovakvi ili onakvi, prica koja sa realnoscu veze nema (ubjedjuje lik na jednoj od tema ako nemas milju za televizor da iskesiras da ga ne trebas na rate uzimati jer si gladan :? Jebote, jesi li toliko nerealan?), a sve to iz drugog setapa, ipak stvara ogorcenost.

Druze, uzmi pusku i stani uz mene jer neprijatelj prelazi rijeku. Ne dobacuj iz staba kako bi i sta bi trebalo.

Ima svakako mahalastine i zajedljivosti, ali ipak smo u situaciji da nam se ista moze malo i halaliti. Da ne govorim da treba biti i odredjena doza razumijevanja da smo svakodnevno, brutalno izlozeni raznoraznim primitivizmima, i da nije moguce kreirati svoj mikrosvijet u kojem ga nece biti. Jer, mora se na cestu. Mora se u supermarket. Mora se u opstinu ovjeriti nesto.

Malo sve to izgleda kao prisjedanje na muku.
Ti bar znas da ja (a pricam samo iz svoje perspektive bez truna generalizacije) izbjegavam da „solim pamet“ ikome sta i kako bi trebao, vec zagovaram da svako radi onako kako misli da treba.

Sama sam dok sam bila u BiH, ispoljavala razne oblike „gradjanske neposlusnosti“ u nadi da svojim pa i mikro djelovanjem mogu promijeniti drustvo nabolje. Neke mikro pomake sam i vidjela, no istovremeno i crnu rupu sistemskog problema koji se meni cini, u sadasnjoj (traje vec decenijama) situaciji - nerjesivim.

Saniranje posljedica koje sam navela pogadja mene licno i samo je jedan primjer efekata a koji me pogadjaju cak i nakon odlaska na razlicitim nivoima. I to nije jedina nego jedna od stvari koju ja licno radim. Radim i druge stvari i ne samo za „svoje“.

Ne mogu osudjivati i pametovati ljudima koji su ostali u BiH jer dobro znam kako je zivjeti tu. Kako je dizati kredit tu, rjesavati stambeno pitanje, biti nezaposlen, biti zaposlen, a administracija mi sijedi kosu i dan danas. Ja sam svoju odluku donijela. Ona vrijedi samo za mene i ne daje mi nikakvu superiornost, ali Boga mi ni inferiornost (koja se ovdje implicira) u odnosu na tebe. Ni obratno - tebi u odnosu na mene.

A zbog tvojih roditelja i tih drugih koji nisu „moji“, a moji su i napisah zadnju recenicu - da bi nam svima trebalo biti u interesu bolje drustvo i uredjenija BiH.
ExNihilo

#533 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by ExNihilo »

Nepotrebno se apstrahira priča.

Koncem prošlog mjeseca prosječan radnik u BiH je finansirao nepoznatom penzioneru penziju, zatim je finansirao nekoliko hospitalizacija, te naknadu i zdravstveno osiguranje nezaposlenoj osobi. Dao je 10% svojih neto prihoda prije poreza u budžet, a zatim dodatnih 17% na cjelokupnu potrošnju. Platio je akcize na gorivo, duhan, alkoholna i bezalkoholna pića, te kafu. Prosječno 80% onoga što mu je ostalo usmjerio je prema malim biznisima: pekarama, frizerima, kafićima, marketima i slično, na taj način omogućivši im da isplate plaće svojim radnicima.

Istovremeno, seln je napisao na forumu nekoliko stotina postova o tome šta treba uraditi u BiH.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#534 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Truba »

Dijasporac je meni arhetip osobe koja zeli PROMJENU

ja to ne volim...lagano dan po dan...

Za euro se jos nisam prodao
Ne smeta mi nedovrsena kuca ni tudji stan

Laganini zivot ide ja za njim

Ako bude potrebe ic...javit cu se na prigodnoj temi
SaraFina

#535 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by SaraFina »

Evo da zanemarimo one doznake u novcu koje su po forumskim skepticima poslate članovima naše uze i šire familije… Kako ne prepoznati bosanskohercegovačku dijasporu kao jedan od bitnijih turističkih faktora u vrijeme korone?

Granični prijelazi i gradovi su prepuni auta sa stranim tablicama. Letovi prema domovini takodjer. Pa trošimo i mi novac prilikom boravka. Plaćamo mjesečne nadoknade za struju, vodu, poreze na nekretnine i sl. Jedemo i pijemo. Izlazimo i zivimo.

Nije BiH Španija, pa da mozete otpisati ljude bosanskohercegovačkih korjena koji dolaze, kad god im se ukaze prilika i satima se maltretiraju dodatno zbog pandemije. Ja iz AT sa osobnom letim do Splita, (A tako i bilo gdje u EU) ali kad hocu u domovinu jarane milion čuda mi treba i zadrzavanje visesatno. Povratak horor. Samo pratim brojke i hoce li zalizani progllasiti da po dolasku iz BiH moram u karanten i tri testa odraditi. Gdje je tu racunica? I Zar i to nije vid patriotizma i zrtva? Ko vas…

Neće vam doći Švabe i Austrijanci dubokih dzepova i odsijedati po hotelima. BiH u biti ima vrlo malo ponuditi u odnosu na Crnu Goru Ili Albaniju kad je turizam u pitanju, a da ne govorimo o Hrvatskoj. To je samo znaci slika našeg okruzenja. Poredjenje sa Španijom i sličnim turističkim destinacijama je presmiješno.

Mozda mislite mijenjati nas iz dijaspore za bogate Arape? Nadam se da ce svakom forumskom skePtiČaRU po jedna Arapkinja donijeti u miraz naftni izvor. Ovim glasnim :)🤗

Djevojke iz BiH nas vrlo slabo/skoro nikako i ne prozivaju.
SaraFina

#536 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by SaraFina »

Da su Izraelci svoju mnogoljudnu dijasporu otpisivali ovako „luksuzno“ kao vrli pojedini Bosanci, nikad ne bi bili uspješan narod. Ma glupo je nas i porediti s njima.

Ali evo uzmite Albance iz okruzenja. Oni su naš nivo i kad je nacija i kad je drzava u pitanju.

Jeste čuli kada da Albanci kazu nesto protiv rodjaka u Švici? Ja preko rodjaka povrsno poznajem bracni par mojih godina. Pa njih na Kosovu dočekuju poput najrodjenih. Iako je sva familija bliza u Austriji. Ali dalja i susjedatvo… jarane…

Ima li kakav Priština Forum da se registriram i linkam ovu temu neka se ljudi zabavljaju.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#537 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Chmoljo »

SaraFina wrote: 18/08/2021 17:12 Evo da zanemarimo one doznake u novcu koje su po forumskim skepticima poslate članovima naše uze i šire familije… Kako ne prepoznati bosanskohercegovačku dijasporu kao jedan od bitnijih turističkih faktora u vrijeme korone?

Granični prijelazi i gradovi su prepuni auta sa stranim tablicama. Letovi prema domovini takodjer. Pa trošimo i mi novac prilikom boravka. Plaćamo mjesečne nadoknade za struju, vodu, poreze na nekretnine i sl. Jedemo i pijemo. Izlazimo i zivimo.

Nije BiH Španija, pa da mozete otpisati ljude bosanskohercegovačkih korjena koji dolaze, kad god im se ukaze prilika i satima se maltretiraju dodatno zbog pandemije. Ja iz AT sa osobnom letim do Splita, (A tako i bilo gdje u EU) ali kad hocu u domovinu jarane milion čuda mi treba i zadrzavanje visesatno. Povratak horor. Samo pratim brojke i hoce li zalizani progllasiti da po dolasku iz BiH moram u karanten i tri testa odraditi. Gdje je tu racunica? I Zar i to nije vid patriotizma i zrtva? Ko vas…

Neće vam doći Švabe i Austrijanci dubokih dzepova i odsijedati po hotelima. BiH u biti ima vrlo malo ponuditi u odnosu na Crnu Goru Ili Albaniju kad je turizam u pitanju, a da ne govorimo o Hrvatskoj. To je samo znaci slika našeg okruzenja. Poredjenje sa Španijom i sličnim turističkim destinacijama je presmiješno.

Mozda mislite mijenjati nas iz dijaspore za bogate Arape? Nadam se da ce svakom forumskom skePtiČaRU po jedna Arapkinja donijeti u miraz naftni izvor. Ovim glasnim :)🤗

E ovo je to. Ona se zrtvovala.

Ko da cerebralcu kukas kako ti je zivot unisten zbog slomljenog nokta.
Chmoljo

#538 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Chmoljo »

SaraFina wrote: 18/08/2021 17:36 Da su Izraelci svoju mnogoljudnu dijasporu otpisivali ovako „luksuzno“ kao vrli pojedini Bosanci, nikad ne bi bili uspješan narod. Ma glupo je nas i porediti s njima.

Ali evo uzmite Albance iz okruzenja. Oni su naš nivo i kad je nacija i kad je drzava u pitanju.

Jeste čuli kada da Albanci kazu nesto protiv rodjaka u Švici? Ja preko rodjaka povrsno poznajem bracni par mojih godina. Pa njih na Kosovu dočekuju poput najrodjenih. Iako je sva familija bliza u Austriji. Ali dalja i susjedatvo… jarane…

Ima li kakav Priština Forum da se registriram i linkam ovu temu neka se ljudi zabavljaju.
I jedni i drugi su dobili drzave zahvljujuci i dijasporama svojim.

Mi ni tuzbu protiv Srbije, a dijaspora vecinski glasa za SDA.
snijeg_led

#539 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by snijeg_led »

Kod nas postoji jaz izmedju domacih i dijaspore. Potpuno opravdano jer su se mnogi borili da drzava opstane, dok su drugi otisli dobrovoljno (ne mislim na one protjerane).
Ovi sto su se borili najmanje su dobili, odnosno nisu dobili ono sto smo se svi nadali, a to je drzavu jednaku za sve.
Tako i ljubav onih iz dijaspore ne moze se sagledati samo sa jednog aspekta, nego je pojedinacna.
SaraFina

#540 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by SaraFina »

Chmoljo wrote: 18/08/2021 17:41
SaraFina wrote: 18/08/2021 17:12 Evo da zanemarimo one doznake u novcu koje su po forumskim skepticima poslate članovima naše uze i šire familije… Kako ne prepoznati bosanskohercegovačku dijasporu kao jedan od bitnijih turističkih faktora u vrijeme korone?

E ovo je to. Ona se zrtvovala.

Ko da cerebralcu kukas kako ti je zivot unisten zbog slomljenog nokta.
Pa ja sam došla svojevoljno u BiH na odmor. Nije caka u tome. Caka je da sam mogla jednostavnije i za istu lovu ostati i u HR. I Da, da, uz manje administrativnih zajebancija. Ovako pri povratku me čeka lutrija. Kakve ce AT mjere primjenjivati za nas koji se vracamo iz tkz trecih zemalja.
Hebe se njima sto sam ja išla „kući“ i sto je moja „kuća“ udaljena od Beča kao neko selo u Tirolu.
SaraFina

#541 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by SaraFina »

Chmoljo wrote: 18/08/2021 17:42
SaraFina wrote: 18/08/2021 17:36 Da su Izraelci svoju mnogoljudnu dijasporu otpisivali ovako „luksuzno“ kao vrli pojedini Bosanci, nikad ne bi bili uspješan narod. Ma glupo je nas i porediti s njima.

I jedni i drugi su dobili drzave zahvljujuci i dijasporama svojim.

Mi ni tuzbu protiv Srbije, a dijaspora vecinski glasa za SDA.

Upravo tako dijaspora im izlobirala sve što je moguće bilo. Ali oni imaju dijasporu mnogo duze nego mi. I njeguju te odnose. Njihova dijasora je jaka, a nasa „mlada“ i tek dobija jacinu. Treba njegovati odnose. A ovdje obzirom na odnos pojedinaca prema nama u drugoj generaciji, moje djete ce vjerovatno se osjecati Austrijancem. Zar ga kriviti?
seln

#542 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by seln »

ExNihilo wrote: 18/08/2021 16:30 Nepotrebno se apstrahira priča.

Koncem prošlog mjeseca prosječan radnik u BiH je finansirao nepoznatom penzioneru penziju, zatim je finansirao nekoliko hospitalizacija, te naknadu i zdravstveno osiguranje nezaposlenoj osobi. Dao je 10% svojih neto prihoda prije poreza u budžet, a zatim dodatnih 17% na cjelokupnu potrošnju. Platio je akcize na gorivo, duhan, alkoholna i bezalkoholna pića, te kafu. Prosječno 80% onoga što mu je ostalo usmjerio je prema malim biznisima: pekarama, frizerima, kafićima, marketima i slično, na taj način omogućivši im da isplate plaće svojim radnicima.

Istovremeno, seln je napisao na forumu nekoliko stotina postova o tome šta treba uraditi u BiH.
Hajde, citiraj nam tih nekoliko stotina postova.
Ili... bar stotinu.

Ti stvarno imas malo tezih problema. Potrazi strucnu pomoc.
seln

#543 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by seln »

snijeg_led wrote: 18/08/2021 17:46 Kod nas postoji jaz izmedju domacih i dijaspore. Potpuno opravdano jer su se mnogi borili da drzava opstane, dok su drugi otisli dobrovoljno (ne mislim na one protjerane).
Ovi sto su se borili najmanje su dobili, odnosno nisu dobili ono sto smo se svi nadali, a to je drzavu jednaku za sve.
Tako i ljubav onih iz dijaspore ne moze se sagledati samo sa jednog aspekta, nego je pojedinacna.
'arane, dvije trecine dijasporaca su otisli poslije rata.
Trenutno i BiH dozivljava egzodus... u suprotnom pravcu.
SaraFina

#544 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by SaraFina »

snijeg_led wrote: 18/08/2021 17:46 Kod nas postoji jaz izmedju domacih i dijaspore. Potpuno opravdano jer su se mnogi borili da drzava opstane, dok su drugi otisli dobrovoljno (ne mislim na one protjerane).
Pa ja sam otišla maloljetna nakon Dejtona. Koliko mi je poznato i 80% forumaša iz dijaspore s teme. A i oni koji rata nisu vidjeli, ne snose nikakvu krivnju za trenutno stanje u drzavi. Mozda moralnu odgovornost jer su dezertirali… ali i to je upitno.
zijancer

#545 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by zijancer »

Kad si već kod turističkog potencijala, kako bi ti valorizovala i upotrijebila socijalističko naslijeđe (sloj)? Ima li kakvih ideja
Chmoljo

#546 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Chmoljo »

SaraFina wrote: 18/08/2021 17:47

Pa ja sam došla svojevoljno u BiH na odmor. Nije caka u tome. Caka je da sam mogla jednostavnije i za istu lovu ostati i u HR. I Da, da, uz manje administrativnih zajebancija. Ovako pri povratku me čeka lutrija. Kakve ce AT mjere primjenjivati za nas koji se vracamo iz tkz trecih zemalja.
Hebe se njima sto sam ja išla „kući“ i sto je moja „kuća“ udaljena od Beča kao neko selo u Tirolu.
Pa idi. Nemoj se molim te vise toliko zrtvovati.
SaraFina wrote: 18/08/2021 17:52 Upravo tako dijaspora im izlobirala sve što je moguće bilo. Ali oni imaju dijasporu mnogo duze nego mi. I njeguju te odnose. Njihova dijasora je jaka, a nasa „mlada“ i tek dobija jacinu. Treba njegovati odnose. A ovdje obzirom na odnos pojedinaca prema nama u drugoj generaciji, moje djete ce vjerovatno se osjecati Austrijancem. Zar ga kriviti?
Ne, njega nego tebe. Ako je tebi zrtva turisticki dolazak ovdje, sasvim je normalno da ce ga boljeti kurac.
SaraFina

#547 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by SaraFina »

zijancer wrote: 18/08/2021 17:56 Kad si već kod turističkog potencijala, kako bi ti valorizovala i upotrijebila socijalističko naslijeđe (sloj)? Ima li kakvih ideja
Nema. Ne znam da li je pametno da budem brutalno iskrena na tu temu. Mada Cmoljo, nije više na funkciji, ima taj pipke svuda 😂
zijancer

#548 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by zijancer »

mk ultra wrote: 18/08/2021 14:25
512MB wrote: 18/08/2021 14:11 Al to je zaista za enciklopedije, ne raditi ništa i kad ti neko nešta spomene "ne rise majke ti".

Balkanski sindrom.
pokušali su mnogi
samo je fazon ko je istrajao u pokušavanju a ko je otišao.
svako svoj put, ja dobro znam kako je ovdje, i ako misliš da svi leže i čekaju, nije istina. i onda se pojavi neko ko 20+ godina nije vidio milion problema da pametuje kako da se riješi, a ti se ovdje izjebo milion puta sa tim i ništa.

kako da riješiš npr problem da zakonski sve što se može dobaviti službeno, da se dobavi službeno
i onda odeš u bilo koju općinu u državi, traži ti rodni lis svaki put i svaki put kopiraj ovjeravaj, a on to vidi na svom monitoru za 10sekundi.

jel misliš da je 3mil ljudi blesavo i da nisu pokušali IKAD da to traže službeno i bili da prostiš odjebani?
tako je sa svim. doslovno.
Isto Groundhog day, samo je pitanje u kojoj je ko fazi :o
zijancer

#549 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by zijancer »

Budi brutalno iskrena, al mislim da je taj voz (ideje) već otišao :P
SaraFina

#550 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by SaraFina »

Chmoljo wrote: 18/08/2021 17:58
SaraFina wrote: 18/08/2021 17:47

Pa idi. Nemoj se molim te vise toliko zrtvovati.
SaraFina wrote: 18/08/2021 17:52 Upravo tako dijaspora im izlobirala sve što je moguće bilo. Ali oni imaju dijasporu mnogo duze nego mi. I njeguju te odnose. Njihova dijasora je jaka, a nasa „mlada“ i tek dobija jacinu. Treba njegovati odnose. A ovdje obzirom na odnos pojedinaca prema nama u drugoj generaciji, moje djete ce vjerovatno se osjecati Austrijancem. Zar ga kriviti?
Ne, njega nego tebe. Ako je tebi zrtva turisticki dolazak ovdje, sasvim je normalno da ce ga boljeti kurac.
Ja dolazim radi svog ćejfa. Navodim ti samo administrativne zavrzlame kojim smo izlozeni zbog dolaska kućama. Sarajevo je moja kuća. BiH moja domovina. Ali da bi moje djete osjećalo isto što i ja, nadam se da će se odnosi njegovati a ne unazadjivati.

Ja mogu prenijeti ljubav koju osjecam, ali ne mogu negativan odnos ljudi ublazavati.
Locked