Naslovnica wrote: ↑12/08/2021 14:48
Dovoljno sam informisan o temi, nema potrebe da me ti informišeš i otvaraš mi nove vidike i poglede.
Nisam mislio nista lose, svakako smatram da si mozda i jedini ovdje od ovih, hajmo reci, kontrasa koji imaju koliko toliko razumne stavove. Ali definitivno mislim da ne uzimas u obzir ono sto ti pokusavam reci.
Itekako znaju bubati.
Nema potrebe za nikakvim ekspertizama, dovoljno je pratiti struku od početka panedemije do danas i stavove koji su se mijenjali (ne govorim isključivo u kontekstu novih saznanja, nego i pristupa), polarizovana mišljenja, kojekakvih mjera (od izrazito strogih, do poprilično liberalnih) i sve ostalo što se upakovalo u COVID-19 paket.
O (ne)prenošenju virusa putem revakcinisanih osoba da i ne pričam.
Kazes da nije u kontekstu novih saznanja, ali za ovu zadnju recenicu sam ti bukvalno pokazao da jeste. Za mjere ne govorim, to svaka vlast za sebe donosi, ali kad je u pitanju vakcinacija sturcnjaci su tu vecinom slozni i svi strogo preporucuju istu i tu se nista nije mijenjalo. Ljudi koji dovode to u pitanje jednostavno ne znaju ili ne razumiju dovoljno, to je i vise nego jasno prateci ovakve teme.
Ja te opet pitam - za koju je varijantu pravljena vakcina, zna li se?
Ne znam stvarno, ali bas ovakve stvari i treba istraziti ako te interesuju a ne odma naprasno zakljucivati da tu nesto nije u redu. Vise je nego ocito da se pocetna klinicka testiranja nisu uzimala u obzir delta varijantu. Jedan razlog je sto se timeline jednostavno ne uklapa, a drugi razlog je sto sam ti postavio studiju koja specificno mjeri efikasnost vakcina u odnosu na delta varijantu.
BTW, u zaključcima studija koje si postavio kaže se doslovno ovo:
Conclusions: Only modest differences in vaccine effectiveness were noted with the delta variant as compared with the alpha variant after the receipt of two vaccine doses. Absolute differences in vaccine effectiveness were more marked after the receipt of the first dose. This finding would support efforts to maximize vaccine uptake with two doses among vulnerable populations. (Funded by Public Health England.).
A već 2 mjeseca slušamo priču kako su postojeće vakcine slabije efikasne za Delta varijantu i kako treba treća vakcina.
Ono, baš je sve jasno.
Kao prvo, hajmo da vidimo to malo opsirnije:
Effectiveness after
one dose of vaccine (BNT162b2 or ChAdOx1 nCoV-19) was notably lower among persons with the delta variant (30.7%; 95% confidence interval [CI], 25.2 to 35.7) than among those with the alpha variant (48.7%; 95% CI, 45.5 to 51.7); the results were similar for both vaccines. With the BNT162b2 vaccine, the effectiveness of two doses was
93.7% (95% CI, 91.6 to 95.3) among persons with the alpha variant and
88.0% (95% CI, 85.3 to 90.1) among those with the delta variant. With the
ChAdOx1 nCoV-19 vaccine, the effectiveness of two doses was
74.5% (95% CI, 68.4 to 79.4) among persons with the alpha variant and 67.0% (95% CI, 61.3 to 71.

among those with the delta variant.
Dakle, sa jednom dozom efektivnost poprilicno opada (opet naravno se ne dovodi u pitanje da se zaista treba vakcinisati). Sa dvije doze, malo opada na 88%. Ali ovo govori o simptomatskim infekcijama koliko vidim a ne o prenosenju. Na CDC-jevom siteu stoji slijedece:
Fully vaccinated people with Delta variant breakthrough infections can spread the virus to others. However, vaccinated people appear to be infectious for a shorter period: Previous variants typically produced less virus in the body of infected fully vaccinated people (breakthrough infections) than in unvaccinated people. In contrast, the Delta variant seems to produce the same high amount of virus in both unvaccinated and fully vaccinated people. However, like other variants, the amount of virus produced by Delta breakthrough infections in fully vaccinated people also goes down faster than infections in unvaccinated people. This means fully vaccinated people are likely infectious for less time than unvaccinated people.
Spominjes trecu dozu. Opet, zasto mislis da je to bubanje, ako nisi malo istrazio zasto razmatraju uvodjenje trece doze? Ovo vrlo jasno pokauje da se nisi dovoljno informisao prije nego sto naprasno zakljucujes kako naucnici "bubaju" ili pak lazu. Zaboravljas vremenski faktor. Kolika god da je efikasnost vakcine, ta zastita opada s vremenom. Zastita ne traje vjecno. Imas recimo istrazivanje koje pokazuje da efikasnost Pfizera opada na oko 84% nakon 6 mjeseci:
https://www.statnews.com/2021/07/28/eff ... data-show/
Podaci ukazuju da zastita jos drasticnije opada, u jos kracem vremenskom periodu, za imuno-kompromitovane osobe. Je li jasno da je to potpuno druga stvar od procjene efikasnosti neposredno nakon vakcinisanja? To jesu neka nova saznanja koja jos uvijek pristizu, jer da bi imao takve podatake, logika nalaze da moras cekati, zar ne. Upravo u takvim slucajevima, ili samo za imuno-kompromitovane osobe, ili nakon odredjenog vremena kad efikasnost opadne ispod odredjenog praga, se razmatra uvodjenje trece doze. Ali ni to nisu jos razjasnili skroz kako sta, ne zato sto "bubaju" nego upravo suprotno, prate situaciju i mijenjaju preporuke u skladu sa novim saznanjima.