za nove ideje da, za stare, ratoborne i iskljucive nikad.muhafuca wrote: ↑16/08/2021 10:47zar nije evropa uvjek otvorena za nove ideje?sumirprimus wrote: ↑16/08/2021 10:40 mi zivimo u evropi, i izvorni serijat kao nacin vladanja ljudima i zemljom je apsolutno neprihvatljiv, i protiv takvih ideja se treba borit na vakat dok su samo ideje. jer evidentno je da oni koji zastupaju serijat kao oblik vladavine ne ustrucavaju se podici i oruzje protiv svojih neistomisljenika i svima ostalim nametnuti svoju viziju upravljanja drustvom. koje je u najmanju ruku i najblaze receno, strahobalno.
dok god se nesto ne pokusava silom uvesti, u evropi ne bi trebalo biti prepreka da se o tome prica i raspravlja.
nesto si mi radikalan za jednog Europejca i Intelektualca
Afganistan
-
sumirprimus
#1551 Re: Afganistan
-
Novak20
#1552 Re: Afganistan
Mogli su se Amerikanci povući u zimu. Možda ne bi ništa promijenilo ali bi barem usporlo napredovanje talibana.
Umjesto toga, dogovorili su sa drugim državama poput Albanije i Kosova prihvat izbjeglica na 12 do 14 mjeseci radi siguronosnih provjera.
Umjesto toga, dogovorili su sa drugim državama poput Albanije i Kosova prihvat izbjeglica na 12 do 14 mjeseci radi siguronosnih provjera.
- MorningStar
#1553 Re: Afganistan
- muhafuca
- Sanjarko
#1555 Re: Afganistan
Malo ad hominema, a? Kako necu, komsije mi bili. Nisu mnoge Vehabije, cak mozda i vecina htjeli ic i prikljucit se ISIL-u. Bilo ti je o tome u medijima, na FTV-u najvise. Cak im i prijetili sto ne idu.
A kako ti znas, i jesil slican ovom @MS, sto Jutarnjoj Zvijezdi donosi losu reputaciju?
-
tutku
- semsasuljakovic
#1557 Re: Afganistan
U čemu je problem?
Pederi ušli u Sarajevo, svi slave i to ok?
-
sumirprimus
#1558 Re: Afganistan
vjerski radikalizam nijednom drustvu nista dobra nije donio, samim tim sto iskljucuju u startu 50%cca populacije, kamoli ostale stavke. no njihov izbor, oni ce morati zivjeti s posljedicama svog izbora.
- MorningStar
#1559 Re: Afganistan
Et vidis , et vidisSanjarko wrote: ↑16/08/2021 10:52Malo ad hominema, a? Kako necu, komsije mi bili. Nisu mnoge Vehabije, cak mozda i vecina htjeli ic i prikljucit se ISIL-u. Bilo ti je o tome u medijima, na FTV-u najvise. Cak im i prijetili sto ne idu.
A kako ti znas, i jesil slican ovom @MS, sto Jutarnjoj Zvijezdi donosi losu reputaciju?
-
RandomAndCasual
#1560 Re: Afganistan
Joj amricke suplje,MorningStar wrote: ↑16/08/2021 10:08Mi nismo imali ni naznaku komunizma nego diktaturu proleterijata - u komunizmu drzava ne postojiRandomAndCasual wrote: ↑16/08/2021 10:06
Onaj nas je bio deset puta bolji od ove demokratije koju danas imamo, a nista nije savrseno naravno![]()
Komunizam kad fercera, nije to komunizam.
-
tutku
#1561 Re: Afganistan
Postoje kategorije ljudi kojima neke stvari nije moguće objasniti i suludo je uopće raspravljati. Prvu kartu kupi (i sebi i ovom gološu) i u jednom pravcu za Afganistan.semsasuljakovic wrote: ↑16/08/2021 10:55U čemu je problem?
- MorningStar
#1562 Re: Afganistan
Procitaj "Principi komunizma" "Kapital" i onda vidi jel supljaRandomAndCasual wrote: ↑16/08/2021 10:57Joj amricke suplje,MorningStar wrote: ↑16/08/2021 10:08
Mi nismo imali ni naznaku komunizma nego diktaturu proleterijata - u komunizmu drzava ne postoji![]()
Komunizam kad fercera, nije to komunizam.
- animus
#1563 Re: Afganistan
Za one koji ismijavaju prijateljstvo Amerike neka se sjete prijateljstva Rusije. Oni su bas pouzdani.
Treba shvatiti da u svijetu postoje samo interesi a oni su promjenjivi.
Bosanci da su se uzdali u pomoc prijatelja sada bi pisali iz stranih država pod uslovom da im se cetnik smilovao i nije ga nekim slučajem odmah ubio. Borili smo se i krvarili za slobodu. Pomoc "prijatelja" smo dočekali isto kao u filmovima kad savlada lik ubicu pojavi se i policija.
I poruka za neke ovdje sto pisu po zadatku. Ne sikirajte se mi cemo se odbraniti opet i sada smo jos spremniji nego prosli put. A da vidimo tog neprijatelja koji je spreman da krvari po Bosni koliko smo mi spremni. Bujrum dođite.
Treba shvatiti da u svijetu postoje samo interesi a oni su promjenjivi.
Bosanci da su se uzdali u pomoc prijatelja sada bi pisali iz stranih država pod uslovom da im se cetnik smilovao i nije ga nekim slučajem odmah ubio. Borili smo se i krvarili za slobodu. Pomoc "prijatelja" smo dočekali isto kao u filmovima kad savlada lik ubicu pojavi se i policija.
I poruka za neke ovdje sto pisu po zadatku. Ne sikirajte se mi cemo se odbraniti opet i sada smo jos spremniji nego prosli put. A da vidimo tog neprijatelja koji je spreman da krvari po Bosni koliko smo mi spremni. Bujrum dođite.
- semsasuljakovic
#1564 Re: Afganistan
Tako je. Ti spadaš u tu skupinu. Ti si zadojeni LGBT-ovac.tutku wrote: ↑16/08/2021 10:58Postoje kategorije ljudi kojima neke stvari nije moguće objasniti i suludo je uopće raspravljati. Prvu kartu kupi (i sebi i ovom gološu) i u jednom pravcu za Afganistan.semsasuljakovic wrote: ↑16/08/2021 10:55
U čemu je problem?
- salik79
#1565 Re: Afganistan
Pitaj Marka Dannera... Usput, pitaj koja je, onda, bila svrha uvodjenja embarga.
In September of 1991, the United Nations imposed an arms embargo on the former Yugoslavia. The embargo, predictably, favored the Bosnian Serbs, for they had ready access to the arms stockpiles and factories amassed by the Tito regime.
President Bush, determined to avoid an election-year involvement in a messy Balkan war, firmly supported the embargo; and in September of 1992, when a plane loaded with Iranian arms landed in Zagreb, his Administration strongly protested.
but the causes lie deeper, both in the sad hypocritical history of the United States in the Bosnian war (the Americans promised help, but only the Iranians delivered)
- MorningStar
#1566 Re: Afganistan
Znaci Amerika nije mogla rec hrvatima koji su skakali kad ovi kazu hop da zaplijeni ili odbije avion a americka avijacija koja je kontrolisala nebo nije smjela pric iranskom avionusalik79 wrote: ↑16/08/2021 11:01Pitaj Marka Dannera... Usput, pitaj koja je, onda, bila svrha uvodjenja embarga.
In September of 1991, the United Nations imposed an arms embargo on the former Yugoslavia. The embargo, predictably, favored the Bosnian Serbs, for they had ready access to the arms stockpiles and factories amassed by the Tito regime.
President Bush, determined to avoid an election-year involvement in a messy Balkan war, firmly supported the embargo; and in September of 1992, when a plane loaded with Iranian arms landed in Zagreb, his Administration strongly protested.but the causes lie deeper, both in the sad hypocritical history of the United States in the Bosnian war (the Americans promised help, but only the Iranians delivered)
Sale
A to sto predsjednik izjavljuje pa normalno da ce reci da je zabrinut zbog slijetanja iranskog aviona - kojem je dopusteno da sleti .. Isto ko VP kad u BiH izrazi zabrinutost
- muhafuca
#1567 Re: Afganistan
ko to odredjuje? neki diktator? autoritativni rezim?
nema u liberalnim demokratijama toga. osnova demokratije.
o svim idejama je slobodno raspravljati dok god se to na miran nacin radi
- General War
#1568 Re: Afganistan
semsasuljakovic wrote: ↑16/08/2021 10:32 Alternativa šerijatu su LGBT.
Ako je tako, objeručke prihvatam šerijat.
-
meridiyan
#1569 Re: Afganistan
Svjetske ubice, po ko zna koji put, pokazale svoju snagu na civilima
Nekoliko je ljudi poginulo nakon što je američka vojska otvorila vatru upozorenja na Afganistance na aerodromu u Kabulu, rekao je izvor unutar tamošnjih snaga sigurnosti za agenciju RIA Novosti.
Prema agenciji France Presse (FP), to se dogodilo kada je gomila ljudi izašla na uzletnu pistu želeći se ukrcati u zrakoplove i napustiti zemlju.
- MorningStar
#1570 Re: Afganistan
Samo ostaje nejasno od koga su ti civili bjezalimeridiyan wrote: ↑16/08/2021 11:05 Svjetske ubice, po ko zna koji put, pokazale svoju snagu na civilima
Nekoliko je ljudi poginulo nakon što je američka vojska otvorila vatru upozorenja na Afganistance na aerodromu u Kabulu, rekao je izvor unutar tamošnjih snaga sigurnosti za agenciju RIA Novosti.
Prema agenciji France Presse (FP), to se dogodilo kada je gomila ljudi izašla na uzletnu pistu želeći se ukrcati u zrakoplove i napustiti zemlju.
-
lajkujMe
#1571 Re: Afganistan
Nije samo vjerska radikalizacija nego i ideoloska.sumirprimus wrote: ↑16/08/2021 10:55 vjerski radikalizam nijednom drustvu nista dobra nije donio, samim tim sto iskljucuju u startu 50%cca populacije, kamoli ostale stavke. no njihov izbor, oni ce morati zivjeti s posljedicama svog izbora.
Gdje god je dosla radikalizacija drustva gdje se sljedi samo jedna ideoligija ta drzava se i raspala.
Jedna vjera i jedna ideologija je kao da vratis covjecanstvo u stanje zivotinje, spavaj, lovi i jedi i rasiri gene.
Takvim nacinom samo dolazi do nazadovanja drzava i naroda.
Bio to kapitalizam, Komunizam, Serijat, Krcansko pravo itd itd.
Covjek, drustvo i drzava moraju konstantno da se prilagodjavaju vremenu, sve se mijenja i to je prirodno, onog trenutka kad drustvo prestane prihvacati promjene tu ih oni koji prihvacaju promjene prestignu.
Primjer npr je Sovjetski savez nisu htjeli da se prilagofe vremenu.
Primjer su mnoge Islamske zemlje koje odbijaju sve sto nije tradicionalno.
Primjer je i Amerika u danasnjem svijetu zagrizli su za cisti kapitalizam kao sovjeti u cisti Komunizam.
Ako ne urade promjene neophodne drustvu propasce kao i drugi.
Svako drustvo samo po sebi mora da prilagodi tradicionizam-konzervativnost i modernizam i otvorenost prema svojim mjerilima da bi napredovalo cim ides na jedan ekstrem propadas. I tu matricu mozes da vidis na svakom cosku ove planete
Balans je bitan.
Afganistan kao modernije drustvo je s jucerasnjim danom propalo, taj narod tu ce propasti i ja nevjerujem da ce se oporaviti od toga sljedecih 100 godina.
- General War
#1572 Re: Afganistan
Sjooo, jel to onaj isti general sto tvrdi da je imao preko 100000 naoruzanih i spremnih 92 da preotmu kasarne i poruse mostove na drini?salik79 wrote: ↑16/08/2021 11:01Pitaj Marka Dannera... Usput, pitaj koja je, onda, bila svrha uvodjenja embarga.
President Bush, determined to avoid an election-year involvement in a messy Balkan war, firmly supported the embargo; and in September of 1992, when a plane loaded with Iranian arms landed in Zagreb, his Administration strongly protested.but the causes lie deeper, both in the sad hypocritical history of the United States in the Bosnian war (the Americans promised help, but only the Iranians delivered)
- Sanjarko
#1573 Re: Afganistan
Pa sto ne bi, i ne kukam. Odgovaram na provokacije i trolanje i bezbraznost. To sto vam administracija nece slabo sta, nije do mene, a mene bi banirali da vam nesto lanem, ali nisam takav, mogu, ali se mogu i kontrolisat, pa ne.MorningStar wrote: ↑16/08/2021 10:57Et vidis , et vidisSanjarko wrote: ↑16/08/2021 10:52
Malo ad hominema, a? Kako necu, komsije mi bili. Nisu mnoge Vehabije, cak mozda i vecina htjeli ic i prikljucit se ISIL-u. Bilo ti je o tome u medijima, na FTV-u najvise. Cak im i prijetili sto ne idu.
A kako ti znas, i jesil slican ovom @MS, sto Jutarnjoj Zvijezdi donosi losu reputaciju?opet ti mene spominjes pa ces sada kukati kad odgovorim
![]()
Nego gdje ja spomenu da su Ameri dosli u Afganistan samo da iznose resurse i da su ih iznosili, i sto laz trpas mi u usta.
- animus
#1574 Re: Afganistan
Upisi i mene u lgbt. Bolje pederi nego vehabije.
-
sumirprimus
#1575 Re: Afganistan
ok mislio sam ovde na afganistan i trenutni slucaj, no slazem se ideoloski radikalizam kako vec.lajkujMe wrote: ↑16/08/2021 11:06Nije samo vjerska radikalizacija nego i ideoloska.sumirprimus wrote: ↑16/08/2021 10:55 vjerski radikalizam nijednom drustvu nista dobra nije donio, samim tim sto iskljucuju u startu 50%cca populacije, kamoli ostale stavke. no njihov izbor, oni ce morati zivjeti s posljedicama svog izbora.
Gdje god je dosla radikalizacija drustva gdje se sljedi samo jedna ideoligija ta drzava se i raspala.
Jedna vjera i jedna ideologija je kao da vratis covjecanstvo u stanje zivotinje, spavaj, lovi i jedi i rasiri gene.
Takvim nacinom samo dolazi do nazadovanja drzava i naroda.
Bio to kapitalizam, Komunizam, Serijat, Krcansko pravo itd itd.
Covjek, drustvo i drzava moraju konstantno da se prilagodjavaju vremenu, sve se mijenja i to je prirodno, onog trenutka kad drustvo prestane prihvacati promjene tu ih oni koji prihvacaju promjene prestignu.
Primjer npr je Sovjetski savez nisu htjeli da se prilagofe vremenu.
Primjer su mnoge Islamske zemlje koje odbijaju sve sto nije tradicionalno.
Primjer je i Amerika u danasnjem svijetu zagrizli su za cisti kapitalizam kao sovjeti u cisti Komunizam.
Ako ne urade promjene neophodne drustvu propasce kao i drugi.
Svako drustvo samo po sebi mora da prilagodi tradicionizam-konzervativnost i modernizam i otvorenost prema svojim mjerilima da bi napredovalo cim ides na jedan ekstrem propadas. I tu matricu mozes da vidis na svakom cosku ove planete
Balans je bitan.
Afganistan kao modernije drustvo je s jucerasnjim danom propalo, taj narod tu ce propasti i ja nevjerujem da ce se oporaviti od toga sljedecih 100 godina.