Grijesis,najnizi dio Ilidza je 510 metara,dok padinski dijelovi uz Trebevic idu i do 900 metaraHajvan wrote: ↑14/08/2021 09:11Nope.
No, uzevši definiciju u obzir, pojedini dijelovi grada Sarajeva jesu planinski (maselja po Trebeviću), a ostalo je geografski ili brdo, ili polje. Klimatski, niti jedan dio naselja nije planinski.A mountain differs from a plateau in having a limited summit area, and is larger than a hill, typically rising at least 300 metres (1000 feet) above the surrounding land.
Samo Van Halen, Van Hagar sucks
Salu na stranu, ako cemo slijditi vasu logiku- svi gradovi(neovisno o nadmorskoj visini), a koji se nalaze u pojasu Dinarida su planinski
Ljeta (sad i nekad)
- Van Halen
#51 Re: Ljeta (sad i nekad)
- Hajvan
#52 Re: Ljeta (sad i nekad)
Ok u pravu si
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#53 Re: Ljeta (sad i nekad)
Samo da dodam da je grad i dalje prilicno zelen, sto i nije bio slucaj prije u augustu...
- deogest
#54 Re: Ljeta (sad i nekad)
BIla ista. Samo starohani bili mladji pa lakse podnosili. Sjecam se prije 22 godine, 1999, isto zareno ljeto bilo. Niko nista nije govorio. Jos sad imas te sve bogovske ventilatore i klima uredjaje u svakoj skoro kuci. I opet se zale.marvelous wrote: ↑12/08/2021 14:17 Pitanja za starije generacije: Kakva su današnja ljeta u usporedbi sa prijašnjim? Čujem govore stariji, nemamo više umjereno kontinentalnu klimu. Prije smo imali ljeta sa temperaturama 25-30, a danas 35-40...a govore kako smo prije imali snijega, sad ga kao nemamo. Lično mislim da pretjeruju...![]()
Neka ljeta ba, pa zima ti u Bosni traje skoro 9 mjeseci.
-
NediM17
#55 Re: Ljeta (sad i nekad)
Ja se sjecam snijega u Sarajevu 31.8.1978.
Jedini mjesec u kojem nikad nije padao snijeg u BiH je juli.
Jedini mjesec u kojem nikad nije padao snijeg u BiH je juli.
-
last mohicans
#56 Re: Ljeta (sad i nekad)
Nisu bila ista,nema teorije. Ja se sjecam ljeta i 80tih. Znali smo lopte po zvjezdanu igrati, bilo je toplo, vrelih dana, ali nikada ovoliko dugo. Pa zivjela vecina i bez ventilatora. Pogotovo august je bio svjeziji, kad aksam nastupi, hladno. Pa isao sam na SFF prije 20 god, pa sam obavezno nosio dzemperak ili jaknu za projekcije vani. Juli, okey, ali august i juni, nikad ovako vreli.
-
marvelous
#57 Re: Ljeta (sad i nekad)
Čovječe ima i sad ljeta kad bi mogao po zvjezdanu igrati loptu, po nekima možeš po nekima ne možeš, tako i prije. Svi se sjećaju da ovakvih ljeta samo ti nešto zajebavaš. Otkad je počeo august rano otvaramo prozore.Od sutra ti je kiša pa će biti svježe. Nosio dzemper, jaknu po ljetu?!last mohicans wrote: ↑14/08/2021 17:33 Nisu bila ista,nema teorije. Ja se sjecam ljeta i 80tih. Znali smo lopte po zvjezdanu igrati, bilo je toplo, vrelih dana, ali nikada ovoliko dugo. Pa zivjela vecina i bez ventilatora. Pogotovo august je bio svjeziji, kad aksam nastupi, hladno. Pa isao sam na SFF prije 20 god, pa sam obavezno nosio dzemperak ili jaknu za projekcije vani. Juli, okey, ali august i juni, nikad ovako vreli.
- mirsek
#58 Re: Ljeta (sad i nekad)
Prije je pao snijeg u junu, mescini sedamdeset i neke pricali mi starci, pa niko nije panicio.deogest wrote: ↑14/08/2021 17:27BIla ista. Samo starohani bili mladji pa lakse podnosili. Sjecam se prije 22 godine, 1999, isto zareno ljeto bilo. Niko nista nije govorio. Jos sad imas te sve bogovske ventilatore i klima uredjaje u svakoj skoro kuci. I opet se zale.marvelous wrote: ↑12/08/2021 14:17 Pitanja za starije generacije: Kakva su današnja ljeta u usporedbi sa prijašnjim? Čujem govore stariji, nemamo više umjereno kontinentalnu klimu. Prije smo imali ljeta sa temperaturama 25-30, a danas 35-40...a govore kako smo prije imali snijega, sad ga kao nemamo. Lično mislim da pretjeruju...![]()
Neka ljeta ba, pa zima ti u Bosni traje skoro 9 mjeseci.
Mislim da se danas vise zalimo.
U prirodi je mnogo ugodnije, bjezite od asfalta, skakavac, trebevic pod nosom...
-
foxlife
-
immuno
#60 Re: Ljeta (sad i nekad)
Starohani pretjeruju.... Prije par godina naravno da je bilo slicno al to prije meni je 70-tih ili 80-tih. Ljeti smo uvijek cekali dnevnik da vidimo kolika je temp. bila u Mostaru I kaze 33°C wauuu, a danas u Sarajevu koje je puno "hladnije" imate I vece temp od te. Snijega bilo vise, kise.
Definitivno je klima drugacija sada
Definitivno je klima drugacija sada
-
immuno
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#62 Re: Ljeta (sad i nekad)
Nekad je zemlja bila okovana ledom. Naravno da se mijenja. Prirodan ciklus.immuno wrote: ↑16/08/2021 09:54 Starohani pretjeruju.... Prije par godina naravno da je bilo slicno al to prije meni je 70-tih ili 80-tih. Ljeti smo uvijek cekali dnevnik da vidimo kolika je temp. bila u Mostaru I kaze 33°C wauuu, a danas u Sarajevu koje je puno "hladnije" imate I vece temp od te. Snijega bilo vise, kise.
Definitivno je klima drugacija sada![]()
Al ne vrijedi kmecati, uzivajte u ovom daru sa neba ovih dana
-
foxlife
#63 Re: Ljeta (sad i nekad)
nije bilo ovako sigurno iako je bilo vrelih ljeta
pa ima sigurno mjesec dana ove vreline ne popustaju cak i po noci
a tako sigurno nikad nije bilo
pa ima sigurno mjesec dana ove vreline ne popustaju cak i po noci
a tako sigurno nikad nije bilo
- mirsek
-
foxlife
#65 Re: Ljeta (sad i nekad)
- Hajvan
#66 Re: Ljeta (sad i nekad)
Nije bilo , nije bilo
A kako to izmjeriše 40.0 °C 19. augusta 1946.?!?
I to na Bjelavama
Trbali bismo imati barem jos jedno oficijelno mjerno mjesto i na Skenderiji ili M. Dvoru
A kako to izmjeriše 40.0 °C 19. augusta 1946.?!?
I to na Bjelavama
Trbali bismo imati barem jos jedno oficijelno mjerno mjesto i na Skenderiji ili M. Dvoru
-
sumirprimus
#67 Re: Ljeta (sad i nekad)
zemlja nije ravna, i klima se mijenja. e sad da li pod uticajem covjeka ubrzano ili je neki ciklus u pitanju ko ce znati.
-
last mohicans
#68 Re: Ljeta (sad i nekad)
Pročitaj sta pise,pa onda karikiraj. Spomenuo sam SFF i projekcije vani. Nosio dzemperak i laganu jaknu. Prije 20 god. Bas jučer pričam s komšinicom koja je 49 godiste i pitam je to što ti tvrdiš. Žena kaže da nikad ovako dugih perioda žege i vrelih dana nije bilo. Valjda i ona pregoni.marvelous wrote: ↑16/08/2021 07:20Čovječe ima i sad ljeta kad bi mogao po zvjezdanu igrati loptu, po nekima možeš po nekima ne možeš, tako i prije. Svi se sjećaju da ovakvih ljeta samo ti nešto zajebavaš. Otkad je počeo august rano otvaramo prozore.Od sutra ti je kiša pa će biti svježe. Nosio dzemper, jaknu po ljetu?!last mohicans wrote: ↑14/08/2021 17:33 Nisu bila ista,nema teorije. Ja se sjecam ljeta i 80tih. Znali smo lopte po zvjezdanu igrati, bilo je toplo, vrelih dana, ali nikada ovoliko dugo. Pa zivjela vecina i bez ventilatora. Pogotovo august je bio svjeziji, kad aksam nastupi, hladno. Pa isao sam na SFF prije 20 god, pa sam obavezno nosio dzemperak ili jaknu za projekcije vani. Juli, okey, ali august i juni, nikad ovako vreli.![]()
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#69 Re: Ljeta (sad i nekad)
pregoni
uvijek ista priča, aaaa vrućOOO
jeste vruće
i bilo je vruće
sjeti se suša koje su bile
a sjeti se i ljeta prije 2 godine, sjecam se dijete prvi put u dužu šetnju izveli vani 01.06., a mali se u novembru rodio
ili je bila kisa ili je bilo bas hladno
tako da ne stoji baš, bude suše i bilo je i prije...
uvijek ista priča, aaaa vrućOOO
jeste vruće
i bilo je vruće
sjeti se suša koje su bile
a sjeti se i ljeta prije 2 godine, sjecam se dijete prvi put u dužu šetnju izveli vani 01.06., a mali se u novembru rodio
ili je bila kisa ili je bilo bas hladno
tako da ne stoji baš, bude suše i bilo je i prije...
Last edited by mk ultra on 16/08/2021 10:59, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#70 Re: Ljeta (sad i nekad)
Nije nikada bilo ovako, i najtoplija ljeta koja pamtim imala su zegu po 7-8 dana najduze, onda se naoblaci, padne pljusak ili kisa, ohladi dan dva, pa opet sunce.
Sada je u komadu vrelina vec dva mjeseca sa samo jednim prekidom oko Bajrama dva tri dana. Nema kise, nema pljuskova, prakticno ide toplodni udar sa 37 temperaturom, i onda "rashladi" na 34 bez oblaka bez icega, samo sunce. Puhne vjetric, kaze rashladilo. Ovo ce biti ljeto sa najvecim brojem vrelih dana, uvjerljivo.
Sada je u komadu vrelina vec dva mjeseca sa samo jednim prekidom oko Bajrama dva tri dana. Nema kise, nema pljuskova, prakticno ide toplodni udar sa 37 temperaturom, i onda "rashladi" na 34 bez oblaka bez icega, samo sunce. Puhne vjetric, kaze rashladilo. Ovo ce biti ljeto sa najvecim brojem vrelih dana, uvjerljivo.
-
swanfilter
#71 Re: Ljeta (sad i nekad)
Ove godine je Maj mjesec bio ocajno hladan.
Meni su ljetni mjeseci u proslosti bili i gori. Sada je vrijeme prilicno kvarljivije, brze i jake promjene.
Zime su bile snjegovite da se sika. Pokrivac je bio prisutan mjesecima. Ove godine se desilo da je pao vise od jednog puta ovdje kod mene. Prvi put nakon hrpe godina da su ljudi proslavili snjezni Bozic ...
Ono sto sam ja primjetio, ljetnih mjeseci nebo je navecer tamnije, nije osvijetljeno kao nekada. August mjesec i pogled gore, nije isto ...
Meni su ljetni mjeseci u proslosti bili i gori. Sada je vrijeme prilicno kvarljivije, brze i jake promjene.
Zime su bile snjegovite da se sika. Pokrivac je bio prisutan mjesecima. Ove godine se desilo da je pao vise od jednog puta ovdje kod mene. Prvi put nakon hrpe godina da su ljudi proslavili snjezni Bozic ...
Ono sto sam ja primjetio, ljetnih mjeseci nebo je navecer tamnije, nije osvijetljeno kao nekada. August mjesec i pogled gore, nije isto ...
-
last mohicans
#72 Re: Ljeta (sad i nekad)
O tome pričamo,niko ne tvrdi da nije bilo vruce, ali ovako cijeli juli,sa izuzetkom par dana oko Bajrama, evo pola augusta i dobar dio juna. Bilo je toplo, ali ovo je ekstremno toplo. Ja se kroz djetinstvo nesto ne sjecam da su upozoravali na vreline i sugerirali da se ne izlazi vani, da se radnici zaštite itd. Jučer sam čuo da je juli, generalno u cijelom svijetu bio najtopliji u posljednih 140 godina. Taj podatak se ne moze zanemariti. Do 30-32 je podnosljivo,ovo je sve dzehenem i patnja. Pa arapi se žale da je vruce,jbt, a dolaze iz oblasti gdje je 50.dječak sa šibicama wrote: ↑16/08/2021 10:59 Nije nikada bilo ovako, i najtoplija ljeta koja pamtim imala su zegu po 7-8 dana najduze, onda se naoblaci, padne pljusak ili kisa, ohladi dan dva, pa opet sunce.
-
swanfilter
#73 Re: Ljeta (sad i nekad)
Njima je gore, nego sto bi nama bilo tamo ...last mohicans wrote: ↑16/08/2021 11:06O tome pričamo,niko ne tvrdi da nije bilo vruce, ali ovako cijeli juli,sa izuzetkom par dana oko Bajrama, evo pola augusta i dobar dio juna. Bilo je toplo, ali ovo je ekstremno toplo. Ja se kroz djetinstvo nesto ne sjecam da su upozoravali na vreline i sugerirali da se ne izlazi vani, da se radnici zaštite itd. Jučer sam čuo da je juli, generalno u cijelom svijetu bio najtopliji u posljednih 140 godina. Taj podatak se ne moze zanemariti. Do 30-32 je podnosljivo,ovo je sve dzehenem i patnja. Pa arapi se žale da je vruce,jbt, a dolaze iz oblasti gdje je 50.dječak sa šibicama wrote: ↑16/08/2021 10:59 Nije nikada bilo ovako, i najtoplija ljeta koja pamtim imala su zegu po 7-8 dana najduze, onda se naoblaci, padne pljusak ili kisa, ohladi dan dva, pa opet sunce.
-
sumirprimus
#74 Re: Ljeta (sad i nekad)
nema vise 4 godisja doba, sad ce bit 2 il maks trece. il je pretoplo il su kise i zima. 
-
Baba Jefimija
#75 Re: Ljeta (sad i nekad)
Prije su zime bile sa jako puno snijega. Sjećam se da jednom padao nekih dva tjedna maltene bez prestanka. Znam da više nisu imali kuda bacat snijeg koliko ga je bilo. I čini mi se da je bilo dosta hladnije nego danas. Nekoliko puta sam se smrznuo onako junački. Prsti su mi bili ko u partizana za vrijeme igmanskog marša. Ljeta nisu bila toliko vruća kao danas. Bar koliko me pamćenje služi. Ako je bilo 30 stupnjeva to je već bilo jako vruće. Danas smo se približili 40 i to vrućine traju u valovima. Prije su bili normalni prelazi između godišnjih doba. Danas toga više nema. Peti mjesec je bio kišovit sa skoro pa zimskim temperaturama i onda je došao šesti mjesec sa temperaturama blizu 40. Imam osjećaj da će život bez klime uređaja postati skoro pa nemoguć. Pogotovo ljudima koji žive po gradovima.