Afganistan

Post Reply
88Sioux

#1451 Re: Afganistan

Post by 88Sioux »

Očekivali su opštu pometnju i makljažu, da ne kažem klanicu, a ovi im zadali Mošu Pijadu.
ST11

#1452 Re: Afganistan

Post by ST11 »

Tesla Edison wrote: 16/08/2021 07:08Da vidimo sad EU, hoće li migrantima Afganistancima dati azil i utočište. Po međunarodnom pravu, oni su sad legalne izbjeglice jer je tamo ratno stanje.
Mozda nisam u pravu, ali legalna (ratna) izbjeglica si samo do prve sigurne zemlje. Ako od tamo u vlastitoj reziji krenes prema EU i pri tom ilegalno prelazis granice, to te svrsta u ilegalnog migranta.
nosara

#1453 Re: Afganistan

Post by nosara »

MUNAFIK

#1454 Re: Afganistan

Post by MUNAFIK »

Mozel se desit vako da USA ostavi i BIH cetnicima i Rusima da rade šta žele?
lajkujMe

#1455 Re: Afganistan

Post by lajkujMe »

Prosto nevjerovatno kako su se brzo raspali, do prije 3 dana Americki Generali tvrde ima jos 2 mjeseca dok dodju do Kabula.

Ali mislim da je ovo cinjenica da Afganistanski narod umoran od sukoba, nevjeruju vlasti korupcija na svakom koraku...

Mislim da je ovo isto pouka za nas iz Bosne ne pad Afganistana nego previse vjerujemo zapadnim zemljama pogotovo Americi.
Kad im prigusti kad budu smatrali da vise nemaju sta da traze u jednoj zemlji bez najave samo ispare.
De mi vi recite, sta bi se desilo u BIH kad bi Ameri i EU zbrisali s ove teritorije i rekli Srbiji i Hrvatskoj mi ne znamo eto vam BIH.

Sta bi se desilo? S obzirom da je vojska mala podjeljena na 3, citava politicka i zakonska konstrukcija zemlje je takva da onemogucava samoodbranu.
Sta bi se desilo.

Zelim napomenuti da za razliku od 92 do 95 BIH nema sljedece luksuze.
Politicku organizovanu i zakonsku moc za organitovanje TO i kasnije armije BIH.
Nepostojanje skladista municije TO.
I sto je najbitnije nepostojanje obucenih vojnih lica.
Od 2006 nema obaveznog roka a i to prije ukidanja je bila lakrdija od obuke.
Nedovoljnog oficirakog kadra.
To se ne moze za 1 sedmicu pripremiti.
I nemamo politicko jedinstvo medju Bosnjacima i Bosancima.
Sve je izuzetno korumpirano i sto je najbitnije niko u nas nema drzavni integritet za pokretanje otpora.

U međuvremenu, vojska HR i Vojska Srbije uveliko ulazu u vojske. Tehnicki mnogo su napredniji nego 1992 ali sto je najbitnije mnogo vise se ulaze u obrazovanje oficirskog kadra i vojnog osoblja nisu to vise mali zeleni djecaci koji su iz Bosne poslati u Sloveniju.

Sta sad? Jel cemo i dalje vjerovati SADu? Ili vas i tu moram napominjati koga su sve ostavili na cjedilu?
Hocete Kurde da vam spomenem?
Afganistance?
Vijetnamce?

Zao mi je najvise ovih obrazovanih Afganistanaca i napokon obrazovanih zena iz te regije koji su napokon mogli da imaju makar malo slobode.

Sad se vracaju rezanju ruku za ukradenu jabuku, kamenovanjem zena jer su bili u drustvu muskarca koji nije bio njihov rod.
Prodaja malih djevojcica prema starijim muskarcima.
Vjerovatno ce postati opet utociste za ekstremne organizacije tipa Al kaide i Isis.
Porast trgovine opiodima
I par miliona izbjeglica za EU vecina njiih ce krociti kroz BIH.

Mislim da ljudi u svijetu nisu svjesni kakva je ovo tektonska promjena za citav svijet.
Ocekujte u sljedecih 10 godina velike promjene u međunarodnim odnosima i dogadjajima.
nosara

#1456 Re: Afganistan

Post by nosara »

Ako pretjeraju, Rusija ce ih razbucat kao i u Siriji.
Sanjarko

#1457 Re: Afganistan

Post by Sanjarko »

nosara wrote: 16/08/2021 07:37
Pravilo je se to sve, svasta nesto, samo sto je se na tome svemu kralo, najvise stranci, nesto domaci. Bio TV prilog na DW-u davno ako se nevaram. EU dala 2 m Eura nekoj Italijanskoj firmi da izgrade manju bolnicu negdje u Afganistanu, davno. Italijani dali Afganistanskim podizvodzacima da grade za 1 m Eura. Znaci Italijani preko papira ukrali milion eura. Afganistanski podizvodzaci krali na materijalima tako sto su tu bolnicu s fus materijalima iz Pakistana, Indije itd., gradili i izgradili, umjesto s materijalima proizvedenim u EU, na sta su ugovorom bili obavezani.

Bolnica se za 2 godine pocela raspadat. Mislite da je i ko odgovarao za ovo i ovakve slicne stvari.
°u°

#1458 Re: Afganistan

Post by °u° »

:lol:
Blinken wrote:Ovo nije Sajgon”, rekao je američki državni tajnik za CNN. “U Afganistan smo stigli prije 20 godina s misijom. A misija je bila izravnati račune s onima koji su nas napali 11. rujna. Mi smo ovu misiju završili.
https://hr.n1info.com/svijet/blinken-iz ... -11-rujna/

Brzezinski prije 40 i koju godinu:

"We know of their deep belief in God, and we are confident that their struggle will succeed. That land over there is yours. You will go back to it one day, because your fight will prevail and you'll have your homes and your mosques back again, because your cause is right and God is on your side."

I bi tako
Last edited by °u° on 16/08/2021 08:00, edited 1 time in total.
Baba Jefimija

#1459 Re: Afganistan

Post by Baba Jefimija »

Amerikancima jedino treba priznat veliki doprinos pobjedi protiv fašizma u drugom svjetskom ratu. Mada i tada da ih Japan nije napao nikada ne bi ušli u rat. Poslije su se i sami počeli ponašat. poput fašista. U suštini gdje god da su ušli u neki rat, od Koreje i Vijetnama pa do danas, dobili su po tamburi i onda nastade bežanija :lol:
MorningStar

#1460 Re: Afganistan

Post by MorningStar »

Sanjarko wrote: 16/08/2021 05:58
MorningStar wrote: 15/08/2021 22:29
Opet ti lupas jele ? :lol: sta hoces da kazes rat ih je kostao ali ne koliko resursa ima ??? Sta ti to znaci ne razumijem .. Izvukli urana :lol:
Sta lupam bogati? Rat ih kostao dosad skoro vise nego sto ima Afganistan procjenjenih resursa. @apsidejzi kaze fino da su Amerikanci vjerovatno izvlacili resurse mozda dosad kao primjerice Uran.

Odsad me se prodzi provokatoru i trolu jedan. Hoces da ti pocnem lajat pa da ban popijem radi tebe. Iako nikad nisam popio ban jer sa svakim fino postupam i odnosim se pa i prema provokatorima i trolovima kao sto si ti.

Samo jednom ban sam ovdje dobio i to bez razloga. Ocito samo znas provocirat i trolat. Zaobidzi me ubuduce, jasno.
Vjerovatno izvlacili resurse - moras biti prilicno bistar da mislis da neko moze da vadi neke stotine milijardi resursa nekako da niko ne vidi i to prekjo cesta i zeljeznica koje ne postoje i iz rudnika kojih nema i onda tovari lagano a uz to svi tisu misu i tako dalje .. Ljudi ukradose stotine milijardi u rudama i niko ih ne skonta :lol:

Mislim smijesno je i pricati o tome ali ti si se zakacio na te resurse.

Niko tebe ne provocira i ne trola nego si samo uporan u gluposti koju potenciras. A mozes se odnositi ti kako hoces samo onda ocekujes isti tretman i nemoj da lajes to cuke rade.

Jasno ?
nosara

#1461 Re: Afganistan

Post by nosara »

nosara

#1462 Re: Afganistan

Post by nosara »

Sanjarko

#1463 Re: Afganistan

Post by Sanjarko »

MorningStar wrote: 16/08/2021 07:59
Sanjarko wrote: 16/08/2021 05:58

Sta lupam bogati? Rat ih kostao dosad skoro vise nego sto ima Afganistan procjenjenih resursa. @apsidejzi kaze fino da su Amerikanci vjerovatno izvlacili resurse mozda dosad kao primjerice Uran.

Odsad me se prodzi provokatoru i trolu jedan. Hoces da ti pocnem lajat pa da ban popijem radi tebe. Iako nikad nisam popio ban jer sa svakim fino postupam i odnosim se pa i prema provokatorima i trolovima kao sto si ti.

Samo jednom ban sam ovdje dobio i to bez razloga. Ocito samo znas provocirat i trolat. Zaobidzi me ubuduce, jasno.
Vjerovatno izvlacili resurse - moras biti prilicno bistar da mislis da neko moze da vadi neke stotine milijardi resursa nekako da niko ne vidi i to prekjo cesta i zeljeznica koje ne postoje i iz rudnika kojih nema i onda tovari lagano a uz to svi tisu misu i tako dalje .. Ljudi ukradose stotine milijardi u rudama i niko ih ne skonta :lol:

Niko tebe ne provocira i ne trola nego si samo uporan u gluposti koju potenciras. A mozes se odnositi ti kako hoces samo onda ocekujes isti tretman i nemoj da lajes to cuke rade.

Jasno ?
Redovno si baniran kao korisnik. Baniran ti je i Slavljanin profil ako je to tvoj profil bio, a mnogi forumasi kazu da jest. Ocito ne kontas sta se govori, kontekst ili samo provociras i trolas. Ubuduce kad vidis da sam ja nesto napisao, produzi, jasno!
MorningStar

#1464 Re: Afganistan

Post by MorningStar »

Sanjarko wrote: 16/08/2021 08:13
MorningStar wrote: 16/08/2021 07:59

Jasno ?
Redovno si baniran kao korisnik. Baniran ti je i Slavljanin profil ako je to tvoj profil bio, a mnogi forumasi kazu da jest. Ocito ne kontas sta se govori, kontekst ili samo provociras i trolas. Ubuduce kad vidis da sam ja nesto napisao, produzi, jasno!
Momce uzivio si se previse , ni u kuci ne mozes narediti a ne na javnom forumu, da li sam baniran ili ne ili sam neki klon ili ne - ne mijenja cinjenicu da lupas glupost oko "kradje" stotina milijardi u resursima koji stoje na papiru iz imaginarnih rudnika, imaginarnim cestama i da niko ni da pisne o tome :lol:

Napisi tri uzvicnika mozda upali i popij tablete.
Sanjarko

#1465 Re: Afganistan

Post by Sanjarko »

MorningStar wrote: 16/08/2021 08:16
Sanjarko wrote: 16/08/2021 08:13

Momce uzivio si se previse , ni u kuci ne mozes narediti a ne na javnom forumu, da li sam baniran ili ne ili sam neki klon ili ne - ne mijenja cinjenicu da lupas glupost oko "kradje" stotina milijardi u resursima koji stoje na papiru iz imaginarnih rudnika, imaginarnim cestama i da niko ni da pisne o tome :lol:

Vidis kako komuniciras. Provokatorski i trolovski, i malo, malo vrijedzas. Unosis samo nemir medzu forum i forumase, ne samo prema meni. A to sto meni pises, uradi sebi.
MorningStar

#1466 Re: Afganistan

Post by MorningStar »

Sanjarko wrote: 16/08/2021 08:21
MorningStar wrote: 16/08/2021 08:16

Vidis kako komuniciras. Provokatorski i trolovski, i malo, malo vrijedzas. Unosis samo nemir medzu forum i forumase, ne samo prema meni. A to sto meni pises, uradi sebi.
Unosim smutnju na forum jele :D :lol:
Sanjarko

#1467 Re: Afganistan

Post by Sanjarko »

MorningStar wrote: 16/08/2021 08:24
Sanjarko wrote: 16/08/2021 08:21

Kazem ne citiraj me vise. Na foe s listi, ali mi i dalje dolaze notifikacije da si me citirao. A niko mi nije dosad bio na foe listi. Samo ti. Kani me se, bolje za sve.
MorningStar

#1468 Re: Afganistan

Post by MorningStar »

Sanjarko wrote: 16/08/2021 08:29
MorningStar wrote: 16/08/2021 08:24
Kazem ne citiraj me vise. Na foe s listi, ali mi i dalje dolaze notifikacije da si me citirao. A niko mi nije dosad bio na foe listi. Samo ti. Kani me se, bolje za sve.
Zar dolaze notifikacije kad je neko na foe listi ?
Hocu kanit cu te se :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1469 Re: Afganistan

Post by pici »

bjezmo braco u bosnu... tamo su kuce od cokolade a prozori od marmelade
°u°

#1470 Re: Afganistan

Post by °u° »

Afganistan od 2001. proizvodi 90% svjetske potrebe za opijumom, tj heroinom. Samo 2017. su proizveli 9.900 tona opijuma.
Vodeći se prijašnjim iskustvima USA/CIA i proizvodnje i prodaje kokaina koja je opisao novinar Gary Webb, onaj koji je izvršio samoubistvo s dva metka u zatiljak, veliki je upitnik. Pored mnogih ostalih oko njihove politike tamo.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1471 Re: Afganistan

Post by pici »

ako bogda vidimo se na poljinama... insallah
Last edited by pici on 16/08/2021 08:44, edited 1 time in total.
RandomAndCasual

#1472 Re: Afganistan

Post by RandomAndCasual »

zilog wrote: 16/08/2021 04:35 c/p sa druge teme...

Ako cemo biti posteni, Afganistan nije cak ni Bush-evo (za razliku od Iraka), a ni Trump-ovo, ni Biden-ovo maslo, tako da se svakako moralo ici otamo. Nadam se da ovi talibani nece ispasti ponovo glupi, kao sto su ispali ranije, postujuci tradiciju davanja zastitr i utocista onom koji je trazi, dali nekom koji je to iskoristio da ubija nevine. Nisam bas optimista, ali eto ih...
Pa prosli put su ispali vishe suvereni od bilo koje zemlje na zapadu.

Isporuka Osame bin Ladena Americi nikad nije bila upitna da su Amerikanci Afganistanu predocili konkretne dokaze o umjesanosti Bin Ladena u napade na Ameriku.

Kao sto se realno jedna suverena zemlja treba i postaviti u principu.

Amerima naravno nije palo na pamet da ikom ista salje i dokazuje.

Pola zapadnih zemalja je sa amerikom u afganistan poslalo svoju mladost samo na osnovu toga sto je Amerika rekla a ne i predocila im dokaze, da je Osama krivac za napade.

Znaci Afganistan se pokazao tad suvereniji od pola Evrope.
Sanjarko

#1473 Re: Afganistan

Post by Sanjarko »

RandomAndCasual wrote: 16/08/2021 08:44
zilog wrote: 16/08/2021 04:35 c/p sa druge teme...

Ako cemo biti posteni, Afganistan nije cak ni Bush-evo (za razliku od Iraka), a ni Trump-ovo, ni Biden-ovo maslo, tako da se svakako moralo ici otamo. Nadam se da ovi talibani nece ispasti ponovo glupi, kao sto su ispali ranije, postujuci tradiciju davanja zastitr i utocista onom koji je trazi, dali nekom koji je to iskoristio da ubija nevine. Nisam bas optimista, ali eto ih...
Pa prosli put su ispali vishe suvereni od bilo koje zemlje na zapadu.

Isporuka Osame bin Ladena Americi nikad nije bila upitna da su Amerikanci Afganistanu predocili konkretne dokaze o umjesanosti Bin Ladena u napade na Ameriku.

Kao sto se realno jedna suverena zemlja treba i postaviti u principu.

Amerima naravno nije palo na pamet da ikom ista salje i dokazuje.

Pola zapadnih zemalja je sa amerikom u afganistan poslalo svoju mladost samo na osnovu toga sto je Amerika rekla a ne i predocila im dokaze, da je Osama krivac za napade.

Znaci Afganistan se pokazao tad suvereniji od pola Evrope.
Tacno tako. Napisao sam ja nesto o tome na temi o Trampu mislim.
studiorum_tuzlaensis

#1474 Re: Afganistan

Post by studiorum_tuzlaensis »

Od danas postoji nova-stara država "Islamski emirat Afganistan".

Jučer su talibani preuzeli glavni grad Kabul, sinoć nacionalnu televiziju i telekomunikacione operatere. Garantuju sigurnost svim ambasadama i diplomatskom osoblju, pozivaju narod da ostane kućama i hapse sve koje vide da pljačkaju ili pokušavaju napraviti bilo kakav nered. Oni su svoju školu ispekli prije 30 godina, sada mogu biti samo jači i organizovaniji.

Naravno da neće dozvoliti da strada bilo ko na cesti, barem u ovom periodu dok se ne uspostavi stabilna vlast i ne krene dalje. Ovo se odnosi pogotovo na strance. Sad prvo uspostavljanje legitimiteta vlasti, predstavnici svih plemena dolaze na sastanak i formiraju neku vrstu parlamenta koji će im dati legitimitet pred međunarodnim organizacijama. Većina naroda je dugo čekala oslobođenje od Amerike, a one slike bježanije sa aerodroma su uglavnom oni koji su svjesni svojih loših djela u prethodnom periodu, a u pitanju je saradnja sa okupatorom. Tako bi bilo svugdje.

Talibani su mnogo zajebana ekipa, prekaljeni u gerilskim borbama sa elitnim američkim jedinicama sa sci-fi tehnologijom, zato me i ne čudi ovakav razvoj situacije. Oni da se boje nekog ili da ih je strah ući u Kabul? Ljudi su se ušetali u grad samo sa mudima i kalašima ispod pazuha.

Običnom narodu će vjerovatno biti bolje jer će se manje ginuti. Većinu boli briga ko je na vlasti, obični ljudi se bave trgovinom, poljoprivredom i stočarstvom.
Osim_13

#1475 Re: Afganistan

Post by Osim_13 »

Jel ima gdje live stream državne televizije, da vidimo šta vele.
Post Reply