Mali Šengen

Post Reply
General War

#1726 Re: Mali Šengen

Post by General War »

General War

#1727 Re: Mali Šengen

Post by General War »

daddy-kool wrote: 10/08/2021 22:27 Mnogo brige za Bošnjake (koji btw nisu strana koja odlučuje nego predsjedništvo, PS BiH i VM BiH) kako će ih zaobići pare od EU i postaće izolovani kao Palestina. Što ti je reći dobre i brižne duše. :thumbup: :kiss:
Bas tako, ne ulaze bosnjaci niti se pitaju samo oni za "malesni sengen", dobro da si konacno ukapirao.
exliberal-ex

#1728 Re: Mali Šengen

Post by exliberal-ex »

zrakomlat wrote: 10/08/2021 22:09
exliberal-ex wrote: 10/08/2021 22:01 A sta ce se desit ako taj mini Sengen zazivi izmedju Srbije, Makedonije , Albanije i CG ( koja jos uvijek nije prihvatila ali to ce se promjenit) i EU fakat da sredstva i kredite za infrastrukturu....
Osta Bosna ko Gaza okruzena tj osta bosnjacki dio posto ce Srbija gurat prema RS a Hrvatska prema hercegovini ?
Može li primjer ovoga, bezveze neki, ono, rubrici šta bi bilo kad bi bilo? Misliš gurati finansijski tim kešom od EU ili?
pa ako oni dobiju ta sredstva onda mogu oslobodit dio sredstava iz njihovog budjeta i to preusmjerit kao "pomoc" prekodrinskoj braci.
vrlo jednostavan proces i vrlo moguc i onda dobijas sindrom gaze
daddy-kool

#1729 Re: Mali Šengen

Post by daddy-kool »

exliberal-ex wrote: 11/08/2021 04:03

pa ako oni dobiju ta sredstva onda mogu oslobodit dio sredstava iz njihovog budjeta i to preusmjerit kao "pomoc" prekodrinskoj braci.
vrlo jednostavan proces i vrlo moguc i onda dobijas sindrom gaze
Kako im to do sada nije palo na um, mogli smo izbjeci gradjenje dionica po jugu ako nista. A ako Srbija dobije ove ideje, pogotovo bespovrstna sredstva, treba podrzati u svakom slucaju. I treba da se izgradjuje nasa BiH, a ako komsije hoce da pomognu hvala im. :thumbup:
daddy-kool

#1730 Re: Mali Šengen

Post by daddy-kool »

General War wrote: 10/08/2021 23:14
daddy-kool wrote: 10/08/2021 22:27 Mnogo brige za Bošnjake (koji btw nisu strana koja odlučuje nego predsjedništvo, PS BiH i VM BiH) kako će ih zaobići pare od EU i postaće izolovani kao Palestina. Što ti je reći dobre i brižne duše. :thumbup: :kiss:
Bas tako, ne ulaze bosnjaci niti se pitaju samo oni za "malesni sengen", dobro da si konacno ukapirao.
Ha, medjudrzavni ugovor, haman nesto ko NATO.
WarrenGrozni

#1731 Re: Mali Šengen

Post by WarrenGrozni »

muhafuca wrote: 10/08/2021 19:21
Tanqueray wrote: 10/08/2021 19:05 Da li se zna koliko ce Eu da da para za projekat Otvoreni Balkan i koje ce mimoici BiH?
da ima nekih para uopste ili da ima nekih iole znacajnijih para - nasi politicari bi vec bili u malom sengenu sengenu

i nogama i rukama, tj BiH bi bila u tom malom shengenu

mislim da je se EU samo retoricki pozitivno izjasnila u vezi Malog Shengena

u smislu da je to dobra ideja, sto je i normalno jer svakako ne planiraju primat nove clanove zadugo

pa onda kao "eto super malo se vi izmedju sebe povezite dole"

ne znam da sam cuo o ikakvoj finansijskoj podrsci od strane EU a bas sam intenzivno pratio

kad je tema u medijima otvorena i bila pravo aktuelna
The Commission proposes to mobilise up to EUR 9 billion of IPA III funding for the period 2021-2027 to support economic convergence with the EU primarily through investments and support to competitiveness and inclusive growth, sustainable connectivity, and the twin green and digital transition. The investment capacity of the region in addition should be boosted by the mobilisation of a new Western Balkans Guarantee facility, with the ambition to potentially raise investments of up to EUR 20 billion.
Better connecting the economies of the Western Balkans – within the region and with the EU – is a priority. This requires a strong commitment from the Western Balkans to implement fundamental reforms, deepening regional economic integration and developing a common regional market on the basis of the EU acquis in order to make the region more attractive investment area.

https://www.wb6cif.eu/2020/10/07/econom ... n-balkans/

Ali opet treba naglasiti.
Projekat EU se zove Zajedničko regionalno tržište i on predvidja čak i šire integracije u regionu nego Mini Šengen.

I sve zemlje Zapadnog Balkana u načelu prihvataju tu inicijativu.

Mini Šengen je samo pokušaj Srbije, S.Makedonije i Albanije da ubrzaju taj integracioni proces na svoju ruku i tako što prije dobiju sredstva za kapitalne projekte.
Last edited by WarrenGrozni on 11/08/2021 08:34, edited 3 times in total.
daddy-kool

#1732 Re: Mali Šengen

Post by daddy-kool »

Ja ne citam da su pare uslovljenu pristupanjem malom sengenu, nego vele to bi bilo fino. Pare su za prilagodjavanje EU.
to support economic convergence with the EU primarily through investments and support to competitiveness and inclusive growth, sustainable connectivity, and the twin green and digital transition
WarrenGrozni

#1733 Re: Mali Šengen

Post by WarrenGrozni »

daddy-kool wrote: 11/08/2021 08:26 Ja ne citam da su pare uslovljenu pristupanjem malom sengenu, nego vele to bi bilo fino. Pare su za prilagodjavanje EU.
to support economic convergence with the EU primarily through investments and support to competitiveness and inclusive growth, sustainable connectivity, and the twin green and digital transition
Pare su prije svega uslovljene sa Regional economic integration. EU je još 2014 godine jasno stavila do znanja da su regionalne ekonomske integracije zasnovane na četiri slobode najbolji i najbrži put ka članstvu regiona u EU.

Ko se bude bude bolje i brže povezivao, ko bude imao projekte, taj će dobijati lovu.
daddy-kool

#1734 Re: Mali Šengen

Post by daddy-kool »

U ovom dokumentu sto si postavio, regionalno trziste je priheftsno na kraj dokumenta, afterthought, nakon zalene energije i digi transformacije (roaming). Ko ono bilo bi fino ali pare iz ipa fondova su za nesto drugo. Sve vise mi ovo lici na Vucicevu izmisljotinu da nekako rijesi Kosovo. Nema u ovome nikakvih dodatnih para za mali sengen.
¤ jelena ¤

#1735 Re: Mali Šengen

Post by ¤ jelena ¤ »

detroit-mercy wrote: 10/08/2021 20:10
¤ jelena ¤ wrote: 10/08/2021 19:22

OK, ovo je garant neka zaebancija...ono... igraš se nepismenog trola...dosadno ti, a možda i zaradiš nešto sa strane...

1. Srbija da utvrđuje granice između BiH i Srbije?!

Dobro, bude li ih Srbija sama utvrđivala, šta misliš kako će - po tvom viđenju problema zvanog Srbija - te granice BiH izgledati?

2. Srbija ne želi da plaća hidropotencijal Bosni i Hercegovini pa ga 'ladno i ne plaća, a koristi ga - godinama?!

Želiš li ti da platiš račun za struju, vodu, komunalne usluge, porez? Možeš li uopšte koristiti pomenuto godinama, a da ne platiš račune? Hoće li ti se desiti nešto ako navedeno ne platiš...?
Šta se Srbiji desilo jer nešto iz naše zemlje godinama koristi, a ne plaća? Ko joj je to dozvolio? Je l' to, hljeba ti, Srbija sama sebi dozvolila da bez ikakavih problema i ograničenja koristi jedan u nizu najvažnijih prirodnih potencijala države BiH?

3. Država Srbija ne pregovara s BiH na državnom nivou, nego samo sa entitetom koji će joj bez ikakve sumnje sve želje ispuniti i to je sasvim dovoljno i to niko u BiH ne može podići na nivo države?!

Otkud Srbiji mogućnost da pregovara s kim ona hoće u BiH oko jednog tako važnog pitanja kao što je hidrocentrala?

U ove tri stavke koje si sam naveo, gdje vidiš tu državu koju hoćeš da je Srbija poštuje?

Ili čak bilo ko drugi u regionu....
Hoces reci da drzava Srbija nema nikakav respekt prema drzavi BiH ali da bi mi uprkos svemu trebali da idemo sa Srbijom u taj Mali Sengen.
Ali zasto sa entitetom imaju jako dobro saradnju, jer kao sto Mile rece i po pitanju granice (da sad ne trazim gdje je izjavio) biti ce onako kako Srbiji odgovara.
Obzirim da imaju tako dobru saradnju, sto onda ne pozovu manji entitet u Mali Sengen, ionako ga smatraju zasebnom jedinicom a drzavu pominju samo jer moraju.
Na kraju, da se neko od tvojih susjeda/komsija odnosi tako prema tebi bi li ti ulazila u bilo kakav arnazman sa tim komsijom/susjedom. On tipa, hajmo sastaviti dvorista pa zajedno koristiti i tako te cake.
Rekoh šta sam htjela reći, a ti slobodno tumači kako ti je volja i kako ti odgovara.

Zašto ne pozovu entitet, to ćeš morati njih da pitaš.

Ne mogu se moji susjedi ponašati prema meni onako kako samo njima odgovara jer ja poštujem sebe pa im to ne dozvoljavam, a imam šta i da poštujem jer radim na sebi i za dobrobit svih zajednica u kojima živim...od porodične do državne.

Naravno da postoje ljudi sa kojima nisam u dobrim odnosima i koji me ne cijene ili im smetam iz nekih razloga, ali to je njihov problem i ne pada mi na pamet da ja zbog toga uskraćujem sebi neke prilike koje i njih uključuju...a da sam bijedni socijalni slučaj koji decenijama zavisi od tuđeg miga i viška, to nekakvo kurčenje u prazno i pokušaj uslovljavanja drugih svojim prisustvom jadno mi je i zamisliti, a kamoli svjedočiti istom u stvarnosti.
WarrenGrozni

#1736 Re: Mali Šengen

Post by WarrenGrozni »

daddy-kool wrote: 11/08/2021 08:45 U ovom dokumentu sto si postavio, regionalno trziste je priheftsno na kraj dokumenta, afterthought, nakon zalene energije i digi transformacije (roaming). Ko ono bilo bi fino ali pare iz ipa fondova su za nesto drugo. Sve vise mi ovo lici na Vucicevu izmisljotinu da nekako rijesi Kosovo. Nema u ovome nikakvih dodatnih para za mali sengen.
Razumijem da ti je teško shvatiti, jer očigledno prvi put čuješ za neke stvari.

Morao bi bar površno da si upućen u procese i inijative EU agende u regionu, da Bi mogao nešto "vidjeti".

Ništa to nije od juče.
Berlinski proces je pokrenut 2014 godine
A 2017 godine na samitu u Trstu je prvi put predvidjeno uspostavljanje Regionalnog ekonomskog područja i s tim u vezi usvojen je Višegodišnji akcioni plan Regionalnog ekonomskog područja (Multi-annual Action Plan – MAP).
https://www.rcc.int/priority_areas/39/ ... lkans--map

Moraš znati za ove stvari da bi mogao o nečemu pisati sa kakvim takvim kredibilitetom, a ne lupetati napamet.

Moraš znati šta je Berlinski proces i zbog čega je pokrenuta ta inijativa svojevremeno.

Kada bi bar neko od vas to znao, ne bi tupili ovdje 70 stranica o Mini Šengenu na način na koji to radite.
daddy-kool

#1737 Re: Mali Šengen

Post by daddy-kool »

¤ jelena ¤ wrote: 11/08/2021 09:18 a da sam bijedni socijalni slučaj koji decenijama zavisi od tuđeg miga i viška, to nekakvo kurčenje u prazno i pokušaj uslovljavanja drugih svojim prisustvom jadno mi je i zamisliti, a kamoli svjedočiti istom u stvarnosti.
Koje izvrtanje teza. :-)

Nema nikakve posebne koristi od šengenčića, čak šta više vjerovatnija je šteta.
A da li je ono manji entitet odbio aranžman MMF pa se zadužio na londonskoj berzi po mnogo većoj kamatnoj stopi?
daddy-kool

#1738 Re: Mali Šengen

Post by daddy-kool »

WarrenGrozni wrote: 11/08/2021 09:46

Ništa to nije od juče.
Berlinski proces je pokrenut 2014 godine
A 2017 godine na samitu u Trstu je prvi put predvidjeno uspostavljanje Regionalnog ekonomskog područja i s tim u vezi usvojen je Višegodišnji akcioni plan Regionalnog ekonomskog područja (Multi-annual Action Plan – MAP).
https://www.rcc.int/priority_areas/39/ ... lkans--map

Moraš znati za ove stvari da bi mogao o nečemu pisati sa kakvim takvim kredibilitetom, a ne lupetati napamet.

Moraš znati šta je Berlinski proces i zbog čega je pokrenuta ta inijativa svojevremeno.

Kada bi bar neko od vas to znao, ne bi tupili ovdje 70 stranica o Mini Šengenu na način na koji to radite.
Pa vidiš da nije žurba, 7 godina se nešto ko fol udružuju. Treba sačekati rasplet kosovskog pitanja prije bilo kakvih aranžmana sa Srbijom.

I gdje piše da su novci za z. balkan uslovljeni malim šengenom? (kad si već u toku)
muhafuca

#1739 Re: Mali Šengen

Post by muhafuca »

WarrenGrozni wrote: 11/08/2021 08:22
muhafuca wrote: 10/08/2021 19:21

da ima nekih para uopste ili da ima nekih iole znacajnijih para - nasi politicari bi vec bili u malom sengenu sengenu

i nogama i rukama, tj BiH bi bila u tom malom shengenu

mislim da je se EU samo retoricki pozitivno izjasnila u vezi Malog Shengena

u smislu da je to dobra ideja, sto je i normalno jer svakako ne planiraju primat nove clanove zadugo

pa onda kao "eto super malo se vi izmedju sebe povezite dole"

ne znam da sam cuo o ikakvoj finansijskoj podrsci od strane EU a bas sam intenzivno pratio

kad je tema u medijima otvorena i bila pravo aktuelna
The Commission proposes to mobilise up to EUR 9 billion of IPA III funding for the period 2021-2027 to support economic convergence with the EU primarily through investments and support to competitiveness and inclusive growth, sustainable connectivity, and the twin green and digital transition. The investment capacity of the region in addition should be boosted by the mobilisation of a new Western Balkans Guarantee facility, with the ambition to potentially raise investments of up to EUR 20 billion.
Better connecting the economies of the Western Balkans – within the region and with the EU – is a priority. This requires a strong commitment from the Western Balkans to implement fundamental reforms, deepening regional economic integration and developing a common regional market on the basis of the EU acquis in order to make the region more attractive investment area.

Projekat EU se zove Zajedničko regionalno tržište i on predvidja čak i šire integracije u regionu nego Mini Šengen.

Mini Šengen je samo pokušaj Srbije, S.Makedonije i Albanije da ubrzaju taj integracioni proces na svoju ruku i tako što prije dobiju sredstva za kapitalne projekte.
ove pare svakako trose u regionu uokviru redovnih aktivnosti, nista ovdje nije specijalno po pitanju povecanja nekih ulaganja zbog malog shengena

tih 10ak milijardi ce uci u region sa ili bez malog shengena
dulekrele

#1740 Re: Mali Šengen

Post by dulekrele »

Najjace mi je uporedivanje sa palestinom ili Gazom. :lol:
Last edited by dulekrele on 11/08/2021 10:10, edited 1 time in total.
WarrenGrozni

#1741 Re: Mali Šengen

Post by WarrenGrozni »

daddy-kool wrote: 11/08/2021 09:49

Pa vidiš da nije žurba, 7 godina se nešto ko fol udružuju. Treba sačekati rasplet kosovskog pitanja prije bilo kakvih aranžmana sa Srbijom.
Pa ok, nekima se ne žuri.
U BiH nakon svakih izbora treba bar godinu dana da se formira Savjet ministara. Za to vrijeme nema ko ni da se bavi obavezama iz regionalnog akcionog plana.
Koliko takvih obaveza je na čekanju?

Zato BiH ni nema status kandidata za EU. Zato što se nigdje ne žuri.

EU bi najradije vidjela da se sve zemlje Zapadnog Balkana ravnomjerno integrišu i podjednako žure.

Ali eto, imaš ove kojima se ne žuri i ove tri zemlje koje bi malo da požure.
daddy-kool

#1742 Re: Mali Šengen

Post by daddy-kool »

Ko su ovi?
The Regional Cooperation Council (RCC) is an all-inclusive, regionally owned and led cooperation framework. This framework engages RCC participants from the South East Europe (SEE), members of the international community and donors on subjects which are important and of interest to the SEE, with a view to promoting and advancing the European and Euro-Atlantic integration of the region.

https://www.rcc.int/pages/2/about-us
daddy-kool

#1743 Re: Mali Šengen

Post by daddy-kool »

WarrenGrozni wrote: 11/08/2021 10:10

EU bi najradije vidjela da se sve zemlje Zapadnog Balkana ravnomjerno integrišu i podjednako žure.

Ali eto, imaš ove kojima se ne žuri i ove tri zemlje koje bi malo da požure.
Nemoj dalje, već nam je šega. :lol: :lol:
WarrenGrozni

#1744 Re: Mali Šengen

Post by WarrenGrozni »

muhafuca wrote: 11/08/2021 10:05
WarrenGrozni wrote: 11/08/2021 08:22

ove pare svakako trose u regionu uokviru redovnih aktivnosti, nista ovdje nije specijalno po pitanju povecanja nekih ulaganja zbog malog shengena

Ući će samo ako bude projekata, kao što su recimo potpuna rekonstrukcija pruge Beograd-Solun i krak od Niša do Drača.
To su kapitalni regionalni projekti koji će privući taj novac.

A ti se sjeti da BiH ima poteškoća i sadaku od MMF-a da realizuje, pa onda zamisli kako će realizovati novac za regionalne projekte.
daddy-kool

#1745 Re: Mali Šengen

Post by daddy-kool »

dulekrele wrote: 11/08/2021 10:10 Najjace mi je uporedivanje sa palestinom ili Gazom. :lol:
Sve nas nešto prepadaju: biće Gaza, nećete dobiti para, vidi kako je tamo lijepo, zaostaćete, ...

Duše drage ubi nas njihova briga. :lol: :lol:
daddy-kool

#1746 Re: Mali Šengen

Post by daddy-kool »

WarrenGrozni wrote: 11/08/2021 10:15
A ti se sjeti da BiH ima poteškoća i sadaku od MMF-a da realizuje, pa onda zamisli kako će realizovati novac za regionalne projekte.
Tu nam opet ne bi pomogao mail šengen. Ha bio, ha ne bio.
¤ jelena ¤

#1747 Re: Mali Šengen

Post by ¤ jelena ¤ »

daddy-kool wrote: 11/08/2021 09:47
¤ jelena ¤ wrote: 11/08/2021 09:18 a da sam bijedni socijalni slučaj koji decenijama zavisi od tuđeg miga i viška, to nekakvo kurčenje u prazno i pokušaj uslovljavanja drugih svojim prisustvom jadno mi je i zamisliti, a kamoli svjedočiti istom u stvarnosti.
Koje izvrtanje teza. :-)

Nema nikakve posebne koristi od šengenčića, čak šta više vjerovatnija je šteta.
A da li je ono manji entitet odbio aranžman MMF pa se zadužio na londonskoj berzi po mnogo većoj kamatnoj stopi?
Posebne koristi?!

Bijedni socijalni slučaj, ogrezo u neradu, javašluku i lopoviji, ne mrda nigdje decenijama i hoće nake posebne koristi da mu padnu s merhametli neba...

Kako je nisko nemat' samosvijesti...
WarrenGrozni

#1748 Re: Mali Šengen

Post by WarrenGrozni »

Onda reci,zašto u BiH nema ovakvih "redovnih" aktivnosti? Zašto EU ne finansira u BiH slične projekte?

EU spremna da podrži gradnju pruge od Beograda do Severne Makedonije sa 700 mil EUR

https://www.ekapija.com/news/view?id=3253049
spreca

#1749 Re: Mali Šengen

Post by spreca »

WarrenGrozni wrote: 11/08/2021 10:41

Onda reci,zašto u BiH nema ovakvih "redovnih" aktivnosti? Zašto EU ne finansira u BiH slične projekte?

EU spremna da podrži gradnju pruge od Beograda do Severne Makedonije sa 700 mil EUR

https://www.ekapija.com/news/view?id=3253049
Piataj Dodoga i Vucica,Dodig je izjavio da on sve radi da BiH bude nemoguca zemlja,a po cijem nalogu? po nalogu Vucica
daddy-kool

#1750 Re: Mali Šengen

Post by daddy-kool »

daddy-kool wrote: 11/08/2021 10:16
dulekrele wrote: 11/08/2021 10:10 Najjace mi je uporedivanje sa palestinom ili Gazom. :lol:
Sve nas nešto prepadaju: biće Gaza, nećete dobiti para, vidi kako je tamo lijepo, zaostaćete, ...

Duše drage ubi nas njihova briga. :lol: :lol:
¤ jelena ¤ wrote: 11/08/2021 10:32

Bijedni socijalni slučaj, ogrezo u neradu, javašluku i lopoviji, ne mrda nigdje decenijama i hoće nake posebne koristi da mu padnu s merhametli neba...

Kako je nisko nemat' samosvijesti...
:-)
Post Reply