SDA-All about
- dembele
#64801 Re: SDA-All about
Mudrost broj 1. -Mirno spavajte, rata neće biti!
- escobar__
#64802 Re: SDA-All about
Mudrost broj 2: Ovo nije naš rat! (nakon što je spaljeno bosanskohercegovačko selo Ravno)
-
suspect_zero
#64803 Re: SDA-All about
I meni baca na Osmicu.Login77777 wrote: ↑10/08/2021 12:18 Dok su izdajice iz opozicije rat proveli po minkenu i frankfurtu nas bake je bio u odbrani nase BiH!![]()
Pogled stanlo prema kameri da se zna da je tu bio.
Jel ovo desno 008?![]()
- Billy The Pljuc
#64804 Re: SDA-All about
Pa nego šta je da je nosonja krajnje desno Osmica, neću biti ja.suspect_zero wrote: ↑10/08/2021 12:35I meni baca na Osmicu.Login77777 wrote: ↑10/08/2021 12:18 Dok su izdajice iz opozicije rat proveli po minkenu i frankfurtu nas bake je bio u odbrani nase BiH!![]()
Jel ovo desno 008?![]()
![]()
Živim za dan koji najvjerovatnije neću dočekati, da ona "Iskopaće tebe Billy" postane stvarnost.
Sjeme im se zatrlo.
-
mirza_15
- drug_profi
#64806 Re: SDA-All about
Da al je spaljeno hrvatsko selo na teritoriji BiH.
I nas se to kao ne tiče?!
-
mirza_15
#64807 Re: SDA-All about
Izjava je bila u smislu mobilizacije i u principu je pomagala Hrvatskoj jer nije slala mladiće iz BiH u rat na strani JNA.drug_profi wrote: ↑10/08/2021 15:44 Da al je spaljeno hrvatsko selo na teritoriji BiH.
Što se tiče Ravnog treba sagledati i kontekst. U tom trenutku je BiH samo republika u kojoj je JNA legitimna vojna sila. Šta je se po tebi, u tom trenutku, moglo uraditi?
- drug_profi
#64808 Re: SDA-All about
Po meni? Trebalo je izbjeći rat svakako. Ali se pripremati za njega.
A ovdje se samo izgleda radilo da se odloži rat dok se puške ne rasprodaju.
-
Hakiz
#64809 Re: SDA-All about
A uz to je bila i na tragu relaksiranja situacije ovdje jer je bilo jasno da ako ovdje bude sukob, neće biti dobro. I bio je, i to i gori nego u Hrvatskoj.mirza_15 wrote: ↑10/08/2021 15:47Izjava je bila u smislu mobilizacije i u principu je pomagala Hrvatskoj jer nije slala mladiće iz BiH u rat na strani JNA.drug_profi wrote: ↑10/08/2021 15:44 Da al je spaljeno hrvatsko selo na teritoriji BiH.
Što se tiče Ravnog treba sagledati i kontekst. U tom trenutku je BiH samo republika u kojoj je JNA legitimna vojna sila. Šta je se po tebi, u tom trenutku, moglo uraditi?
Mene ovakve stvari podjećaju na jednu priču iz avio-industrije.
Srušio se avion, pilot preživio, i krenulo suđenje. I pri kraju suđenja pozovu pilota da svjedoči. Kaže on, evo, vi ste potrošili 2 godine suđenja na analize, provjere, pokušaja raznih radnji da se provjeri koja je bila najbolja itd. I opet nije 100 % sigurno šta je trebalo napraviti, jedan stručnjak kaže jedno, drugi drugo. Ja sam za odluku imao nekoliko sekundi.
-
Hakiz
#64810 Re: SDA-All about
DA, ali možda je bio pokušaj odlaganja rata da se naprave bolje pripreme.drug_profi wrote: ↑10/08/2021 15:53 Po meni? Trebalo je izbjeći rat svakako. Ali se pripremati za njega.
Mi sada možemo analizirati, ko zna šta bismo mi mislili i uradili u toj situaciji. I da li smo tada i mi mislili ovo šta mislimo sada. Čini mi se da bi svi bili sretni da je nas zaobišlo i ne bismo se puno brinuli za Hrvatsku i što se tamo ratuje. Ako ćemo pošteno.
Nije da pravdam, ali treba uzeti u obzir sve, i kontekst, i tadašnje stanje svijesti i pojedinaca i nacije, i ako je Alija tada nešta znao a mi ni sada ne znamo, možda je neko izradio, ko zna šta sve ne.
Samo se sjetite "Potpisuj Alija, makar bila kao avlija", tada smo samo molili sve bogove, vanzemljce i ovozemaljce da stane. A sada, sjedeći u fotelji sa viskijem u ruci, mnogi će reći trebalo je osloboditi Banju Luku i nije trebalo stati kada se stalo.
Last edited by Hakiz on 10/08/2021 16:01, edited 1 time in total.
- drug_profi
#64811 Re: SDA-All about
Ta izjava nije pomogla relaksaciji, jer nisi velikosrpski projekat mogao promijeniti pomirljivim izjavama. Zapravo je odmogla. Uljuljkala je istocnu Bosnu prije svega. Ljudi su htjeli vjerovati da rata neće biti i ovo im je pomoglo da dočekaju koljače bez ikakve pripreme.
-
Hakiz
#64812 Re: SDA-All about
Sada je tako, tada ko zna šta se mislilo.drug_profi wrote: ↑10/08/2021 16:00 Ta izjava nije pomogla relaksaciji, jer nisi velikosrpski projekat mogao promijeniti pomirljivim izjavama. Zapravo je odmogla. Uljuljkala je istocnu Bosnu prije svega. Ljudi su htjeli vjerovati da rata neće biti i ovo im je pomoglo da dočekaju koljače bez ikakve pripreme.
- escobar__
#64813 Re: SDA-All about
Jeste ali je kako kolega iznad reče spaljeno selo na teritoriji Bosne i Hercegovine čime je taj rat definitivno postao naš rat - osim ako Ravno ne smatramo dovoljno svojim jer je naseljeno katoličkim/hrvatskim stanovništvom.
- drug_profi
#64814 Re: SDA-All about
Ma kakve ba pripreme? Hrvatska i Sloveniaj su imali pripreme. Mi smo imali pljačku. Dinar je bio valuta do rata i sve su nam devize pokupili u beograd kupujuci ih bezvrijednim dinarima od svercera.Hakiz wrote: ↑10/08/2021 15:57DA, ali možda je bio pokušaj odlaganja rata da se naprave bolje pripreme.drug_profi wrote: ↑10/08/2021 15:53 Po meni? Trebalo je izbjeći rat svakako. Ali se pripremati za njega.
Mi sada možemo analizirati, ko zna šta bismo mi mislili i uradili u toj situaciji. I da li smo tada i mi mislili ovo šta mislimo sada. Čini mi se da bi svi bili sretn da je nas zaobišlo i ne bismo se puno brinuli za Hrvatsku i što se tamo ratuje. Ako ćemo pošteno.
Nije da pravdam, ali treba uzeti u obzir sve, i kontekst, i tadašnje stanje svijesti i pojedinaca i nacije, i ako je Alija tada nešta znao a mi ni sada ne znamo, možda je neko izradio, ko zna šta sve ne.
Puske koje su nabavljane su prodavane, umjesto da su podijeljenen ljudima koji su bili spremni organizovati otpor.
Ja sam htio da se ukljucim u PL. Odjebali me na fin nacin. Tek sam poslije skontao da im moje ime ne paše.
Čuvao stražu pred kasarnom sa beretom 6,35 u dzepu. Ne moze sinjel probit sa 5 metara.
Ali se puska prodavala za 1200-1600 maraka. Onome ko ih je imao. A taj je naravno odmah i razgulio cim je shvatio da ce morati da se puca.
- drug_profi
#64815 Re: SDA-All about
Pa jarane, pričamo o Aliji bezgriješnom i svemoćnom Kralju mudrosti.Hakiz wrote: ↑10/08/2021 16:02Sada je tako, tada ko zna šta se mislilo.drug_profi wrote: ↑10/08/2021 16:00 Ta izjava nije pomogla relaksaciji, jer nisi velikosrpski projekat mogao promijeniti pomirljivim izjavama. Zapravo je odmogla. Uljuljkala je istocnu Bosnu prije svega. Ljudi su htjeli vjerovati da rata neće biti i ovo im je pomoglo da dočekaju koljače bez ikakve pripreme.
Morao je znati, ako sam ja znao.
A meni nije niko rekao, samo sam gledao sta se desava.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#64817 Re: SDA-All about
Ja se namaH sjetim sdO bojovnika iz maHale, inace mrtvi sdOvac, koji je pravio spiskove i "dijelio" kalase, tandzare, papovke po 500-1500 DM, oni kalasi sa kundakom bili jeftiniji oni brez bili skuplji, pitam ga ja haveru sto to, koja je razlika, kaje ovi brez su sminkerski, ljepse stoje kad ga opajasasdrug_profi wrote: ↑10/08/2021 16:04
Ma kakve ba pripreme? Hrvatska i Sloveniaj su imali pripreme. Mi smo imali pljačku. Dinar je bio valuta do rata i sve su nam devize pokupili u beograd kupujuci ih bezvrijednim dinarima od svercera.
Puske koje su nabavljane su prodavane, umjesto da su podijeljenen ljudima koji su bili spremni organizovati otpor.
Ja sam htio da se ukljucim u PL. Odjebali me na fin nacin. Tek sam poslije skontao da im moje ime ne paše.
Čuvao stražu pred kasarnom sa beretom 6,35 u dzepu. Ne moze sinjel probit sa 5 metara.
Ali se puska prodavala za 1200-1600 maraka. Onome ko ih je imao. A taj je naravno odmah i razgulio cim je shvatio da ce morati da se puca.
Last edited by pici on 10/08/2021 16:32, edited 1 time in total.
-
mirza_15
#64818 Re: SDA-All about
Izjava nema veze sa napadom na Ravno. Ustvari je išla u tom smijeru da pomogne Hrvatskoj i spriječi mobilizaciju. U kontekstu Ravnog ne znam šta je mogao? Da kaže "ovo je sada i naš rat i idemo napadti JNA"? I onda bi nas mogli legalno satrati. Čak i sada, sa ove distance, mislim da je izjava i ono što se njom postiglo blla dobra.
Ima puno drugih promašaja i potenciranje ove izjave je potpuno promašeno.
Loša priprema odbrane.
Zašto se nije na vrijeme uzelo i obezbijedilo oružje TO (Faletići u Sarajevu npr.)
Zašto je u maju 92 sletio na sarajevski aerodrom?
93. Bošnjački sabor, tri republike, Bošnjak kao nacionalnost usko povezana sa islamskim prefiksom, islamizacija armije (selam kao službeni pozdrav..) Iako ideja o tri republike nije prošla na saboru išlo se dalje tim putem. Taj Bošnjački sabor je bio zaokret. (ja sam vjernik praktičar da ne bude zabune)
94. U jeku borbi se društvena imovina proglašava državnom da bi se kasnije, certifikatima i po sramno niskim cijenama rasprodala (privatizovala). Te godine Budnjo otvara "Kuvet" bez kojeg se ekser u obnovi kuća u IB nije mogao zakucati. Hej, ba, čovjek 94. otvara firmu!!!!
Nepotizam - svi Izetbegovići, Berberovići, Akšamije... Počelo je od njega....
Ima toliko toga o čemu bi se moglo. Ova izjava to nije. Ova izjava je u datom kontekstu i omjeru snaga bila dobra i pozitivna stvar.
-
Tempo
- ZeModerator
#64819 Re: SDA-All about
- MorningStar
#64820 Re: SDA-All about
Nove cizmice sijaju se ,pantole vojne gajnc,jaknica ko kod babuke, dzempercic od bundeswehra kao sto i sleduje diverzanta.Login77777 wrote: ↑10/08/2021 12:18 Dok su izdajice iz opozicije rat proveli po minkenu i frankfurtu nas bake je bio u odbrani nase BiH!![]()
Jel ovo desno 008?![]()
-
mirza_15
#64821 Re: SDA-All about
Ne mislim da je to, u tom trenutku, uopšte bilo glupo.
Nemojte dozvoliti da vas odbojnost prema SDA liši objektivnosti. Ne treba gledati stvari sa stajališta da je apriori sve loše samo što je iz SDA. Alija je imao dobrih strana. Jedna od njih je i način na koji je vođen rat u smislu činjenja ratnih zločina (kojih je bilo i sa naše strane), ne rušenje vjerskih objekata, nije bilo sistematskog protjerivanja stanovništva drugih nacionalnosti... Gore sam nabrojao neke loše. Na kraju, kao što kolega Hakiz gore napisa, nije isto sada palamuditi o tim događajima i u onom vremenu donositi odluke.
- geralt
#64822 Re: SDA-All about
Hajmo se prisjetiti konteksta Ravnog, i da je napadu prethodila zasjeda na vojnike JNA (koji su u tom trenutku jos uvijek bili "nasa" vojska). Ni o kakvoj agresiji u tom trenutku ne moze biti rijeci, osim ako smatras Ravno dijelom Hrvatske ili "Herceg-Bosne".drug_profi wrote: ↑10/08/2021 16:00 Ta izjava nije pomogla relaksaciji, jer nisi velikosrpski projekat mogao promijeniti pomirljivim izjavama. Zapravo je odmogla. Uljuljkala je istocnu Bosnu prije svega. Ljudi su htjeli vjerovati da rata neće biti i ovo im je pomoglo da dočekaju koljače bez ikakve pripreme.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#64823 Re: SDA-All about
mirza_15 wrote: ↑10/08/2021 16:36Ne mislim da je to, u tom trenutku, uopšte bilo glupo.
Nemojte dozvoliti da vas odbojnost prema SDA liši objektivnosti. Ne treba gledati stvari sa stajališta da je apriori sve loše samo što je iz SDA. Alija je imao dobrih strana. Jedna od njih je i način na koji je vođen rat u smislu činjenja ratnih zločina (kojih je bilo i sa naše strane), ne rušenje vjerskih objekata, nije bilo sistematskog protjerivanja stanovništva drugih nacionalnosti... Gore sam nabrojao neke loše. Na kraju, kao što kolega Hakiz gore napisa, nije isto sada palamuditi o tim događajima i u onom vremenu donositi odluke.
alija je prvenstveno bio dinar efendija, sve sto mu je doslo pod ruku je prodao... oko njega su bili nesposobni poltroni sem silajdzica on je bio najvatreniji i najagilniji sto se tice strane pomoci i pregovora... alija je dedica na minderu sa tespihom u rukama i francuzicom na glavi... glavni komadant oruzanih snaga prica u junu 95 kako je pocela deblokada sarajeva i izgine momaka i dozivimo fijasko... imao je "dobrih strana", vazio je o pro BiH politici a islamiziro armiju... doveo mundzose koji su nam vise odmogli nego pomogli... kasnije im mumini "davali" sceri da ih zene i vodili u arabske zemlje... ma necu vise o tom dobu gadi mi se...
- drug_profi
#64824 Re: SDA-All about
Kazes da se prisjetimo?
hajmo se prisjetiti konteksta u kojem smo htjeli multivitamisnku sekularnu vaku naku...
I ko je to sve prekrizio? U kakav smo rat krenuli i kroz koje sve faze smo prosli?
Tvrdim zivotom da je ovo sto imamo danas bio plan od pocetka, mozda ne u svaki detalj, ali okvirno jeste. Samo je moralo izginuti ljudi da se kod građana, Bosanaca i Bosnjaka to moze prihvatiti. Filđan Bosnjakistan, koliki god da se moze uzeti, samo da se ima sta privatizovati (popljackati). I onda prepadaj ljude i vladaj 1000 godina jer ce biti tvoje roblje na svaki moguci nacin.
hajmo se prisjetiti konteksta u kojem smo htjeli multivitamisnku sekularnu vaku naku...
I ko je to sve prekrizio? U kakav smo rat krenuli i kroz koje sve faze smo prosli?
Tvrdim zivotom da je ovo sto imamo danas bio plan od pocetka, mozda ne u svaki detalj, ali okvirno jeste. Samo je moralo izginuti ljudi da se kod građana, Bosanaca i Bosnjaka to moze prihvatiti. Filđan Bosnjakistan, koliki god da se moze uzeti, samo da se ima sta privatizovati (popljackati). I onda prepadaj ljude i vladaj 1000 godina jer ce biti tvoje roblje na svaki moguci nacin.
- General War
#64825 Re: SDA-All about
Ko bi normalan, kada je svijet priznao i uvazavao samo jednu vladu i jednu vojsku...sve potpisao bjanko 93 sa tudjmanom i milosevicem 95 kome sta treba da uzme, naravno da je plan od pocetka.drug_profi wrote: ↑10/08/2021 20:56 Kazes da se prisjetimo?