Mali Šengen

Post Reply
General War

#1576 Re: Mali Šengen

Post by General War »

exliberal-ex wrote: 09/08/2021 16:39
daddy-kool wrote: 09/08/2021 16:18

Veću korist bi imali da uvedemo carine 100% na robu iz Srbije i da forsiramo domaće proizvođače.
a gdje bi ta carina bila, na kozijoj cuprij?...tito dragi

Uostalom ja cim vidim da je Komsic protiv toga onda znam da su jedini koji ce najebat oni koji su ga izabrali a za koje se on "brine"
:lol:
BHCluster

#1577 Re: Mali Šengen

Post by BHCluster »

U drzavi gdje tuzilastvo i sudstvo ne funkcionise (da ne idemo dalje), ko ce da stiti nase proizvodjace i potrosace? Dobra namjera?
exliberal-ex

#1578 Re: Mali Šengen

Post by exliberal-ex »

BHCluster wrote: 09/08/2021 17:38 U drzavi gdje tuzilastvo i sudstvo ne funkcionise (da ne idemo dalje), ko ce da stiti nase proizvodjace i potrosace? Dobra namjera?
Ti ako imas dobar proizvod sam se stitis svojom kvalitetom, ako ti proizvod nevalja nema te drzave koja ce te zastiti.
spreca

#1579 Re: Mali Šengen

Post by spreca »

detroit-mercy wrote: 09/08/2021 16:37

Veću korist bi imali da uvedemo carine 100% na robu iz Srbije i da forsiramo domaće proizvođače.
Ne bi, Srbija je poljoprivredno/prehrambena velesila za nas, prema tome mi nikada ne mozemo doseci efikasnost u poljoprivredi koju oni imaju samo zbog puke geografije da ne pricamo o drugim stvarima.
privas gluposti.BiH moze da prehrani 5 bosni ako bi se stvari uzele ozbiljno
spreca

#1580 Re: Mali Šengen

Post by spreca »

El_comadante wrote: 09/08/2021 12:21
spreca wrote: 09/08/2021 10:00
Sve to sto pises ovdje napisano bar 50 puta ali zagovornici ulaska BiH u to sranje to precutkuju i prave se mutavi i kao zacudjeni zasto necemo u taj "srpski ekonomski raj" ali niko od njih nije odgovorio na moje pitanje, zasto srbija nece u NATO a znamo da nece zgog toga sto su ih zasluzeno bombardovali a mi bi kao trebali zaboraviti na sve sta su nam ucinili i prihvatiti "ispruzenu ruku"bez obzira na sve sta su nam ucinili ista jos uvijek cine,sve ovo sto rade srbi u bih se radi pod dirigentskom palicom Vojvode Pickoustog
da saležem se. ti si o tome govorio par puta zato te i spominu prvog. a nikako da ogovore na ove stvari što ti govoriš sve nešto okolo.
uvijek se prave mutavi
detroit-mercy

#1581 Re: Mali Šengen

Post by detroit-mercy »

spreca wrote: 09/08/2021 18:04
Ne bi, Srbija je poljoprivredno/prehrambena velesila za nas, prema tome mi nikada ne mozemo doseci efikasnost u poljoprivredi koju oni imaju samo zbog puke geografije da ne pricamo o drugim stvarima.
Po prfesorima sa poljoprivrednog fakulteta i strucnjacima iz poljoprivrede ne ali ko su profesori sa fakulteta :mrgreen:.
MorningStar

#1582 Re: Mali Šengen

Post by MorningStar »

Sta srbija ima od NATOa ? Jos imaju problem oko kosova - sa druge strane otvoreno trziste od 15ak mil ljudi je samo plus za bh privredu.

Dalje jasno smo culi hAmericku ambasadu da treba ici u open balkan :)
BHCluster

#1583 Re: Mali Šengen

Post by BHCluster »

exliberal-ex wrote: 09/08/2021 17:53
BHCluster wrote: 09/08/2021 17:38 U drzavi gdje tuzilastvo i sudstvo ne funkcionise (da ne idemo dalje), ko ce da stiti nase proizvodjace i potrosace? Dobra namjera?
Ti ako imas dobar proizvod sam se stitis svojom kvalitetom, ako ti proizvod nevalja nema te drzave koja ce te zastiti.
Sve to stoji i to je tako u savrsenom svijetu samo mi u takvom svijetu ne zivimo, ko ce nas da zastiti?
BHCluster

#1584 Re: Mali Šengen

Post by BHCluster »

MorningStar wrote: 09/08/2021 18:17 Sta srbija ima od NATOa ? Jos imaju problem oko kosova - sa druge strane otvoreno trziste od 15ak mil ljudi je samo plus za bh privredu.

Treba, samo nas sistem mora biti spreman za takvo nesto, dok se to ne desi kakva je poenta osim ako necemo biti odlagaliste smecha?
MorningStar

#1585 Re: Mali Šengen

Post by MorningStar »

BHCluster wrote: 09/08/2021 18:20
MorningStar wrote: 09/08/2021 18:17 Sta srbija ima od NATOa ? Jos imaju problem oko kosova - sa druge strane otvoreno trziste od 15ak mil ljudi je samo plus za bh privredu.

Treba, samo nas sistem mora biti spreman za takvo nesto, dok se to ne desi kakva je poenta osim ako necemo biti odlagaliste smecha?
A kako cemo se spremiti za otvoreno trziste ? Evo spremamo se 25 godina.
exliberal-ex

#1586 Re: Mali Šengen

Post by exliberal-ex »

BHCluster wrote: 09/08/2021 18:18
exliberal-ex wrote: 09/08/2021 17:53

Sve to stoji i to je tako u savrsenom svijetu samo mi u takvom svijetu ne zivimo, ko ce nas da zastiti?
pa sta hoces, da udaris namete na uvoz a da stimuliras lose domace proizvode.
Samo trziste ce pokazat da je to pogresno i onda dupla steta, stimulisi domace proizvodjace raznoraznim olaksicama pa neka onda izadju na trziste sa jeftinijim i kvalitetnijim prozivodima.
Ako ti udaris carinu za uvoz onda ces tek onda zavezat ruke proizvodjacima koji zele da plasiraju svoje proizvode vani jer ce se oni onda susret sa kontra carinama.
spreca

#1587 Re: Mali Šengen

Post by spreca »

detroit-mercy wrote: 09/08/2021 18:15
spreca wrote: 09/08/2021 18:04

Po prfesorima sa poljoprivrednog fakulteta i strucnjacima iz poljoprivrede ne ali ko su profesori sa fakulteta :mrgreen:.
Ako prodjes Bosnom vidice koja mi imamo polja a psenica i kukuruz rastu i ne samo u ravnicarskim djelovima,ja sam covjek sa sela i za vrijeme YU smo sijali sva ta polja psenicom i kukuruzom a danas stoje pusta i nece niko ni dzaba da se bi pokosi travu a takvih polja je malo more,a profesori sviraju neciju drugu pjesmu.Sama Posavina moze da hrani cijelu BiH
88Sioux

#1588 Re: Mali Šengen

Post by 88Sioux »

EKONOMIJA

Čadež: Privreda Zapadnog Balkana kreće u akciju za privlačenje investicija

Privreda Zapadnog Balkana, predvođena zajedničkom regionalnom komorom (КIF ZB6), zajedno će predstaviti potencijale regiona na svetskim manifestacijama u Dubaiju, Kini i Berlinu, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Kako je u saopštenju navedeno, regionalna komora KIF ZB6 predstaviće privredu Zapadnog Balkana na manfestacijama kao što su „DubaiExpo2020“, „China International Import Expo-CIIE“ i Samit o Zapadnom Balkanu u Berlinu.

Na sastanku Upravnog odbora Кomorskog investicionog foruma u Beogradu dogovoreno je da privredne komore ekonomija Zapadnog Balkana uveliko rade na pripremi do sada najintenzivnije akcije privlačenja investicija, kako bi što bolje iskoristili šansu za razvoj šest ekonomija regiona u post-kovid periodu.

Predsednik PКS i Кomorskog investicionog foruma Marko Čadež rekao je da se planira zajednički nastup na sajmu uvoza i izvoza u Šangaju i da će privrednicima regiona „biti na raspolaganju prostor za susrete sa investitorima iz celog sveta u slobodnoj zoni DubaiSouth u Ujedinjenima Arapskim Emiratima tokom Svetske izložbe DubaiEkspo, od oktobra ove do marta sledeće godine“.

„Imaćemo prostor u DubaiSouth-u koji će koristiti svih šest ekonomija i u toj zoni, iz meseca u mesec, predstavljaće se naše kompanije, a imaće i priliku da se povezuju sa svetskim firmama u sektoru turizma i usluga, mašinske, automobilske, avio-industrije, zatim sektoru IT, poljoprivrede i prehrambenih proizvoda“, rekao je Čadež.

U okviru regionalne komore (КIF), biće formirana posebna jedinica, odeljenje za privlačenje investicija i promociju izvoza privreda regiona, a na čelu ovog odeljenja biće savetnik predsednika Srbije za investicije Danilo Cicmil.

„Nadamo se da ćemo zajedno biti jači i zajedno napraviti dobre poslove“, kazao je Čadež i dodao da su sve ekonomije regiona pojedinačno male ali da kao jedan zajednički ekonomski region Zapadnog Balkana imamo veliki potencijal.

Kako je najavljeno, КIF će uspostaviti i onlajn regionalnu platformu za dobavljače čiji je cilj uključivanje domaćih kompanija u dobavljačke lance međunarodnih korporacija.

Zamenik predsednika Vlade Severne Makedonije zadužen za ekonomska pitanja Fatmir Bitići je rekao da Zapadni Balkan treba zajedno da radi kako bi ekonomije bile konkurentne na globalnom tržištu jer se sve ekonomije suočavaju sa problemima koje je izazvala pandemija.

Predsednik Privredne komore Severne Makedonije Branko Azeski je potvrdio da će КIF u narednom periodu „promovisati region u svetu kao jedinstveno tržište“.
Ne pravi se zajednička država. Pu pu daleko bilo.

„Za BiH je to pozitivna stvar"

Sagovornici DW saglasni su da je turizam jedna od privrednih grana koja bi najbrže mogla da profitira od uspostavljanja novih pravila; sa druge strane, skeptični su zbog neizbežnog upliva politike tamo gde joj nije mesto.

„Uključivanje BiH u mini-Šengen je pozitivna stvar – na taj način će ekonomija BiH dobiti sigurnije tržište i mogućnost da dokaže svoju konkurentnost, sposobnost na jednom prostoru, kojeg bi bilo teže osvojiti", kaže za DW Željko Šain, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Šain podseća da je reč o prostoru na kojem je BiH pre raspada SFRJ pravila puno bolje rezultate nego danas.

„Šta će prosperirati? Sve ono što je komparativna prednost svake od članica mini-Šengena. Na prvom mestu to je turizam, bolje iskorištavanje postojećih kapaciteta i uvezivanje nekih proizvodnih lanaca, poput auto-industrije, prehrambene industrije…", kaže Šain, dodajući da je vizija tog udruživanja – međusobna saradnja s ciljem izvoza zajedničkih proizvoda na treća tržišta.
BHCluster

#1589 Re: Mali Šengen

Post by BHCluster »

exliberal-ex wrote: 09/08/2021 18:25
BHCluster wrote: 09/08/2021 18:18

pa sta hoces, da udaris namete na uvoz a da stimuliras lose domace proizvode.
Samo trziste ce pokazat da je to pogresno i onda dupla steta, stimulisi domace proizvodjace raznoraznim olaksicama pa neka onda izadju na trziste sa jeftinijim i kvalitetnijim prozivodima.
Ako ti udaris carinu za uvoz onda ces tek onda zavezat ruke proizvodjacima koji zele da plasiraju svoje proizvode vani jer ce se oni onda susret sa kontra carinama.
Pa hocu da imamo sistem koji ce moci da se nosi sa svim ovim izazovima, nije samo digni rampu i nadaj se najboljem. Ako nas zanima najkvalitetnija roba zasto se onda ne fokusiramo prem tim trzistima a ne Made in Makedonija, Serbija ili Albanija. Ima smisla?
BHCluster

#1590 Re: Mali Šengen

Post by BHCluster »

MorningStar wrote: 09/08/2021 18:21
BHCluster wrote: 09/08/2021 18:20

E to je problem kod nas, nista ili minimalno ispunjavamo uslove za bilo sta i umjesto da insistiramo u provodjenju preuzetih odgovornosti mi bi u dublju dubiozu.
MorningStar

#1591 Re: Mali Šengen

Post by MorningStar »

BHCluster wrote: 09/08/2021 18:36
MorningStar wrote: 09/08/2021 18:21

E to je problem kod nas, nista ili minimalno ispunjavamo uslove za bilo sta i umjesto da insistiramo u provodjenju preuzetih odgovornosti mi bi u dublju dubiozu.
Nista nas ne sprjecava da napravimo nesto od ekonomije u bih (osim nas samih) a otvoreno trziste samo moze pomoci u tome jer imamo srece da smo geografski u evropi. Open balkan je jos dobar za pripremu i razvoj...
detroit-mercy

#1592 Re: Mali Šengen

Post by detroit-mercy »

spreca wrote: 09/08/2021 18:25
detroit-mercy wrote: 09/08/2021 18:15
Ako prodjes Bosnom vidice koja mi imamo polja a psenica i kukuruz rastu i ne samo u ravnicarskim djelovima,ja sam covjek sa sela i za vrijeme YU smo sijali sva ta polja psenicom i kukuruzom a danas stoje pusta i nece niko ni dzaba da se bi pokosi travu a takvih polja je malo more,a profesori sviraju neciju drugu pjesmu.Sama Posavina moze da hrani cijelu BiH
Ni prije rata BIH nije mogla da zadovoljava svoje potrebe za hranom, bespotrebno je ovo razglabati dalje.
exliberal-ex

#1593 Re: Mali Šengen

Post by exliberal-ex »

BHCluster wrote: 09/08/2021 18:32
Pa hocu da imamo sistem koji ce moci da se nosi sa svim ovim izazovima, nije samo digni rampu i nadaj se najboljem. Ako nas zanima najkvalitetnija roba zasto se onda ne fokusiramo prem tim trzistima a ne Made in Makedonija, Serbija ili Albanija. Ima smisla?
Jel to nema robe iz EU u Bosni ?
Ima i te kako , dal ta roba gusi domacu proizvodnju...gusi jer je kvalitetnija ili jeftinija.
Sta drzava radi da pomogne domacim proizvodjacima da poboljsaju kvalitetu, snize cijene ili plasiraju proizvode van drzave?
Sutra da udje Bosna u EU ( teorija relativiteta...) tek onda bi se otvorilo trziste i unistili sve proizvodjace.
Ostalo bi samo ono sto moze podrzavat proizvodjace po EU ( drvo, ruda, jeftina elektricna energija).
Zato ulazak u ovaj mini sengen gdje su ekonomije manje vise na istom nivou daje sansu svima da plasiraju lakse proizvode izmedju sebe, da se roba lakse krece ali sto je najvaznije i radna snaga.
Ja sam trazio ljude da mi nesto urade oko kuce, nema sanse da nadjem nekog iz Sarajeva....mali posao , nemogu vruce..dosli momci iz Tuzle i sve zavrsili za dva dana. Komsija renovira kucu dosli mu majstori iz Bijeljine i Zavidovica. Zasto ti isti majstori nebi mogli ici u CG ili Srbiju ?
detroit-mercy

#1594 Re: Mali Šengen

Post by detroit-mercy »

exliberal-ex wrote: 09/08/2021 18:51
Ima i te kako , dal ta roba gusi domacu proizvodnju...gusi jer je kvalitetnija ili jeftinija.
Sta drzava radi da pomogne domacim proizvodjacima da poboljsaju kvalitetu, snize cijene ili plasiraju proizvode van drzave?
Sutra da udje Bosna u EU ( teorija relativiteta...) tek onda bi se otvorilo trziste i unistili sve proizvodjace.
Ostalo bi samo ono sto moze podrzavat proizvodjace po EU ( drvo, ruda, jeftina elektricna energija).
Zato ulazak u ovaj mini sengen gdje su ekonomije manje vise na istom nivou daje sansu svima da plasiraju lakse proizvode izmedju sebe, da se roba lakse krece ali sto je najvaznije i radna snaga.
Ja sam trazio ljude da mi nesto urade oko kuce, nema sanse da nadjem nekog iz Sarajeva....mali posao , nemogu vruce..dosli momci iz Tuzle i sve zavrsili za dva dana. Komsija renovira kucu dosli mu majstori iz Bijeljine i Zavidovica. Zasto ti isti majstori nebi mogli ici u CG ili Srbiju ?
76% robe mi izvozimo u EU, ti mislis da nasa textilna, industrija namjestaja, metalopreradjivacka industrija i masa drugih industrija nece biti cjenovno konkurentna EU kompanijama iako je vec sada EU tvrtke angazuju nase upravo zbog cijene. Nonsens.
exliberal-ex

#1595 Re: Mali Šengen

Post by exliberal-ex »

detroit-mercy wrote: 09/08/2021 19:03
76% robe mi izvozimo u EU, ti mislis da nasa textilna, industrija namjestaja, metalopreradjivacka industrija i masa drugih industrija nece biti cjenovno konkurentna EU kompanijama iako je vec sada EU tvrtke angazuju nase upravo zbog cijene. Nonsens.
Pa ako je tako konkurentna zasto onda prepreke mini sengenu...kako bi teko onda bili konkurencija jos lakse bi izvozili i na ovo trziste?
MorningStar

#1596 Re: Mali Šengen

Post by MorningStar »

exliberal-ex wrote: 09/08/2021 19:11
detroit-mercy wrote: 09/08/2021 19:03
Pa ako je tako konkurentna zasto onda prepreke mini sengenu...kako bi teko onda bili konkurencija jos lakse bi izvozili i na ovo trziste?
Zato sto..... Eto jer zato to vucic srbija tako tuzba i vulin i tako :D
General War

#1597 Re: Mali Šengen

Post by General War »

exliberal-ex wrote: 09/08/2021 18:51
Nadaju se Njemackoj: a ono pandemija:
Ugrožen Međunarodni sporazumSR Njemačka - BiH
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine uputila je dopis
Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH, Ministarstvu vanjske
trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH kojim je upozorila na problematiku u vezi s ugrožavanjem Sporazuma između Bosne i Hercegovine i SR Njemačke
o zapošljavanju radnika bosanskohercegovačkih poduzeća sa
sjedištem u BiH u svrhu izvršenja ugovora o izvođenju radova u
SR Njemačkoj („Službeni list BiH“, broj 16/95) te uputila zamolbu
za žurno iznalaženje rješenja za nesmetan nastavak provođenja
Sporazuma.
Naime, Veleposlanstvo SR Njemačke u Sarajevu je zbog koronavirusa obustavilo svoj rad te tako poništilo termine za izdavanje
viza i do daljnjeg obustavilo njihovo izdavanje. Samim time
ne postoji način da gospodarski subjekti realiziraju ugovorene
poslove zbog nemogućnosti dobivanja radnih ulaznih viza u SR
Njemačku.
Vanjskotrgovinska komora BiH je dobila niz inicijativa i dopisa
od gospodarskih subjekata koje i u ovo teško vrijeme izvršavaju
ugovorene obveze u SR Njemačkoj u kojima nas upozoravaju na
moguće probleme s viziranjem radnika.
U ovakvoj situaciji bosanskohercegovačke tvrtke dolaze u
potpunu pravnu nesigurnost kada mogu zaključiti ugovore o
izvođenju radova te pribaviti ulazne radne vize za detaširane
radnike i osigurati njihov dolazak na ugovoreni početak izvođenja radova.
To dovodi korisnike detašmana u veoma težak položaj, što za
posljedicu ima raskidanje ugovora s njemačkim partnerima i
znatno slabi njihovu poziciju na tržištu SR Njemačke i onemogućava provedbu međudržavnog Sporazuma o detašmanima.
Također, nakon ponovnog otvaranja Konzularnog odjela može
se očekivati značajno povećan broj zahtjeva za izdavanje viza i
postoji zabrinutost za raspoloživost dovoljnog broja termina za
viziranje. Komorski sustav u BiH pod pritiskom je gospodarstva
koje očekuje žurno rješavanje ovog problema.
Svjesni sveopće situacije, a uzimajući u obzir težinu i ogroman
značaj detašmana za gospodarstvo Bosne i Hercegovine, naglašavamo da ovaj problem izravno ugrožava 2.000 radnih mjesta,
a neizravno mnogostruko više financijsku realizaciju na razini
BiH.
* Do zaključenja ovog izdanja Infokoma (20. jula 2020. godine)
aktualna problematika u vezi s detaširanim radnicima nije bila
riješena.
detroit-mercy

#1598 Re: Mali Šengen

Post by detroit-mercy »

MorningStar wrote: 09/08/2021 19:12
exliberal-ex wrote: 09/08/2021 19:11

Zato sto..... Eto jer zato to vucic srbija tako tuzba i vulin i tako :D
Prvo sapun pa onda parfem.
Idemo po redu, ratifikacija granice, da znamo gdje je granica :mrgreen: pa onda dalje. Valjda je ratifikacija granice stariji problem ili veci prioritet od Mini Sengena, mada mozemo i da insistiramo na Sofijskom sporazumu, sta njemu fali :mrgreen:
General War

#1599 Re: Mali Šengen

Post by General War »

Moramo da 'vacamo nove finansijske tokovi:
daddy-kool

#1600 Re: Mali Šengen

Post by daddy-kool »

Zemlje sa puno lošijom geografijom od BiH su poljoprivredne velesile i za Srbiju. Ključna stvar za nas bi bilo dizanje poljoprivrede i prerađivačke industrije. Zašto uvoziti vodu, pivo, mlijeko, keks, sokove, povrće, voće sa strane. Mislim ok uvoziti, ali onda trebaju ili visoke carine ili jake subvencije. Ogromne pare se vrte na ovim stvarima koje ne zahtijevaju nikakvu posebnu tehnologiju niti ogromne investicije. U manjem entitetu ima takođe odličnih potencijala za poljoprivredu ali od ljubavi prema Srbiji ne vide svoju priliku i interes.

Pazi ovo su osnovni koraci za postavljanje ekonomije na zdrave noge, ali naravno da nam je svima jasno zašto se to nije rješavalo.
Post Reply