Hajd pokusaj na momemat normalno komunicirati bez tih nekih personalnih "posalica" koje su iritirajuce, da ne kazem poglupe. Gdje je to rekordan broj novozarazenih? u UK nije, u njemackoj nije, spaniji nije, holandiji nije, italiji nije, turskoj nije, hrvatskoj nije, BiH nije (sve su to drzave gdje je dominantan taj delta soj). A jos ako uzmemo da nikakvih mjera nema u vecini ovih drzava koje sam naveo, i opet nema duplo veceg rekorda od novozarazenih u odnosu na prethodni soj, kako onda mozes povjerovati i napisati da jedna osoba delta sojem zarazi 8 drugih?
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Trappist
#43851 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
-
BadBoy
#43852 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja godinu dana pokušavam normalno pričati sa tobom. Ti ili zajebaješ ili vrijeđaš i to svi vide i svi znaju.Trappist wrote: ↑21/07/2021 15:26Hajd pokusaj na momemat normalno komunicirati bez tih nekih personalnih "posalica" koje su iritirajuce, da ne kazem poglupe. Gdje je to rekordan broj novozarazenih? u UK nije, u njemackoj nije, spaniji nije, holandiji nije, italiji nije, turskoj nije, hrvatskoj nije, BiH nije (sve su to drzave gdje je dominantan taj delta soj). A jos ako uzmemo da nikakvih mjera nema u vecini ovih drzava koje sam naveo, i opet nema duplo veceg rekorda od novozarazenih u odnosu na prethodni soj, kako onda mozes povjerovati i napisati da jedna osoba delta sojem zarazi 8 drugih?
I uopšte ne kontam šta ti je pitanje? Delta se širi munjevito brzo jer ima više nego dvostruko veći R0 broj. To se odražava i u naglom dnevnom skoku novozaraženih. Ako misliš na APSOLUTNI broj zaraženih, pa logično je da oni neće biti veći jer je ovaj val tek na početku, zato što se ljudi vakcinišu i zato što ima ljudi sa antitijelima.
Dakle, R0 nećeš vidjeti na APSOLUTNOM broju zaraženih nego na brzini kojom se širi (što je trenutno i slučaj svugdje u svijetu).
-
Trappist
#43853 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kad pogledam chart UK recimo, ja uopste ne vidim neku vecu brzinu sirenja nego onu recimo od kraja decembra do kraja januara. CDC u USA je rekao da je u US trenutno delta soj dominantan, pa ne vidimo tu brzinu sirenja. U BiH je u sarajevu otkriven u junu, i evo danas su bila 3 novozarazena. Hocu ti reci previse vjerujes novinskim clancima a ne svojim vlastitim ocima. Ovo nisu nikakve naucne stvari koje ti i ja diskutujemo, jednostavno brojevi koje svi vide. Ja ne vidim delta soj i ostale sojeve kao neku zavjeru, nego nepotrebno plasenje stanovnistva kako se stanovnistvo ne bi opustilo. Da nema vakcina rekao bi hajd ok. ALi s obzirom da su vakcine sada siroko dostupne, ne vidim poentu u plasenju naroda. Ko god primi vakcinu hajmo reci da je 100%, iako nista nije 100%, siguran da nece umrijet i imati teske posljedice. Sto bi se onda vakcinisana osoba brinula o delta soju? Ovim tempom i ovakvom medijskom kampanjom nikad necemo izaci iz pandemije, nikad necemo slobodno putovati (osim dva mjeseca ljeti), nikad necemo ici na koncerte, utakmice itd.BadBoy wrote: ↑21/07/2021 15:32Ja godinu dana pokušavam normalno pričati sa tobom. Ti ili zajebaješ ili vrijeđaš i to svi vide i svi znaju.Trappist wrote: ↑21/07/2021 15:26
Hajd pokusaj na momemat normalno komunicirati bez tih nekih personalnih "posalica" koje su iritirajuce, da ne kazem poglupe. Gdje je to rekordan broj novozarazenih? u UK nije, u njemackoj nije, spaniji nije, holandiji nije, italiji nije, turskoj nije, hrvatskoj nije, BiH nije (sve su to drzave gdje je dominantan taj delta soj). A jos ako uzmemo da nikakvih mjera nema u vecini ovih drzava koje sam naveo, i opet nema duplo veceg rekorda od novozarazenih u odnosu na prethodni soj, kako onda mozes povjerovati i napisati da jedna osoba delta sojem zarazi 8 drugih?
I uopšte ne kontam šta ti je pitanje? Delta se širi munjevito brzo jer ima više nego dvostruko veći R0 broj. To se odražava i u naglom dnevnom skoku novozaraženih. Ako misliš na APSOLUTNI broj zaraženih, pa logično je da oni neće biti veći jer je ovaj val tek na početku, zato što se ljudi vakcinišu i zato što ima ljudi sa antitijelima.
Dakle, R0 nećeš vidjeti na APSOLUTNOM broju zaraženih nego na brzini kojom se širi (što je trenutno i slučaj svugdje u svijetu).
-
BadBoy
#43854 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja shvatam šta ti hoćeš da kažeš ali ne mjeri se R0 tako. Možeš imati virus sa R0 vrijednošću od 18 i da imaš samo JEDNOG zaraženog u državi (jer si ga navrijeme stavio u karanten). Gledanje sa tog populacijskog nivoa nije mjerodavno za određivanje zaraznosti virusa.Trappist wrote: ↑21/07/2021 15:47Kad pogledam chart UK recimo, ja uopste ne vidim neku vecu brzinu sirenja nego onu recimo od kraja decembra do kraja januara. CDC u USA je rekao da je u US trenutno delta soj dominantan, pa ne vidimo tu brzinu sirenja. U BiH je u sarajevu otkriven u junu, i evo danas su bila 3 novozarazena. Hocu ti reci previse vjerujes novinskim clancima a ne svojim vlastitim ocima. Ovo nisu nikakve naucne stvari koje ti i ja diskutujemo, jednostavno brojevi koje svi vide. Ja ne vidim delta soj i ostale sojeve kao neku zavjeru, nego nepotrebno plasenje stanovnistva kako se stanovnistvo ne bi opustilo. Da nema vakcina rekao bi hajd ok. ALi s obzirom da su vakcine sada siroko dostupne, ne vidim poentu u plasenju naroda. Ko god primi vakcinu hajmo reci da je 100%, iako nista nije 100%, siguran da nece umrijet i imati teske posljedice. Sto bi se onda vakcinisana osoba brinula o delta soju? Ovim tempom i ovakvom medijskom kampanjom nikad necemo izaci iz pandemije, nikad necemo slobodno putovati (osim dva mjeseca ljeti), nikad necemo ici na koncerte, utakmice itd.BadBoy wrote: ↑21/07/2021 15:32
Ja godinu dana pokušavam normalno pričati sa tobom. Ti ili zajebaješ ili vrijeđaš i to svi vide i svi znaju.
Medije uopšte neću da komentarišem jer su oni zaseban problem i prije korone a bit će i poslije korone. Problem je što vakcine nisu široko dostupne svima. To znači da će virus i dalje cirkulisati i mutirati među nevakcinisanim. Lično mislim da su najgori oni što su vakcinisani sa samo jednom dozom (ako se ne čuvaju extra posebno). Ti ljudi omogućavaju najbolji trening virusu da evoluira u neku varijantu koja će nam unazaditi vakcine. Nadam se da do toga neće doći (a plus sad znamo daleko više o virusu pa ćemo možda moći relativno brzo izbaciti i vakcinu koja bi pokrila te dodatne varijante). Ali to je sve ogromna pegla.
Kod nas apsolutno ne znamo šta se dešava. Niti ko ulazi u državu niti koji su sojevi prisutni niti koliko je vakcinisanih niti koliko je ljudi prebolovalo, ništa. Zato ne možemo nikakav zaključak izvući o širenju ili neširenju delta soja.
I ne budi toliki pesimista, izaći ćemo jednom, nije nikome u interesu da ovo traje vječno
- jeza u ledja
-
Ci-Nick
#43856 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ima li gdje podatak koliko je među novoinficiranim u UK nevakcinisanih, vakcinisanih i onih koji su već preboljeli?
Šta bolje štiti od nove infekcije, vakcima ili prebolijevanje?
Dok se pojavio novi soj u UK odmah su "znali" koliko % je zarazniji a ni dva mjeseca kasnije ne govore o onom što bi bilo ozbiljan statistički pokazatelj.
Dok se pojavio novi soj u UK odmah su "znali" koliko % je zarazniji a ni dva mjeseca kasnije ne govore o onom što bi bilo ozbiljan statistički pokazatelj.
-
BadBoy
#43857 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Oko 60% novozaraženih je nevakcinisano u UK.Ci-Nick wrote: ↑21/07/2021 16:02 Ima li gdje podatak koliko je među novoinficiranim u UK nevakcinisanih, vakcinisanih i onih koji su već preboljeli?
-
Ci-Nick
#43858 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I kako god da se okrene... svi će nekad biti inficirani, i to ne jednom u životu.BadBoy wrote: ↑21/07/2021 16:03Oko 60% novozaraženih je nevakcinisano u UK.Ci-Nick wrote: ↑21/07/2021 16:02 Ima li gdje podatak koliko je među novoinficiranim u UK nevakcinisanih, vakcinisanih i onih koji su već preboljeli?
Čemu onda cirkus ako nema pretrpanih bolnica...
-
Naslovnica
#43859 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U UK nema cirkusa, što se vidi iz broja hospitalizacija i umrlih.
Cirkus je tamo gdje je stopa vakcinacije niska.
Nisam optimista da će nas zaobići.
Stopa vakcinacije je izuzetno niska, a broj onih koji imaju antitijela je nepoznanica.
-
cassius
#43860 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
-
Naslovnica
#43861 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- jeza u ledja
#43862 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Po meni Amerika i UK rade pametnu stvar za sad (doduze moze im se
) - vakcinisi ljude sto mozes vise i pootvaraj sve. Poneka maska i to i to je to.
Osim ako se nesto ne promjeni u buducnosti i dodje nam kakav novi "latinski" soj.
Medjutim kad imas ljude koji se svo vrijeme bune prilikom svake faze ove pandemije normalno da ces imati problem sa otvaranjem ekonomije. Nema virusa, malo jaca gripa, lazna pandemija, necemo socijalno distanciranje, necemo maske, necemo mjere zatvaranja, necemo ispitvanja, necemo vakcine, necemo legitimacije u vezi vakcinisanja....
Osim ako se nesto ne promjeni u buducnosti i dodje nam kakav novi "latinski" soj.
Medjutim kad imas ljude koji se svo vrijeme bune prilikom svake faze ove pandemije normalno da ces imati problem sa otvaranjem ekonomije. Nema virusa, malo jaca gripa, lazna pandemija, necemo socijalno distanciranje, necemo maske, necemo mjere zatvaranja, necemo ispitvanja, necemo vakcine, necemo legitimacije u vezi vakcinisanja....
-
BadBoy
#43863 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
jeza u ledja wrote: ↑21/07/2021 16:53 Po meni Amerika i UK rade pametnu stvar za sad (doduze moze im se) - vakcinisi ljude sto mozes vise i pootvaraj sve. Poneka maska i to i to je to.
Osim ako se nesto ne promjeni u buducnosti i dodje nam kakav novi "latinski" soj.![]()
-
Trappist
#43864 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Hvala na slici, potvrdjujes moj komentar, rast je isti kao i u januaru kad je bio jako teski lockdown.
Last edited by Trappist on 21/07/2021 17:27, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
#43865 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jok ba, hoćemo socijalno distanciranje, hoćemo maske, hoćemo mjere zatvaranja, hoćemo ispitivanja, hoćemo vakcine, hoćemo legitimacije u vezi vakcinisanja...jeza u ledja wrote: ↑21/07/2021 16:53 Po meni Amerika i UK rade pametnu stvar za sad (doduze moze im se) - vakcinisi ljude sto mozes vise i pootvaraj sve. Poneka maska i to i to je to.
Osim ako se nesto ne promjeni u buducnosti i dodje nam kakav novi "latinski" soj.![]()
Hoćemo i rad od kuće, hoćemo policijske sate, nećemo da djeca idu u školu, neki žele i analne briseve za testiranje...
Neka neko nastavi niz.
Sve želimo!
-
Trappist
#43866 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I vidim svi se uhvatili UK-a a zaboravili da je Texas jos u martu ukinuo sve mjere kad je bilo oko 20% vakcinisanih ljudi. Gdje su tamo sojevi?
-
Naslovnica
#43867 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
BTW, kome me do jebenog socijalnog distanciranja, taj se može socijalno distancirati i bez virusa.
Cijelo vrijeme se nameće pojam socijalno distanciranje umjesto FIZIČKO distanciranje.
Ja nikada nisam prestao sa socijalnim kontaktima sa ljudima sa kojima sam bio oduvijek blizak.
Cijelo vrijeme se nameće pojam socijalno distanciranje umjesto FIZIČKO distanciranje.
Ja nikada nisam prestao sa socijalnim kontaktima sa ljudima sa kojima sam bio oduvijek blizak.
- Tesla Edison
#43868 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ti si bioterorist. Ubica.Naslovnica wrote: ↑21/07/2021 17:48 BTW, kome me do jebenog socijalnog distanciranja, taj se može socijalno distancirati i bez virusa.
-
Sociolog
#43869 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Evo maloprije izbacise na worldmeters
United Kingdom oko 45.000 zarazenih samo za danas.
U ova 3 dana barem imaju 160.000 zarazenih. Jezivo kako god...opterecenje za medicinske sestre za zdravstveni sistem.
Ne dao Bog da nam bude " jači talas " u jesen, kako ce tek kod nas biti.
U ova 3 dana barem imaju 160.000 zarazenih. Jezivo kako god...opterecenje za medicinske sestre za zdravstveni sistem.
-
Naslovnica
#43870 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Evo ja na brzinu pregledah neke glavne UK stranice za vijesti, glavna vijest su poplave u Kini, Brexit, Olimpijada i sl.Sociolog wrote: ↑21/07/2021 17:59 Evo maloprije izbacise na worldmeters
Ovo kao sa Šveđanima kada su furali svoj fazon, vaki, naki, izginuše, sve najgore, tako sada i UK.
Boli ih qita.

-
laik1981
#43871 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kakvo opterecenje kad su im hospitalizacije na minimumu.. Zarazeni ne prave problem, vec oni koji su bolesni sa tezim simptomima, a takvih je malo u ovom valu u Britaniji, bar sad, za sad..Sociolog wrote: ↑21/07/2021 17:59 Evo maloprije izbacise na worldmeters
- jeza u ledja
#43872 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Tvoj komentar se odnosio na plasenje naroda. Narod se treba plasiti ako nije vakcinisan.
Sto se tice najtezih mjera i UK, naprotiv, potpuno je surpotno. Cim su najteze mjere uvedene sirenje virusa je pocelo opadati. Vrhunac broja zaraza je bio 8. januar (vidis na slici). Boris Johnson je 5. januara uveo najrigoroznije mjere, evo ovdje link za vijest. Vidis datum.
-
Sociolog
#43873 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da ne odemo u OffNaslovnica wrote: ↑21/07/2021 18:13Evo ja na brzinu pregledah neke glavne UK stranice za vijesti, glavna vijest su poplave u Kini, Brexit, Olimpijada i sl.Sociolog wrote: ↑21/07/2021 17:59 Evo maloprije izbacise na worldmeters
Ovo kao sa Šveđanima kada su furali svoj fazon, vaki, naki, izginuše, sve najgore, tako sada i UK.
Boli ih qita.
![]()
![]()
Razumljivo sto su mediji okremuti Sjvernoj Irskoj, jer su katolici prvi put presli 50% u zemlji a i bilo je nedavno par " bombica".
Eno u Rusiji svaki dan 750+ mrtvih oko 25/30.000 novozarazenih
-
Naslovnica
#43874 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Živa istina, a zašto su promijenili naslov?!
Elem, znači ne funkcionira ni potvrda o vakcinaciji nego isključivo test?
Sinoć je bila polemika o tome @salik79 , @jeza u ledja , @Point. , @spinel_
-
Naslovnica
#43875 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@Sociolog ,
Vidio sam Rusiju, a imaju 3 puta višu stopu vakcinacije nego mi.
BMK, ja sam se vakcinisao, ko preživi pričaće.

Vidio sam Rusiju, a imaju 3 puta višu stopu vakcinacije nego mi.
BMK, ja sam se vakcinisao, ko preživi pričaće.