Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post Reply
User avatar
Hame_
Posts: 5548
Joined: 31/08/2007 21:42
Location: Soba, Srebrnik, Županija tuzlanska, HiB, Evropa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce, odosmo u PM
Contact:

#376 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by Hame_ »

Novi_Nick wrote: 13/07/2021 17:33
Hame_ wrote: 12/07/2021 22:56 Otiš'o si, sarmu prob'o nisi :bih:
Losa ti je sala preko ledza Bosnjaka. VP uzivao 12g. nije radio nista, srozo jos dublje BiH i ostavio Bosnake u jos vecim problemima a ti se smijes, pricas o sarmama i mases BH zastavom?
Otiš'o si, sarmu prob'o nisi :bih:

Image
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2896
Joined: 24/08/2003 00:00

#377 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by Novi_Nick »

VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A

Rusija i Kina predložile rezoluciju kojom žele ukinuti visokog predstavnika u BiH


R. D.
3 sata
371
komentara
429
dijeljenja
Facebook
Twitter
Email
Email

Foto: EPA-EFE
Image
Foto: EPA-EFE

Rusija i Kina predložile su rezolucije Vijeću sigurnosti Ujednjenih nacija kojom bi se odmah oduzele ovlasti visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, piše ugledni Washington Post.

U kratkom nacrtu rezolucije, koji je u srijedu dobio Associated Press, navodi se da ovlasti date visokom predstavniku na konferenciji o provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma 1997. godine više nisu potrebne s obzirom na napredak koji su postigle političke stranke u BiH.

Rezolucija podržava imenovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta do 31. jula 2022. godine kad je po njoj predviđeno zatvaranjem Ureda visokog predstavnika, navodi se dalje.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, međunarodnog tijela koje je vodilo mirovni proces u Bosni i Hercegovini, službeno su imenovali Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika 27. maja, podsjeća američki list. On bi trebao preuzeti funkciju 1. augusta nakon odlaska Austrijanca Valentina Inzka, koji je bio na dužnosti 12 godina.

WP podsjeća kako se Rusija nije složila s imenovanjem Schmidta i dugo je tražila ukidanje pozicije visokog predstavnika, ali i postavlja pitanje hoće li Vijeće sigurnosti UN-a, koje nije bilo uključeno u Dejtonski sporazum, imati moć zatvoriti Ured visokog predstavnika.

Kažu kako će Rusija i Kina gotovo sigurno se suočiti s protivljenjem SAD-a i evropskih članica.

Na posljednjem sastanku Vijeća sigurnosti o BiH u maju, američka ambasadorica Linda Thomas-Greenfield naglasila je ključnu ulogu visokog predstavnika u praćenju i podršci civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma.

"Bosna i Hercegovina mora ispuniti posebne kriterije koje je utvrdilo Vijeće za provedbu mira... kako bi izašla iz međunarodnog nadzora. Sada je vrijeme za ponovni fokus i djelovanje na ispunjavanju ove agende. To znači, prije svega, suzbijanje raširene korupcije koja prijeti vladavini zakona u Bosni i Hercegovini", rekla je.

Ukazala je na "korumpirane političare, sudstvo pod političkim utjecajem, javne institucije koji promovišu lične ili stranačke interese i državna preduzeća kojima je prioritet pokroviteljstvo kojim omogućavaju napredovanje korupcije i potiču egzodus mladih u zemlje u kojima imaju veće mogućnosti.

Zamjenica britanske političke koordinatorice Alice Jacobs nazvala je retoriku oko mirnog razlaza BiH, koju su promovisali bosanski Srbi, stvarnom prijetnjom miru i stabilnosti koja podriva Dejtonski sporazum.

"Ured visokog predstavnika i njegova upotreba izvršnih ovlasti, ako to situacija bude zahtijevala, i dalje imaju punu podršku Velike Britanije", rekla je.

Zamjenica francuske ambasadorice u UN-u Nathalie Broadhurst izjavila je na sastanku Vijeća 4. maja da "retorika podjela, nacionalistički i secesionistički diskurs ili retorika koja izaziva mogućnost rata nisu prihvatljivi."

Kina Rusija Vijeće sigurnosti UN visoki predstavnik

https://www.klix.ba/vijesti/bih/rusija- ... /210714158

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Znaci ovo je zadnji VP u BiH koji zavrsava svoj mandat 2022 g. nakon 27 g. poslije rata. Kako li ce BiH sama funkcionisati nakon toga?
Benjo34
Posts: 1998
Joined: 21/01/2018 00:49

#378 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by Benjo34 »

Ovaj prijedlog će ga tek zacementirati
DonieBrasco
Posts: 15547
Joined: 31/08/2016 16:09

#379 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by DonieBrasco »

Bice zanimljivo ako dođe do glasanja Srbija, Hrvatska su jedine zemlje koje ce ovo vjerovatno podrzati !
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2896
Joined: 24/08/2003 00:00

#380 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by Novi_Nick »

ĆAMIL DURAKOVIĆ ZA „SB“: "Inzko će ući u istoriju kao lažov, on je slagao preživjele žrtve genocida“

Mene je slagao. Ja sam bio predsjednik Organizacionog odbora 2017. godine, meni je u lice i nekim članovima organizacionog odbora u svom kabinetu u OHR-u u Sarajevu kazao da će on ako državni parlament ne bude usvojio zakon o negiranju genocida da će ga on nametnuti.


Vijesti

Prije 4h Prije 4h

Image

Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine Općine Srebrenica u razgovoru za „Slobodnu Bosnu“ govorio je da je 2017. godine kada je bio predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, da mu je tada visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko obećao da će nametnuti zakon o negiranju genocida u Srebrenici ukoliko državni parlament ne osvoji ovaj zakon.

Zakon nije usvojen, negatori genocida su glasni, provociraju i vrijeđaju preživjele žrtve srebreničkog genocida i građane BiH. Duraković je za „SB“ iznio svoje stavove vezano za posjetu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Hercegovini, ali ne i Potočarima, te o uvredljivim izjavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kao i o nekim drugim pitanjima.

Ne možemo a da ne spomenemo ponašanje Milorada Dodika i njegovu gnusnu izjavu da se “u Srebrenici pokopavaju prazne tabute i tako prikazuju broj ubijenih većim.” Koliko sve to skupa vrijeđa Srebreničane, građane BiH?
To je jedna od najgorih uvreda koja se mogla desiti prema nama koji smo preživjeli genocid u Srebrenici. Čak i za Dodikov stil je to malo pretjerano. Dodik bi trebao da zna da je razmjera genocida razlog zašto mi prikupljamo kost po kost, iza kojih stoje oni, koje on danas naziva herojima, i daje tim presuđenim ratnim zločincima nagrade i ordenja. Razmjera genocida je da su Bošnjaci ubijani i skrivani. I dan danas su skriveni. Više od hiljadu osoba tražimo, 26 godina nakon svega. Kopanje primarnih, sekundarnih i tercijarnih grobnica i na više lokacija je upravo dokaz kako je gnusan zločin koji su Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju identifikovali kao genocid. Možda bi to Dodiku trebao biti razlog da nedvosmisleno prihvati presude međunarodnih sudova. Ali na taj način uvrijediti majke Srebrenice i porodice koje kopaju svoje to je neljudski čin.

Da li i kome će on odgovarati za ove uvrede?
Postoji neka nada da se može naći prostora i u smislu krivičnog zakona BiH da se mogu pokretati takve tužbe. Ono što je minimalno potrebno je zakon o negiranju genocida.

Očekivali smo od Valentina Inzka donošenje Zakona o negiranju genocida, pa i lično Vi? Ko može staviti tačku na ovaj problem, Inzko kaže da ti ovaj zakon trebalo da donesu predstavnici naroda?
Vidjeli smo i visokog predstavnika koji daje politikanske izjave u smislu da je negiranje genocida i donošenje takvog zakona stvar naroda u BiH. To je jedno licemjerje veće od licemjerja 1995. godine kada je Međunarodna zajednica posmatrala doslovce izvršenje genocida. Imamo snimke, satelitske snimke. Ovo danas što rade, da prebacuju genocid na političko polje gdje treba neko postići koncenzus oko genocida kao najvišeg ratnog zločina koje čovjek čovjeku može počiniti kao imperativnu normu međunarodnog prava je doslovce vrijeđanje nas kao naroda u državi. Licemjerje ispod dna, čuj dogovorite se. To je smiješno. Inzko je slagao. On će ući u istoriju kao lažov koji je slagao preživjele žrtve genocida. Mene je slagao. Ja sam bio predsjednik Organizacionog odbora 2017. godine, meni je u lice i nekim članovima organizacionog odbora u svom kabinetu u OHR-u u Sarajevu kazao da će on ako državni parlament ne bude usvojio zakon o negiranju genocida da će ga on nametnuti. On ima još nekoliko dana da to učini. Ako to ne učini, Inzko ulazi u istoriju kao neko, ne što nije ništa uradio u BiH za svo ovo vrijeme, nego je i lagao.

Poslije poruka funkcionera Evropske unije Olivera Oliveru Varhelyka i Josepa Borella, kada je obilježeno 26 godina od genocida u Srebrenici, Bruxelles ne prihvata negiranje genocida u Srebrenici, otvorilo se pitanje da li će Srbiji biti zatvorena vrata EU, odnosno da li će ih usloviti Bruxelles da konačno prihvate činjenicu da je bio genocid u Srebrenici?
Da budem iskren, to je dvostruki standard. Komesar za proširenje Evropske unije u svom video obraćanju 11. jula, ohrabruje što su stavovi EU jednistveni. Čak je i Evropski parlament usvojio rezoluciju o Srebrenici i sve to stoji. Međutim, ako čujete poruku da nema mjesta u Evropi onima koji negiraju genocid i da uporedo vodite intenzivne pregovore sa Srbijom o pristupu EU – to je dvostruki standard. S jedne strane kažete nema mjesta, a sa druge strane im otvarate vrata. Dakle, ta EU mora konačno da se opredijeli na kojoj je strani, na strani žrtve ili na strani zločinaca i onih koji ih veličaju. Oni prvo trebaju da se odrede.

Na Twitteru ste rekli sljedeće: „Umjesto što novinari pitaju političare (negatore): "Je li bio genocid u Srebrenici?", predlažem da pitaju: "Genocid je pravno i historijski utvrđena činjenica, je li vas stid što podržavate sistem koji ga je osmislio i realizovao?". I ni riječ više. Šta vas je navelo na ovo razmišljanje?
Genocid je ratni zločin koji utvrđuju sudovi, a ne političari. Nažalost, nepoznavanje medija i novinara koji pitaju političara: „Da li je bio genocid u Srebrenici?“ Bože sačuvaj. To ne utvrđuju ni novinari ni političari. Genocid je utvrđena historijsko-pravna činjenica. Sad je pitanje da li je stid onih koji to negiraju i koji ne prihvataju. Jel ih stid, to je sada civilizacijska vrijednost da li vi prihvatate presude ili ne. Genocid nije bošnjački politički narativ, genocid je historijsko - pravno utvrđena činjenica. Oko genocida nema kompromisa. Kao neki dan kad je bila skupština koju sam kao predsjedavajući napustio. Politika je dinamičan proces, promjenjiv, treba imati energije i volje za dijalogom, ali kad dođe genocid na temu rasprave ja oko toga ne raspravljam politički. Oko genocida nema koncenzusa. Šta oko genocida imamo pričati, čekić od sto, napuštam sjednicu i ja ne predsjedavam tom sjednicom. To za mene nije politika već moralna pozicija gdje zbog svih koji su ubijeni ne bi vrijeđao ni mrtve, a ni žive.

Zoran Milanović je 11. jula za reverom imao Cvijet srebrenički, ali nije bio na komemoraciji u Srebrenici. Kako to komentarišete, te da li Vam se čini da je medijska pažnja u BiH više njemu bila okrenuta nego tužnoj godišnjici srebreničkog genocida?
Uvredljivo je da je gospodin Milanović kao predsjednik susjedne Hrvatske boravio u Bosni i Hercegovini 11. jula drugim obavezama, koje su bile populističke i političkog karaktera. Ne znam otkud mu cvijet za reverom, ne znam ko mu je to mogao dati ili sugerisati da to nosi. Ne biti u Potočarima 11. jula , a biti na nekim drugim mjestima, slati poruke koje smo imali prilike čitati u medijima u najmanju ruku su bezobrazne. Generalno, Hrvatska ima dvostruki standard i kad je u pitanju i genocid. Gospodin Čović je 2015. godine bio u Potočarima i kao član Predsjedništva BiH, govorio na temu genocida. A onda se napravio jedan politički zaokret o nemanju stava o genocidu. Govorio je o genocidu, a onda zbog interesa Hrvata približio se Dodiku. Svojevremeno je odbijena inicijativa u Domu naroda BiH potpomognuta Hrvatima kad je u pitanju donošenje rezolucije o negiranju genocida u Srebrenici. Hrvati su zajedno sa Srbima bili na istom stanovištu. Tako da je to više politička priča nego individualna i ljudska priča samog gospodina Milanovića, i od svih hrvatskih predstavnika, počev od Čovića. Kolinda Grabar Kitarović je bila u Potočarima. Nedvosmisleno je da se u hrvatskom Saboru obilježava dan sjećanja na Srebrenicu. A što je ovo on uradio je pitanje za njega.

Razgovarala: Sanela GOJAK

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/20 ... ocida.html
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2896
Joined: 24/08/2003 00:00

#381 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by Novi_Nick »

SAD I VELIKA BRITANIJA OHLADILE RUSIJU I KINU: Ništa od zatvaranja Ureda visokog predstavnika u BiH

Iz ambasade SAD-a u BiH ističu da su Sjedinjene Države uvijek podržavale i nastaviće podržavati ‘ključnu ulogu visokog predstavnika u praćenju i podršci provedbi civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma’.


Vijesti

Prije 4h Prije 4h

Image

Iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) su saopštili kako se zatvaranje ureda Visokog predstavnika u BiH (OHR) ‘ne temelji na vremenskim rokovima, nego na ispunjenju definisanih kriterija’, komentarišući nacrt ruske i kineske rezolucije o ukidanju visokog predstavnika u Bosni I Hercegovini, u koji je Associated Press imao uvid.

Rusija i Kina predstavile su nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom bi se međunarodnom visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini odmah oduzele ovlasti nadgledanja provođenja mirovnog sporazuma iz 1995. godine kojim je okončan rat, a ova pozicija u potpunosti ukinula u roku od dvije godine.

Iz ambasade SAD-a u BiH ističu da su Sjedinjene Države uvijek podržavale i nastaviće podržavati ‘ključnu ulogu visokog predstavnika u praćenju i podršci provedbi civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma’.

"Radujemo se nastavku partnerstva sa Uredom visokog predstavnika (OHR) u podršci provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i okončanju međunarodne supervizije ispunjenjem kriterija 5+2. Zatvaranje OHR ne temelji se na vremenskim rokovima, nego na ispunjenju definisanih kriterija koji su komplementarni podršci funkcionalnosti i stabilnosti također neophodnim za EU perspektivu Bosne i Hercegovine", ističe se u odgovoru ambasade SAD-a u BiH.

Iz ambasade podsjećaju kako je Dejtonski mirovni sporazum potvrdio suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, nezavisne države koja se sastoji od dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalih, koja garantuje ljudska prava i štiti sve svoje građane u skladu sa vladavinom zakona.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/20 ... u_bih.html
User avatar
mayab
Posts: 27202
Joined: 06/03/2008 13:00
Location: SARAJEVO

#382 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by mayab »

Ako novi VP bude "radio" poput Incka, "džaba smo krečili"

Nema ovde napretka bez "sječe knezova" , i to strogo i odlučno, uz eventualnu asistenciju EUFOR-a, nakotilo se gamadi u svim porama državnog sistema, a gamad se treba odlučno zgaziti, nema tu puno fine priče i laganog "liječenja"

Ako misli šupljirati i izražavati zabrinutosti , lajhman ninaet Ševala :!:

Djeca nam uče strane jezike i ne vide sebe OVDJE nakon školovanja, meni više ne treba , kad to čujem i vidim :sad: :run:
User avatar
Satrap_Darije
Posts: 473
Joined: 03/11/2020 13:43
Location: Rijeka, Hrvatska

#383 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by Satrap_Darije »

Nije mi sasvim jasno zašto pojedini ljudi žele da imaju nekakvog visokog predstavnika što god to podrazumijevalo.
Govore da je slobodna i nezavisna država a hoće da stranac upravlja.

To je valjda neka nova vrsta sluganstva i konjušarenja. Hrvati su narod konjušara ali izgleda da su ovi u Sarajevu još gori.

Rusija i Kina se zalažu za veći stupanj samostalnosti i umjesto da ih se podrži na njih se pljuje.

On u stvari provodi Dejtonski sporazum, ali zar nije SDA najglasnija u tome da je to loš sporazum i da ga treba mijenjati?

Prema tome valjda bi upravo SDA i ostali koji su protiv Deytonskog sporazuma trebali biti najglasniji da se njegov izvršitelj iz drugih zemalja makne sa svoje pozicije.
User avatar
Satrap_Darije
Posts: 473
Joined: 03/11/2020 13:43
Location: Rijeka, Hrvatska

#384 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by Satrap_Darije »

mayab wrote: 16/07/2021 06:42 Ako novi VP bude "radio" poput Incka, "džaba smo krečili"

Nema ovde napretka bez "sječe knezova" , i to strogo i odlučno, uz eventualnu asistenciju EUFOR-a, nakotilo se gamadi u svim porama državnog sistema, a gamad se treba odlučno zgaziti, nema tu puno fine priče i laganog "liječenja"

Ako misli šupljirati i izražavati zabrinutosti , lajhman ninaet Ševala :!:

Djeca nam uče strane jezike i ne vide sebe OVDJE nakon školovanja, meni više ne treba , kad to čujem i vidim :sad: :run:
Jebiga, htjeli nezavisnost - dobili kurac.
belfy
Posts: 7699
Joined: 06/08/2007 09:00

#385 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by belfy »

kako si ti to divno srocio u ova dva zadnja posta. samo mi je jedno nejasno. ko je htio nezavisnost?
User avatar
Satrap_Darije
Posts: 473
Joined: 03/11/2020 13:43
Location: Rijeka, Hrvatska

#386 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by Satrap_Darije »

belfy wrote: 21/07/2021 01:14 kako si ti to divno srocio u ova dva zadnja posta. samo mi je jedno nejasno. ko je htio nezavisnost?
Jugoslavenske kvazi-republike.
belfy
Posts: 7699
Joined: 06/08/2007 09:00

#387 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by belfy »

Satrap_Darije wrote: 21/07/2021 06:00
belfy wrote: 21/07/2021 01:14 kako si ti to divno srocio u ova dva zadnja posta. samo mi je jedno nejasno. ko je htio nezavisnost?
Jugoslavenske kvazi-republike.
zasto ih nazivas kvazi-republikama? zelis nekako umanjiti da su to zaista bile ili ne znas sta je znacila skracenica SFRJ?
Satrap_Darije wrote: 20/07/2021 22:34 Jebiga, htjeli nezavisnost - dobili kurac.
ako sam te dobro razumio, znaci kurac od nezavisnosti su dobile: Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Makedonija? jel tako?
Last edited by belfy on 21/07/2021 18:41, edited 1 time in total.
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2896
Joined: 24/08/2003 00:00

#388 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by Novi_Nick »

belfy wrote: 21/07/2021 18:37
Satrap_Darije wrote: 21/07/2021 06:00

Jugoslavenske kvazi-republike.
zasto ih nazivas kvazi-republikama? zelis nekako umanjiti da su to zaista bile ili ne znas sta je znacila skracenica SFRJ?

Hoce da kaze da su sve republike bivse SFRJ kao sto su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i AP Kosovo propale samostalno bez Srbije, Hrvatske i Slovenije. Jer Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i AP Kosovo i AP Vojvodina su bile srpskohrvatskoslovenske kolonije u Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca!
Last edited by Novi_Nick on 21/07/2021 18:49, edited 2 times in total.
belfy
Posts: 7699
Joined: 06/08/2007 09:00

#389 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by belfy »

Novi_Nick wrote: 21/07/2021 18:40
belfy wrote: 21/07/2021 18:37

zasto ih nazivas kvazi-republikama? zelis nekako umanjiti da su to zaista bile ili ne znas sta je znacila skracenica SFRJ?

Hoce da kaze da su sve republike bivse SFRJ propale samostalno bez Srbije, Hrvatske i Slovenije.
zasto ti odgovaras u njegovo ime? tebe nisam nista pitao. pusti covjeka da odgovori i ne stavljaj mu rijeci u usta bez i da se javio.
heavyBrick
Posts: 800
Joined: 03/05/2021 14:18

#390 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by heavyBrick »

Satrap_Darije wrote: 20/07/2021 22:30 Nije mi sasvim jasno zašto pojedini ljudi žele da imaju nekakvog visokog predstavnika što god to podrazumijevalo.
Govore da je slobodna i nezavisna država a hoće da stranac upravlja.
ja nisam vidio osobu u BiH koja ŽELI visokog predstavnika.
on je jednostavno nužan u trenutnoj situaciji i dijelom je sistema upravljanja.

čim donesemo bolji ustav neće biti nikakve potrebe za OHR-om.
a to da ostavimo trenutno ustavno ludilo i riješimo se OHR-a - pa ne budi smiješan. :lol:

nismo ga tražili, niti ga želimo, ali je tu i neka ga dok se stvari ne promijene u suštini.
evo ja prvi jedva čekam da donesemo novi ustav, koji će biti naš izbor a ne ovaj nametnuti,
da budemo građanska Republika BiH i da visoki predstavnik postane stvar prošlosti.
Sociolog
Posts: 4349
Joined: 06/05/2008 17:44
Location: Sarajevo

#391 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by Sociolog »

Evo bas danas gostovao Stjepan Mesic na N1 emisiji u 17 poslijepodne..i govorio kako Inzko nije dobio zeleno svijetlo za Bonske ovlasti od autoriteta za zapada...i pazi sad ovo ovaj ce biti jos gori od Inzka :shock: :roll: :sad:
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2896
Joined: 24/08/2003 00:00

#392 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by Novi_Nick »

belfy wrote: 21/07/2021 18:42
Novi_Nick wrote: 21/07/2021 18:40 [/size]
Hoce da kaze da su sve republike bivse SFRJ propale samostalno bez Srbije, Hrvatske i Slovenije.
zasto ti odgovaras u njegovo ime? tebe nisam nista pitao. pusti covjeka da odgovori i ne stavljaj mu rijeci u usta bez i da se javio.
Ja nista nemam sa njim, ostavio sam licni komentar u svoje licno ime, a ovo nije tvoj licni forum a ti nisi moderator tema, upisa i slicno! Drzi se strogo samo sebe i svojih licnih postova/priloga!
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2896
Joined: 24/08/2003 00:00

#393 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by Novi_Nick »

Sociolog wrote: 21/07/2021 18:47 Evo bas danas gostovao Stjepan Mesic na N1 emisiji u 17 poslijepodne..i govorio kako Inzko nije dobio zeleno svijetlo za Bonske ovlasti od autoriteta za zapada...i pazi sad ovo ovaj ce biti jos gori od Inzka :shock: :roll: :sad:
Za koga ce biti gori za Bosnjake (muslimane)? ili Srbe i Hrvate (hriscane)? Od Inzka nije mogao biti gori sto se tice Bosnjaka i ProBosanaca, pustio je Dodika i Covica i njihove falange da rade sta hoce po Bosni i Hercegovini i preko BH Parlamenta. Drugo, ako je tako pa Inzko nije imao zeleno svjetlo za koriscenje Bonskih ovlasti, trebao je biti posten prije 12 g. na pocetku njegovog mandata, i informisati gradjane Bosne i Hercegovine da je on tu bez ikakvih ovlasti, da nadgleda i upravlja da se Dejtonski sporazum pravno i na sve druge nacine korektno sprovodi, da nagradjuje i kaznjave one koji taj sporazum sprovode ili ne sprovode kako treba, te da je tu da se provede lijepo, zaradi dobro i zbrise nakon toga u njegovu maticnu drzavu.
Last edited by Novi_Nick on 21/07/2021 19:17, edited 1 time in total.
belfy
Posts: 7699
Joined: 06/08/2007 09:00

#394 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by belfy »

ti kao da ne znas sta si napisao post iznad prije par minuta... evo, da te podsjetim:
Novi_Nick wrote: 21/07/2021 18:40 Hoce da kaze da su sve republike bivse SFRJ kao sto su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i AP Kosovo propale samostalno bez Srbije, Hrvatske i Slovenije. Jer Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i AP Kosovo i AP Vojvodina su bile srpskohrvatskoslovenske kolonije u Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca!
Novi_Nick wrote: 21/07/2021 18:48
belfy wrote: 21/07/2021 18:42 zasto ti odgovaras u njegovo ime? tebe nisam nista pitao. pusti covjeka da odgovori i ne stavljaj mu rijeci u usta bez i da se javio.
Ja nista nemam sa njim, ostavio sam licni komentar u svoje licno ime, a ovo nije tvoj licni forum a ti nisi moderator tema, upisa i slicno! Drzi se strogo samo sebe i svojih licnih postova/priloga!
meni je sasvim jasno da ti nemas nista sa njim, zato se i pitam zasto ti odgovaras sta on hoce da kaze. to nije licni komentar, nego trpanje rijeci u usta nekome ko jos nije ni dao svoj odgovor. u najmanju ruku bezobrazno, a zasigurno nekulturno. i to nema veze sa tim ciji je forum, niti ko je moderator. bezobrazluk je bezobrazluk, a nekultura - nekultura. uvijek i svuda.

da si se barem ti drzao ovog podvucenog sto meni savjetujes ne bi se ova bespotrebna prepiska ni desila. zato ne prosipaj i licemjerje na kraju, nego se ti drzi toga sto meni savjetujes. ja nemam takvih problema. :kakoste:
User avatar
Satrap_Darije
Posts: 473
Joined: 03/11/2020 13:43
Location: Rijeka, Hrvatska

#395 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by Satrap_Darije »

belfy wrote: 21/07/2021 18:37
Satrap_Darije wrote: 21/07/2021 06:00

Jugoslavenske kvazi-republike.
zasto ih nazivas kvazi-republikama? zelis nekako umanjiti da su to zaista bile ili ne znas sta je znacila skracenica SFRJ?
Satrap_Darije wrote: 20/07/2021 22:34 Jebiga, htjeli nezavisnost - dobili kurac.
ako sam te dobro razumio, znaci kurac od nezavisnosti su dobile: Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Makedonija? jel tako?
Znam što znači skraćenica.

Kvazi-republike ih nazivam jer same za sebe su beznačajne u odnosu na ono što su bile kao dio zajedničke države južnih Slavena.
Tito je rekao da niti jedna od naših republika ne bi bila ništa da nismo svi zajedno.

Da, dobro si me razumio. Eto imamo Hrvatsku, slobodnu nakon tisućljetnih težnji. I ????

Država je beznačajna, narod izumire, mladi odlaze, ideja Hrvatske ne postoji, nitko ne pjeva Ustani Bane niti ide u crkvu iako smo se borili da bi mogli raditi upravo to.

Jugoslavija kakva god da je bila je imala i ambicije i kakvu-takvu industriju i broj ljudi se povećavao, ne smanjivao.

Hrvata je u Jugoslavenskoj tamnici bilo skoro 5 milijuna.
Sada ih je u slobodnoj Rvatskoj nešto više od 3,5 milijuna. U BiH ih je mislim oko 350-400 tisuća, u Srbiji beznačajan broj.

Riješili se jugoslavenske tame da bi što ? Pocrkali na slobodi ?

Što su Slovenci dobili a da prije nisu imali?

Što su Srbi dobili? Ostali i bez južnog komada teritorije.

O Makedoncima da ne govorim. Već ih se pola iselilo, još im Bugari i Grci diktiraju uvjete o tome kako će im se zvati država i jezik, a Albanci ih ucjenjuju blokadama ako ne prihvate njihove zahtjeve.

To se Jugoslaviji nije dešavalo.
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2896
Joined: 24/08/2003 00:00

#396 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by Novi_Nick »

dupli
Last edited by Novi_Nick on 21/07/2021 20:07, edited 2 times in total.
heavyBrick
Posts: 800
Joined: 03/05/2021 14:18

#397 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by heavyBrick »

to si ti sve u pravu, ali obični ljudi nisu ni željeli da nema Jugoslavije. sjebali su je velikodržavni projekti, ali i Titova pogrešna politika. Jugoslaviju je trebalo uvesti u EZ na vrijeme i danas bi bili u top 5 zemalja u EU po svemu.
User avatar
Satrap_Darije
Posts: 473
Joined: 03/11/2020 13:43
Location: Rijeka, Hrvatska

#398 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by Satrap_Darije »

heavyBrick wrote: 21/07/2021 18:45
Satrap_Darije wrote: 20/07/2021 22:30 Nije mi sasvim jasno zašto pojedini ljudi žele da imaju nekakvog visokog predstavnika što god to podrazumijevalo.
Govore da je slobodna i nezavisna država a hoće da stranac upravlja.
ja nisam vidio osobu u BiH koja ŽELI visokog predstavnika.
on je jednostavno nužan u trenutnoj situaciji i dijelom je sistema upravljanja.

čim donesemo bolji ustav neće biti nikakve potrebe za OHR-om.
a to da ostavimo trenutno ustavno ludilo i riješimo se OHR-a - pa ne budi smiješan. :lol:

nismo ga tražili, niti ga želimo, ali je tu i neka ga dok se stvari ne promijene u suštini.
evo ja prvi jedva čekam da donesemo novi ustav, koji će biti naš izbor a ne ovaj nametnuti,
da budemo građanska Republika BiH i da visoki predstavnik postane stvar prošlosti.
Koliko ja vidim stvari, prvi uvjet za to je ODLAZAK visokog predstavnika, jer on je ovdje da osigura provedbu Dejtonskog sporazuma, i sebe namiri, i napiše bestseller da bi mu djeca mogla imati po dva Mercedesa.

Ali dobro, neka ga. Nemam ništa protiv toga da bogata djeca njemačkih političara budu još bogatija.
heavyBrick
Posts: 800
Joined: 03/05/2021 14:18

#399 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by heavyBrick »

Satrap_Darije wrote: 21/07/2021 19:24 Koliko ja vidim stvari, prvi uvjet za to je ODLAZAK visokog predstavnika, jer on je ovdje da osigura provedbu Dejtonskog sporazuma, i sebe namiri, i napiše bestseller da bi mu djeca mogla imati po dva Mercedesa.

Ali dobro, neka ga. Nemam ništa protiv toga da bogata djeca njemačkih političara budu još bogatija.
ne može otići dok se ne promijeni sistem. to je kao da spuštaš auto sa dizalice a nisi namontirao novi točak.

i to što uzima velike pare nije moj ili tvoj problem, jer ga ne plaćamo mi.
belfy
Posts: 7699
Joined: 06/08/2007 09:00

#400 Re: Visoki predstavnik u BiH - vrhovni tumač Daytonskog sporazuma

Post by belfy »

Satrap_Darije wrote: 21/07/2021 19:18
belfy wrote: 21/07/2021 18:37

zasto ih nazivas kvazi-republikama? zelis nekako umanjiti da su to zaista bile ili ne znas sta je znacila skracenica SFRJ?



ako sam te dobro razumio, znaci kurac od nezavisnosti su dobile: Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Makedonija? jel tako?
Znam što znači skraćenica.

Kvazi-republike ih nazivam jer same za sebe su beznačajne u odnosu na ono što su bile kao dio zajedničke države južnih Slavena.
Tito je rekao da niti jedna od naših republika ne bi bila ništa da nismo svi zajedno.

Da, dobro si me razumio. Eto imamo Hrvatsku, slobodnu nakon tisućljetnih težnji. I ????

Država je beznačajna, narod izumire, mladi odlaze, ideja Hrvatske ne postoji, nitko ne pjeva Ustani Bane niti ide u crkvu iako smo se borili da bi mogli raditi upravo to.

Jugoslavija kakva god da je bila je imala i ambicije i kakvu-takvu industriju i broj ljudi se povećavao, ne smanjivao.

Hrvata je u Jugoslavenskoj tamnici bilo skoro 5 milijuna.
Sada ih je u slobodnoj Rvatskoj nešto više od 3,5 milijuna. U BiH ih je mislim oko 350-400 tisuća, u Srbiji beznačajan broj.

Riješili se jugoslavenske tame da bi što ? Pocrkali na slobodi ?

Što su Slovenci dobili a da prije nisu imali?

Što su Srbi dobili? Ostali i bez južnog komada teritorije.

O Makedoncima da ne govorim. Već ih se pola iselilo, još im Bugari i Grci diktiraju uvjete o tome kako će im se zvati država i jezik, a Albanci ih ucjenjuju blokadama ako ne prihvate njihove zahtjeve.

To se Jugoslaviji nije dešavalo.
znaci samo Jugonostalgija. i sam sam bio Jugonostalgicar, ali u neko doba shvatis da je to proslost i da se se sjecas samo zbog sretne mladosti. danas mladi provode mladost na drugi nacin i sumnjam da ce ikada vise taj tok ici u pravcu bilo kakvog ujedinjenja u takvu vrstu zajednice. Slovenija i Hrvatska su vec u EU, Makedonija i CG na koji korak blize nego ostali, a siguran sam da vise niko takvu zajednicu i ne bi zelio. ja prvi. i za sve to postoje razlozi.

i za kraj, uzaludno je plakati za proljevenim mlijekom. sada imamo karte takve kakve su nam podijeljene i treba sa njima odigrati sto bolje.
Post Reply