Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Brojalo se kako ne. Ove godine u SKB do 1.5. kao u cijeloj prošloj godini.
Ne mislim da u bolnicama nisu vodili evidenciju. Nego kazem da nikada do sada nije bila tema rasprave opce populacije koliko je danas ljudi na kojem odjelu bolnice preminulo.
A i prije su ljudi umorali po bolnicama a i ubuduće će opet.
Ali te brojke nikoga nidu zanimale, niti medije niti pučantsvo. Sada je odjednom krucijalno važno da znamo iz minute u minuti popunjenost ležajeva neke bolnice.
Donekle se slažem. Ja sam vazda bio za što normalniji život, bez obzira što smo radio s covid pozitivnim. Samo što je to u Mostaru otišlo malo i drugu krajnost jer su Pepi i Manđarija bili puni cijelo vrijeme, a deset metara zračne linije mi smo redali leševe koji su čekali red da ih odvezu iz mrtvare. Ljudi u Hercegovini nisu bili i idalje nisu svjesni koliko je ljudi u nas nastradalo, mi smo cijelo vrijeme imali gore brojeve nego Sarajevo, u nas se živjelo praktički normalno, u Sarajevu bili korak od vanrednog stanja.
Ali svakako se slažem da će PTSP nakon ovoga, nakon kontinuirane psihoze biti takav da je rat goli kurac
_BataZiv_0809 wrote: ↑13/07/2021 12:23
PTSP nego sta. Hvala kurcu pa se ne snimaju filmovi i serije u kojima ce biti prikazani ovi obrasci ponasanja kao normalni i uobicajeni.
Kad slucajno naletim na one snimke raje po balkonima u aprilu 2020. imam fizicku reakciju. Bukvalno.
Ja naletio na epizodu Bulla na Foxu, nije mi mrska serija, DiNozzo mi je drag još iz NCISa i vidim uvodna scena na sprovodu, svi maske imaju, kaže ženska liku, moram te zagrliti pa nek se zaraziti... Kontam mršupičkumaterinu, neću više ni stare epizode gledati, kamoli nove
Dozer wrote: ↑13/07/2021 10:05
Pitanjce za forumske eksperte koji znaju sve o Sars-Cov-2 i Covidu:
Do sada je poznato 5 sojeva / varijacija ovog virusa, a koji uzrokuju Covid-19 (https://www.who.int/en/activities/track ... -variants/ ,iako im fali famozni zadnji, tj. Labda), pa me zanima pojasnjenje "funkcionisanja" svakog od njih.
Dakle, sta tacno radi, tj. koje su karakteristike:
- Alfa soja
- Beta soja
- Gama soja
- Delta soja
- Lambda soja
Nemojte lijepiti kojekakve linkove, nego samo ukratko - Alfa radi to i to, zarzna je toliko i toliko, i od tog soja je u bolnici zavrsilo toliko i toliko, a umrlo toliko i toliko.
Hvala unaprijed.
ja bih se nadovezao sa pitanjem: da li i koja od firmi što rade vakcine priča o vakcini v2 (ili kad god da je zovu), gdje je napravljen "update" na nove sojeve? (ako znamo da bar zvanično neke i nisu baš najbolje protiv novih sojeva)
Black swan wrote: ↑13/07/2021 14:29
Vakcina je isto ko prica o mobitelu 2001 i 2002
Zraci prate nas nezdravo...na kraju svi kupili mobitele
Ja sam se najdulje opirao do rujna 2004.kad sam diplomirao kupili mi mob inace ne bih jos
E tako je za vakcinu...za nekih 4 5 godina svi ce sutjeti
Opirao se mobitelu Sto ne mogu ove capri... I sto si kupio nisu ti dali da udjes u kino bez njega, ili mozda na stadion. Ono poredjenje nigdje veze.....
Ja kao privatno lice imam pravo da zabranim ulazak na moju privatnu imovinu
Isto tako drzava ima pravo da ti zabrani ulaziti na drzavnu imovnu
I ne spinuj...nisam tako poredio mobitele...nego one koji su najglasniji a kaanije se usute prvom prilikom kad im nesto treba cijepit ce se i glumiti zrtve
U zemljama/regijama gdje ima znacajan broj pelcovanih - sve se otvara, iako broj zarazenih raste, broj hospitalizovanih, a pogotovo umrlih je stabilizovan (ili raste vrlo malo). Tamo gdje je broj pelcovanih manji, tamo brojke hospitalizovanih raste.
Bila je prica o Izraelu nekoliko sedmica, i sta bi? Brojke zarazenih u UK rastu drasticno vec skoro dva mjeseca. Raste i broj umrlih i vjerovatno ce jos rasti, ali daleko od brzine rasta zarazenih.
U Americi nesto ovako 99% umrlih u zadnjih par sedmica su nevakcinisani, a virus raste skoro iskljucivo samo u podrucjima sa malim brojem vakcinacija.
Black swan wrote: ↑13/07/2021 15:11
Ja kao privatno lice imam pravo da zabranim ulazak na moju privatnu imovinu
I ne spinuj...nisam tako poredio mobitele...nego one koji su najglasniji a kaanije se usute prvom prilikom kad im nesto treba cijepit ce se i glumiti zrtve
Mora da si studirao pravo kad ga tako dobro poznaješ
Black swan wrote: ↑13/07/2021 15:11Ja kao privatno lice imam pravo da zabranim ulazak na moju privatnu imovinu
Moze li ovaj post ici na pocetnu stranicu molim vas
jok eto liberalna demokratija i postovanje prava i sloboda svakog pojedinca.
Kada je u pitanju javno zdravlje i sticanje kolektivnog imuniteta, pravo pojedinca prestaje da postoji. Ti ako imas neki maligni tumor i doktor ti predlozi neku terapiju koji ti ne zelis da primis, imas puno pravo da je odbijes i trazis (ako je moguce) neki drugi nacin lijecenja. To je tvoje pravo kao pojedinca. Sa druge strane, kada je u pitanju zastita javnog zdravlja zbog pandemije gdje ti ako odbijes imunizaciju ugrozavas hiljade drugih ljudi, onda tu tvoja prava kao pojedinca prestaju i gleda se javni interes ondosno zastita javnog zdravlja te suzbijanje epidemije koje je jedino moguce sticanjem kolektivnog imuniteta, znaci masovnom imunizacijom. Zato Macron moze da naredi masovnu vakcinaciju jer je u pitanju javno zdravlje.
Black swan wrote: ↑13/07/2021 15:53
Dje moja sloboda da imam vozacku 10 godina i da mi ne traze ljekarsko svakih 5 godina
Hm zbog dioptrije
E isto ce tako tebi dati opciju ili ili
Uvijek mozes setati sumom umjesto trznim centrom
A ja imam bajk jebo vozacki
Zašto država, ako se toliko brine o našem zdravlju i dobrobiti, ne zabrani prodaju alkohola i duhanskih proizvoda, ubiju godišnje više ljudi nego COVID-19?!
Last edited by Naslovnica on 13/07/2021 16:00, edited 1 time in total.
Black swan wrote: ↑13/07/2021 15:53
Dje moja sloboda da imam vozacku 10 godina i da mi ne traze ljekarsko svakih 5 godina
Hm zbog dioptrije
E isto ce tako tebi dati opciju ili ili
Uvijek mozes setati sumom umjesto trznim centrom
A ja imam bajk jebo vozacki
Zašto država, ako se toliko brine o našem zdravlju i dobrobiti, ne zabrani prodaju alkohola i duhanskih proizvoda, ubiju godišnje više ljudi nego COVID-19?!
Nisam drogalj niti alkos pa ne znam
To tvoje inacenje mi nije jasno
Kada je u pitanju javno zdravlje i sticanje kolektivnog imuniteta, pravo pojedinca prestaje da postoji. Ti ako imas neki maligni tumor i doktor ti predlozi neku terapiju koji ti ne zelis da primis, imas puno pravo da je odbijes i trazis (ako je moguce) neki drugi nacin lijecenja. To je tvoje pravo kao pojedinca. Sa druge strane, kada je u pitanju zastita javnog zdravlja zbog pandemije gdje ti ako odbijes imunizaciju ugrozavas hiljade drugih ljudi, onda tu tvoja prava kao pojedinca prestaju i gleda se javni interes ondosno zastita javnog zdravlja te suzbijanje epidemije koje je jedino moguce sticanjem kolektivnog imuniteta, znaci masovnom imunizacijom. Zato Macron moze da naredi masovnu vakcinaciju jer je u pitanju javno zdravlje.
Oko 50 posto zaraženih trenutno u Izraelu je imunizovano-vakcinisano.
Naslovnica wrote: ↑13/07/2021 15:59
Nisam drogalj niti alkos pa ne znam
To tvoje inacenje mi nije jasno
kako tacno nevakcinisani ugrozavaju vakcinisane? zar niste zasticeni ili to presucujete da vakcine nemaju stvarnog efekta pa su opasnosti iste kao i pre boce? ako pak imaju vakcine efekta, onda vasem imunom sistemu nevakcinisani ne mogu nista.
kako tacno nevakcinisani ugrozavaju vakcinisane? zar niste zasticeni ili to presucujete da vakcine nemaju stvarnog efekta pa su opasnosti iste kao i pre boce? ako pak imaju vakcine efekta, onda vasem imunom sistemu nevakcinisani ne mogu nista.
Dobro je što ti imaš strpljenja objašnjavati neke stvari raznim ublehašima na ovom pdf-u, istu priču pišu više od godinu dana.