Pa da. Doduse u vecini evropskih drzava vakcina je besplatna i dostupna manje vise svima koji zele da je prime.malocvijece wrote: ↑18/07/2021 09:40Tu bi, ako je ovo istina, najviše ispaštali građani koji ne mogu primiti vakcinu i koji se moraju osloniti na kolektivni imunitet. Djeca takođe.apsidejzi wrote: ↑18/07/2021 08:29 Englezi su po meni legende kad je vakcinacija i korona u pitanju. Sutra ukidaju sve mjere uz obrazlozenje: Dosta je vise. Imamo vakcine vec 8 mjeseci. Nudicemo ih u buducnosti. Ko zeli da se vakcinise bujrum, ko nece ne mora. Od sutra se ukidaju sve korona mjere. 97% umrlih i hospitaliziranih su nevakcinisani. Ako zelis rizikovat, nastavi. Ko vas jebe.
Engleska je prva a ja vjerujem da ce za mjesec dana slijediti ih i ostale drzave.
Za ostale, sami za sebe odlučuju ili vagaju korona vs vakcinacija.
Corona cjepivo/vakcina - News
Moderator: O'zone
- apsidejzi
#9051 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
-
Trappist
#9052 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Zašto djeca? Za djecu je opasnija gripa od covida.malocvijece wrote: ↑18/07/2021 09:40Tu bi, ako je ovo istina, najviše ispaštali građani koji ne mogu primiti vakcinu i koji se moraju osloniti na kolektivni imunitet. Djeca takođe.apsidejzi wrote: ↑18/07/2021 08:29 Englezi su po meni legende kad je vakcinacija i korona u pitanju. Sutra ukidaju sve mjere uz obrazlozenje: Dosta je vise. Imamo vakcine vec 8 mjeseci. Nudicemo ih u buducnosti. Ko zeli da se vakcinise bujrum, ko nece ne mora. Od sutra se ukidaju sve korona mjere. 97% umrlih i hospitaliziranih su nevakcinisani. Ako zelis rizikovat, nastavi. Ko vas jebe.
Engleska je prva a ja vjerujem da ce za mjesec dana slijediti ih i ostale drzave.
-
malocvijece
#9053 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Uglavnom ne ostavlja posljedice. Kod potpuno zdrave djece. Zbog sve ostale i zbog ljudi koje sam u prethodnom postu spomenula, nadala sam se (ah, kako naivno!) da ćemo prihvatiti vakcine i postići taj famozni kolektivni imunitet.Trappist wrote: ↑18/07/2021 10:02Zašto djeca? Za djecu je opasnija gripa od covida.malocvijece wrote: ↑18/07/2021 09:40
Tu bi, ako je ovo istina, najviše ispaštali građani koji ne mogu primiti vakcinu i koji se moraju osloniti na kolektivni imunitet. Djeca takođe.
-
BadBoy
#9054 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
To je jedini racionalni put naprijed. Samo treba raditi na što većem broju vakcinisanih jer tako osiguravamo i što veću učinkovitost samih vakcina (jer im efikasnost nije 100%).apsidejzi wrote: ↑18/07/2021 08:29 Englezi su po meni legende kad je vakcinacija i korona u pitanju. Sutra ukidaju sve mjere uz obrazlozenje: Dosta je vise. Imamo vakcine vec 8 mjeseci. Nudicemo ih u buducnosti. Ko zeli da se vakcinise bujrum, ko nece ne mora. Od sutra se ukidaju sve korona mjere. 97% umrlih i hospitaliziranih su nevakcinisani. Ako zelis rizikovat, nastavi. Ko vas jebe.
-
Naslovnica
#9055 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Neće se postići kolektivni imunitet, nije se postigao ni u Izraelu, niti i UK, uprkos visokim stopama vakcinacije.malocvijece wrote: ↑18/07/2021 10:10Uglavnom ne ostavlja posljedice. Kod potpuno zdrave djece. Zbog sve ostale i zbog ljudi koje sam u prethodnom postu spomenula, nadala sam se (ah, kako naivno!) da ćemo prihvatiti vakcine i postići taj famozni kolektivni imunitet.
Nastavićemo živjeti sa virusom, isto kao što živimo i sa mnogim drugim virusima.
Ugrožene kategorije i oni koji to žele će se vakcinisati i to je to.
Djeca će se vratiti u škole i nastaviti redovno školovanje.
Nema ništa od novog normalnog.
-
hladan.preminger
#9056 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
malocvijece wrote: ↑18/07/2021 09:40Tu bi, ako je ovo istina, najviše ispaštali građani koji ne mogu primiti vakcinu i koji se moraju osloniti na kolektivni imunitet. Djeca takođe.apsidejzi wrote: ↑18/07/2021 08:29 Englezi su po meni legende kad je vakcinacija i korona u pitanju. Sutra ukidaju sve mjere uz obrazlozenje: Dosta je vise. Imamo vakcine vec 8 mjeseci. Nudicemo ih u buducnosti. Ko zeli da se vakcinise bujrum, ko nece ne mora. Od sutra se ukidaju sve korona mjere. 97% umrlih i hospitaliziranih su nevakcinisani. Ako zelis rizikovat, nastavi. Ko vas jebe.
Izvini, zašto uvodiš djecu u priču i pokušavaš uticati na empatiju prema djeci da bi svoju tezu učinila vjerodostojnom.
Od izbijanja pandemije više je djece stradalo u saobraćaju nego od infekcije korona virusom.
-
Baba Jefimija
#9057 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Samo zapadna. Moderna, Pfizer, J&J. Astra Zenecu koriste samo za docjepljivanje. Ko se hoće cijepit najbolje da se raspita gdje sa daje J&J jer se prima samo jedna doza. Koliko sam shvatio J&J cjepiva se distribuiraju uglavnom na Jadran baš zbog turista i radnika u turističkom sektoru. Odlična su cjepiva Pfizerova i Modernina samo što ti je dodatni trošak kada budeš morao ići po drugu dozu.probook wrote: ↑17/07/2021 23:03Koju vakcinu u Hrvatskoj nude zna li se?hladan.preminger wrote: ↑16/07/2021 16:19
Da se ne baci![]()
Malo do Tkalčićeve, malo do zoološkog djecu odvesti i na vakcinu usput.
- JohnnyS
#9058 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Naslovnica wrote: ↑18/07/2021 10:49Neće se postići kolektivni imunitet, nije se postigao ni u Izraelu, niti i UK, uprkos visokim stopama vakcinacije.malocvijece wrote: ↑18/07/2021 10:10
Uglavnom ne ostavlja posljedice. Kod potpuno zdrave djece. Zbog sve ostale i zbog ljudi koje sam u prethodnom postu spomenula, nadala sam se (ah, kako naivno!) da ćemo prihvatiti vakcine i postići taj famozni kolektivni imunitet.
Nastavićemo živjeti sa virusom, isto kao što živimo i sa mnogim drugim virusima.
Nema ništa od novog normalnog.![]()
Iz tvojih usta u Božje uši
- Edin H.
#9059 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
U Engleskoj broj zaraženih, kao i smrtnost raste, ne zaboravimo da smo u ljetnim mjesecima.BadBoy wrote: ↑18/07/2021 10:20To je jedini racionalni put naprijed. Samo treba raditi na što većem broju vakcinisanih jer tako osiguravamo i što veću učinkovitost samih vakcina (jer im efikasnost nije 100%).apsidejzi wrote: ↑18/07/2021 08:29 Englezi su po meni legende kad je vakcinacija i korona u pitanju. Sutra ukidaju sve mjere uz obrazlozenje: Dosta je vise. Imamo vakcine vec 8 mjeseci. Nudicemo ih u buducnosti. Ko zeli da se vakcinise bujrum, ko nece ne mora. Od sutra se ukidaju sve korona mjere. 97% umrlih i hospitaliziranih su nevakcinisani. Ako zelis rizikovat, nastavi. Ko vas jebe.
Mjere će ukinuti, ali preporuka ostaje da se nose maske u zatvorenom prostoru i radi od kuće gdje je to moguće. 10 dana izolacija ostaje za one sa pozitivnim testom za sada. Ne zaboravimo da je vakcina ponuđena svima koji su je željeli primiti, a razmatra se da počnu vakcinisati ispod 18.
Karantin ostaje za one koji dolaze iz crvenih zemalja, a ukoliko dolaziš iz žutih i ako si vakcinisan ne moraš u karantin, ali moraš platiti test koji je žara.
Tako nekako - realno ne znaju gdje udaraju i da li su pošli ili došli.
- JohnnyS
#9060 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Pa što ti misliš da je ispravno, socijalna distanca i maska zauvijek?
- Nadzornik
#9061 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Tesko omladini u ova kokuzna vremena,neces moci naci curu a ni cura momka kako zbog maske tako i zbog socijalnog distanciranja...
Ljubav na prvi pogled ispod maske i na pristojnoj razdaljini je buducnost novih pokoljenja...
- Edin H.
#9062 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Oni mladi koji smatraju da neće umrijeti ili imati ozbiljne posljedice smatraju da nije potrebno.
Većina starijih smatra da su određene mjere neophodne dok se ne pronađe efikasniji tretman.
Postoji i nešto što se zove “duty of care”, tj. zakonska obaveza poslodavca da preduzme razumne mjere da zaštiti radnike.
Nema tu jednostavnog odgovora.
Vakcina jeste pomogla te smanjila smrtnost i hospitalizaciju, ali se još uvijek postavlja pitanje koliko smanjuje širenje.
-
high_volume
#9063 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Do sada, cjelokupno svjetsko stanovništvo odlično zna sve opasnosti po zdravlje koje nosi corona virus i zna sve simptome bolesti COVID-19. Posebno u državama koje su obezbijedile dovoljan broj vakcina, treba prestati sa ograničenjima kretanja, uključujući obavezne mjese socijalne distance i maske na licu. Ta prava treba dati ljudima da pojedinačno odlučuju o svom zdravlju, da svojom voljom rizikuju, ukoliko postoji takva opasnost, ili da se zaštite na svaki način.apsidejzi wrote: ↑18/07/2021 08:29 Englezi su po meni legende kad je vakcinacija i korona u pitanju. Sutra ukidaju sve mjere uz obrazlozenje: Dosta je vise. Imamo vakcine vec 8 mjeseci. Nudicemo ih u buducnosti. Ko zeli da se vakcinise bujrum, ko nece ne mora. Od sutra se ukidaju sve korona mjere. 97% umrlih i hospitaliziranih su nevakcinisani. Ako zelis rizikovat, nastavi. Ko vas jebe.
U državama "trećeg svijeta" kao i u BiH, najprije treba obezbijediti vakcine za sve, i one koje je prihvatila EU i one koje nije, jer je svaka vakcina bolja od neprimljene. A sada već, moguće ih je dopremiti. Konačno, i Srbija je počela s proizvodnjom Sputnik vakcine, može se i od njih kupiti. Tek tada država treba prestati sa naredbama o ograničenom kretanju i drugim mjerama na kolektivnoj zaštiti zdravlja. Policijsko vrijeme u kojem je kretanje zabranjeno, ograničenje rada ugostiteljskih objekata od večernjih - noćnih sati do ujutro, poprilično je glupa i nezgrapna odluka svih vlasti, ne samo BiH, jer je besmislena. Ili zabrani u potpunosti, ili dozvoli rad. Drugačije je samo mučenje ljudi
-
Naslovnica
#9064 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Smrtnost raste?Edin H. wrote: ↑18/07/2021 13:15U Engleskoj broj zaraženih, kao i smrtnost raste, ne zaboravimo da smo u ljetnim mjesecima.
Mjere će ukinuti, ali preporuka ostaje da se nose maske u zatvorenom prostoru i radi od kuće gdje je to moguće. 10 dana izolacija ostaje za one sa pozitivnim testom za sada. Ne zaboravimo da je vakcina ponuđena svima koji su je željeli primiti, a razmatra se da počnu vakcinisati ispod 18.
Karantin ostaje za one koji dolaze iz crvenih zemalja, a ukoliko dolaziš iz žutih i ako si vakcinisan ne moraš u karantin, ali moraš platiti test koji je žara.
Tako nekako - realno ne znaju gdje udaraju i da li su pošli ili došli.
Na koji si broj tačno mislio kada si napisao "smrtnost raste"?!
Broj umrlih i rast smrtnosti nije isto.
Isto tako, odnos broja registriranih i smrtnih slučajeva odavno ne raste, dapače.
-
malocvijece
#9065 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Imamo kolektivni imunitet za neke druge bolesti pa ne vidim razlog zašto ne bismo i za koronu.Naslovnica wrote: ↑18/07/2021 10:49Neće se postići kolektivni imunitet, nije se postigao ni u Izraelu, niti i UK, uprkos visokim stopama vakcinacije.malocvijece wrote: ↑18/07/2021 10:10
Uglavnom ne ostavlja posljedice. Kod potpuno zdrave djece. Zbog sve ostale i zbog ljudi koje sam u prethodnom postu spomenula, nadala sam se (ah, kako naivno!) da ćemo prihvatiti vakcine i postići taj famozni kolektivni imunitet.
-
malocvijece
#9066 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Izvini ti ali nećemo tako pričati.hladan.preminger wrote: ↑18/07/2021 11:20malocvijece wrote: ↑18/07/2021 09:40
Tu bi, ako je ovo istina, najviše ispaštali građani koji ne mogu primiti vakcinu i koji se moraju osloniti na kolektivni imunitet. Djeca takođe.
Izvini, zašto uvodiš djecu u priču i pokušavaš uticati na empatiju prema djeci da bi svoju tezu učinila vjerodostojnom.
Od izbijanja pandemije više je djece stradalo u saobraćaju nego od infekcije korona virusom.
-
Naslovnica
#9067 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Prva mi na pamet pada gripa.malocvijece wrote: ↑18/07/2021 15:49Imamo kolektivni imunitet za neke druge bolesti pa ne vidim razlog zašto ne bismo i za koronu.Naslovnica wrote: ↑18/07/2021 10:49
Neće se postići kolektivni imunitet, nije se postigao ni u Izraelu, niti i UK, uprkos visokim stopama vakcinacije.
Nemamo kolektivni imunitet za gripu, a imamo vakcine.
-
kio01
#9068 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Bi li se trebao prijaviti ovdje da sam vakcinisan u Srbiji, i kako?
-
Naslovnica
-
malocvijece
#9070 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ma joj ko se vakciniše protiv gripe? Uglavnom stariji i hronični bolesnici. Ja nisam nikad iako sam na svojoj koži osjetila kako gadna zna biti.Naslovnica wrote: ↑18/07/2021 15:52Prva mi na pamet pada gripa.malocvijece wrote: ↑18/07/2021 15:49
Imamo kolektivni imunitet za neke druge bolesti pa ne vidim razlog zašto ne bismo i za koronu.
Milsila sam na sve bolesti protiv kojih smo se vakcinisali kao djeca.
-
malocvijece
#9071 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ja ću vjerovatno prvi put kad odem na pregled u DZ pa da upiše u karton. Neću zvati da im javim.
-
Naslovnica
#9072 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Tako će ti biti i sa COVID-19.malocvijece wrote: ↑18/07/2021 16:03Ma joj ko se vakciniše protiv gripe? Uglavnom stariji i hronični bolesnici. Ja nisam nikad iako sam na svojoj koži osjetila kako gadna zna biti.Naslovnica wrote: ↑18/07/2021 15:52
Prva mi na pamet pada gripa.
Vakcinisaće se ugrožene kategorije i ko bude htio.
Protiv COVID-19 se ne vakciniše mlađa populacija, a da ne spominjem koliko svjetske populacije nikada neće biti vakcinisano.
Iluzorno je očekivati kolektivni imunitet.
-
malocvijece
#9073 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Da, to sam ja i rekla. Vraćamo se na moj prvi post. Još sam dodala da sam naivno polagala nadu da ćemo u skorijoj budućnosti doći do kolektivnog imuniteta. Ne zbog mene lično jer sam em zdrava em vakcinisana, nego zbog onih koji ne mogu primiti vakcine iz zdravstvenih i drugih razloga. Oni će biti najviše ugroženi jer ih samo kolektivni imunitet može zaštititi.Naslovnica wrote: ↑18/07/2021 16:18Tako će ti biti i sa COVID-19.malocvijece wrote: ↑18/07/2021 16:03
Ma joj ko se vakciniše protiv gripe? Uglavnom stariji i hronični bolesnici. Ja nisam nikad iako sam na svojoj koži osjetila kako gadna zna biti.
Protiv COVID-19 se ne vakciniše mlađa populacija, a da ne spominjem koliko svjetske populacije nikada neće biti vakcinisano.
-
Naslovnica
#9074 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Zaista su rijetki oni koji ne mogu primiti vakcinu, a koji su ugroženi.malocvijece wrote: ↑18/07/2021 16:27Da, to sam ja i rekla. Vraćamo se na moj prvi post. Još sam dodala da sam naivno polagala nadu da ćemo u skorijoj budućnosti doći do kolektivnog imuniteta. Ne zbog mene lično jer sam em zdrava em vakcinisana, nego zbog onih koji ne mogu primiti vakcine iz zdravstvenih i drugih razloga. Oni će biti najviše ugroženi jer ih samo kolektivni imunitet može zaštititi.Naslovnica wrote: ↑18/07/2021 16:18
Tako će ti biti i sa COVID-19.
Pretpostavljam da su tu djeca sa posebnim stanjima i oni koji su alergični na neki od sastojaka vakcine.
Svi ostali se regularno rokaju, od onkologije do gerijatrije...
-
malocvijece
#9075 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Nadam se.Naslovnica wrote: ↑18/07/2021 16:32Zaista su rijetki oni koji ne mogu primiti vakcinu, a koji su ugroženi.malocvijece wrote: ↑18/07/2021 16:27
Da, to sam ja i rekla. Vraćamo se na moj prvi post. Još sam dodala da sam naivno polagala nadu da ćemo u skorijoj budućnosti doći do kolektivnog imuniteta. Ne zbog mene lično jer sam em zdrava em vakcinisana, nego zbog onih koji ne mogu primiti vakcine iz zdravstvenih i drugih razloga. Oni će biti najviše ugroženi jer ih samo kolektivni imunitet može zaštititi.
Pretpostavljam da su tu djeca sa posebnim stanjima i oni koji su alergični na neki od sastojaka vakcine.
Svi ostali se regularno rokaju, od onkologije do gerijatrije...