Cemu vakcina kad je korona limunada?
A to, treba vam potvrda radi putovanja, pa sto ne kazete odma'.
Moderator: O'zone
Ti se vakciniso 17.ti u drzavi jbthladan.preminger wrote: ↑09/07/2021 18:15 Ja i većina što preispitujemo odluke, smo se već vakcinisali.
Propitivanje i korištenje vlastitog mozga nije na odmet.
Nisam na tebe mislio i ne bih uopste rekao da je vecina koja ovdje mjesecima postavlja ista pitanja vakcinisana.hladan.preminger wrote: ↑09/07/2021 18:15 Ja i većina što preispitujemo odluke, smo se već vakcinisali.
Sta cemo sa tim sto ti ne znas sta ti procenti znace?Medobrundo25 wrote: ↑09/07/2021 16:35 I jos nesto, proizvidjaci su na svojim studijama dokazali da je efikasnost vakcine nekih 98% ( Pfizer konkretno, da sprjecava tezi oblik bolesti i smrt) a znas li da je u placebo grupi taj procenat bio 97,5% ? Sta cemo sa tim?
Mnogi naučnici tvrde da će pandemija biti okončana tek kada 80 posto svjetskog stanovništva bude vakcinisano. Do tada će se pojavljivati nove varijante virusa.
"Mada postoji ta mogućnost, trenutno ništa ne ukazuje na to da su varijante opasnije ili da dovode do povećane smrtnosti. Vjerovatno će korona-virus u svom evolucionom procesu doduše postati zarazniji, ali ne i štetniji za domaćina", kaže Hairo Mendez-Riko.
Ma šta kažeš? Nije valjda?hladan.preminger wrote: ↑09/07/2021 18:15 Ja i većina što preispitujemo odluke, smo se već vakcinisali.
Cekat cemo da mi ti objasnisadsubzero wrote: ↑09/07/2021 22:36Sta cemo sa tim sto ti ne znas sta ti procenti znace?Medobrundo25 wrote: ↑09/07/2021 16:35 I jos nesto, proizvidjaci su na svojim studijama dokazali da je efikasnost vakcine nekih 98% ( Pfizer konkretno, da sprjecava tezi oblik bolesti i smrt) a znas li da je u placebo grupi taj procenat bio 97,5% ? Sta cemo sa tim?
Prvo je bilo 60%, pa 70% a sad je 80%. Interesantna struka.Point. wrote: ↑09/07/2021 23:21 Ljudi, pustite šuplju i te razne blesave teorije, bocni te se da se riješimo belaja.
Mnogi naučnici tvrde da će pandemija biti okončana tek kada 80 posto svjetskog stanovništva bude vakcinisano. Do tada će se pojavljivati nove varijante virusa.
"Mada postoji ta mogućnost, trenutno ništa ne ukazuje na to da su varijante opasnije ili da dovode do povećane smrtnosti. Vjerovatno će korona-virus u svom evolucionom procesu doduše postati zarazniji, ali ne i štetniji za domaćina", kaže Hairo Mendez-Riko.
Nema problema. Kratko i jasno: efikasnost vakcine je poboljsanje u odnosu na placebo. Znaci poredjenje te dvije brojke kao ravnopravne je glupo i besmisleno.
adsubzero wrote: ↑05/07/2021 14:40Ovo treba na vrhu svake stranice postavljati, jer nekima (da ne imenujem) nikako ne ulazi u glavu sta znaci 95% efikasnost. Misle od 100 vakcinisanih 5 umreapsidejzi wrote: ↑05/07/2021 11:54
...
Evo da ja probam objasniti sta znace ovi procenti kad je vakcina u pitanju. Svaka vakcina kada se razvije prolazi kroz tri faze testiranja. prva faza je na zivotinjama, druga faza je na malom broju ljudi i treca faza je na velikoj grupi ljudi (dobrovoljcima). U normalnim slucajevima, kad se razvija vakcina protiv gripe na primjer, treca faza se provodi na cca 6000 ljudi jer to se smatra dovoljno velikom grupom da bi se mogli donijeti dobri zakljuci. Generalno, sve preko 1000 ljudi je dovoljno ali zbog sigurnosti uzima se 6000. Kad je dosao korona virus Pfizer je recimo testirao na 96.000 ljudi. Htjeli su da budu bas sigurni u rezultate jer prvo, vakcina je brzo napravljena. Normalnim vakcinama treba 5-15 godina da prodju sve tri faze a ovoj nije trebala ni godina. Skracena je administracija naravno jer kod normalnih vakcina trebaju dvije godine da ti neka komisija zasjeda i analizira rezultate a ovdje je zasjedala odmah sutradan.
Helem, da ne duzim, faza tri se uvijek sastoji od dva dijela. Pola ih dobije vakcinu, pola ih dobije placebo tj vodu i so. Niko od testiranih ne zna da li je dobio pravu vakcinu ili laznu vakcinu. Na taj nacin se objektivno mogu pratiti nuspojave i izracunati onaj % o kojem pitate. Kad je Pfizer u pitanju, vise je nus pojava bilo kod onih sto su dobili laznu vakcinu nego onih sto su dobili pravusto hoce kazati da su ti ljudi samo umislili sebi da imaju nuspojave. Eh sad ne znam tacno koliko vremena su cekali ali pretpostavljam da su cekali 3 mjeseca i pratili sve pojave kod ovih 96.000 ljudi. Izmedju ostalog pratili su i koliko ih je fasovalo koronu u medjuvremenu. Ljudi su se kretali u drustvu i zivjeli normalno koliko su mogli (naravno uz sve restrikcije). Na kraju se ispostavilo da je od svih zarazenih koronom 95% bilo onih koji su dobili laznu vakcinu. Recimo neka je 1000 ljudi zarazeno u ta tri mjeseca, 950 ih je bilo sa laznom vakcinom a 50 sa pravom vakcinom. Tako dobijes brojku od 95%. Medjutim, ovih 50 je samo 0,1% u odnosu na sve vakcinisane.
Tako da 95% ne znaci da ce 95 vakcinisanih od 100 dobiti antitijela nego da je 95% manja sansa da se zarazis u odnosu na one koji ne dobiju vakcinu. Tu naravno igra ulogu ponasanje ljudi jer neki su pazljiviji sami od sebe, neki su vise ekstroverti i izlaze na sve strane. Iz tog razloga se uzima 6000 ljudi a u slucaju korona virusa 96.0000 upravo da bi se eleminisalo ljudsko ponasanje. Pretpostavka je da ce na tolikom broju ljudi biti i introverta i ekstroverta, i onih koji slijede pravila i onih koji kradom idu na partije. Helem, kako god okrenes, od onog broja koji se ipak zarazio u tom testnom periodu (ne znam koliki je taj broj) 95% ih je dobilo placebo vakcinu tj samo vodu.![]()
Ma trebaju biti sretni sto su vakcinisani i prosli bez bilo kakvih simptoma. Sta znas kako bi prosli da nisu. Pusti odmor zdravlje je najbitnije.RJ57 wrote: ↑10/07/2021 09:27 jaran mi juče testiran, trebao ići sutra na odmor, pozitivan i on i žena mu bez ikakvih simptoma. birmingham, dvije astre dobili, on drugu prije više od mjesec dana, ona još prije. ode odmor u pm! sad karantin i sve ostalo, sinoć su zvali sviju sa kojima su imali kontakt. ona je još fizioterapeut, elem sranje na pedesetu.
Kakvi tacno procenti? Hajd objasni logiku procenata u BIHjeza u ledja wrote: ↑09/07/2021 17:42 Milijarde ljudi se vakcinisu. Skoro sve zemlje dijele neke vrste vakcina. Vakcinise se i staro i mlado…..ali ne, forumasi se pitaju kako mozemo vjerovati procentima.![]()
Ne boli boca ba uopste. Ne treba te biti strah.
nadajmo se da su prošli!topss wrote: ↑10/07/2021 09:37Ma trebaju biti sretni sto su vakcinisani i prosli bez bilo kakvih simptoma. Sta znas kako bi prosli da nisu. Pusti odmor zdravlje je najbitnije.RJ57 wrote: ↑10/07/2021 09:27 jaran mi juče testiran, trebao ići sutra na odmor, pozitivan i on i žena mu bez ikakvih simptoma. birmingham, dvije astre dobili, on drugu prije više od mjesec dana, ona još prije. ode odmor u pm! sad karantin i sve ostalo, sinoć su zvali sviju sa kojima su imali kontakt. ona je još fizioterapeut, elem sranje na pedesetu.
Ovo je bolesno.https://www.portalanalitika.me/clanak/z ... tiv-kovida
Zoološki vrt počeo vakcinaciju životinja protiv kovida
Iskoristio najjači val kampanja protiv astre, kad su ubrizgali prvu dozu tečnog čipa onda ti je druga osigurana._BataZiv_0809 wrote: ↑09/07/2021 18:22Ti se vakciniso 17.ti u drzavi jbthladan.preminger wrote: ↑09/07/2021 18:15 Ja i većina što preispitujemo odluke, smo se već vakcinisali.
Propitivanje i korištenje vlastitog mozga nije na odmet.![]()

Citam i ne vjerujem.spinel_ wrote: ↑10/07/2021 10:32Ovo je bolesno.https://www.portalanalitika.me/clanak/z ... tiv-kovida
Zoološki vrt počeo vakcinaciju životinja protiv kovida
Zbog cega su uopste testirani?RJ57 wrote: ↑10/07/2021 09:27 jaran mi juče testiran, trebao ići sutra na odmor, pozitivan i on i žena mu bez ikakvih simptoma. birmingham, dvije astre dobili, on drugu prije više od mjesec dana, ona još prije. ode odmor u pm! sad karantin i sve ostalo, sinoć su zvali sviju sa kojima su imali kontakt. ona je još fizioterapeut, elem sranje na pedesetu.
Pametna odlukaNaslovnica wrote: ↑10/07/2021 11:06Citam i ne vjerujem.
Cekam da se javi neko od dezurnih koji ce reci da je to sasvim OK i da odobravaju vakcinisanje papagaja i tvorova.
Zbog mutacija ili?!splinter wrote: ↑10/07/2021 12:08Pametna odlukaNaslovnica wrote: ↑10/07/2021 11:06
Citam i ne vjerujem.
Cekam da se javi neko od dezurnih koji ce reci da je to sasvim OK i da odobravaju vakcinisanje papagaja i tvorova.
Postoji valjan razlog zašto se ovo radi. Pogotovu tigrovi i tvorovi.
Na kraju Zoetis je kćerka firma Pfizera koja pokriva veterinarsku medicinu.