Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Medobrundo25

#43126 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

tranquil wrote: 08/07/2021 15:49
Naslovnica wrote: 08/07/2021 15:44

I sve se svodi na jednu rečenicu? :-)
Šta da kažem mami, da se ne revakciniše AZ kao Merkelica, ili da joj pokažem ovo: if the product's benefits outweigh the risks?
Uzmi kutiju aspirina, i vidi propratne pojave. Svaka od njih se negdje nekom desila, uključujući i akutne. Proizvod je prošao sve faze.

Hoću da kažem, to što se negdje nekome desilo, ne znači da će se desiti svakome.
Posteno, ali zar nije isto i sa koronom? Sanse su ti 99.XX posto ds ti nece nista biti, koja je poenta onda? Zar ne dodje na isto?
Medobrundo25

#43127 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

splinter wrote: 08/07/2021 13:40
Naslovnica wrote: 08/07/2021 13:01
Sjećam se priče s početka da COVID-19 baš i ne mutira na način kako to gripa seznski radi, ali ispade da on mutira još brže.
Do prije mjesec dana je bila priča da vakcina 100% štiti od smrtnih ishoda. Fact check stručnjaci za sada šute, a ljudi ipak umiru od COVID-19 i nakon što su (re)vakcinisani.
Mutira na drugi način skroz. Virus Gripe ima 8 RNK lanaca odnosno genom podijeljen u osam segmenata a sars-CoV-2 samo jedan dugi lanac RNK. Kod Gripe se kod velikih mutacija mijenja kompletan lanac nekim drugim iz nekog drugog soja virusa i nastaje rekombinant ali se može po identifikaciji tog lanca zaključiti od koji sojeva je tačno nastao taj novi soj. Kod Sars-CoV-2 je to nemoguće jer se mijenjaju samo fragmenti RNK lanca koji se mogu zmjeniti na bilo kojoj poziciji.
Osim toga, Sars-CoV-2 je u cirkulaciji cijelu godinu i ima puno više vremena da mutira pa iako sporije mutira, zapravo on mutira više u odnosu na virus Gripe obzirom da sezona Gripe traje 3-4 mjeseca.
Aplinter, ti se nisi joa vakcinisao? Ima neki razlog ili znas nesto sto mi ne znamo? Budi drug podijeli sa nama da olaksamo dileme :-D :-D :-D
splinter

#43128 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Medobrundo25 wrote: 09/07/2021 07:45
splinter wrote: 08/07/2021 13:40
Mutira na drugi način skroz. Virus Gripe ima 8 RNK lanaca odnosno genom podijeljen u osam segmenata a sars-CoV-2 samo jedan dugi lanac RNK. Kod Gripe se kod velikih mutacija mijenja kompletan lanac nekim drugim iz nekog drugog soja virusa i nastaje rekombinant ali se može po identifikaciji tog lanca zaključiti od koji sojeva je tačno nastao taj novi soj. Kod Sars-CoV-2 je to nemoguće jer se mijenjaju samo fragmenti RNK lanca koji se mogu zmjeniti na bilo kojoj poziciji.
Osim toga, Sars-CoV-2 je u cirkulaciji cijelu godinu i ima puno više vremena da mutira pa iako sporije mutira, zapravo on mutira više u odnosu na virus Gripe obzirom da sezona Gripe traje 3-4 mjeseca.
Aplinter, ti se nisi joa vakcinisao? Ima neki razlog ili znas nesto sto mi ne znamo? Budi drug podijeli sa nama da olaksamo dileme :-D :-D :-D
Nisam, istina je. Nema nekog razloga. Bilo mi je malo turbulentan period zadnjih par mjeseci pa sam malo zapostavio sam zdravlje :-)
Objektivno, nema nekog razloga. Jedini razlog je tehničke prirode i šta ja znam bio mi nekako crnjak da idem u drugu državu da se vakcinišem pored sopstvene. Zbog toga je bila prisutna psihološka barijera kod mene dugo vremena. Osim toga još u junu sam imao dovoljno antitjela pa me i to malo uspavalo.
Nemam neki navijački stav prema cjepljenju ni za ni protiv. Previše se oko toga podiglo galame a i sama imunizacija nije moj fah. Najvjerovatnije da ću se vakcinisati za nekih mjesec - dva. Mislim da i sa vakcinama i bez pandemija mora odraditi svoje, ali postoje kategorije stanovništva kojima je imunizacija bila itekako potrebna (hronični bolesnici koji mogu primiti cjepivo, zdravstveni radnici. policija, školski kadar i sl) .
tranquil

#43129 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tranquil »

Naslovnica wrote: 08/07/2021 19:04
Point. wrote: 08/07/2021 18:23

I moji starci, amiđe i strine, dajđe, tetak i tetke, i roditelji mojih prijatelja, kao i nekolicina poznanika koji su zdravstveni radnici su dobili obje doze AZ, svi hvala Bogu živi i zdravi, niko nije imao nikakvih nuspojava osim malo bola u ruci.

Ne znam čemu sve ova drama.
Drago mi je zbog njih. :thumbup:
Nije nikakva drama nego sam radoznao zašto se baba Merkelica bubnula prvo bubnula sa AZ, pa onda Modernom, zbog čega u Njemačkoj to preporučuju?
To baba nešto bolja ili lošija od tvojih staraca, amiđe i steine, dajđe, tetka i tetke...?!
Poznanik (Njemačka) je takođe imao prvu dozu AZ a drugu Pfizer. Izgleda da nije do babe, nego valjda tamo rade tako.

Neko je napisao slično i za Švedsku, da se može birati.

Ne znam zašto misliš da iza toga stoji nešto dijabolično i da će se nekome nešto desiti ako uzme dvije doze AZ.
tranquil

#43130 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tranquil »

Medobrundo25 wrote: 09/07/2021 07:43
tranquil wrote: 08/07/2021 15:49

Uzmi kutiju aspirina, i vidi propratne pojave. Svaka od njih se negdje nekom desila, uključujući i akutne. Proizvod je prošao sve faze.

Hoću da kažem, to što se negdje nekome desilo, ne znači da će se desiti svakome.
Posteno, ali zar nije isto i sa koronom? Sanse su ti 99.XX posto ds ti nece nista biti, koja je poenta onda? Zar ne dodje na isto?
Pa valjda ideš na to da se zaštitiš od onog što je veća opasnost.

A 99.XX je prilično izvučeno iz guzice. Ne znam koji je stvarni procenat, ali broj preminulih koje lično poznajem se ne uklapa u tvoje brojeve. A u ovom momentu znam više ljudi koji su bili izloženi vakcini nego coroni, i zamisli, niti jedan teži i smrtni slučaj.

Ako ćeš igrati lutriju u život, uzmi i to u obzir.

Mada u ovom što si rekao leži osnovni problem antivaksera, i prije korone. Vjerovatnoća da stradaš od bolesti (nebitno da li je corona ili gripa ili veliki kašalj) je uvijek bila žestoko veća od vjerovatnoće da stradaš od lijeka ili vakcine za to. Ali problem je što bolest dobijaš nasumice, ne biraš je ti, možda dobiješ, a možda ne dobiješ, a lijek ili vakcinu biraš ti, i razumijem otpor prema tome, jer se dobrovoljno izlažeš nekom ekstremno malom procentu da ti se nešto desi, dok izbjegavanjem toga ideš na lutriju. A svi misle da će dobiti na lutriji, zato je i igraju.
Naslovnica

#43131 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

tranquil wrote: 09/07/2021 08:28
Naslovnica wrote: 08/07/2021 19:04
Drago mi je zbog njih. :thumbup:
Nije nikakva drama nego sam radoznao zašto se baba Merkelica bubnula prvo bubnula sa AZ, pa onda Modernom, zbog čega u Njemačkoj to preporučuju?
To baba nešto bolja ili lošija od tvojih staraca, amiđe i steine, dajđe, tetka i tetke...?!
Poznanik (Njemačka) je takođe imao prvu dozu AZ a drugu Pfizer. Izgleda da nije do babe, nego valjda tamo rade tako.

Ne znam zašto misliš da iza toga stoji nešto dijabolično i da će se nekome nešto desiti ako uzme dvije doze AZ.
Nije mi jasno otkud tebi uvijek na pameti da ja imam nekakve loše misli i zašto uvijek najčešće pogrešne zaključke na osnovu mojih propitivanja? Pretpostavljam da me, po tvom shvatanju stvari, ovo što ja pišem i propitujem svrstava u - antivaksera?
Ne mislim da iza toga stoji ništa dijabolično i da će se nekome nešto desiti ako uzme dvije doze AZ, samo se pitam zašto se onda to i ne radi nego se miksaju vakcine.
Je li to AZ nije dovoljno dobra da bi se primile dvije doze iste? Ako nije, zašto se to ne kaže pa da svi koriste takvu praksu?
A ako jeste, zašto se onda miksaju.
Zašto se Merkelica nije oba puta bubnula Pfizerom, nije da nije bila u mogućnosti?
Ili AZ, mogla je i to.
Je li zločin ili teorija zavjere ako čovjek propituje i želi da zna činjenice?
Naslovnica

#43132 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

splinter wrote: 09/07/2021 08:00
Medobrundo25 wrote: 09/07/2021 07:45

Nisam, istina je. Nema nekog razloga. Bilo mi je malo turbulentan period zadnjih par mjeseci pa sam malo zapostavio sam zdravlje :-)
Objektivno, nema nekog razloga. Jedini razlog je tehničke prirode i šta ja znam bio mi nekako crnjak da idem u drugu državu da se vakcinišem pored sopstvene. Zbog toga je bila prisutna psihološka barijera kod mene dugo vremena. Osim toga još u junu sam imao dovoljno antitjela pa me i to malo uspavalo.
Nemam neki navijački stav prema cjepljenju ni za ni protiv. Previše se oko toga podiglo galame a i sama imunizacija nije moj fah. Najvjerovatnije da ću se vakcinisati za nekih mjesec - dva. Mislim da i sa vakcinama i bez pandemija mora odraditi svoje, ali postoje kategorije stanovništva kojima je imunizacija bila itekako potrebna (hronični bolesnici koji mogu primiti cjepivo, zdravstveni radnici. policija, školski kadar i sl) .
@splinter
Image
Naslovnica

#43133 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

tranquil wrote: 09/07/2021 08:36
Medobrundo25 wrote: 09/07/2021 07:43

A 99.XX je prilično izvučeno iz guzice. Ne znam koji je stvarni procenat, ali broj preminulih koje lično poznajem se ne uklapa u tvoje brojeve. A u ovom momentu znam više ljudi koji su bili izloženi vakcini nego coroni, i zamisli, niti jedan teži i smrtni slučaj.

Mada u ovom što si rekao leži osnovni problem antivaksera, i prije korone. Vjerovatnoća da stradaš od bolesti (nebitno da li je corona ili gripa ili veliki kašalj) je uvijek bila žestoko veća od vjerovatnoće da stradaš od lijeka ili vakcine za to. Ali problem je što bolest dobijaš nasumice, ne biraš je ti, možda dobiješ, a možda ne dobiješ, a lijek ili vakcinu biraš ti, i razumijem otpor prema tome, jer se dobrovoljno izlažeš nekom ekstremno malom procentu da ti se nešto desi, dok izbjegavanjem toga ideš na lutriju. A svi misle da će dobiti na lutriji, zato je i igraju.
Hajde da ja tebe nešto brzinski pitam.
Znaš li koliko traje imunitet nakon prebolovanog COVID-19?
tranquil

#43134 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tranquil »

Naslovnica wrote: 09/07/2021 08:40

Nije mi jasno otkud tebi uvijek na pameti da ja imam nekakve loše misli i zašto uvijek najčešće pogrešne zaključke na osnovu mojih propitivanja? Pretpostavljam da me, po tvom shvatanju stvari, ovo što ja pišem i propitujem svrstava u - antivaksera?
Ne mislim da iza toga stoji ništa dijabolično i da će se nekome nešto desiti ako uzme dvije doze AZ, samo se pitam zašto se onda to i ne radi nego se miksaju vakcine.
Je li to AZ nije dovoljno dobra da bi se primile dvije doze iste? Ako nije, zašto se to ne kaže pa da svi koriste takvu praksu?
Zašto se Merkelica nije oba puta bubnula Pfizerom, nije da nije bila u mogućnosti?
Ili AZ, mogla je i to.
Zato što si navalio šta je sa babom, šta ću reći mami.

Kao što vidiš nije do babe, takva je sada praksa u Njemačkoj. Kombinuju. Žališ se da vidim kod tebe loše misli, a opet si pretpostavio nešto negativno, to da AZ nije dovoljno dobra, a može biti da je jednostavno kombinacija efikasnija.

I vidi stvarno, ako na googlu tražiš "first dose astrazeneca second dose pfizer germany" dobiješ hrpu informacija, evo prvog rezultata (ako ti se ne sviđa CNN, ima i drugih izvora, haman je svaki medij u svijetu objavio):

https://edition.cnn.com/2021/07/02/heal ... index.html

Germany issues world's strongest recommendation for mixing Covid-19 vaccines

The German Standing Committee on Vaccination (STIKO) said Thursday that people who receive a first dose of the Oxford-AstraZeneca vaccine "should get an mRNA vaccine as their second dose, regardless of their age."
This makes Germany one of the first countries to strongly recommend that people who have received a first dose of AstraZeneca receive either a Pfizer-BioNTech or Moderna vaccine as their second dose.

Eto ti odgovora na sva pitanja, i zašto se Merkelica tako bubnula, i zašto se nije javno reklo pa da svi koriste tu praksu (ispostaviće se da se ipak reklo, možda hinjavi mediji u BiH nisu prenijeli).

Eto, sad znaš šta ćeš da kažeš mami.
tranquil

#43135 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tranquil »

Naslovnica wrote: 09/07/2021 08:50
tranquil wrote: 09/07/2021 08:36

De ba odmah reci šta hoćeš bez tih igrica pitalica, nismo tinejdžeri (barem ja nisam)
splinter

#43136 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Naslovnica wrote: 09/07/2021 08:46
splinter wrote: 09/07/2021 08:00

@splinter
Image
Dobro, dobro sad. Ne znam ja ko je primio obje doze :-D
Naslovnica

#43137 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

tranquil wrote: 09/07/2021 08:51
Naslovnica wrote: 09/07/2021 08:50

De ba odmah reci šta hoćeš bez tih igrica pitalica, nismo tinejdžeri (barem ja nisam)
Znači, ne znaš.
Naslovnica

#43138 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

splinter wrote: 09/07/2021 08:54
Naslovnica wrote: 09/07/2021 08:46
@splinter
Image
Dobro, dobro sad. Ne znam ja ko je primio obje doze :-D
Ja sam odgovoran.
:gunjastajl:
Jedino me jebe što imam dug jezik i vazda puno pitam. :lol: :lol: :lol:
tranquil

#43139 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tranquil »

Naslovnica wrote: 09/07/2021 08:56
tranquil wrote: 09/07/2021 08:51

Znači, ne znaš.
Ne znam, pretpostavljam da ćeš mi ti reći.

Nego nisi komentarisao onaj članak o tome da je Njemačka javno objavila da je kombinacija AZ/mRNA vakcina najefikasnija. Pošto te je to žuljalo, a tvrdio si da se "o tome ne priča", volio bih da čujem šta kažeš.
Naslovnica

#43140 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

tranquil wrote: 09/07/2021 08:50
Ili AZ, mogla je i to.

Kao što vidiš nije do babe, takva je sada praksa u Njemačkoj. Kombinuju. Žališ se da vidim kod tebe loše misli, a opet si pretpostavio nešto negativno, to da AZ nije dovoljno dobra, a može biti da je jednostavno kombinacija efikasnija.

I vidi stvarno, ako na googlu tražiš "first dose astrazeneca second dose pfizer germany" dobiješ hrpu informacija, evo prvog rezultata (ako ti se ne sviđa CNN, ima i drugih izvora, haman je svaki medij u svijetu objavio):

The German Standing Committee on Vaccination (STIKO) said Thursday that people who receive a first dose of the Oxford-AstraZeneca vaccine "should get an mRNA vaccine as their second dose, regardless of their age."
This makes Germany one of the first countries to strongly recommend that people who have received a first dose of AstraZeneca receive either a Pfizer-BioNTech or Moderna vaccine as their second dose.

Eto ti odgovora na sva pitanja, i zašto se Merkelica tako bubnula, i zašto se nije javno reklo pa da svi koriste tu praksu (ispostaviće se da se ipak reklo, možda hinjavi mediji u BiH nisu prenijeli).

Pa meni je mati veoma bitna osoba u životu, zato sam navalio.
U istom članku koji si citirao, piše i ovo:
Some European countries have previously administered mRNA vaccines as the second dose following a first dose of AstraZeneca on health and safety grounds, rather than for efficacy.
Following concerns about potentially fatal blood clotting incidents, countries such as Germany and Spain recommended that people under the age of 60 who received a first dose of AstraZeneca should a receive a mRNA dose for their second dose.
:-)
Naslovnica

#43141 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

tranquil wrote: 09/07/2021 09:01
Naslovnica wrote: 09/07/2021 08:56

Znači, ne znaš.
Ne znam, pretpostavljam da ćeš mi ti reći.

Nego nisi komentarisao onaj članak o tome da je Njemačka javno objavila da je kombinacija AZ/mRNA vakcina najefikasnija. Pošto te je to žuljalo, a tvrdio si da se "o tome ne priča", volio bih da čujem šta kažeš.
Eto, prokomentarisao sam ga.
Ali, ne lezi vraže, dolazi nam i obavezna treća doza Pfizera. Ko ne primi - antivakser.

Pfizer to ask US to authorize third Covid vaccine shot as booster
https://www.theguardian.com/world/2021/ ... booster-us

:lol: :lol: :lol:
tranquil

#43142 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tranquil »

Naslovnica wrote: 09/07/2021 09:03
tranquil wrote: 09/07/2021 08:50

Some European countries have previously administered mRNA vaccines as the second dose following a first dose of AstraZeneca on health and safety grounds, rather than for efficacy.
Following concerns about potentially fatal blood clotting incidents, countries such as Germany and Spain recommended that people under the age of 60 who received a first dose of AstraZeneca should a receive a mRNA dose for their second dose.
Eto, sve ti je odgovoreno, i šta je bilo "previously", i šta je sada.
Naslovnica

#43143 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

tranquil wrote: 09/07/2021 09:06
Naslovnica wrote: 09/07/2021 09:03

Eto, sve ti je odgovoreno, i šta je bilo "previously", i šta je sada.
Naravno, sve mi je odgovoreno.
:thumbup:
Naslovnica

#43144 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Pfizer says it's time for a Covid booster; FDA and CDC say not so fast :lol: :lol: :lol:

https://edition.cnn.com/2021/07/08/heal ... index.html
But in an unusual move, two top federal agencies said Americans don't need boosters yet and said it was not up to companies alone to decide when they might be needed.
Hours after Pfizer issued its statement, the FDA and Centers for Disease and Control issued a joint statement saying Americans do not need booster shots yet.
"Americans who have been fully vaccinated do not need a booster shot at this time," they said.
Baš su slatki ovi iz Pfizera, tolika zabrinutost za zdravlje populacije, naprosto nevjerovatno.
hladan.preminger

#43145 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hladan.preminger »

para se uzima kad je suza u oku
Hercegoviina

#43146 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hercegoviina »

A study published Thursday in the journal Nature found that just a single dose of Pfizer's or AstraZeneca's vaccines – both of which require two shots – was either weakly or not at all effective against Delta
muhafuca

#43147 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by muhafuca »

Naslovnica wrote: 09/07/2021 09:11 Pfizer says it's time for a Covid booster; FDA and CDC say not so fast :lol: :lol: :lol:

But in an unusual move, two top federal agencies said Americans don't need boosters yet and said it was not up to companies alone to decide when they might be needed.
Hours after Pfizer issued its statement, the FDA and Centers for Disease and Control issued a joint statement saying Americans do not need booster shots yet.
"Americans who have been fully vaccinated do not need a booster shot at this time," they said.
Baš su slatki ovi iz Pfizera, tolika zabrinutost za zdravlje populacije, naprosto nevjerovatno.
ja samo cekam kad ce analne ampule izbacit, za ove sto se pravo primaju na ovu propagandu korporativnih medija
Point.

#43148 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

Ili AZ, mogla je i to.
Ne vidim razlog zašto bi AZ bila lošija. Ali razlog u Švedskoj zašto se kombinuje je zbog onih problema sa zgrušavanjem što je bilo sa AZ pa su tako ljudi stariji od 65 nastavili i sa drugom dozom AZ dok su ljudi mlađi od 65 godina (koji su se već stigli bocnuti AZ) dobili mogućnost biranja druge doze. Jedino zbog toga.
spinel_

#43149 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/pfiz ... /210709002

Pfizer će od američkih regulatora zatražiti da odobre davanje treće doze vakcine
Kombinacija Pfizera i Vijagre za borbu protiv delta soja. Popijes je, umires a jeb*e ti se.

:izet:
Naslovnica

#43150 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

muhafuca wrote: 09/07/2021 09:32
Naslovnica wrote: 09/07/2021 09:11 Pfizer says it's time for a Covid booster; FDA and CDC say not so fast :lol: :lol: :lol:

ja samo cekam kad ce analne ampule izbacit, za ove sto se pravo primaju na ovu propagandu korporativnih medija
Evo samo čekam da se jave klimoglavci, da popljuju sve što napisasmo, da mi kažu da nemam pravo da pričam jer nemam adekvatnu diplomu i da stanu u red za treću dozu. Jer tako treba.
Locked