Inace, svaka vam cast na 2000 stranica ovdje. Rekao bih u najmanju ruku, da se radi o stranici Angele Merkel.
Cuj naziva - ako nemate gdje pitati, pitajte ovdje
A i vi ste jos ludji nego nasi politicari
Sad ce biti dvojka, pa jedinica. Ostace Dino sam.ultima_palabra wrote: ↑26/06/2021 09:42 Bez njega i Dine nikad ne bi postojala sestorka/cetvorka/trojka. Da nista drugo nije uradio, od njega dosta.
Postoji realna opasnost od toga. Ako NS postane beznacajna ili se okrene u neki pogresan pravac, lako ce biti baciti kosku izmedju NiP i SDP.ljevoruki wrote: ↑26/06/2021 09:54Sad ce biti dvojka, pa jedinica. Ostace Dino sam.ultima_palabra wrote: ↑26/06/2021 09:42 Bez njega i Dine nikad ne bi postojala sestorka/cetvorka/trojka. Da nista drugo nije uradio, od njega dosta.
I onda ce ga SDA prozvakati i ispljunuti.
ultima_palabra wrote: ↑26/06/2021 09:42 Bez njega i Dine nikad ne bi postojala sestorka/cetvorka/trojka. Da nista drugo nije uradio, od njega dosta.
NS od osnivanja vodi dosljednu politiku, pokazuju da fotelje nisu imperativ pod svaku cijenu i da nikad nece koalirati sa SDA. To je jedina istinska ANTI-SDA stranka u BiH.Anquilla wrote: ↑26/06/2021 11:28ultima_palabra wrote: ↑26/06/2021 09:42 Bez njega i Dine nikad ne bi postojala sestorka/cetvorka/trojka. Da nista drugo nije uradio, od njega dosta.![]()
Velika je steta sto Pedja ide, on je bas vodio dosljednu politiku.
Jok, nego u koaliciju, štaš' politička realnost, mora se za BiH i tako to.ljevoruki wrote: ↑26/06/2021 09:54Sad ce biti dvojka, pa jedinica. Ostace Dino sam.ultima_palabra wrote: ↑26/06/2021 09:42 Bez njega i Dine nikad ne bi postojala sestorka/cetvorka/trojka. Da nista drugo nije uradio, od njega dosta.
I onda ce ga SDA prozvakati i ispljunuti.
Sreca pa nisi na tom potezukonektovan wrote: ↑26/06/2021 13:16 Stranka koja ima ćudić sabinu, moze egzistirati samo na prostoru izmedju vatre i metropolisa ..
Otprilike tako nekako. Preuzme li ona stranku, sampanjci se mogu otvarati u Mehmeda Spahe. Oni djeciji halal, bar dok novinari ne odukonektovan wrote: ↑26/06/2021 13:16 Stranka koja ima ćudić sabinu, moze egzistirati samo na prostoru izmedju vatre i metropolisa ..
Ja sam na potezu izmedju Umoljana i Lukomira....tu vas dvije ne mozete dobaciti..Bloo wrote: ↑26/06/2021 13:19Sreca pa nisi na tom potezukonektovan wrote: ↑26/06/2021 13:16 Stranka koja ima ćudić sabinu, moze egzistirati samo na prostoru izmedju vatre i metropolisa ..![]()
Irma Baralija djeluje kao neiživljena tinejdžerka kojoj kada ukažeš na neke postupke ona se naljuti na tebe, baš kao dijete na roditelje.thekupus wrote: ↑26/06/2021 13:08 Irma Baralija je klovn. Bojim se za budućnost NS bez Peđe. On je imao veći kapaciteti i od Forte, i od Čudićke, a da Mandića i Baraliju ne spominjem. Mandić mi je najveće razočarenje. Forto nije dovoljno snažan da bude na čelu stranke. Sabina jeste snažna, ali ima puno kikseva. Ipak, od svih njih ona je najbolji izbor. Irma me najviše odbija od ove stranke.
To je činjenica. Peđa je doživio velike napade od strane 'vrha' stranke zbog koalicije sa NiP-om jer eto nisu 'ideološki' isti.ultima_palabra wrote: ↑26/06/2021 09:42 Bez njega i Dine nikad ne bi postojala sestorka/cetvorka/trojka. Da nista drugo nije uradio, od njega dosta.
Vecina naseg naroda nije spremna za NS. Tek za 20-30 godina liberalne i zelene stranke, istinska ljevica, ce imati vecu podrsku. Pogledaj danas u EU da Nasu drzavu brane liberali i zeleni, a 90% naseg stanovnistva prezire tu politiku. Paradoks i tupavost naseg naroda, hronicna kratkovidnost. Da je Nasa stranka vodeca politicka snaga u BiH imali bi mnogo jacu podrsku liberala, zelenih i ljevice. Al' mi vazda kasnimo za Evropom, to je nasa zla sudbina...Škobo Habu wrote: ↑26/06/2021 12:43 Razloge za ostavku Kojovića treba prvenstveno tražiti unutar stranke, nikako u nekakvim teorijama zavjere, jer se tako SDA daju neka "natprirodna svojstva" koja ona, u suštini, nema.
Na taj način ovdašnje forumske replike Che-a, pričom o unutrašnjem neprijatelju, petoj koloni itd., stvaraju mit o neuništivosti SDA, što je samo dobra reklama istoj toj SDA.
Kojović je došao do nivoa kada shvata da ne dopire ni do baze, a ni do prvih saradnika. Meni se, lično, Peđa sviđao, kao političar, iako je bilo poteza za koje sam smatrao da su čist populizam, zbog toga što je bio dosta racionalan i smiren u nastupu.
Na koncu, prije deset i više godina vratio se iz Amerike, uključio u politiku i odlučio da nešto promjeni unutar same zemlje. Koliko je uspio, a koliko ne, o tome se da raspravljati, no da o tome raspravljaju oni kojima tako nešto uopšte ne pada na pamet, ali zato bacaju drvlje i kamenje na Peđu kao karijeristu - to je već čist apsurd.
No, ono što je najveći problem po samu NS jeste što ne grade prepoznatljive lidere u javnosti. Svi kandidati za poziciju presjednika stranke su, u suštini, lokalnog karaktera. Dalje od Ivana i Bijambara teško da je za njih iko čuo.
Više je ljudi čulo za Baraliju, nego li za Sabinu Čudić.
Iako razumijem neke od argumenata koji su iznešeni, molio bih da mi objasniš da li ova država ima 20-30 godina fore da se sačeka da dođe 'vrijeme Naše stranke' i zašto očekuješ da bi NS uopšte politički preživjela taj period? Jeste na zadnjim općim izborima NS uzela 50k glasova, ali to je bilo prije rasta NiP-a. Šta garantuje da će NS uopšte ponoviti taj rezultat, a kamoli da će rasti za 30-40%?Kikibombona wrote: ↑26/06/2021 13:52Vecina naseg naroda nije spremna za NS. Tek za 20-30 godina liberalne i zelene stranke, istinska ljevica, ce imati vecu podrsku. Pogledaj danas u EU da Nasu drzavu brane liberali i zeleni, a 90% naseg stanovnistva prezire tu politiku. Paradoks i tupavost naseg naroda, hronicna kratkovidnost. Da je Nasa stranka vodeca politicka snaga u BiH imali bi mnogo jacu podrsku liberala, zelenih i ljevice. Al' mi vazda kasnimo za Evropom, to je nasa zla sudbina...Škobo Habu wrote: ↑26/06/2021 12:43 Razloge za ostavku Kojovića treba prvenstveno tražiti unutar stranke, nikako u nekakvim teorijama zavjere, jer se tako SDA daju neka "natprirodna svojstva" koja ona, u suštini, nema.
Na taj način ovdašnje forumske replike Che-a, pričom o unutrašnjem neprijatelju, petoj koloni itd., stvaraju mit o neuništivosti SDA, što je samo dobra reklama istoj toj SDA.
Kojović je došao do nivoa kada shvata da ne dopire ni do baze, a ni do prvih saradnika. Meni se, lično, Peđa sviđao, kao političar, iako je bilo poteza za koje sam smatrao da su čist populizam, zbog toga što je bio dosta racionalan i smiren u nastupu.
Na koncu, prije deset i više godina vratio se iz Amerike, uključio u politiku i odlučio da nešto promjeni unutar same zemlje. Koliko je uspio, a koliko ne, o tome se da raspravljati, no da o tome raspravljaju oni kojima tako nešto uopšte ne pada na pamet, ali zato bacaju drvlje i kamenje na Peđu kao karijeristu - to je već čist apsurd.
No, ono što je najveći problem po samu NS jeste što ne grade prepoznatljive lidere u javnosti. Svi kandidati za poziciju presjednika stranke su, u suštini, lokalnog karaktera. Dalje od Ivana i Bijambara teško da je za njih iko čuo.
Više je ljudi čulo za Baraliju, nego li za Sabinu Čudić.
...
Nasa stranka ne smije biti populisticka, ne smije podilaziti konzervativizmu, vjerskom fanatizmu i etno nacionalizmu. Ne smije, ne smije, ne smije. Nasa stranka nema sta traziti na bosanskim selima i to treba prihvatiti kao realnost.
...
Nasa stranka mora biti EMANCIPATORSKA, podnijeti zrtvu da bi se ubrzao civilizacijski napredak. Nasa stranka mora biti ZESTOKI zagovornik prava LGBT, Roma i drugih ugrozenih i marginalizovanih skupina. Mora ustati protiv nacionalizma i vjerskog fanatizma. Tu ne smije biti kompromisa i kalkulacija.
...
Nasa stranka je jaka u Sarajevu i tu su odradili odličan posao. Isto moraju napraviti u Zenici i Tuzli, moraju biti mnogo jaci. U Mostaru su ok. Moraju uloziti maksimalan napor da budu parlamentarna stranka u Banjaluci. To je od ogromne važnosti, mozda i najvece. Moraju imati odbore u Bijeljini i Prijedoru. Moraju biti jaki u Brčkom kao strateskoj tacki za jedinstvo BiH.
...
NS je do sada dobro radila, na zadnjim izborima su uzeli oko 50k glasova. Ako bi nagurali na brojku izmedju 80-100k, to bi bilo fenomenalno.
...
SDP i NiP neka uzmu veci dio i formiraju vlast, a NS da bude njihov korektiv.
Ako se stvari budu gurale pod tepih i podilazilo zatucanom stanovnistvu, necemo doci na zapadnoevropski nivo za 100 godina. Neko mora mijenjati stanje umjesto zadrzavati postojece.Realniss wrote: ↑26/06/2021 16:51Iako razumijem neke od argumenata koji su iznešeni, molio bih da mi objasniš da li ova država ima 20-30 godina fore da se sačeka da dođe 'vrijeme Naše stranke' i zašto očekuješ da bi NS uopšte politički preživjela taj period? Jeste na zadnjim općim izborima NS uzela 50k glasova, ali to je bilo prije rasta NiP-a. Šta garantuje da će NS uopšte ponoviti taj rezultat, a kamoli da će rasti za 30-40%?
Slažem se da NS ne smije biti populistička niti podilaziti konzervatizmu, vjerksom fanatizmu i etno nacionalizmu, ali ako tvrdiš da stranka nema šta tražiti na 'bosanskim selima' a sela su ogromna većina teritorije BiH kako će onda stranka napraviti rezultat koji će je održati relevantnom?
Naša stranka mora približiti svoju politiku svima u ovoj državi, a ne fokusirati se na Sarajevo i 'urbanu raju'. U tom smislu svakako da NS ne smije pribjeći metodama kojima se služi SDA a sada i NiP, ali nipošto ne smije nastaviti furati 'elitizam' jer će je to odvesti na političku marginu.
Kažeš neka SDP i NiP uzmu veci dio i formiraju vlast, a da NS bude njihov korektiv? Pa jel ti zaista misliš da će SDP i NiP ulaziti u koaliciju sa NS eto jer su 'zajedno' ukoliko im NS ne treba? A to bi se veoma lako moglo desiti onog trenutka kad NiP dovoljno naraste i ne bude im potrebno 'par' ruku koje ima Naša stranka . Jednostavno će praviti koaliciju samo sa SDP-om i onim partnerima sa kojim mora. Veći plijen, manje strana za zadovoljiti.
Naša stranka nema luksuz za 'čisto ideološko' odnosno liberalno djelovanje u ovom trenutku.
Naša strankla je socijal-liberalna stranka i sada se mora više okrenuti socijalnom dijelu i realnoj politici kako bi nastavila kontinuitet, a kada sazrijemo kao društvo onda će biti prilike za liberalni dio kao primarni.