musicman80 wrote: ↑08/06/2021 00:37
Dozer wrote: ↑07/06/2021 22:59
musicman80 wrote: ↑06/06/2021 13:43
“The author of the article has a training in natural health”, ne treba komentarisati, a ovo upozorenje na pocetku clanka kako su blokirani na svim drustvenim mrezama, dovoljan je dokaz da je sve fake news.
Valjda prvo treba procitati i sadrzaje ostalih linkova iz teksta, pa tek onda donositi konacnu presudu.
Ovo ovako je, najblaze receno, glupo....
Nevjerovatno je da se i dalje negiraju notorne cinjenice o mRNA vakcinama, a osnovna je da je to nova i neispitana tehnologija. O mRNA za Covid jos je suvisnije reci bilo sta jer su sklepane na vrat na nos, ni izbliza pravilno testirane, i niko ziv nema pojma sta dugorocno mogu uraditi ljudima.
Sve sto se "zna" je ono sto tvrdi proizvodjac (Pfizer), koji seu startu odrekao svakr odgovornosti za eventualne posljedice.
Pozntao je i da farmaceutske kompanije nikad ne lazu i da ih ne vodi iskljucivo profit.
Ne znam da li govoris da sam glup zato sto ne vjerujem u teorije zavjere, no dobro. mRNA tehnologija nije nova, u naucnim krugovima se za nju zna od 90-ih i prilicno se ispitivala. Sastav Pfizer mRNA vakcine je toliko bezazlen da od njega kolac mozes napraviti. Pojavom pwndemije javila se potreba za brz razvoj vakcina koje bi pomogle u stvaranju imuniteta. BioNtech koji je vec radio na razvoju mRNA vakcina protiv raka dosao je na ideju da napravi mNRA vakcinu koja bi stitila protiv Covid-a. Kada su konacno napravili vakcinu, Pfizer ulece i udruzuje se sa BioNTechom i proizvodi vakcine. Ostalo znamo. Posto vakcina nije testirana na djeci i trudnicama, nije mogla da dobije odobrenje po normalnoj proceduri, pa se islo na hitno odobrenje da bi sto prije picela vakcinacija i usporila se pandemija. Nije bilo vremena da vakcinu testiraju na djeci i trudnicama pa su ove dvije grupe izostavljene da bi se vakcina sto prije stavila na trziste. Sto se tice ove prakse za odricanje od odovornosti, to je normalna praksa za sve proizvodjace kada se radi o vakcinama koje su odobrene po skracenim procedurama. To je praksa i za ostale lijrkove, a ne samo za vakcine. Sto se profita tice, farmaceutske kuce nisu dobrotvorne ustanove. Lijekovi su roba kao bilo sta drugo, ali to ne znaci da varaju i sluze se trikovims kako ti kazes. U svijetu danas postoje procedure i protokoli za proizvodnju lijekova koji su jsko strogi,mnogo stroziji nego sto su bili nekada i moraju se sprovoditi. Svaki lijek ima neke nus-pojave, o tome je glupo raspravljati. Kada bi na taj nacin analizirali, nikada niko ne bi uzeo nijedan lijek jer moze izazvati niz problema. Masovna vakcinacija protiv Covid-a je pokazala da u slucaju mNRA vakcina, broj nuspojava u svijetu je jako mali u odnosu na broj vakcinisanih. Isto tako, ljudi grijese, nije nus pohava od vakcine kada ti trne ruka i dobijes visoku temperaturu, to je normalna reakcija organizma koja provocira tijelo da stvara antitijela. Nus pojave vakcina koje su zabiljezene do danas su anafilakticki šok, sto je vrlo rijetko.
Ne, ne govorim ti da si glup iz bilo kojeg razloga, ni tebi niti bilo kome drguom, nego samo da si mozda malo naivan i da jos uvijek ne znas kako zaista funkcionise korporativni real world.
mRNK tehnologija nije glanc nova, to svi znamo, ali mRNK vakcine, pogotovo protiv Covida - jesu. Mislim...prosta logika, a sve bazirano na zvanicnim informacijama:
- Nov virus o kojem se ne zna nista, ili se zna vrlo malo.
- Ne zna se kako i zasto na nekoga utice ovako ili onako (genetika, krvn grupa, godine...), itd.
- Ko god i gdje god se oglasio s bilo kakvim misljenjem ili informacijom koja je kontra mainstrem-a, pogotovo farmaceutskog, iste sekunde je ukljucena masinerija usmjerena na diskreditaciju te osobe ili tog medija, ili oboje.
A onda, 6 mjeseci nakon pojave virusa, imamo vakcine. I to mRNK, a koje nisu prosle ni 10% vremena potrebnog za ispitivanje, pogotovo dugorocnih efekata i/ili nus-pojava.
Istovremeno, proizvodjac tih vakcina se striktno ogradi od bilo kakvih mogucih posljedica, i direktno odbije odgovornost za bilo sta negativno sto se moze desiti. Dakle, ne daje nikakvu garanciju za bilo sta vezano za tu svoju vakcinu, tj. svoj proizvod.
Moze biti da sam ja glup pa mi sve ovo nema nikakve logike... Ali ja, recimo, nikad ne bih kupio auto (koje se, btw, za svaki model ispituje puno duze nego su se ispitivale ove vakcine), ili bilo sta drugo, a na sta proizvodjac ne daje bar nekakvu garanciju u smislu kvaliteta.
Jedino sto bih primio jeste kineska vakcija, koja je jedina bar napravljena na "stari" i provjereni nacin. Astra je druga po redu, a ostalo - neka, hvala.
Na kraju, kazes da se vakcinama usporava epidemija. Kako, ako svi proizvodjaci kazu da vakcina ne sprecava zarazu, nego samo u nekoj mjeri/postotku "garantuje" da se nece umrijeti ako se zarazi? U prevodu - virus je i dalje tu, i dalje se siri cak i preko vakcinisanih, ali, eto, neki dio zarazenih nece umrijeti (kako od koje vakcine, negdje je to 60% a kod Pfizera 95%).
Naravno, u sve ove podatke treba da vjerujemo na rijec - proizvodjacima.