Sreca pa ima nas koji pamtimo taj kamen temeljac, tako da nam pioniri ne mogu mazat oci i govoriti kako se radi samo tako
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
detroit-mercy
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#22027 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Je li ima negdje sumirano koliko je ukupno dosad potroseno na autoput? Po tenderima barem
-
neki
#22028 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kakva glupost...dionica Zagreb-Karlovac izgradjena 70ineke..tunel sveti rok započet ‘93 završen 2008...sime_cipol wrote: ↑28/05/2021 21:50 Vc je dug oko 330 km. Koliko se vec gradi?
Hrvatska je 380km autoceste ZG-ST izgradila za tri godine. Cijena 17 milijardi kn + PDV.
-
Pedrosa
#22029 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Čudno je ovo sve oko koridora 5C,jako sporo se gradi,tenderi predugo traju,ulazi se u izgradnju dionica gdje tlo nije ispitano kako treba a vec kad se udje raditi dionice to rade firme sa jako malo radnika i sa slabasnom opremom i onda to ide jako sporo,slusao sam neki dan izjavu gdje se otvorene dionice rade samo u jednoj smjeni a tuneli se grade 24h,žalosno.
Jos jedan problem su iscjepkane dionice ili LOT-ovi,od Zenice do Žepča ima 6,7 LOTOV-a ako ne i više i sve su to dionice po par km,zar nije bolje bilo uzeti neke jače firme i da to urade duplo brže nego ovako da guramo stranačke gradjevinske firme koje rade u jednoj smjeni i 5km dobiju tender rok izgradnje 42mj,to nema nigdje samo kod nas.
Jos jedan problem su iscjepkane dionice ili LOT-ovi,od Zenice do Žepča ima 6,7 LOTOV-a ako ne i više i sve su to dionice po par km,zar nije bolje bilo uzeti neke jače firme i da to urade duplo brže nego ovako da guramo stranačke gradjevinske firme koje rade u jednoj smjeni i 5km dobiju tender rok izgradnje 42mj,to nema nigdje samo kod nas.
-
Zeleni most
#22030 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
...a od Zagreba do tunela Sv.Rok ravnica kao u Njemackoj. Bas im je bilo tesko ``poloziti`` asfalt kao tepih.neki wrote: ↑28/05/2021 23:21Kakva glupost...dionica Zagreb-Karlovac izgradjena 70ineke..tunel sveti rok započet ‘93 završen 2008...sime_cipol wrote: ↑28/05/2021 21:50 Vc je dug oko 330 km. Koliko se vec gradi?
Hrvatska je 380km autoceste ZG-ST izgradila za tri godine. Cijena 17 milijardi kn + PDV.
-
Zeleni most
#22031 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Donja Gračanica

- So What!
#22032 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jos uvijek ne razumijem kako neko od BiH, moze ocekivati da bude mrtvi prosjek, kao da ne znamo o kakvoj drzavi se radi.detroit-mercy wrote: ↑28/05/2021 22:19Ali najbolji argument mi je "ipak nismo najgori" ( iako je i to pod znakom pitanja), pa majku mu jebem niko i ne trazi/ocekuje da budemo najbolji ali mozemo li makar biti mrtvi prosjek![]()
Mi smo u globalnim razmjerima daleko od najgoreg, dok u europskim razmjerima spadamo u red zemalja sa losom putnom infrastrukturom.
S tim da hajde da budemo realni, kada su se autoputevi poceli graditi u europskim zemljama, a kada u nasoj zemlji?
Koje su to zemlje u vrijeme potpisivanja Dejtonskog sporazuma u Europi, imale manje autoputa od nas, a danas ga imaju vise?
- So What!
#22033 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mnogo te boli sto nisi upravu i sto si otjeran s ove teme, pa se povremeno ukljucis sa ovakvim nebulozama.MorningStar wrote: ↑28/05/2021 21:00Ako nas Albanija presisa uvijek se mozes pozvati na Zimbabwe.So What! wrote: ↑28/05/2021 19:18Albanija ima manje autoputeva nego BiH, oni imaju oko 200 kilometara, doko BiH trenutno ima oko 220 kilometara.
I kolega iznad je pitaju u kojoj to zemlji imaju dionice autoputa, a da se ne koriste, ja sam naveo prvu zemlju iz susjedstva, a vi ste pricu okrenuli u drugom smjeru, iznoseci naravno netacne informacije, kao sto to dobar dio forumasa na ovoj temi radi.
Bitno je bombati po temi i naravno nas prolasavati najgorim i to raditi sa minimalnim poznavanjem teme te slabom ili nikakvom argumentacijom.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#22034 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Za isti period od 1996 do danas HR napravila 1000kmSo What! wrote: ↑29/05/2021 01:53Jos uvijek ne razumijem kako neko od BiH, moze ocekivati da bude mrtvi prosjek, kao da ne znamo o kakvoj drzavi se radi.detroit-mercy wrote: ↑28/05/2021 22:19Ali najbolji argument mi je "ipak nismo najgori" ( iako je i to pod znakom pitanja), pa majku mu jebem niko i ne trazi/ocekuje da budemo najbolji ali mozemo li makar biti mrtvi prosjek![]()
Mi smo u globalnim razmjerima daleko od najgoreg, dok u europskim razmjerima spadamo u red zemalja sa losom putnom infrastrukturom.
S tim da hajde da budemo realni, kada su se autoputevi poceli graditi u europskim zemljama, a kada u nasoj zemlji?
Koje su to zemlje u vrijeme potpisivanja Dejtonskog sporazuma u Europi, imale manje autoputa od nas, a danas ga imaju vise?
Mi nismo ni petinu
Ako cemo odvojiti federaciju kao finaansijski jači entitet još gora priča.
Mi govorimo za BIH, gdje treba koridor Vc(330km), Bihać BL Doboj (240km), i neka brza cesta ili aautocesta SA TZ (120km). To je u najgorem slučaju 650-700km.
Ljudi napravili skoro duplo toliko. Znaci moglo se.
Srbija koliko je napravila? Cini mi se oko 600km u istom periodu, ispravi ako grijesim.
Opravdanja nema.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#22035 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne mogu da vjerujem da neko kao "obicni gradjani" pravdaju ovakav nerad, aljkavost, propuste, sporost....niste normalni
-
the_stick
#22036 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne mislim da covjek bilo sta pravda… samo ti daje kontekst drzave u kojoj zivimo… drzave u kojoj 2 hdz ministra imaju mogucnost da blokiraju uvodjenje bezviznog rezima za Saudijce, iako bi turisti iz ove zemlje mogli koliko toliko spasiti potpuno unisteni sektor turizma… a tako je banalna stvar u kojoj niko ne moze traziti nikakve talove… zamisli kakve se onda polticke igre, sa primjesom nacionalnih interesa, igraju oko autoputa…
Nije nikakvo opravdanje, daleko od toga… ali nije problem u autoputevima… autoputevi su, kao i sve ostalo u ovoj drzavi, taoci truhle politike… ako neko pronadje lijek za politiku, otkocit ce se sve pa I autoputevi… do tada cemo, umjesto vozanja autoputem, preko foruma sa ceznjom iscekivati svaku dionicu od 10 km…
Nije nikakvo opravdanje, daleko od toga… ali nije problem u autoputevima… autoputevi su, kao i sve ostalo u ovoj drzavi, taoci truhle politike… ako neko pronadje lijek za politiku, otkocit ce se sve pa I autoputevi… do tada cemo, umjesto vozanja autoputem, preko foruma sa ceznjom iscekivati svaku dionicu od 10 km…
- So What!
#22037 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Druže, to navedeno je istina, ali kao što već rekoh, moje pitanje se odnosilo, na one koje ga isto kao i mi nisu imale nikako u tom periodu, a Srbija i Hrvatska su već imale autoputeve, građevinsku operativu, spremne projekte, koji se čak ni u ratovima nisu toliko gasili.mk ultra wrote: ↑29/05/2021 08:22Za isti period od 1996 do danas HR napravila 1000kmSo What! wrote: ↑29/05/2021 01:53
Jos uvijek ne razumijem kako neko od BiH, moze ocekivati da bude mrtvi prosjek, kao da ne znamo o kakvoj drzavi se radi.
Mi nismo ni petinu
Ako cemo odvojiti federaciju kao finaansijski jači entitet još gora priča.
Mi govorimo za BIH, gdje treba koridor Vc(330km), Bihać BL Doboj (240km), i neka brza cesta ili aautocesta SA TZ (120km). To je u najgorem slučaju 650-700km.
Ljudi napravili skoro duplo toliko. Znaci moglo se.
Srbija koliko je napravila? Cini mi se oko 600km u istom periodu, ispravi ako grijesim.
Opravdanja nema.
Srbija i Hrvatska su za razliku od BiH, unitarne republike, sa centralnom vlašću, skoro potpuno slobodnom od stranaca da rade šta hoće. Iste zemlje imaju i skoro deset puta veći vanjski dug nego BiH. Učešće javnog duga BiH u bruto domaćem proizvodu iznosi 35,5 odsto, što svrstava BiH u grupu najmanje zaduženih država u Evropi.
Javni dug BiH iznosi oko 6 milijardi eura tako da je BiH četiri puta manje zadužena od Srbije, a čak 8,5 puta manje od Hrvatske. Javni dug Srbije iznosi oko 26,12 milijardi eura (oko 52 milijarde KM), što čini 57,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok javni dug Hrvatske iznosio oko 40 milijardi eura (80 milijardi KM), što je 74,3 posto BDP-a.
To znači da je u BiH svaki građanin po osnovu javnog duga u prosjeku zadužen za 1,7 hiljada eura, svaki građanin Srbije za 3,8 hiljada eura a svaki građanin Hrvatske za 11,4 hiljade eura.
Uz dodatak da su ove zemlje dobivale kredite, koje smo mi mogli sanjati, jer mnogi su obećavali investicije ovdje, ali u suštini su shvatali s vremenom koliko im je neisplativo. Samo Europska Unija je podržala izgradnju kroz svoje finansijske institucije i još po neki strani fondovi.
Ja ga prvi napadam na ovoj temi, jer istina je da pored redovnih neprijatelja ove države koji blokiraju sve normalno u njoj, dušmani ove zemlje su ljudi koji tvde da je vole, a godinama otežu s procesom izgradnje i prave cirkus. Gotova sredstva im stoje na računu, a tenderi se obaraju po tri puta, dok izgradnja zaista ne započne.izvrsni direktor wrote: ↑29/05/2021 10:01 Ne mogu da vjerujem da neko kao "obicni gradjani" pravdaju ovakav nerad, aljkavost, propuste, sporost....niste normalni
Određene političke partije su dok su bile na vlasti dokazali da izgradnja može ići brže, ali iste političke partije su smijenjene već na sljedećim izborima, a ljudi su izabrali ove kojima je izgradnja puteve i autoputeva više hobi nego zanimanje. Pored armije političara iz TK, niko nije uspio izlobirati za 20 godina ništa više osim nezavršenog Zapadnog prilaza, nekoliko sanacija tunela i raskrsnica, te spuštanja Karaule za unapređenje putnje infrastrukture u ovom kantonu.
Ono što ja branim jeste činjenica, da ko god je dobio posao da gradi autoputeve u BiH, nije imao lahak zadatak, jer je zemlja prolazila kroz poslijeratnu obnovu, s teškim reljefom i manjkom finansija. Tek sada kada je počela izgradnja na jugu Hercegovine i tamo oko Zenice, mi uviđamo koliko je koridor Vc, komplikovan i skup projekat, a koliko novca zahtjeva.
Tako da lahko je bilo nekima izgraditi kilometre u ravnici, i mi smo svoje dionice koje su išle kroz ravnicu sve izgradili (osim RS-a), treba pogledati kakve izazove naša zemlja ima u izgradnji, i definitivno cijeniti ono što imamo, te nadati se normalnoj vlasti.
Nova vlast u KS, je pokazala da se mogu praviti velike stvari, kao što je rekonstrukcija javnog saobraćaja i spaljivanje GRAS-a, samo kada to neko želi, tako da i nama može pomoći samo neko ko želi da gradi autoputeve, ali da se ne zavaravamo isti bi također se susreo sa izazovima u izgradnji.
- mk ultra
#22038 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Što se više oteže to je skupljiSo What! wrote: ↑29/05/2021 11:54
Ono što ja branim jeste činjenica, da ko god je dobio posao da gradi autoputeve u BiH, nije imao lahak zadatak, jer je zemlja prolazila kroz poslijeratnu obnovu, s teškim reljefom i manjkom finansija. Tek sada kada je počela izgradnja na jugu Hercegovine i tamo oko Zenice, mi uviđamo koliko je koridor Vc, komplikovan i skup projekat, a koliko novca zahtjeva.
Prije 10 godina bi sigurno bio jeftiniji barem 30% zbog zemljišta, radova, materijala
Ko fol neka stednja nacionalnog duga a mi i dalje nemamo autocestu
Vise rada i prometa sa autocestom prije vraca taj dug
Itd
Ovako stojimo u mjestu, ljude vise ovdje i ne zanima AC jer znaju da je nece biti pogotovo na kljucnim dionicama Mostar Sarajevo, Sarajevo Tuzla, ili bilo kakva opcija do Bihaća, toga nema ni u najavi za 20 godina.
O čemu onda pričamo? Da čekamo 20 godina za izgradnju autoceste prema TZ a tad ce kostati najmanne duplo, plus sto je promet debelo ogranicen trenutnom ifrastrukturom i 20 godina gubis pare na tome.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#22039 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kakav ba kredit?
Od akciza su skupili para da ga 2x naprave.
Od akciza su skupili para da ga 2x naprave.
-
tec
#22040 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Džabe trošiš vrijemeneki wrote: ↑28/05/2021 23:21Kakva glupost...dionica Zagreb-Karlovac izgradjena 70ineke..tunel sveti rok započet ‘93 završen 2008...sime_cipol wrote: ↑28/05/2021 21:50 Vc je dug oko 330 km. Koliko se vec gradi?
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#22041 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Za svaki problem mi nadjemo opravdanje.
Drugi nadju rjesenje.

Prije 20 godina je Vc trebao kostati 4 milijarde. Dok ga naprave platiti cemo ga 20 milijardi
Drugi nadju rjesenje.
Prije 20 godina je Vc trebao kostati 4 milijarde. Dok ga naprave platiti cemo ga 20 milijardi
- spreca
#22042 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma kakvi, oni pokradu lovu od kredita a kamoli od akciza,kazu da od akciza do sada nisu napravili ni kilometar asvalta
- spreca
- Haris.ba
#22044 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ali, onda ne bi domace firme bile izvodjaci.sime_cipol wrote: ↑29/05/2021 13:36 Za svaki problem mi nadjemo opravdanje.
Drugi nadju rjesenje.
Prije 20 godina je Vc trebao kostati 4 milijarde. Dok ga naprave platiti cemo ga 20 milijardi![]()
Bile bi maksimalno podizvodjaci.
Ali, imali bi autoput zavrsen mozda cak i prije 10 godina.
Stvar je sto nikome ko je ista odlucivao to nije bilo u interesu. Od onog armiraca, vozaca valjka i inzenjera pocetnika do dalje uz lanac. I njima odgovara. Kako kazu, zagarantovan posao do penzije.
To sto su izgubljene pare na neizgradjenom putu, to nikoga ne uzbudjuje.
Last edited by Haris.ba on 29/05/2021 14:20, edited 2 times in total.
- Haris.ba
- So What!
#22046 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Spreca cijenim te kao forumasa, ali sve navedene zemlje 1995. godine su imale autoputeve i to poprilican broj kilometara u upotrebi, Bosna i Hercegovina nije imala ni kilometra.
Doslovno smo jedna od posljednjih zemalja u Europi koja je pocela graditi autoputeve, nakon nas su jedino bili Kosovo i Crna Gora, dok su preostale Latvija i Estonija, koje autoput nemaju nikako.
- mk ultra
- spreca
#22048 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Haris.ba wrote: ↑29/05/2021 14:15Ali, onda ne bi domace firme bile izvodjaci.sime_cipol wrote: ↑29/05/2021 13:36 Za svaki problem mi nadjemo opravdanje.
Drugi nadju rjesenje.
Prije 20 godina je Vc trebao kostati 4 milijarde. Dok ga naprave platiti cemo ga 20 milijardi![]()
![]()
Bile bi maksimalno podizvodjaci.
Ali, imali bi autoput zavrsen mozda cak i prije 10 godina.
Stvar je sto nikome ko je ista odlucivao to nije bilo u interesu. Od onog armiraca, vozaca valjka i inzenjera pocetnika do dalje uz lanac. I njima odgovara. Kako kazu, zagarantovan posao do penzije.
To sto su izgubljene pare na neizgradjenom putu, to nikoga ne uzbudjuje.
- So What!
#22049 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Slazem se, ali ko bi nam finansirao sve to, sto bi mi htjeli. Povezivanje gradova kakvo bi mi htjeli zahtjeva jos gomilu dugih tunela, mostova, prespajanja klisura, pomjeranja brda i gomile gomile protesta poljoprivrednika, povratnika i svih ostalih ugrozenih kojima bi nesto smetalo.mk ultra wrote: ↑29/05/2021 12:02Što se više oteže to je skuplji
Prije 10 godina bi sigurno bio jeftiniji barem 30% zbog zemljišta, radova, materijala
Ko fol neka stednja nacionalnog duga a mi i dalje nemamo autocestu
Vise rada i prometa sa autocestom prije vraca taj dug
Itd
Ovako stojimo u mjestu, ljude vise ovdje i ne zanima AC jer znaju da je nece biti pogotovo na kljucnim dionicama Mostar Sarajevo, Sarajevo Tuzla, ili bilo kakva opcija do Bihaća, toga nema ni u najavi za 20 godina.
O čemu onda pričamo? Da čekamo 20 godina za izgradnju autoceste prema TZ a tad ce kostati najmanne duplo, plus sto je promet debelo ogranicen trenutnom ifrastrukturom i 20 godina gubis pare na tome.
Jedan svjez snimak iz Pocitelja, cisto da se podsjetimo, o kakvoj zajebanciji mi ovdje govorimo ...
- spreca
#22050 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Evo recimo za Ukrainu tvrdim da nisu imali kao ni rumunija ni Madjarska,za Bugarsku necu garantovati, a za ove druge znam jer sam cesto vozio tim zemljama a pogotovu Ukrainu,Ja cu mozda sad malo sokirati,npr Rusija nema puno auto puteva ni sada,je r postoji definicija auto puta i pravilo kako se kategorisu te ceste.Npr. ja kad idem iz Moskve na vikendicu ,postoji cesta koja od mozkve prvo ima 4 +odstavnu traku i tako nekih 40km paonda to sve prelazi u 3 trake i tako 30 km pa onda u dve trake i tako jos 30 km.Stoji i znak da je to auto put ,i za njih jeste auto put, ali medjunarodna pravila kategorizacije puteva to odrice.Zasto zato sto se n 60% te ceste mozes u istom nivou okrenuti u drugu stranu,zatim taj put nigdje fizicki nije ogradjen,cesto puta na cesti visid vlike fleke od krvi divljih zivotinja a cesto su to oni Soboli,jedna vrsta jelena, za mene to nije autoput ili AC,moze biti samo brza cesta bez obzira na kolicinu traka,a takvih imas i u republici srpskoj ako se ne varamSo What! wrote: ↑29/05/2021 14:28Spreca cijenim te kao forumasa, ali sve navedene zemlje 1995. godine su imale autoputeve i to poprilican broj kilometara u upotrebi, Bosna i Hercegovina nije imala ni kilometra.
Doslovno smo jedna od posljednjih zemalja u Europi koja je pocela graditi autoputeve, nakon nas su jedino bili Kosovo i Crna Gora, dok su preostale Latvija i Estonija, koje autoput nemaju nikako.