Desavanja u Crnoj Gori

Post Reply
Kikibombona

#14476 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Kikibombona »

Duka Dizel II wrote: 28/05/2021 21:22Odakle tebi da je Joanikije predvodnik anti-Vučić struje u SPC?

Joanikije nije Amfilohije. Nema on tu težinu još uvek.

On tek treba da postane Mitropolit, a šanse za to su mu male ako bude vodio neke kontra-struje.

Joanikije ima dovoljnu podršku u saboru SPC da postane Mitropolit. Ima čak i podršku patrijarha.

Ono što on treba da uradi je da obezbedi potpisivanje Temeljnog sporazuma SPC sa vladom u Crnoj Gori.

Zdravko Krivokapić mu je sinoć naneo veliku štetu, sa nepotrebnim ucenjivanjem i odlaganjem potpisivanja sporazuma.

Veliku štetu jer je Krivokapić kao što si rekao važio za Joanikijevog čoveka i za njega je Joanikije garantovao.

Krivokapić ga je sinoć bukvalno izdao. Nisu jasni motivi, ali očigledno da je Krivokapić pod nekim uticajem i da radi protiv samog sebe.

Nakon Joanikija oglasio se i prvi advokat Mitropolije Crnogorsko Primorske kritikujući premijera Krivokapića. Teške su to optužbe.

Dragan Šoć: Krivokapić nanio štetu državi, Vladi i Joanikiju

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/ ... -joanikiju
Joanikije je lider pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori i to mu daje ogromnu moc. On u Crnoj Gori nema konkurenciju niti ga iko moze zamijeniti, niti ce crnogorski Srbi prihvatiti da im Aleksandar Vucic nametne drugog covjeka.

Bahatost Srbijanaca, vase uvjerenje da drugima mozete nametati svoju volju, UVIJEK, ali uvijek, bez izuzetka, zavrsi vasim porazom. I vi opet gurate isto.

...

Ako Vucic postavi drugog covjeka a ne Joanikija, to ce dovesti da gubitka svakog autoriteta Porfirija u CG. Takvu odluku nece prihvatiti ni crnogorska vlast, ni crnogorski vjerski funkcioneri ni crnogorski narod. To cak moze dovesti do raspada SPC i definitivnog progona iz CG, formiranja Pravoslavne crkve.

Nece Crnogorci dopustiti da im vi postavite svog covjeka. Budi siguran i to.

...

I bosanski Srbi bi vas odjebali da ne osjecaju pritisak Bosnjaka. Budi siguran u to. Niko ne voli bahatost i nametanje.
Kikibombona

#14477 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Kikibombona »

Otvoreno pismo Krivokape, Vucic i vojvoda Mandic stoje iza svega

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1865544

Jedno razmisljanje Srbina iz CG
Све ће се открит, Вучићу. Открићемо ти гузицу не брини. Имали смо ми овдје једнога који је исти као ти. Хтјели сте на препад да се потпише уговор прије избора митрополита, па да онда радите шта оћете и доводите кога хоћете. Само не даде вам Амфилохије да мешетарите, не даде вам кроз онога кога је лично изабрао!
SamoVasGledam

#14478 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by SamoVasGledam »

Capljina74 wrote: 28/05/2021 17:32 Биће владика Јоаникије, јер нико други не испуњава услове.

Има још један кандидат, али је он далеко преко океана.
Spominje se i David Perović. Doduše on je iz Metohije, ali Metohija jeste u velikoj meri naseljavana Crnogorcima, a i Perović je tipično crnogorsko prezime prisutno kod više bratstava.
zarko.filip

#14479 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by zarko.filip »

@RunnerX,
Zvezda dobila Buducnost u petoj utakmici u BG i osvojila ABA ligu.Da se ne mucis mnogo opet sudije bile na strani Zvezde.Buducnost 20 slobodnih a Zvezda ČAK 17.
Duka Dizel II

#14480 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

Emiremir33 wrote: 28/05/2021 21:54
Duka Dizel II wrote: 28/05/2021 21:22
Kikibombona wrote: 28/05/2021 17:17

Joanikije je nastupio diplomatski, Krivokapic je 100% njegov covjek. To je kao sto Vucic ima Vulina, Seselja, Canka i druge.

Joanikije mora biti mitropolit, to je zelja 90% Srba u Crnoj Gori. A crnogorski Srbi nisu snishodljivi i podanicki raspolozeni prema Beogradu kao sto su bosanski. Ako Beograd i Vucic ne prihvate Joanikija, moze biti svasta.

Iako je Joanikije predvodnik anti-Vucic struje u SPC, ne vidim kako Porfirije moze ignorisati njegovu kod kao drugog najjaceg covjeka u SPC. Ako pokusa eliminisati Joanikija moze doci do raskola u SPC i totalnog gubljenja autoriteta Porfirija u Crnoj Gori.

Odakle tebi da je Joanikije predvodnik anti-Vučić struje u SPC?

Joanikije nije Amfilohije. Nema on tu težinu još uvek.

On tek treba da postane Mitropolit, a šanse za to su mu male ako bude vodio neke kontra-struje.

Joanikije ima dovoljnu podršku u saboru SPC da postane Mitropolit. Ima čak i podršku patrijarha.

Ono što on treba da uradi je da obezbedi potpisivanje Temeljnog sporazuma SPC sa vladom u Crnoj Gori.

Zdravko Krivokapić mu je sinoć naneo veliku štetu, sa nepotrebnim ucenjivanjem i odlaganjem potpisivanja sporazuma.

Veliku štetu jer je Krivokapić kao što si rekao važio za Joanikijevog čoveka i za njega je Joanikije garantovao.

Krivokapić ga je sinoć bukvalno izdao. Nisu jasni motivi, ali očigledno da je Krivokapić pod nekim uticajem i da radi protiv samog sebe.

Nakon Joanikija oglasio se i prvi advokat Mitropolije Crnogorsko Primorske kritikujući premijera Krivokapića. Teške su to optužbe.

Dragan Šoć: Krivokapić nanio štetu državi, Vladi i Joanikiju

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/ ... -joanikiju
Duka po tebi kakve su sad ovo igre u pitanju?
Teško je reći.
Komplekasna je cela situacija u Crnoj Gori.

Sigurno je da se Zdravko Krivokapić nalazi pod velikim pritiscima sa različitih strana. I on sve teže balansira.

Prvo je došao u sukob sa koalicijom na čijem je čelu bio na avgustovskim izborima, pa je onda počeo da smenjuje ministre za koje je sam garantovao, a sad dolazi u zonu konflikta i sa crkvom koja ga je bukvalno uvela u politiku i bez čije podrške on nema političku budućnost.

Danas je napisao neko pokajničko pismo, ali ne znam koliko će to izgladiti situaciju.

Mislim da je u pitanju po njega poguban uticaj iz kruga URA i Vijesti.
On se trudi da udovolji i tom neformalnom centru moći, ali sad je otišao predaleko.
Duka Dizel II

#14481 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

Kikibombona wrote: 28/05/2021 22:19

Joanikije je lider pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori i to mu daje ogromnu moc. On u Crnoj Gori nema konkurenciju niti ga iko moze zamijeniti, niti ce crnogorski Srbi prihvatiti da im Aleksandar Vucic nametne drugog covjeka.

Bahatost Srbijanaca, vase uvjerenje da drugima mozete nametati svoju volju, UVIJEK, ali uvijek, bez izuzetka, zavrsi vasim porazom. I vi opet gurate isto.

...

Ako Vucic postavi drugog covjeka a ne Joanikija, to ce dovesti da gubitka svakog autoriteta Porfirija u CG. Takvu odluku nece prihvatiti ni crnogorska vlast, ni crnogorski vjerski funkcioneri ni crnogorski narod. To cak moze dovesti do raspada SPC i definitivnog progona iz CG, formiranja Pravoslavne crkve.

Nece Crnogorci dopustiti da im vi postavite svog covjeka. Budi siguran i to.

...

I bosanski Srbi bi vas odjebali da ne osjecaju pritisak Bosnjaka. Budi siguran u to. Niko ne voli bahatost i nametanje.
Ma pišeš neke smešne i naivne priče. Ne znam samo gde pokupiš takve gluposti.

SPC može postaviti koga hoće na mesto Mitropolita i ne pita se tu narod ništa, kao što se nikad nije ni pitao.

SPC neće nikad postaviti nekog buntovnika na tako važnu poziciju. Tako ni Joanikije nikad ne bi postao episkop budimljansko-nikšićki da ga nisu iz Beograda tu postavili.
On je pametan i obrazovan čovek, zna kako funkcioniše crkva i hijerarhija. Zna takodje da nikad ne bi bio ozbiljan kandidat za Mitropolita da predvodi neku konta struju patrijarhu i glumi neku opoziciju.

Nije on najozbiljniji kandidat za mitropolita zato što je lider pravoslavnih vernika u CG, već zato što uživa poverenje u Saboru SPC , pa i podršku samog patrijarha.
Ima i onih koji ga ne vole, odnosno protive se njegovom izboru.

Tako da je priča da Beograd želi nametnuti Mitropolita u Crnoj Gori je izuzetno glupa.
Pa niko drugi to ne može uraditi do Beograd, odnosno sabor i sinod SPC sa sedištem u Beogradu.
golman

#14482 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by golman »

zarko.filip wrote: 28/05/2021 22:56 @RunnerX,
Zvezda dobila Buducnost u petoj utakmici u BG i osvojila ABA ligu.Da se ne mucis mnogo opet sudije bile na strani Zvezde.Buducnost 20 slobodnih a Zvezda ČAK 17.
Ne prozivaj covjeka, trenutno je na infuziji....
Duka Dizel II

#14483 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

SamoVasGledam wrote: 28/05/2021 22:50
Capljina74 wrote: 28/05/2021 17:32 Биће владика Јоаникије, јер нико други не испуњава услове.

Има још један кандидат, али је он далеко преко океана.
Spominje se i David Perović. Doduše on je iz Metohije, ali Metohija jeste u velikoj meri naseljavana Crnogorcima, a i Perović je tipično crnogorsko prezime prisutno kod više bratstava.
David Perović je kandidat Irineja Bulovića, ali šanse su mu male, baš kao što su male šanse da Irinej Bulović ikad postane patrijarh iako je u užem krugu već decenijama.

Ozbiljniji kandidat za mitropolita je Kirilo Bojović, vladika iz Buenos Airesa. Njegov brat je poslanik u skupštini CG. Bratova žena je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović. I drugi brat mu je neki sekretar u vladi CG ili tako nešto.
Tako da su Bojovići jaki ko zemlja.
Kikibombona

#14484 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Kikibombona »

Duka Dizel II wrote: 28/05/2021 23:16Ma pišeš neke smešne i naivne priče. Ne znam samo gde pokupiš takve gluposti.

SPC može postaviti koga hoće na mesto Mitropolita i ne pita se tu narod ništa, kao što se nikad nije ni pitao.

SPC neće nikad postaviti nekog buntovnika na tako važnu poziciju. Tako ni Joanikije nikad ne bi postao episkop budimljansko-nikšićki da ga nisu iz Beograda tu postavili.
On je pametan i obrazovan čovek, zna kako funkcioniše crkva i hijerarhija. Zna takodje da nikad ne bi bio ozbiljan kandidat za Mitropolita da predvodi neku konta struju patrijarhu i glumi neku opoziciju.

Nije on najozbiljniji kandidat za mitropolita zato što je lider pravoslavnih vernika u CG, već zato što uživa poverenje u Saboru SPC , pa i podršku samog patrijarha.
Ima i onih koji ga ne vole, odnosno protive se njegovom izboru.

Tako da je priča da Beograd želi nametnuti Mitropolita u Crnoj Gori je izuzetno glupa.
Pa niko drugi to ne može uraditi do Beograd, odnosno sabor i sinod SPC sa sedištem u Beogradu.
Srbija je mogla raditi sto je htjela u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Kosovu. Medjutim, svaka akcija ima reakciju.

...

Ja sam naveo crnogorsku vlast, vjersku elitu i narod. Ti ako mislis da Aleksandar Vucic moze postaviti bilo koga i da to prodje tek onako, nisi nista naucio iz silnih poraza iz proslosti.

...

Joanikije je apsolutni autoritet i nema sanse da ga bilo ko moze zamijeniti. Ako Vucic postavi drugog covjeka, Porfirije ce biti nepozeljna osoba u Crnoj Gori i bog zna sta ce se dalje desiti.
zilog

#14485 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by zilog »

Kikibombona wrote: 28/05/2021 22:40 Otvoreno pismo Krivokape, Vucic i vojvoda Mandic stoje iza svega

Све ће се открит, Вучићу. Открићемо ти гузицу не брини. Имали смо ми овдје једнога који је исти као ти. Хтјели сте на препад да се потпише уговор прије избора митрополита, па да онда радите шта оћете и доводите кога хоћете. Само не даде вам Амфилохије да мешетарите, не даде вам кроз онога кога је лично изабрао!
Ovdje Krivokapic kaze da Vlada CG jos nije ni vidjela, ni raspravila "Temeljni ugovor". :shock:
Kikibombona

#14486 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Kikibombona »

zilog wrote: 28/05/2021 23:29
Kikibombona wrote: 28/05/2021 22:40 Otvoreno pismo Krivokape, Vucic i vojvoda Mandic stoje iza svega

Ovdje Krivokapic kaze da Vlada CG jos nije ni vidjela, ni raspravila "Temeljni ugovor". :shock:
Nije. I Dritan je rekao da nije vidio ugovor.

Jos je u radnoj verziji, sa sadrzajem je upoznat samo Krivokapic, kao i predstavnici SPC. Nakon sto isti bude zavrsen, bice predocen ostalim članovima Vlade i eventualno javnosti.
golman

#14487 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by golman »

Cim Runer zavrsi na infuziju, Zilog uskoci kao rezervni igrac :D :D :D

jeste li primjetili :place1: :place1: :place1: :place1: :place1: :place1: :place1:

Daj Zilože, reci da je Runer živ, nemoj da nas traumiraš..niko me ne nasmije kao on u zadnje vrijeme :skoljka:

:(
zilog

#14488 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by zilog »

Kakva infuzija? :mrgreen:

Dovoljan je jedan na forumu.

To sto su neki navikli na rad u trojkama... :mrgreen:
golman

#14489 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by golman »

zilog wrote: 29/05/2021 00:23 Kakva infuzija? :mrgreen:

Aha, znaci ti si Runer....

pa se sad samo pravis da pises sa drugog nika :roll:

ok, nema veze, meni ne smeta, samo mi reci, kako ono Milo i Bokan izgubise u Beogradu od onog kriminalca Covica..ne zna se koji su gori od koga..sve krimos do krimosa :run:
zilog

#14490 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by zilog »

golman wrote: 29/05/2021 00:30

ok, nema veze, meni ne smeta, samo mi reci, kako ono Milo i Bokan izgubise u Beogradu od onog kriminalca Covica..ne zna se koji su gori od koga..sve krimos do krimosa :run:
Dok sam izguglao ko su Bokan i Covic... :pisnuo:

Velicanstvena POBJEDA!!! :lol:
28.05. se treba od sada slaviti kao nacionalni praznik. Zvezda pobijedila strasnu Buducnost u sred Beograda i nakon pete utakmice osvojila titulu prvaka necega sto se zove ABA liga. Zamisli Buducnost iz Crne Gore? Pa mozda i Milo navija za nju. Dok za malu i skromnu Crvenu Zvezdu ne navija niko od politickih mocnika Srbijice...

Jesi li sad zadovoljan?
golman

#14491 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by golman »

zilog wrote: 29/05/2021 00:57
golman wrote: 29/05/2021 00:30

Dok sam izguglao ko su Bokan i Covic... :pisnuo:

Velicanstvena POBJEDA!!! :lol:
28.05. se treba od sada slaviti kao nacionalni praznik. Zvezda pobijedila strasnu Buducnost u sred Beograda i nakon pete utakmice osvojila titulu prvaka necega sto se zove ABA liga. Zamisli Buducnost iz Crne Gore? Pa mozda i Milo navija za nju. Dok za malu i skromnu Crvenu Zvezdu ne navija niko od politickih mocnika Srbijice...

Jesi li sad zadovoljan?
Necu ulaziti u to da si antitalenat za sport, jer je to ocigledno(ako se ne foliras), samo da te pitam, kad si vec dudlao(googleao), raci mi bas ko je taj Bokan ?
Ima zestoke veze sa ovom temom, ne znam koliko ostali znaju o kome se radi, ali ja znam veoma dobro, cak mnogo bolje neo sto pretpostavljate.
Kikibombona

#14492 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Kikibombona »

Dritanga zakuhao sa novinarkom iz Sarajeva, optuzio BH medije da stite Mila Djukanovica koji je odgovoran za Srebrenicu

Optuzio je Bosnjacku stranku da trguje Srebrenicom

https://youtu.be/3L6QZvzg7tY

Ovaj lik vise mrzi Mila nego svi Srbi zajedno :D
zilog

#14493 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by zilog »

golman wrote: 29/05/2021 01:07 ...
Pripazi na rijecnik kada se meni obracas, jer nisam bas neko ko trpi bezobrazluk i nedostatak kucnog vaspitanja. Prigradsko podhebavanje treniraj na drugom mjestu.

Indikativno je da ste svi na ovim temama (ukljucujuci i onu zakljucanu), nabrijani na Crvenu Zvezdu i to poistovjecujete sa zanimanjem za sport. Ja to poistovjecijem sa necim drugim, isto tako vezanim za "navijace" Zvezde.

Bokan me asocirao na Dragoslava (kuma RS-a) i osnivaca Belih Orlova. Jesi li na njega mislio?
zilog

#14494 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by zilog »

Kikibombona wrote: 29/05/2021 01:10 Dritanga zakuhao sa novinarkom iz Sarajeva, optuzio BH medije da stite Mila Djukanovica koji je odgovoran za Srebrenicu

Optuzio je Bosnjacku stranku da trguje Srebrenicom

https://youtu.be/3L6QZvzg7tY

Ovaj lik vise mrzi Mila nego svi Srbi zajedno :D
Kao i na ovom forumu, Bosnjake se optuzuje da su protiv cetknika iz DF-a, samo zbog silne ljubavi prema Milu.
Klasicno obrtanje teza, nigdje veze... :roll:
SamoVasGledam

#14495 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by SamoVasGledam »

Bošnjačka stranka je u nekoj vrsti zaokreta trenutno. Zanimljivo je da se nisu pridružili DPS-u u bojkotu rada Skupštine, kao i to da su neki njeni članovi otvoreno izneli nezadovoljstvo radom stranke, pa čak su i napustili istu. Možda u međuvremenu nastane nova bošnjačka stranka ili nezadovoljni bivši članovi pređu kod Kalača.
Iskren da budem koliko sam pratio crnogorsku Skupštinu i slušao predstavnike Bošnjaka osim rezolucije o genocidu o Srebrenici nisam primetio da imaju neka rešenja, predloge, inventivnost... da nude bilo šta drugo. Ibrahimović mi ne deluje kao nešto posebno bistra osoba, svakako ne kao neki političar i još glavni predstavnik jednog naroda. Recimo albanski poslanik Genci NImanbegu deluje dosta ozbiljnije i konkretnije.
RunnerX

#14496 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by RunnerX »

Đedo im se u grobu prevrće kad vidi kakav su cirkus napravili.

Krivokapić pogubio sve konce, DF ucjenjuje vladu na svim frontovima.

zilog wrote: 29/05/2021 01:49 Indikativno je da ste svi na ovim temama (ukljucujuci i onu zakljucanu), nabrijani na Crvenu Zvezdu i to poistovjecujete sa zanimanjem za sport. Ja to poistovjecijem sa necim drugim, isto tako vezanim za "navijace" Zvezde.
Indikativno je i to kako su se okrenuli protiv Krivokapića, posebno ovi iz Bileće i Gacka kao @golman i @trocadero, a znamo koja ideološka struja se okrenula protiv Krivokapića.
RunnerX

#14497 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by RunnerX »

Što se tiče Bošnjačke stanke, to je leglo uhljeba koje je uživalo sve moguće i nemoguće pogodnosti kod Mila, i da se ne boje glasačkog tijela, danas bi oni hladno bili u vladi sa Demokratskim frontom i ostalim fašistima. Zbog toga Bošnjaci mahom glasaju za DPS jer ne žele da ulaze u rizik sa ovima.
SamoVasGledam

#14498 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by SamoVasGledam »

kompatibilan wrote: 29/05/2021 13:41 Ma evidentno je da ova struja SPC-a podržana od Krivokapića teži što većoj autonomiji mitopolije Crnogorsko-primorske .
To bi verovatno išlo u 3 faze.
1 Faza najšira autonomija za mitoropoliju .
2 Faza odvajanje mitropolije i osnivanje Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori .
3 I na kraju preimenovanje PCUCG u CPC .
To će se sve uraditi za 5 do 10 godina .
Pa Ambasade za to Demokrate obučavaju još od osnivaja .
A jesi ekspert nema šta. Vidi se da poznaješ situaciju. :lol:
Blek Stena

#14499 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Blek Stena »

nove snage na temi..... :lol: :lol: :lol:
Kikibombona

#14500 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Kikibombona »

Izgleda da su Aleksandar Vucic i radikalni episkopi iz Beograda prihvatili cinjenicu da je Joanikije prejak, da uziva podrsku crnogorske vlasti, apsolutne vecine popova u CG i na kraju vjernika.

Ako tako bude, bice to veliki udarac za Vucica i DF.

...

Na narednim izborima Demokrate i Demokrascani Zdravka Krivokapica ce biti zajedno dosta jaci od DF-a. Nagovještaji toga su se vec vidjeli u Niksicu i HN, a tek ce se vidjeti u Podgorici.

...

Vucic ne moze uspostaviti apsolutnu kontrolu nad SPC. O crnogorskim vlastima da ne govorimo. Ne moze kontrolisati ni Srbe u Hrvatskoj. Jedino kontrolise one nesretnike u sjevernoj Mitrovici i donekle Dodika, koji je ranjiv radi jacanja opozicije u RS, opterećen kriminalom itd. Kada ga na narednim izborima obori Drasko Stanivukovic, Vucicu ce ostati samo jadnici iz sjeverne Mitrovice da njima glumi autoritet.
Post Reply