Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#32776 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Evolution_IV »

soha96 wrote: 23/05/2021 14:24
530i wrote: 23/05/2021 12:47 Nije ni jednostavnije ni lakše, a usto se više troši i kvačilo. Pa ljudi uveli "automatiku" kroz hill hold...nije valjda da se čitava autoindustrija zeznula.
Pa kad tek polazes i nesiguran si onda je deset puta lakse sa rucnom, kad vec naucis voziti bez razmisljanja ces lijepo krenuti sa vagom bez centimetra vracanja nazad.
nikad ne krecem na vagu,iako je dizel auto,prvo jer je meni lakse a drugo i autu je sigurno...
530i

#32777 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 530i »

Naprosto je lakše krenuti uz pomoć ručne ili hill hold sistema. Usto se i manje troši kvačilo. Držanje na vagi je najgori režim rada za kvačilo.
foxlife

#32778 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

Lakse je krenuti iz vage al je stetnije od kretanja sa rucnom
Ja kombiniram zavisno gdje sam i kolika je uzbrdica
zdruzdjo

#32779 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Ne kontam kakva vaga i kretnje sa tim. Onaj ko to praktikuje je pravi dusmanin svom autu.
To isto da su izmislili proizvodjaci setova lamela da bi sebi posao nabili.

Obavezno na polaganju bih uveo makar osnovno pokazivanje rada auta/motora. naravno uprostiti maksimalno da svako moze razumjeti. Ne treba sad ici u ubrizgavanje, filtere, elektroniku, dizne, dpf.... Puno bi se muke sprjecilo instruktorima pri ucenju a i lakse bi kandidati savladavali neke stvari. Naravno znam da ima ljudi kojima je rad sijalice ravan nukernoj i kvantnoj fizici i takvima nema pomoci. Zbog takvih i postoje majstori koji su hadzije, i to je ok. Sta ces.

Nekad davno tamo negdje 1996/97 sam pokazivao jaranu na parkingu energoinvesta kako se krece autom. Nikad covjek nije sjeo za volan ili upalio. Vidim ne ide kretanje ni naopako. Bukvalno svaki put se ugasi auto. Zaustavimo i objasnim kako funkcionise kvacilo. nakon toga upali auto i krenu iz prve kao da je godinama vozio.
uvijekIInikadI

#32780 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by uvijekIInikadI »

Ko je tebi objasnio princip rada kvačila kad si polagao? I kako si ti startao auto na početku karijere?
zdruzdjo

#32781 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

uvijekIInikadI wrote: 23/05/2021 21:56 Ko je tebi objasnio princip rada kvačila kad si polagao? I kako si ti startao auto na početku karijere?
Pa ok.
Ja sam neko ko je na casovima OTO(u osnovnoj skoli) pazio na casu kad smo imali i dio gdje smo ucili princip rada cetverotaktnog motora, princip rada mjenjaca i kvacila. I to na modelima namjenjenim za ucenje.
A vjeruj da mi je instruktor na obuci koji se zvao Sado i radio je u auto skoli "volan" posao objasnjavati pa sam mu rekao: "znam to, nemas potrebe". Auto sam startovao bez i najmanjeg problema. Moram priznati da mi je bilo neobicno(ne tesko) se navici na dizela jer je i na obuci bio benzinac a i otac je imao benzinca.
Opet kazem, ne mora se objasnjavati do u tancine(na kraju krajeva i zasto bi), ali lakse je kad imas makar malkice znanja o principu rada.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#32782 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Evolution_IV »

zdruzdjo wrote: 23/05/2021 22:32
uvijekIInikadI wrote: 23/05/2021 21:56 Ko je tebi objasnio princip rada kvačila kad si polagao? I kako si ti startao auto na početku karijere?
Pa ok.
Ja sam neko ko je na casovima OTO(u osnovnoj skoli) pazio na casu kad smo imali i dio gdje smo ucili princip rada cetverotaktnog motora, princip rada mjenjaca i kvacila. I to na modelima namjenjenim za ucenje.
A vjeruj da mi je instruktor na obuci koji se zvao Sado i radio je u auto skoli "volan" posao objasnjavati pa sam mu rekao: "znam to, nemas potrebe". Auto sam startovao bez i najmanjeg problema. Moram priznati da mi je bilo neobicno(ne tesko) se navici na dizela jer je i na obuci bio benzinac a i otac je imao benzinca.
Opet kazem, ne mora se objasnjavati do u tancine(na kraju krajeva i zasto bi), ali lakse je kad imas makar malkice znanja o principu rada.
to isto kad je meni digao haubu na prvom casu obuke,a ja ko iz topa sve od nosaca preko turba do senzora :D ,dobro kae hajmo vozit :D
JavierBosnia

#32783 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JavierBosnia »

90% pocetnika ne zna gumu promjeniti. Hoce li i za to neki ovdje opravdanje naci?

Autoskole uzimaju ogroman novac, gomilaju kandidate i ne uce ih nista. Ono sto oni rade bi sa malo paznje uradio svako ko posjeduje vozacku dozvolu par godina.

Autoskole trebaju imati neki program, neki plan, sistem, ali koliko sam ja primjetio to je na niskim granama
drug_profi

#32784 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Evo da se poksuam prisjetiti.
Moja placa nekad tamo u inflacijsko vrijeme 1985 je bila oko 400 njemackih maraka, sto je bilo dovoljno za kupiti nekih 450 litara goriva, 100 šteka cigara plave Morave, ili cca 70 šteka Mališe (pišem po sjećanju).
Benzin i 0,5 piva u granapu su imali otprilike istu cijenu.
Ljetovati na Jadranu s tom platom si mogao otprilike 7-10 dana punog pansiona, ili 20 dana u kampu. Bez da ti ista fali.

Obuka i vozacki su kostali otprilke malo manje od pune plate, recimo 300 maraka. 35 casova. Pocevsi sa predavanjem u sali o ZOBS i mehanici, pa poligonom, saltajuci brzine, vozeci rikverc, osmice, parkiranja, brdo, stani, kreni... nakon 3-4 casa ili vise, kako instruktor procijeni, izlazis na otvorenu cestu da malo osjetis brzinu i saobracaj.
Kad se to zavrsi, ide voznja po gradu, po brdima, po parkinzima, svuda. Najcesce te vozi na one rute koje ces voziti kad dobijes dozvolu. Dakle kad polozis da ti nije nemoguca misija otici sa Otoke do Velešića ili Bara ujutro na posao, i popodne kuci. Lijepo dodje po tebe pred pocetak radnog vremena, Odvezes sa na posao. Sutra dodje pred firmu da se odvezes kuci, i tako par puta.
Tek nakon toga ides da ucis rute za polaganje.
Dakle kad polozis, znas parkirati na tri nacina, krenuti iz brda vise puta, otici na posao i vratiti se bez panike, izaci na magistralu i voziti ko insan. Znaci bezbjedan si i za sebe i za druge.
A sve ostalo je dalje do tvoje prakse i talenta.
isx

#32785 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by isx »

NediM17 wrote: 22/05/2021 21:26 I taj instruktor, nek' kupi auto sa hill holdom. :mrgreen:
Koje to auto danas nema jbni hill hold u auto skolama? Ne polazu valjda na golfu 2?
Laplace

#32786 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

zdruzdjo wrote: 22/05/2021 12:12 Scena kojoj cesto svjedocim na pumpama(dosta i u prodavnicama ali pumpe prednjace sa ovakvim likovima) a jutros opet na gazprom.
Znaci nasuli smo gorivo i cekamo u redu na placanje. Lik stoji u redu cetvrti-peti ispred mene i pomjera se prema kasi. Tipka na telefon(naravno). Dolazi na red. Kasirka mu kaze koliki je iznos. On pocinje da prcka po onoj "peder" torbici preko ramena dok nadje novcanik. Nalazi isti na dnu torbice nakon sto je izvadio na pult: dva avokada, kivi, glavicu kupusa, pretis graha, par stotina papira, dvije zarebnice i jednog labradora od par mjeseci. Otvara novcanik vadi karticu. Pita kasirka ga ima li gazprom karticu za bodove. Ima. Rovi po prokletoj torbici sve moguce zadzepke. Nalazi u nekom. Vadi 5-6 slicnih kartica raznih pumpi. Daje i placa. Taman kad mu otkide slip, on odluci da je gladan. Ispita sve moguce sendvice u staklenoj vitrini sa cim su. Nakon trljanja brade u dilemi, probra(Da Bog da se udavio sa istim).
Boga sam molio da ne kaze kako mora zaliti sendvic necim pa da pocne birati napitke tople/hladne.
Sto sam stariji sve vise razumijem lika iz filma "falling down" kad flipne i krene ubijati ljude i praviti belaj zbog sebicne gluposti koje isti rade.
Biće kao kad sam i ja govorio za ono kilavljenje pri izlasku sa parking mjesta: hiljade opravdfanja "možda je ovo,možda je ono", tipa možda je omai bitan razgovor, pisao poruke ženi, <unesi opravdanje po želji>, on je na redu i ima pravo biti na kasi koliko želi itsl.
Laplace

#32787 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

S4mpion wrote: 22/05/2021 13:54
zdruzdjo wrote: 22/05/2021 12:12 Scena kojoj cesto svjedocim na pumpama(dosta i u prodavnicama ali pumpe prednjace sa ovakvim likovima) a jutros opet na gazprom.
Znaci nasuli smo gorivo i cekamo u redu na placanje. Lik stoji u redu cetvrti-peti ispred mene i pomjera se prema kasi. Tipka na telefon(naravno). Dolazi na red. Kasirka mu kaze koliki je iznos. On pocinje da prcka po onoj "peder" torbici preko ramena dok nadje novcanik. Nalazi isti na dnu torbice nakon sto je izvadio na pult: dva avokada, kivi, glavicu kupusa, pretis graha, par stotina papira, dvije zarebnice i jednog labradora od par mjeseci. Otvara novcanik vadi karticu. Pita kasirka ga ima li gazprom karticu za bodove. Ima. Rovi po prokletoj torbici sve moguce zadzepke. Nalazi u nekom. Vadi 5-6 slicnih kartica raznih pumpi. Daje i placa. Taman kad mu otkide slip, on odluci da je gladan. Ispita sve moguce sendvice u staklenoj vitrini sa cim su. Nakon trljanja brade u dilemi, probra(Da Bog da se udavio sa istim).
Boga sam molio da ne kaze kako mora zaliti sendvic necim pa da pocne birati napitke tople/hladne.
Sto sam stariji sve vise razumijem lika iz filma "falling down" kad flipne i krene ubijati ljude i praviti belaj zbog sebicne gluposti koje isti rade.
To ti je redovna pojava na svemu što je kasa, pa nekad moraš sačekat' da lola prvo popakuje šta je kupio, pa tek onda da nađe novčanik da plati karticom koja ne funkcioniše.
Još kad je ka kasi lokalac pa sa kasirkom razveže priču "je li ti mali krenuo u školu?", "jesi li čula za onu Šefiku s kim je juče bila na kafi?" pa do YouTube epidemiologa i njihovih diskusija...
Laplace

#32788 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 22/05/2021 17:51 Ja samo hocu sto prije od A do B.
Uz uvazavanje propisanih ogranicenja.
Jel jebeno tesko proci kroz zeleno ko insan ili je to previse komplikovano za instagram generaciju?
Neki dan golf četvorka ispred nas. Nije semafor, ali se izlazi na glavni put. Prvo vozač čeka da prođu vozila koja su daleko oko pola kilometra (na tom mjestu je ograničenje 40 i ta vozila su poštovala ograničenje). Kad smo mi iza legli na sirene, golf se uključio ali nastavlja voziti 20 km/h. Nešto kasnije ga je vozač ispred pretekao kroz makazice, očigledno čovjek izgubio živce (poslije kilometra vožnje brzinom 20 km/h za njim). Tek onda je obrzao do 40 (koliko je ograničenje). Nije bio početnik (tj- nije bilo onog P na šajbi),znači da vozi bar godinu dana i za to vrijeme se trebao osloboditi valjda.

Kretanje na semaforima je katastrofa, na zeleno prolazi duplo manje nego što treba.
Laplace

#32789 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

JavierBosnia wrote: 22/05/2021 18:01
drug_profi wrote: 22/05/2021 17:51 Ja samo hocu sto prije od A do B.
Uz uvazavanje propisanih ogranicenja.
Jel jebeno tesko proci kroz zeleno ko insan ili je to previse komplikovano za instagram generaciju?
Vozio sam se sa prijateljicom koja je frišak pocetnik i nikada vise :D
Na socijalnom smo 20metara od semafora i zeleno prvi put krenu da trepce, puna kocnica ukopasmo se. Kaze ne zna kad ce se zuto upaliti. Sigurnije je.
Glavnom smo se vozili 40-45 max
Sa semafora uzasno sporo se krece, do pjesackog poslije semafora su u drugoj traci prosla 3-4 auta dok smo mi dogamizali

Eh takvih vozaca je sve vise svakim danom, razumijem da je pocetnik, ali nije spremna za ceste uopste
Tako ih uče u auto školama. Kupe nova vozila i onda im je glavno da kandidati čuvaju vozila i voze što sporije, a i sigurnije je. Već prije 21 godinu mi se instruktor žalio kako njegove kolege ne oslobađaju kandidate da voze brže nego ih uče da voze presporo. U međuvremenu je postalo samo još gore.
Laplace

#32790 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 23/05/2021 11:47
S4mpion wrote: 23/05/2021 09:01
JavierBosnia wrote: 22/05/2021 20:32

Ne krivim ja nju direktno nego autoskole
Misljenja sam da te u autoskoli uce da polozis, a ne da vozis, sto je greska
Nije to nikakva krivica autoškole, ko te, za 35 časova, može naučit' da voziš?

Mogu oni igrat' i na tu kartu, ali onda neće poslovat' nikako, jer će im kandidati padat' po 10 puta, a to nije nimalo jeftino.

Ja sam recimo 1985. Imao obuku. Prije toga samo jednom sjeo za volan, naprijed-nazad 20metara i tad zamalo slupao renoa 4.
Dakle bez ikakvog predznanja, osim sto sam znao osnovne principe rada vozila.
Obuka, polaganja.... skupo jeste. 8 puta polagao jer se obaralo za svaku greskicu. Nije mi pomagala ni duga kosa i HM imidz, doduse.
Otisao u JNA, vratio se. Vojnicka frizura. Polozio, ali jesam se i dva dana pripremao na parkingu. A vozio biciklo po rutama za polaganje.
Sustina je da sam dobio dozvolu kad sam fakat naucio voziti. Kostalo me ali tako i treba biti.
U svakom slucaju mnogo, mnogo, jeftinije je bilo nego sad.
Pa je veliko pitanje za sta se sad uzimaju skoro dvije prosjecne plate?
Ja sam 2000. išao na obuku, polagao u januaru 2001. Prije toga nisam sjeo za volan. Jesam položio iz prvog pokušaja (mada tijesno),ali sam odmah bio u stanju da vozim po ograničenjima jer je tako instruktor zahtijevao.
drug_profi

#32791 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

1985. 4-5 cas obuke, instruktor mene sa poligona prvi put da ja vozim u sobracaju (dotle samo i iskljucivo na poligonu).
I pravo prema Trnovu, i hajd saltaj, navise, navise, navise... fićo jbg idemo 60-70 on se dernja ko da je raketni motor pozada.
I tjerao me da ubrzavam i da se ne uplasim mimoilazenja sa kamionima i autobusima.

Danas mozes vidjeti bar kod 20% vozaca kako barkaju kocnicu cim im vece vozilo ide u susret. I naravno prave nervozu kod svih iza sebe.
mali_balon

#32792 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mali_balon »

Stalo na najmanje 5m iza vozila ispred i drka mobite...nas 5 iza daje zmigavac da cemo skrenut u izljevnu traku....nas 5 svira lik ne jebe...popnem se na ivicnjak stanem uporedo sa likom sviram...nista...otvorim prozor zovem lik i dalje bulji u mobitel ne dize glavu......u tom prodje ovaj cirkus od pratnje i pustise nas.....eto da se pomjerio 1m doprinijeo bi brzem odvijanju saobracj nakon zatostoja i smanjenju Guzve ali jok...bitno je biti samozivi papak
Ne kontam mozda je do mene.....treba furat furku ja sam sam ovo je moja cesta ko vas ostale jebe.
foxlife

#32793 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

mali_balon wrote: 24/05/2021 10:09 Stalo na najmanje 5m iza vozila ispred i drka mobite...nas 5 iza daje zmigavac da cemo skrenut u izljevnu traku....nas 5 svira lik ne jebe...popnem se na ivicnjak stanem uporedo sa likom sviram...nista...otvorim prozor zovem lik i dalje bulji u mobitel ne dize glavu......u tom prodje ovaj cirkus od pratnje i pustise nas.....eto da se pomjerio 1m doprinijeo bi brzem odvijanju saobracj nakon zatostoja i smanjenju Guzve ali jok...bitno je biti samozivi papak
Ne kontam mozda je do mene.....treba furat furku ja sam sam ovo je moja cesta ko vas ostale jebe.
Ovo i mene nervira stanu 3 metra od auta ispred a nazad bi se neko u izlivnu ili cak nazad skroz onaj ne bi ostao u raskrsnici
Jos gore je kad ne drka mobitel nego regularno sjedi gleda okolo al da se primakne nema sanse

Ne znan ima li zakonskog osnova da se to kazni
Zna li neko?
drug_profi

#32794 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

A jos mi je mrze kad tako koce, koce, koce i stanu 5 metara iza narednog. I Naravno svi stanemo iza njega. I on onda u prvu i pomakne se tih 5 metara.
Pa tacno bih mu auto razlupao koliko me huja ufati.
Laplace

#32795 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

zdruzdjo wrote: 23/05/2021 18:54 Ne kontam kakva vaga i kretnje sa tim. Onaj ko to praktikuje je pravi dusmanin svom autu.
To isto da su izmislili proizvodjaci setova lamela da bi sebi posao nabili.

Obavezno na polaganju bih uveo makar osnovno pokazivanje rada auta/motora. naravno uprostiti maksimalno da svako moze razumjeti. Ne treba sad ici u ubrizgavanje, filtere, elektroniku, dizne, dpf.... Puno bi se muke sprjecilo instruktorima pri ucenju a i lakse bi kandidati savladavali neke stvari. Naravno znam da ima ljudi kojima je rad sijalice ravan nukernoj i kvantnoj fizici i takvima nema pomoci. Zbog takvih i postoje majstori koji su hadzije, i to je ok. Sta ces.

Nekad davno tamo negdje 1996/97 sam pokazivao jaranu na parkingu energoinvesta kako se krece autom. Nikad covjek nije sjeo za volan ili upalio. Vidim ne ide kretanje ni naopako. Bukvalno svaki put se ugasi auto. Zaustavimo i objasnim kako funkcionise kvacilo. nakon toga upali auto i krenu iz prve kao da je godinama vozio.
... i onda ti takav proda auto (prvi vlasnik, kupljeno u BiH, održavano u ovlaštenom, baba sa kraćom desnom nogom vozila do pijace i nazad,...).

Inače, sve te stvari meni je instruktor objasnio na početku (prvi čas - prvo sjednem za volan i on mi objasni osnove,čemu služe gas, kočnica i kvačilo, onda diže poklopac haube i objasni gdje se šta kontroliše od fluida).
Laplace

#32796 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Vjerovao ti ili ne, meni je na samom početku objasnio i to sa kvačilom (nikad prije nisam ni pokušao da vozim). Ni tokom obuke ni na ispitima nijednom mi se auto nije ugasio pri kretanju. Nisam neki Schumacher, ali je instruktor bio strog i dobro objašnjavao.
Concord

#32797 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Concord »

Ne kontam kako se to kvacilo vise trosi na vagi nego sa rucnom? Drzis noznu kocnicu pritisnutu, pocinjes pustati kvacilo i kad osjetis da se auto "napinje", pustas kocnicu i pritisces gas simultano sa pustanjem kvacila do kraja. Isti je proces sa rucnom, kad se auto napelo spustis rucnu i pustas kvacilo do kraja + gas, s tim sto ti je desna noga bila slobodna da pritisnes malo gasa prije spustanja rucne ali razlika je minorna, manje-vise isto.
kakaljin

#32798 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Concord wrote: 24/05/2021 11:04 Ne kontam kako se to kvacilo vise trosi na vagi nego sa rucnom? Drzis noznu kocnicu pritisnutu, pocinjes pustati kvacilo i kad osjetis da se auto "napinje", pustas kocnicu i pritisces gas simultano sa pustanjem kvacila do kraja. Isti je proces sa rucnom, kad se auto napelo spustis rucnu i pustas kvacilo do kraja + gas, s tim sto ti je desna noga bila slobodna da pritisnes malo gasa prije spustanja rucne ali razlika je minorna, manje-vise isto.
To je kada znas desnom nogom i gas i kocnicu kontrolisati i pravilno vagu raditi. Ali ima ih dosta sto ne znaju da imaju vise od tri brzine u autu i ne znaju fino krenuti ni u ravnom a kamoli u brdu.
azdralovic

#32799 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by azdralovic »

Na forumu izgleda sviju ucili instruktori da reaguju kao u F1... 3000 obrtaja na semaforu i skripa guma :-)
Znamo da obuka nije za voznju, nego da poloze ispit i to je to...
kakaljin

#32800 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

azdralovic wrote: 24/05/2021 11:18 Na forumu izgleda sviju ucili instruktori da reaguju kao u F1... 3000 obrtaja na semaforu i skripa guma :-)
Znamo da obuka nije za voznju, nego da poloze ispit i to je to...
Kad se polozi vozacki, onda je taj vozac spreman da vozi po propisima. A kasnije se on uci jos i dolazi do ostalih saznanja u voznju kako i sta da bude jos sigurniji u voznji za sebe i ostale ucesnike u saobracaju.

I vozac koji je tek polozio on bolje zna propise nego neko ko godinama vozi jer on je odmah upoznat sa svim novim pravilama i on ih promjenjuje u pocetku u svim segmentima voznje.

Ali na zalost ovo nije slucaj sa novopecenim vozacima. Cesto sam u prilici da vidim vozace sa oznakom P da prave puno vece saobracajne prekrsaje nego ostali vozaci
Post Reply