Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
llull

#20326 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by llull »

Benjo34 wrote: 19/05/2021 21:35
llull wrote: 19/05/2021 21:27
Benjo34 wrote: 19/05/2021 21:12

Aburidžani protjerani, pobijeni i jos se to čini?

Problem je što ovo u Palestini još traje, i još ih ima nekoliko miliona, sabijaju se, protjeruju ubijaju, šta bi ti radio do opirao se? Zašto se onda mi nismo pokupili i izbjegli gdje iz Bosne? Izrael nikad ne bi pristao na nešto slično.da je njima do Palestinaca, pustili bi ih bar da na miru žive u svom getu.
A kako se gleda na to da su na nezavisnu i medjunarodno priznaru nakon njenog proglasenja krenule regularne vojske 5 Arapskih zemalja i Arapska Legija sa dobrovoljcima. Kako se taj cin agresije moze protumaciti, to je sve bilo prije nego su poceli ti veliki zlocini nad Arapima .
A uzrok napada je?? Napali ih bez razlloga il je teror koji sam spomenuo vec bio počeo. Provjeri o datumima koje spominjem ranije.
Znas li ti da su prvi napadi u Britanskom Mandatoriju Palestina bili Arapski napadi na Zidove i to jos 1920. godine ... Mozes slobodno da pogledas i da se edukujes. To ne objasnjava niti daje opravdanje za Zidovske zlocine samo ti zelim pokazati da selektivno stavljas pocetak svih nedaca tamo.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_k ... _Palestine
meridiyan

#20327 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by meridiyan »

Prekid vatre između Izraela i Hamasa počinje u petak popodne
Benjo34

#20328 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

llull wrote: 19/05/2021 21:47

A kako se gleda na to da su na nezavisnu i medjunarodno priznaru nakon njenog proglasenja krenule regularne vojske 5 Arapskih zemalja i Arapska Legija sa dobrovoljcima. Kako se taj cin agresije moze protumaciti, to je sve bilo prije nego su poceli ti veliki zlocini nad Arapima .
A uzrok napada je?? Napali ih bez razlloga il je teror koji sam spomenuo vec bio počeo. Provjeri o datumima koje spominjem ranije.
Znas li ti da su prvi napadi u Britanskom Mandatoriju Palestina bili Arapski napadi na Zidove i to jos 1920. godine ... Mozes slobodno da pogledas i da se edukujes. To ne objasnjava niti daje opravdanje za Zidovske zlocine samo ti zelim pokazati da selektivno stavljas pocetak svih nedaca tamo.
Do kad možemo ići unazad po godinama? Pošto sam itekako edukovan po ovom pitanju, da krenemo recim od početka naseljavanja Jevreja početkom Britanskog Mandatorija? Pošto tad počinje mijenjanje demografske slike, ali sam uzeo period od prvog Palestinskog sukoba poslije 2svj rata, Izraelske samostalnosti i dalje.
jeza u ledja

#20329 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

Benjo34 wrote: 19/05/2021 21:43
jeza u ledja wrote: 19/05/2021 21:37
Benjo34 wrote: 19/05/2021 21:31 Nemoj molim te, pa cijelo vrijeme zbijanje traje, hamas ne bi imao podršku da teror ne traje. Generacije odrastaju u tome, u strahu, patnji, gladi.

Iz RS je većina nasilno izjegla, kao i u Palestini, o tome smo ranije govorili.
Hamas ima podrsku jer drze svu kontrolu u rukama, sa pomoci iz vana. Tu narod Gaze nema puno opcija.

Rekao si kako "mi nismo otisli iz Bosne", ja ti kazem da nije nuzno pitanje izbora.
Ali Hamas nema alternativu jer Palestinci nemaju alternativu za preživljavanje, ko misli da će Izrael ostavit išta Palestincima taj se vara ako im 60 godina nije dosta ubijanja, nece biti nikad. Dugoročno će imat problem veći nego što misle. Humanitarne agencije bar imaju svake godine izvještaj o tome kako ih tretiraju i šta se dešava.

https://www.hrw.org/world-report/2020/c ... /palestine#

Znači ništa nije stalo nego traje godinama i godinama, ako je to normalno i ima opravdanje za to sve onda ne znam evo..

Naravno da Hamas ima alternativu. Izrael je vec ostavio Gazu Palestincima. S obzirom na demografiju i u kakvom je kurcu Gaza ima logike, zar ne? Vec su se povukli iz Gaze jednom. Sta mislis to je bilo takticko povlacenje da bi ih opet asimilirali? :-)

Izrael je digao ruke od Gaze jednostavno. Da je Gaza mirna, tj. da im nije prijetnja, da ih priznaje, sumnjam da bi ih mlavili svako malo bombama, i da bi bilo uopste blokade.
Tako da Hamas itekako ima alternativu. Al lakse je slat raketice, kako drukcije opravdat svoje postojanje?
putokaz1

#20330 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by putokaz1 »

meridiyan wrote: 19/05/2021 21:54 Prekid vatre između Izraela i Hamasa počinje u petak popodne
Ko je posredovao?
Palmalma

#20331 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Palmalma »

Oduzimana im je zemlja, posebno poljoprivredno zemljište, i ljudi koji su se tome bunili bili su mučeni, zatvarani a najčešće i ubijani.
Iako, treba to reći, najveća ubistva Arapa su se dogodila od 1936 do 1939, nakon ubistva arapskog popa al-Qassima (vođa pobune Palestinaca protiv Britanaca i cionista), kada Arapa ulaze u generalni štrajk neposlušnosti i biva ubijeno preko 5.000 Arapa i oko 15.000 povrijeđeno.
Zvijerstva cionista i Britanaca izvođena pod planom Bijela knjiga a najveći krvnik toga vremena je britanski upravnik Palestine William Peel.
I tada je palestinsko vodstvo dovedeno u London da potpiše kapitulaciju, što su odbili.
Benjo34

#20332 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

Nisu ih ostavili na miru eto ti hrw link pa citaj, al nejse, ne vrijedi vise gubit vrijeme na ovo jer je očito ovo nekom ok.
llull

#20333 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by llull »

Palmalma wrote: 19/05/2021 22:08

Oduzimana im je zemlja, posebno poljoprivredno zemljište, i ljudi koji su se tome bunili bili su mučeni, zatvarani a najčešće i ubijani.
Iako, treba to reći, najveća ubistva Arapa su se dogodila od 1936 do 1939, nakon ubistva arapskog popa al-Qassima (vođa pobune Palestinaca protiv Britanaca i cionista), kada Arapa ulaze u generalni štrajk neposlušnosti i biva ubijeno preko 5.000 Arapa i oko 15.000 povrijeđeno.
Zvijerstva cionista i Britanaca izvođena pod planom Bijela knjiga a najveći krvnik toga vremena je britanski upravnik Palestine William Peel.
I tada je palestinsko vodstvo dovedeno u London da potpiše kapitulaciju, što su odbili.
Zemlja nije oduzimana, ne znam ko bi je mogao oduzimati ? Zidovi sigurno nisu mogli, jedini nacin na koji su dolazili do zemlje e bila kupovina zbog koje su Arapske vodje napadale Arapske veleposjednike koji su prodavali zemlju Zidovima.
Nadzornik

#20334 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Nadzornik »

Grupa Palestinaca napada jevreje u Los Angelesu... :-?

jeza u ledja

#20335 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

Benjo34 wrote: 19/05/2021 22:09 Nisu ih ostavili na miru eto ti hrw link pa citaj, al nejse, ne vrijedi vise gubit vrijeme na ovo jer je očito ovo nekom ok.
Ne da se ni meni dokazivat nedokazivom. Gaza Izraela zanima jedino utoliko ukoliko je u njoj Hamas ili bilo ko im je prijetnja.
Palmalma

#20336 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Palmalma »

Benjo34 wrote: 19/05/2021 22:09 Nisu ih ostavili na miru eto ti hrw link pa citaj, al nejse, ne vrijedi vise gubit vrijeme na ovo jer je očito ovo nekom ok.
Ubistva Palestinaca za vrijeme britanske uprave su bila svakodnevnica, a onaj Ko bi digao glas protiv toga bivao je, u najboljem slučaju, deportiran iz Palestine.
Zna se i za slučaj deportacije muftije Jerusalima krajem tridesetih na Sejšilska Ostrava. Ne znam je li al-Hussein ili njegov nasljednik.
Palmalma

#20337 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Palmalma »

llull wrote: 19/05/2021 22:15

Zemlja nije oduzimana, ne znam ko bi je mogao oduzimati ? Zidovi sigurno nisu mogli, jedini nacin na koji su dolazili do zemlje e bila kupovina zbog koje su Arapske vodje napadale Arapske veleposjednike koji su prodavali zemlju Zidovima.
Zemlja je oduzimana, pod patronatom britanskih upravnika i vojske na terenu u to doba i dodjeljivana Židovima koji su dolazili iz EUROPE.
To nije nikakva tajna.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#20338 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Challenger_ »

putokaz1 wrote: 19/05/2021 22:08
meridiyan wrote: 19/05/2021 21:54 Prekid vatre između Izraela i Hamasa počinje u petak popodne
Ko je posredovao?
Četvrti Bidenov poziv Netanjahuu, upozorenje Moskve Izraelu, dolazak njemačkog MVP u Izrael i Palestinu (sutra), kontraproduktivnost daljnje kampanje za sam Izrael...

Više faktora.
Benjo34

#20339 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

jeza u ledja wrote: 19/05/2021 22:18
Ne da se ni meni dokazivat nedokazivom. Gaza Izraela zanima jedino utoliko ukoliko je u njoj Hamas ili bilo ko im je prijetnja.
Pa vidim ko je u ovom slučaju nedokaziv. Izvještaji pokazuju dijemetralno suprotno od te tvoje tvrdnje. Nije svaka kuca clanova Hamasa, ali svaka porodica izbačena iz doma potencijalno postaje simpatizer Hamasa. Jel raketiranje počelo prije maltretiranja za najsvetiju noc muslimana i zlostavljanje il poslije? Sve sam ti predočio linkovima i uputio te da sam istražiš sve što sam naveo. S obzirom da ne vidim ništa konkretno sem tvog stava kojeg nece promijenit ništa, taman da si hrw posmatrač direktno, završavam raspravu na tu temu.
alijagoro

#20340 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by alijagoro »

Nadzornik wrote: 19/05/2021 22:16 Grupa Palestinaca napada jevreje u Los Angelesu... :-?

Pa ja kolko vidim,ovaj se zaletio na njih.
Benjo34

#20341 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

alijagoro wrote: 19/05/2021 22:28
Nadzornik wrote: 19/05/2021 22:16 Grupa Palestinaca napada jevreje u Los Angelesu... :-?

Ma nije, ovi su ih isprovocirali jer postoje :D
Challenger_

#20342 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Challenger_ »

Ovakvih scena po raznim osnovama biće sve više, širom svijeta. Bukvalno se raspada aktuelni međunarodni poredak.
Hakiz

#20343 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Hakiz »

Challenger_ wrote: 19/05/2021 22:26 kontraproduktivnost daljnje kampanje za sam Izrael...

Više faktora.
Ovo je interesantno. Svaka ovakva kampanja postane kontraproduktivna za Izrael i prekinu je. Ali, do prekida, ubiju između 500 i 2.000 Palestinaca i sruše 2-3 naselja, desetak nebodera itd. I svake godine tako, pijenje krvi na slamku, mučenje, genocid korak po korak.
Last edited by Hakiz on 19/05/2021 22:33, edited 2 times in total.
Humljanin

#20344 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Humljanin »

Ima li i pakistan svoju temu s obzirom da na dnevnoj bazi progoni i ubija nemuslimane?

Evo najsvježiji primjer s obzirom da se na ovoj temi priča o deložiranju iz kuća Palestinaca...

https://www.ucanews.com/news/muslim-mob ... stan/92480#

Kako je dirljivo ovdje čitati stotine stranica izljeva ljubavi Bošnjaka prema Palestincima. Čovjek bi očekivao da se tako unose u sve probleme na svijetu i da jednako žarko nariču i nad ostalim ljudima koji pate.... Ali jok.

Dovoljno procitati temu o Kurdima, gdje se navija da ih Erdogan što više pobije i protjera... Pa tema o Armencima, gdje se isto tako bezočno slavi i navija progone ljudi...

Ali zato se pravda traži kada su u pitanju muslimani negdje hiljadama kilometara daleko.

"ali to nema veze, ne moraš biti musliman, dovoljno je da budeš čovjek"

Da, da... U pakistanu se mjesečno počini zločina prema nemuslimanima koliko u Palestini za godinu dana....ali to naše pravdoljubive osjećajne Bošnjake nekako ne tangira...

"Ali to nema veze sa islamom, to je ljudski, stati na stranu Palestinaca"....da da
Challenger_

#20345 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Challenger_ »

Osim vrlo malog broja zemalja, politička klasa širom svijeta više ne vlada situacijom niti uopšte shvataju šta se dešava. Nestvarno.
jeza u ledja

#20346 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

Benjo34 wrote: 19/05/2021 22:27
jeza u ledja wrote: 19/05/2021 22:18
Pa vidim ko je u ovom slučaju nedokaziv. Izvještaji pokazuju dijemetralno suprotno od te tvoje tvrdnje. Nije svaka kuca clanova Hamasa, ali svaka porodica izbačena iz doma potencijalno postaje simpatizer Hamasa. Jel raketiranje počelo prije maltretiranja za najsvetiju noc muslimana i zlostavljanje il poslije? Sve sam ti predočio linkovima i uputio te da sam istražiš sve što sam naveo. S obzirom da ne vidim ništa konkretno sem tvog stava kojeg nece promijenit ništa, taman da si hrw posmatrač direktno, završavam raspravu na tu temu.
Apsolutno nista u tvom linku kojeg si postavio ne govori suprotno od onog sto ja govorim. Cak naprotiv.

Identicno vazi za ovo sto si upravo spomenuo. Cuj jel raketiranje pocelo prije maltretiranja? Od raketa ljudi ginu, znas? :-)
jeza u ledja

#20347 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

Hakiz wrote: 19/05/2021 22:33
Challenger_ wrote: 19/05/2021 22:26 kontraproduktivnost daljnje kampanje za sam Izrael...

Više faktora.
Ovo je interesantno. Svaka ovakva kampanja postane kontraproduktivna za Izrael i prekinu je. Ali, do prekida, ubiju između 500 i 2.000 Palestinaca i sruše 2-3 naselja, desetak nebodera itd. I svake godine tako, pijenje krvi na slamku, mučenje, genocid korak po korak.
Cek, jel kontraproduktivna za Izrael ili za Hamas?
Benjo34

#20348 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Benjo34 »

Humljanin wrote: 19/05/2021 22:33 Ima li i pakistan svoju temu s obzirom da na dnevnoj bazi progoni i ubija nemuslimane?

Evo najsvježiji primjer s obzirom da se na ovoj temi priča o deložiranju iz kuća Palestinaca...

https://www.ucanews.com/news/muslim-mob ... stan/92480#

Kako je dirljivo ovdje čitati stotine stranica izljeva ljubavi Bošnjaka prema Palestincima. Čovjek bi očekivao da se tako unose u sve probleme na svijetu i da jednako žarko nariču i nad ostalim ljudima koji pate.... Ali jok.

Dovoljno procitati temu o Kurdima, gdje se navija da ih Erdogan što više pobije i protjera... Pa tema o Armencima, gdje se isto tako bezočno slavi i navija progone ljudi...

Ali zato se pravda traži kada su u pitanju muslimani negdje hiljadama kilometara daleko.

"ali to nema veze, ne moraš biti musliman, dovoljno je da budeš čovjek"

Da, da... U pakistanu se mjesečno počini zločina prema nemuslimanima koliko u Palestini za godinu dana....ali to naše pravdoljubive osjećajne Bošnjake nekako ne tangira...

"Ali to nema veze sa islamom, to je ljudski, stati na stranu Palestinaca"....da da
Ti si se pokazao na drugoj temi, koliki si islamofob. Ja sam gore, nekoliko postova iznad poredio Izraelski genocid nad Palestincima, sa ovim što Turci čine Kurdima. Možemo mi ići i dalje tražit progone i ubijanja muslimana, Mijanmara, Kine, Bliskog Istoka itd. Tako da ne ubacuj u temu o Palestini neku drugu državu koja nema veze sa Temom samo da bi ispoljio svoju ljubav prema Bošnjacima.
llull

#20349 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by llull »

Palmalma wrote: 19/05/2021 22:26
llull wrote: 19/05/2021 22:15

Zemlja je oduzimana, pod patronatom britanskih upravnika i vojske na terenu u to doba i dodjeljivana Židovima koji su dolazili iz EUROPE.
To nije nikakva tajna.
Image
Knjiga stampana 1977 u SFRJ, kada smo bili najblizi za Palestincima i PLO
Last edited by llull on 19/05/2021 22:39, edited 1 time in total.
Humljanin

#20350 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Humljanin »

alijagoro wrote: 19/05/2021 22:28

Da, grupa od desetak zamaskiranih Palestinaca miroljubivo krenula u pravcu jednog Židova koji je bezobrazno jeo ispred lokala, te ih je potonji brutalno napao, tako da oni nisu imali drugog izbora nego skočiti njih deset zamaskiranih na njega....

Jbt u kojem vi paralelnom svijetu živite?
Locked