Sta imas zamisljati,zar nisu Jevreji uglavnom pobjegli za Izrael kad je poceo rat u Bosni.pici wrote: ↑19/05/2021 13:03e sad zamisli da je dado bio general prvog korpusa...Challenger_ wrote: ↑19/05/2021 13:00 Zamisli sarajevskog međuratnog tinejdžera koga raja zove Dado, jer mu je ime mu je David. "Dado, donesi tati kafu". Iseli za Palestinu a kroz 25 godina kao general izraelske vojske zauzme Golansku visoravan.
General Dado Elazar.
(Sarajevo 1925, Jerusalim 1976)
Izrael je opet pocinio zlocin!
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
- alijagoro
#20177 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
- Kikibombona
#20178 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Bez masovnog ubijanja nema genocida. Tu je razlika izmedju etnickog ciscenja i genocida.Palmalma wrote: ↑19/05/2021 09:49Genocid ne podrazumjeva samo ubijanje, već genocid u pravnom smislu riječi predstavlja namjeru da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa.Kikibombona wrote: ↑19/05/2021 01:44Pravim poredjenje da bi shvatila kako svijet funkcionise. Palestina nije zemlja na Marsu niti tamo zive Marsovci. I mi i oni smo ljudi. I svi smo mi, vjerovala ili ne, veoma slicni.Palmalma wrote: ↑19/05/2021 00:48Zašto praviš paralele sa drugim narodima i događajima d bi opravdao ovaj? Kakvi su Turci,Kurdi, Bošnjaci, Srbi.... nebitno za ovu temu.
Palestinci su Arapi, u najvećem broju muslimani koji na vlastitoj zemlji prolaze kroz genocid od strane Židova.
Namjerno nisam rekla aparthejd, jer aparthejd u osnovi nema cilj istjerivanja i nasilnog preseljavanja stanovništva.
Genocid podrazumijeva ubijanje veceg dijela naroda s ciljem potpunog istrebljenja. To se na srecu u Palestini ne desava. Mozemo govoriti o aparthejdu, zlocinima, progonu, otimačini, ali ne i genocidu. Taman da Izrael protjera SVE Palestince to ne bi bio genocid vec ETNICKO CISCENJE.
...
Medjutim, ovdje postoji i druga strana cije postupke treba razmotriti. Mitomanija o Jeruzalemu, al-Aksi i slicno nikako ne pomaze. Narativ pojedinih islamskih zemalja da ce Izrael biti unisten takodje ne pomaze.
...
Ja razumijem da je neko navijac jednih ili drugih, ali navijanjem se problem ne rjesava.
Biti uz žrtvu Palestinaca, ne znači nikakvo navijanje.
Ljudima se sistemski, državnim dekretima Izraela, oduzima imovina da bi se dodijelila nekome iz Poljske, Rusije, Ukrajine.... i tako u nedogled.
To je navijanje ako se ne dijeli isti odnos prema drugim zrtvama, recimo Kurdima koje ugrozavaju Turci. Ako se nema isti odnos prema zlocinackoj Turskoj i zlocinackom Izraelu, prema zlocinackoj Rusiji i Kini, prema zlocinackom Mijanmaru, jasno je da se radi o NAVIJANJU i selektivnoj pravdi.
- salik79
#20179 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ocito nisi bio ni rodjen tada. A i kada je osnovana ARBiH u sklopu iste su postojali korpusi i jedinice koje su imale svoj naziv.Project Ashe wrote: ↑19/05/2021 14:19Jest a Bošnjaci nisu organizovali paravajone formacije koje su se suprostavile agresoru već su organizovali legitimnu vojnu formaciju koja se zavla Armija BiH, Čak ni TOBIH, koja je bila na početku samih sukoba nije bila paravojna organizacija u smislu fataha ili hamasa. Ogromna razlika.salik79 wrote: ↑19/05/2021 13:23Dusa draga, kako si mi obazriv... Bas i one Zelene beretke, teritorijalci, manevarske jedinice su samo bile povod cetnickoj masineriji da izvrsi pokolj sirom BiH. Da se nisu oruzano suprostavili Bosnjaci su danas mogli imati normalnu drzavu... A jos niko od njih nije imao bosanski nazivProject Ashe wrote: ↑19/05/2021 13:14
Ne branim ja Izrael, ja samo odgovorno tvrdim da vi što govorite da je Genocid, niste u pravu, jer palestince ne ubijaju masovno. Kad hamas ili fatah ne bi bacili ni jednu raketu niti izazvali niti jedan incident a Izrael i dalje koristio silu mogli bi čak pričati o nekoj agresiji, ovako kako stvari stoje Izrael se brani od terorista i to ti je to. Za divnog čuda ni hamas ni fatah se nazivaju palestinskim nazivom, znači nisu im ni bitni palestinci, njih koriste samo za ciljeve svojih gospodara, ko god oni bili. meni je žao palestinaca ali oni sami moraju odjebat i hamas i fatah da bi nešto postigli, ovako kako stvari stoje samo se ukopavaju još dublje.![]()
![]()
Ko vas ne zna....
-
Škobo Habu
#20180 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Nadovezao sam se na tvoj post zbog činjenice da jednu izdvojenu situaciju želiš prikazati kao kompletan šablon po pitanju izraelske okupacije.llull wrote: ↑19/05/2021 14:08Izvolite ? Nesto zelite reci ?Škobo Habu wrote: ↑19/05/2021 13:57Ovo dokazuje šta?llull wrote: ↑19/05/2021 13:28
Znas li da su nakon Deir Yassin masakra nad 106 Arapa koji su napravili pripadnici teroristickog Irguna pripadnici Hagane i IDF uhapsili zlocince i vecinu cak i stijeljali. Sam taj masakr je bio okidac za mnostvo Arapskih osvetnickih napada nad Zidovima.
Irgun je nakon toga skroz zabranjen i ugusen. Ako si bas toliko zainteresova za taj konflikt, procitaj knjigu " O Jerusalem - Larry Collins, Dominique Lapierre " ... Veoma dobro hronoloski opisan razvoj dogadjaja 1947-48.
Sjajno opisan Abd al-Qadir al-Husayni, vjerujem da ce ti biti zanimljiva.
To je postalo ustaljena praksa?
Recimo u Sabri i Šatili su se pripadnici IDF ponašali poput nacističkih vojnika u Ukrajini i Latviji. Sadistički su uživali u zločinima koje su činile hrišćanske falange.
Govori li vam nesto ime Elie Hobeika bas u vezi sa zlocinima u Sabri i Satili ?
IDF je pruzao logisticku pomoc falangistima, a to ne umanjuje njihovo ucesce u strasnom zlocinu nad zenama i djecom.
Etničko čišćenje palestinskog stanovništva je temelj za uspostavu cionističke države.
Na koncu, paradoksalno je da država, čiji su osnivači postavljali bombe po tržnicama, autobuskim stanicama i policajskim postajama, odnosno patentirali "terorizam" na Bliskom Istoku, optužuju Palestince za "terorizam" - od PLO do Hamasa i Hezbolaha.
Last edited by Škobo Habu on 19/05/2021 14:38, edited 2 times in total.
- salik79
#20181 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Da, da, to bi bilo tako da nisi "procistio" moj odgovorGandalfSivi wrote: ↑19/05/2021 14:21Pada ti bolan svo kukanje za Palestinom u vodu na jadnoj politizaciji i trazenju interesa i na ovakvim temamasalik79 wrote: ↑19/05/2021 14:10Nisam ja trazio presude, nego pokrenute sudske procese, zato, majstore, prije nego pocnes preciscavati nesto, prvo procitaj s razumijevanjem.GandalfSivi wrote: ↑19/05/2021 14:03
Znaci, lik koji zivi od postavljanja tweetova ovdje, odjednom trazi sudske presude. Pa ako je do sudova majstore, onda tesko da je i Izrael ucinio ikakav zlocin, mozda da malo mijenjamo naziv teme?
Evo ti malo obrazuj se o ulozi tih dobrovoljaca. https://www.google.com/amp/s/balkans.al ... rata-u-bih
Sto se tice nepriznavanja genocida, malo sam procistio tvoj spin, i ostavio onaj dio gdje si odgovorio na pitanje. Inace, pitam za prijatelja (gluho bilo)![]()
Tuzno je to, da ne mozes dati cist odgovor ni na tako ocitim pitanjima, a ovdje ti se lafo srce slama nad narodom Palestine.
Suze narucene, nista tuznije nema...
-
Tempo
- ZeModerator
#20182 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ti si salik pravo dosadan.
Mozda bi bilo vise u duhu patriotizma da preispitas nase ponasanje prema izbjeglicama. Sta nas boli kurac sta izrael radi i tvoje ili bilo cije pisanje im nista ne moze pomoci, ali pisanje o nama i o tome kakav mi odnos imamo prema tim nesretnicima, a imamo skandalozno los odnos, bi mozda nesto moglo i promjeniti. Makar da stvorimo iluziju da smo ljudi, a ne govna. A govna smo, nema sumnje.
Mozda bi bilo vise u duhu patriotizma da preispitas nase ponasanje prema izbjeglicama. Sta nas boli kurac sta izrael radi i tvoje ili bilo cije pisanje im nista ne moze pomoci, ali pisanje o nama i o tome kakav mi odnos imamo prema tim nesretnicima, a imamo skandalozno los odnos, bi mozda nesto moglo i promjeniti. Makar da stvorimo iluziju da smo ljudi, a ne govna. A govna smo, nema sumnje.
-
Bossona
#20183 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Palmalma wrote: ↑19/05/2021 09:49Genocid ne podrazumjeva samo ubijanje, već genocid u pravnom smislu riječi predstavlja namjeru da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa.Kikibombona wrote: ↑19/05/2021 01:44Pravim poredjenje da bi shvatila kako svijet funkcionise. Palestina nije zemlja na Marsu niti tamo zive Marsovci. I mi i oni smo ljudi. I svi smo mi, vjerovala ili ne, veoma slicni.Palmalma wrote: ↑19/05/2021 00:48Zašto praviš paralele sa drugim narodima i događajima d bi opravdao ovaj? Kakvi su Turci,Kurdi, Bošnjaci, Srbi.... nebitno za ovu temu.
Palestinci su Arapi, u najvećem broju muslimani koji na vlastitoj zemlji prolaze kroz genocid od strane Židova.
Namjerno nisam rekla aparthejd, jer aparthejd u osnovi nema cilj istjerivanja i nasilnog preseljavanja stanovništva.
Genocid podrazumijeva ubijanje veceg dijela naroda s ciljem potpunog istrebljenja. To se na srecu u Palestini ne desava. Mozemo govoriti o aparthejdu, zlocinima, progonu, otimačini, ali ne i genocidu. Taman da Izrael protjera SVE Palestince to ne bi bio genocid vec ETNICKO CISCENJE.
...
Medjutim, ovdje postoji i druga strana cije postupke treba razmotriti. Mitomanija o Jeruzalemu, al-Aksi i slicno nikako ne pomaze. Narativ pojedinih islamskih zemalja da ce Izrael biti unisten takodje ne pomaze.
...
Ja razumijem da je neko navijac jednih ili drugih, ali navijanjem se problem ne rjesava.
Ljudima se sistemski, državnim dekretima Izraela, oduzima imovina da bi se dodijelila nekome iz Poljske, Rusije, Ukrajine.... i tako u nedogled.
DEFINICIJA GENOCIDA
Dijelovi Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju genocida
"član II: U ovoj konvenciji genocid znači bilo koji od ovih djela izvršenih za namjerom da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa, kao takva:
(a) Ubijanje pripadnika grupe ( uključuje direktna ubistva i djela koja izazivaju smrt)
(b) Uzrokovanje teških tjelesnih i mentalnih povreda pripadnicima grupe ( uključuje izazivanje traume pripadnika grupe kroz široko rašireno mučenje, silovanje, seksualno nasilje, prinudjivanje na konzumiranje droge i sakaćenje).
(c) Namjerno podvrgavanje grupe takvim životnim uslovima koji prouzrokuju njeno potpuno ili djelimično uništenje ( uključuje namjerno uskraćivanje izvora potrebnih za fizički opstanak grupe takvih kao što je čista voda, hrana, odjeća, stambeni prostor ili medicinske usluge. Uskraćivanje onoga što život znači može biti kroz oduzimanje žetve, blokiranja isporuke hrane, zatvaranja u logore, prinudno raseljavanje ili protjerivanje).
(d) Uspostavljajuči mjere s namjerom spriječavanja rađanja u okviru grupe ( uključuje nasilnu sterilizaciju, nasilni prekid trudnoće, zabranu brakova, dugotrajna odvojenost muškaraca i žena s namjerom spriječavanja rađanja).
(e) Prinudno premještanje djece iz jedne u drugu grupu.
član III:
(a) Genocid;
(b) Plan za izvršenje genocida;
(c) Direktno i javno podsticanje na izvršenje genocida
(d) Pokušaj genocida;
(e) Saučesništvo u genocidu."
Zločin genocida ima dva elementa: namjeru i akciju. Namjera može biti dokazana direktno kroz izjave ili naređenja, ali češče, mora biti zaključena po sistematskom i koordiniranom djelovanju..
Namjera je različita od motiva. Šta god da je motiv za zločin (oduzimanje zemljišta, nacionalna sigurnost, teritorijalni integritet, itd.) ako počinioci počine djelo s namjerom da unište grupu, čak i dio grupe, TO JE GENOCID.
Fraza "potpuno ili djelimično" je važna. Počinioci ne moraju imati namjeru da unište cijelu grupu.I uništenje samo jednog dijela grupe je također genocid. Ali pojedinac zločinac može biti kriv za genocid čak i ako ubije samo jednu osobu, sve dok zna da učestvuje u VELIKOM PLANU za uništenje grupe.
- Kikibombona
#20184 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Turski izvor govori o 991 vojniku a Crisis group o 1285Lopez1981 wrote: ↑19/05/2021 11:04Ne lazi i ne podvaljuj opet covjeceocito si patoloski lazov i mrzis Turke jer davno sam ti na temi Turske dokazao da izmisljas brojke ali evo ti izgleda opet krenuo isto. Zasto imas potrebu toliko izmisljati covjece
![]()
Za neupucene, primirje izmedju Turske i PKK je prekinuto polovinom 2015 godine, kada se PKK zabarikadirao u nekim kvartovima u par gradova na jugoistoku Turske. Tad je pokrenuta antiteroristicka operacija i za par mjeseci su ocisceni gradovi. E sad nas kolega Kikibombona kaze da je 1000 turskih vojnika poginulo u tim borbama po gradovima sa tim zabarikadiranim pkkovcima. Medjutim, to nema veze sa vezom. Toliko ukupno nije poginulo Turskih vojnika/policajaca u 2015 i 2016 u Turskoj, a tu su razni bombaski napadi po Istanbulu, Ankari, svi napadi na policijske stanice na jugoistoku Turske, sve zasjede Turskim vojnicima, svi poginuli od mina postavljenih po putevima Turskim vozilima u tom periodu a bilo ih je mnogo jer je prekinuto primirje. Npr.2016 igra Besiktas PKK bombas napdane autobus policajaca u Istanbulu i ubije ih 39... sve te napade kad zbrojis ne mozes doci do 1000 poginulih snaga sigurnosti a Kikibombona sve to podvaljuje da je poginulo u tim antiteroristickim operacijama sa zabarikadiranim pkkovcima po gradovima i jos nadoda ribarski![]()
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kurdish ... 93present)
To nije bila nikakva antiteroristička operacija koja je po prirodi manjeg obima vec klasicni rat u kojem je koriste a maksimalna sila turske vojske. Sila je bila toliko brutalna da su gradovi u kojima je pozicija drzao PKK nastradali gore nego Vukovar. Stepen unistenja je bio tako veliki da su se dijelovi gradova koja je kontrolisala PKK morali buldozerima poravnati. Dakle, obnova istih nije bila moguca. Gradjevine u tim gradovima su ostecene neuporedivo vise za 3 mjeseca nego su gradjevine u Mostaru i Sarajevu ostecene za skoro 4 godine rata. To samo govori koliko je utrošeno MTS-a u tom brutalnom ratu.
Slike Sirnaka, Nusajbina ili Dzizrea sve govore

Izraelska ofanziva na Gazu se vec moze okarakterisati kao antiteroristička operacija. Ciljaju se odredjeni objekti koje koriste teroristi Hamasa, ne koriste se kopnene trupe. Moze se reci da se radi o ogranicenom sukobu i kojem IDF ne koristi maksimalnu silu.
Last edited by Kikibombona on 19/05/2021 14:51, edited 1 time in total.
-
llull
#20185 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Kao prvo ne znas sta sam zelio reci, kolega je spomenuo Irgun pa sam mu dodao jednu cinjenicu. Ne moraju Zidovi da optuzuju Hamas i Hezbolah za terorizam, jasno su institucije sirom planete dale svoj stav o tome sta su oni. PS. Olako koristis termin genocid kada Arapa u Izraelu ima 1.9 miliona ( u Izraelu a ne u Gazi i Zapadnoj Obali ). 1.9 Miliona ljudi sa pasosima drzave Izrael, koji glasaju, biraju izabrani i slicno.Škobo Habu wrote: ↑19/05/2021 14:36Nadovezao sam se na tvoj post zbog činjenice da jednu izdvojenu situaciju želiš prikazati kao kompletan šablon po pitanju izraelske okupacije.llull wrote: ↑19/05/2021 14:08Izvolite ? Nesto zelite reci ?Škobo Habu wrote: ↑19/05/2021 13:57
Ovo dokazuje šta?
To je postalo ustaljena praksa?
Recimo u Sabri i Šatili su se pripadnici IDF ponašali poput nacističkih vojnika u Ukrajini i Latviji. Sadistički su uživali u zločinima koje su činile hrišćanske falange.
Govori li vam nesto ime Elie Hobeika bas u vezi sa zlocinima u Sabri i Satili ?
IDF je pruzao logisticku pomoc falangistima, a to ne umanjuje njihovo ucesce u strasnom zlocinu nad zenama i djecom.
Etničko čišćenje palestinskog stanovništva je temelj za uspostavu cionističke države.
Na koncu, paradoksalno je da država, čiji su osnivači postavljali bombe po tržnicama, autobuskim stanicama i policajskim postajama, odnosno patentirali "terorizam" na Bliskom Istoku, optužuju Palestince za "terorizam" - od PLO do Hamasa i Hezbolaha.
Prvi saziv parlamenta Izraela je imao 3 arapska poslanika, sada ih imas 16 u parlamentu.
Citaj malo pa ces vidjeti da je od pocetka 1920 pa sve do neke 1937 godine bio kompletan niz Arapskih napada na Zidove. Skoro 15 godina prije prvih bombaskih napada.
-
swanfilter
#20186 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ciljaju se određeni objekti, a ubijene djece kao da su vrtic sravnili sa djecom. Pateticno ...
- Project Ashe
#20187 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Dijete drago vjerovatno babi ni u mudima nisi bio kad sam dočekao rat. A to što nemaš pojma o čemu govorim dodatno govori da si sammo jebeni navijač iz razloga koji ni tebi samom nije poznat, al neko ti je reko da treba navijat za palestince bez obzira što isti ti palestinci ne rade na sebi da se njihovo stanje popravi, nije sve ni u raketama.salik79 wrote: ↑19/05/2021 14:36Ocito nisi bio ni rodjen tada. A i kada je osnovana ARBiH u sklopu iste su postojali korpusi i jedinice koje su imale svoj naziv.Project Ashe wrote: ↑19/05/2021 14:19Jest a Bošnjaci nisu organizovali paravajone formacije koje su se suprostavile agresoru već su organizovali legitimnu vojnu formaciju koja se zavla Armija BiH, Čak ni TOBIH, koja je bila na početku samih sukoba nije bila paravojna organizacija u smislu fataha ili hamasa. Ogromna razlika.salik79 wrote: ↑19/05/2021 13:23
Dusa draga, kako si mi obazriv... Bas i one Zelene beretke, teritorijalci, manevarske jedinice su samo bile povod cetnickoj masineriji da izvrsi pokolj sirom BiH. Da se nisu oruzano suprostavili Bosnjaci su danas mogli imati normalnu drzavu... A jos niko od njih nije imao bosanski naziv![]()
![]()
Ko vas ne zna....
- Project Ashe
#20188 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Da mi neko objasni zašto hamas svoje rakete postavlja tik kraj osnovne škole?

- salik79
#20189 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Project Ashe wrote: ↑19/05/2021 14:51Dijete drago vjerovatno babi ni u mudima nisi bio kad sam dočekao rat. A to što nemaš pojma o čemu govorim dodatno govori da si sammo jebeni navijač iz razloga koji ni tebi samom nije poznat, al neko ti je reko da treba navijat za palestince bez obzira što isti ti palestinci ne rade na sebi da se njihovo stanje popravi, nije sve ni u raketama.salik79 wrote: ↑19/05/2021 14:36Ocito nisi bio ni rodjen tada. A i kada je osnovana ARBiH u sklopu iste su postojali korpusi i jedinice koje su imale svoj naziv.Project Ashe wrote: ↑19/05/2021 14:19
Jest a Bošnjaci nisu organizovali paravajone formacije koje su se suprostavile agresoru već su organizovali legitimnu vojnu formaciju koja se zavla Armija BiH, Čak ni TOBIH, koja je bila na početku samih sukoba nije bila paravojna organizacija u smislu fataha ili hamasa. Ogromna razlika.
Ono meni prica kako je ARBiH nastala prije TO, Zelenih beretki, manevarskih jedinica i jos raznoraznih jedinica koje su organizirane u cilju suprostavljanja agresorskoj JNA (odnosno JA)...
-
Palmalma
#20190 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Židovi su protiv Armenaca, jer stoje na putu prepreke okupacije Jerusalima. Zbog toga je i suradnja Izraela i Azerbejdžana bila prisutna. Armenska crkva, kao monofisti, nema neku zaštitu ni od ostalih.
- Project Ashe
#20191 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Levatu, de malo bolje pročitaj šta sam napisao pa onda nebuloze piši.salik79 wrote: ↑19/05/2021 14:55Project Ashe wrote: ↑19/05/2021 14:51Dijete drago vjerovatno babi ni u mudima nisi bio kad sam dočekao rat. A to što nemaš pojma o čemu govorim dodatno govori da si sammo jebeni navijač iz razloga koji ni tebi samom nije poznat, al neko ti je reko da treba navijat za palestince bez obzira što isti ti palestinci ne rade na sebi da se njihovo stanje popravi, nije sve ni u raketama.![]()
![]()
![]()
![]()
Ono meni prica kako je ARBiH nastala prije TO, Zelenih beretki, manevarskih jedinica i jos raznoraznih jedinica koje su organizirane u cilju suprostavljanja agresorskoj JNA (odnosno JA)...
- salik79
#20192 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
A ta tvrdnja je dosla od koga?! Kako "scemocni" Izrael nema barem jedan snimak tih pistavljenih raketa?! Nego ovako da im vjerujemo na casnu pionirsku rijec....Project Ashe wrote: ↑19/05/2021 14:52 Da mi neko objasni zašto hamas svoje rakete postavlja tik kraj osnovne škole?
![]()
-
Palmalma
#20193 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Gdje da postavi kada je tolika gustina naseljenosti? Park jedan nemaju.Project Ashe wrote: ↑19/05/2021 14:52 Da mi neko objasni zašto hamas svoje rakete postavlja tik kraj osnovne škole?
![]()
- salik79
#20194 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Trolaj nekog drugog...Project Ashe wrote: ↑19/05/2021 14:57Levatu, de malo bolje pročitaj šta sam napisao pa onda nebuloze piši.salik79 wrote: ↑19/05/2021 14:55Project Ashe wrote: ↑19/05/2021 14:51
Dijete drago vjerovatno babi ni u mudima nisi bio kad sam dočekao rat. A to što nemaš pojma o čemu govorim dodatno govori da si sammo jebeni navijač iz razloga koji ni tebi samom nije poznat, al neko ti je reko da treba navijat za palestince bez obzira što isti ti palestinci ne rade na sebi da se njihovo stanje popravi, nije sve ni u raketama.![]()
![]()
![]()
![]()
-
Benjo34
#20195 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Masovnog ubijanja je bilo tokom Nakbe. Sela su masakrirana, planski od strane IDF, neki zapadni pisci su to nazvali "zvjerestvima". Lako se na netu mogu naci liste sa nazivima naselja u kojim su ti masakri činjeni. Ideja je bila takva da to navede stanovnike okolnih sela da bježe. I ne samo sela, masakri su se dešavali i u gradovima. Nakon što su više od 750 000 Palestinaca protjerali, zakonom su zabranili povratak imovine (ironično oni su to pravo dobili u Europi a Palestincima su udarili zabranu), i još pride promijenili nazive naselja na hebrejski.Kikibombona wrote: ↑19/05/2021 14:32Bez masovnog ubijanja nema genocida. Tu je razlika izmedju etnickog ciscenja i genocida.Palmalma wrote: ↑19/05/2021 09:49Genocid ne podrazumjeva samo ubijanje, već genocid u pravnom smislu riječi predstavlja namjeru da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa.Kikibombona wrote: ↑19/05/2021 01:44
Pravim poredjenje da bi shvatila kako svijet funkcionise. Palestina nije zemlja na Marsu niti tamo zive Marsovci. I mi i oni smo ljudi. I svi smo mi, vjerovala ili ne, veoma slicni.
...
...
To je navijanje ako se ne dijeli isti odnos prema drugim zrtvama, recimo Kurdima koje ugrozavaju Turci. Ako se nema isti odnos prema zlocinackoj Turskoj i zlocinackom Izraelu, prema zlocinackoj Rusiji i Kini, prema zlocinackom Mijanmaru, jasno je da se radi o NAVIJANJU i selektivnoj pravdi.
The guardijan ima članak o izbjeglici koja sada živi u UK, a sakupio je stare mape sa nazivima tih sela, gradova na Arapskom i od toga napravio "Atlas Palestine" Abu Sitta se zove. Tu se spominju i progoni i dio zločina, ukratko sabrana pisana djela zla kojeg su preživjeli(neki nisu) ti ljudi od 1946 do 1950 godine. S tim da se "Atlas" updatuje često, kad skupi nove dokaze a sve ih je vise kako godine odmiču. I ovo nije šupljak. Koristite moć interneta, sve vam je dostupno.
Čak i mnogi Jevreji osuđuju ovo što se radi zadnjih 60 godina.. Treba razdvojit Cionizam od Jevreja
- Project Ashe
#20196 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Pa kad nemaš šta pametno reći...salik79 wrote: ↑19/05/2021 15:00Trolaj nekog drugog...Project Ashe wrote: ↑19/05/2021 14:57Levatu, de malo bolje pročitaj šta sam napisao pa onda nebuloze piši.
- salik79
#20197 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Moze jedino postaviti nakon sto ga ovi sravne sa zemljom. Prije toga nista nece postaviti, sasvim sigurno. Isto kao sto su tvrdili za onu zgradu gdje su medijske kuce bile stacionirane. Ono, mediji ne znaju da im Hamas koristi zgradu, ali oni znaju....Palmalma wrote: ↑19/05/2021 14:58Gdje da postavi kada je tolika gustina naseljenosti? Park jedan nemaju.Project Ashe wrote: ↑19/05/2021 14:52 Da mi neko objasni zašto hamas svoje rakete postavlja tik kraj osnovne škole?
![]()
- Project Ashe
#20198 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Pa ne mora baš kraj škole.Palmalma wrote: ↑19/05/2021 14:58Gdje da postavi kada je tolika gustina naseljenosti? Park jedan nemaju.Project Ashe wrote: ↑19/05/2021 14:52 Da mi neko objasni zašto hamas svoje rakete postavlja tik kraj osnovne škole?
![]()
- Kikibombona
#20199 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
A da li je pateticno to sto Hamas gadja Izrael iz urbanih kvartova gdje zive civili?swanfilter wrote: ↑19/05/2021 14:50 Ciljaju se određeni objekti, a ubijene djece kao da su vrtic sravnili sa djecom. Pateticno ...
Da se Hamas ne krije medju civilima IDF bi ih pomeo za 3 dana.
...
To je kao da ja zapucam na vojsku iz svoje kuce pa trazim od njih da ne uzvracaju jer su u kuci zene i djeca. To je patetika.
- salik79
#20200 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Bas kao sto su branioci Sarajeva se skrivali iza civila...Kikibombona wrote: ↑19/05/2021 15:03A da li je pateticno to sto Hamas gadja Izrael iz urbanih kvartova gdje zive civili?swanfilter wrote: ↑19/05/2021 14:50 Ciljaju se određeni objekti, a ubijene djece kao da su vrtic sravnili sa djecom. Pateticno ...
Da se Hamas ne krije medju civilima IDF bi ih pomeo za 3 dana.
...
To je kao da ja zapucam na vojsku iz svoje kuce pa trazim od njih da ne uzvracaju jer su u kuci zene i djeca. To je patetika.