Vidi... slijedom ove analogije, hajmo to postaviti ovako. Ja zelim od ove Vlade rezultate Bajerna. Dakle, redovan osvajac Bundeslige i bitan faktor u Ligi Prvaka. Ako se mjerim prema Stuttgartu onda bih i sa 7. mjestom u Bundesligi trebao biti zadovoljan, ali nisam. Ok, mogu se porediti pa ako Bajern zavrsi 7. zakljucit cemo da je bolji od Stuttgarta. Ali ne znaci da su ispunili moja ocekivanja i ne znaci da sam zadovoljan njihovim radom. Ja zelim standard koji ocekujem od Bajerna. To ne znaci da cu se okrenuti Stuttgartu, ali ako ne ispune ono sto ocekujem, jasno da cu se zaliti i kritikovati.Hakiz wrote: ↑15/05/2021 16:36Ne bi znao da je Bayern bolji ako ih ne uporediš. Zamisli da cijeli život gledaš kako Željo igra. I nikad u životu nisi čuo za Bayern. Kako ćeš znati da je Bayern bolji?the_stick wrote: ↑14/05/2021 23:20Recimo da se po meni podrazumijeva da nisu kao sda... sda je standard postavila toliko nisko da se, po meni, uspjeh ne treba mjeriti time jesi li bolji od njih.
Da li ti treba poredjenje izmedju... Zelje i Bajerna da zakljucis da je... Zeljo bolji...salu na stranu, i Zeljo i Bajern igraju lopte, ali neces ih porediti. Ne zelim da kazem da je razlika izmedju trojke i sda bas toliko ocigledna kao razlika izmedju Bajerna i Zelje, ali u najmanju ruku kao izmedju Bajerna i... sta znam Stuttgarta.
Sta sad trebamo slaviti kao uspijeh ako ne kradu i ako zene i djecu nisu pozaposljavali u javne firme? Mozda je nekome dovoljno. Meni nije. I zato kritikujem i kritikovat cu ih za svaku glupost i sitnicu koju zaseru. I necu to relativizirati pricom ‘sda je bila gora’ pa je valjda ovima sve unaprijed oprosteno.
Mi se nadamo da će nam sa trojkom biti bolje. Ali, tek kada dođu na poziciju da upravljaju vidjećemo. Nije da već nisu imali neke afere ili barem "sumnjivo ponašanje". Ja se još sjećam Opšte bolnice, Baroša i veze sa jednom od stranaka sadašnje trojke.
Postoji ponašanje koje je zakonito ali je loše. Branković i otkup stana, primjer SDA. Ja od trojke očekujem da radi ispravne stvari. Da nešto neće napraviti ako je moralno upitno, čak i kada je zakonito. To bi bila promjena paradigme, možemo se ovako ponašati ali nećemo jer iako nije protiv zakona, nije ispravno. Idemo mijenjati ponašanje u društvenim, političkim, ekonomskim odnosima. Recimo, zakonito je radniku davati minimalac platu, ali je nemoralno. Ako trojka bude "davala minimalac", neće baš opravdati moja očekivanja. Neće im to puno naštetiti, to što ću ja od glasača za njih vratiti se u status apstinenta, ali ja ću mirniji biti.
Neko je ovdje napisao - pa nisu oni vanzemaljci da mogu odjednom sve promijeniti. Tacno i validno. Ali ako je sda zakopala 150m I trnsverzale, necu se zadovoljiti time ako ce trojka zakopati 300. Obecali su da im je ona prioritet i da je mogu zavrsiti za 5 godina. Ako ja za godinu vidim da oni nisu mrdnuli sa realizacijom, naravno da cu ih kritikovati. To ne znaci, kao sto neki ovdje vole da vjeruju, da prizivam nazad sda. To znaci da pozivam trojku da razmotri uspjesnost svojih kadrova pa ako nisu uspjesni da ih mijenja (bio to premijer, ministar ili direktor jp). A ne kao sda da zivotom brane svoje kadrove samo zato sto su njihovi.