VonBismarck91 wrote: ↑16/05/2021 20:21
kiligonzales wrote: ↑16/05/2021 19:02
VonBismarck91 wrote: ↑16/05/2021 17:48
Statistike kazu pored te tvoje liste da je Hrvatska jedna od zemalja iz koje njeno stanovnistvo najvise iseljava i isto tako da je na dnu EU. - Bitno je da je ispred "
svjetske sile na 3 kontinenta".
Slika koju sam postavio, a govori o prvom svijetskom ratu i ko se kada na cijoj strani nasao govori i o dogadjajima koji su jednake sile dale svoj tok prije njega. Te pomenute zemlje su svakako radili na urusavanju osmanskog carstva. - Neku mutnu slicicu...

Reci mi zasto je Turska napala Rusiju za pocetak WW1?.
Cuj ko im je kriv!? Gdje si ti strateze vrli.
- Izgubli rat koji su isprovocirali, i sad im netko drugi kriv...
Opet te pitam,
kakve veze imaju Britanci, Francuzi i Belgijanci s Armenskim genocidom?
Nisu je podjelili tada iz sebi znanih razloga, ne brini se nece ni u buducnosti. - Kurdi imaju pravo na samoodredenje kao i svi ostali, cim Turska otide iz NATO-a pocet ce
verwandlung.
a od necijeg kulturnog i historijskog nasljedja ostanu samo po neki turcizam poput bureka, sofe, Dorcola i Kalimegdana. 
- Znaci prema tebi Turska je na ovim prostorima gradila kulturnu bastinu, nista etnicko ciscenje i nametanje tudinske kulture?
Jesi li ti dobar sa glavom? Naravno da je Turska ispred kad je 20x veca drzava stanovnistvom i povrsinom,
je li sve u redu s tobom. Sad ces jos reci da Turska veca od Slovenije.
No shit Sherlock!
Izvucemo neku listu iz guzice da bi nesto dokazali i kako bi rekli da neko ima bolji, a neko gori zivot.
Ako je tebi ta lista iz guzice, onda nista...
The HDI was created to emphasize that people and their capabilities should be the ultimate criteria for assessing the development of a country, not economic growth alone.
Nebi mi zivi priznali da su u kurcu i zemlje ex.yu koje su sada u EU zajednici otkad se raspala Jugoslavija, ali Turcima cemo ili nekome drugom reci kako su oni gori od nas. Uvijek objektivna Balkanci.
Objektivno su gori, kao bratska im Rusija ili Moldavija...
Evo ti mutne slicice, jel ti sad jasno sto nisu Turska, Austrija i Njemacka dobile rat?

Opet ti po svom, vidi li se na ovoj slicu zasto je Turska napala Rusiji i time usla u WW1, ZASTO je usla u rat na stranu centralnih sila.
Nerazjasnjena posla Rusa i Osmanlija polje njihovog rata 1878. godine bio je povod da opet ista neprijateljstva obnove u prvom svijetskom ratu.
Znaci ojavila rat Rusiji, usla na stranu centralnih sila i izgubila teritorij, i sad su sve ostale drzave krive za to, ukljucujuci Armence!?
I ono sto se Armencima desilo ostaje u sijeni toga sukoba jer su i prije prvog svijetskog rata Armenci gurani u konfrotaciju sa Osmanlijama.
I zbog toga je genocid opravdan, nemoj se provaljivat, zamisli da netko kaze da je holokaust nastao u sjeni WW2. - Bolesno
Nista nepoznato u politici velikih sila jednih prema drugima i danas. Rusi su sa Osmanlijama zatvorili front brest-litovskim mirom zbog Oktobarske revolucije i smjene vlasti. Niti su Osmanlije dobile sve bitke u tome ratu, niti Rusi.
- Sta je pjesnik htio reci?
Ni taj rat nije dosao sam zbog sebe, eto Osmanlije udarile tek onako na Ruse. Ta mapa ti prikazuje razloge gubitka rata. Opet sa potpisivanjem kapitulacije, nisu izgubili drzavu,niti su dozivjeli podjelu, a planirani sporazum iz Sevra, zamjenio je onaj iz Lozane.
Naravno da nije dosao sam od sebe nego su ga oni prizeljkivali, nadajuci se eurpskim teritorijem a i azijskim u slucaju pobjede centralnih sila.
Nemaju nikakve ko sto ni danasnje generacije Britanaca, Francusa, Belgijanaca nemaju sa onim sto su te zemlje radile kao kolonijalne sile, isto tako ni sadasnje generacije Turaka nemaju nikakve veze sa onim sto je Osmansko carstvo uradilo, da im se 100 godina kasnije dokazuje da su genocid uradili.
Zasto onda ne priznaju genocid, u cemu je problem?
Vidim ti ko Srbi i Hrvati u BiH, promovises neka prava mimo medjunarodnog prava o samoopredjeljenju.

Sta je sprijecilo Srbijance da sacuvaju osmansku bastinu kao sto su sacuvani u BiH, na Kosovu, Albaniji i Makedoniji?

Ostavila je bastinu koju sigurno nebi ostavili Balkanci njima da su slucajno vladali obratno oni Turcima.
Nemoj se provaljivat, kakva bastina? Usporedi sta je AU ostavila u BiH, a sta je Turska u smislu izgradenih pruga, zgrada, civilne uprave i sl...
Bastina...? 
How yes no...
Dobar itekako sa glavom, nego me nervira tvoja usporedba Hrvatske i Slovenije s njima prema nekoj desetoj listi koja ne pokazuje realne probleme Slovenije i Hrvatske, nego sumira postignuca tipa dug i zdrav zivot, znanje i nivo standarda, te nivo preispitivanja nacionalne politike, ne odrazava se ta lista na nejednakost, siromastvo, sigurnost, vladajucu kleptomansku vlast, nivo korupcije i sve sto cini jedno drustvo boljim.
To je tvoje vidjenje Turske. Ne znam koliko si zemalja proputovao, gdje ti je sve noga krocila, a gdje nije, ali suludo je zbog ove liste Hrvatsku i Sloveniju smatrati naprednijom od Turske, a sam si i naveo neke druge razloge tipa velicine zemlje. Malo koja zemlja ima historiju Turske, Grcke i recimo Italije od Evropljana i takvo raznoliko historijsko i civilizacijsko naslijedje.
Napisao sam ti odgovor na to pitanje sto je napala Rusiju i rekao sam ti da razlog lezi u ranijim ratovima.
Ne opravdavam genocid, nego govorim da se genocid odvio tako sto su Armence kao narod Rusi gurali u sukob sa Osmanlijama kao sto danas neko gura Ukrajince ili Gruzijce sa Rusima, jednako kao sto su tada neke druge narode gurnuli Britanci i Francuzi u rat sa Osmanskim carstvom ili neko drugi. Sami Armenci su se podijelili na one za i protiv carstva. Na kraju su platili skupo cijenu toga sto su bili monetom Rusije za obracunavanje sa Osmanlijama. Pod sjenom toga sukoba dijele se historijske lekcije o tome ko je kako i kada ucinio genocid i to sto godina kasnije. Isto tako i danas se Kurde gura u sukob sa Turskom.
Naravno posto historiju pisu pobjednici, jasno je da se i sto godina kasnije moze reci da je Turska genocidna tvorevina, ali ne i Grcka, Srbija, Crna Gora, Bugarska i svi oni koji su se muslimane ubijali , progonili, pokrstavali, po povlacenju Osmanlija, rusili im imovinu, nasljedje i sve sto je cinilo te prostore do tada sa sponzorstvom Rusije i nekih drugih evropskih sila i promjenili tadasnju sliku tih zemalja. Kroz to bi prosla i Bosna i Albanija da ih nije aneksirala Austrija, pa i Italija. Zadnji rat u BiH nam je pokazao koliko Srbi, Hrvati i Srbogorci imaju kapaciteta da grade multinacionalnu drzavu ili gradjansku drzavu jednakih naroda i ljudi.
Evo ti jednog takvog izvjestaja o ratnim zlocinima i sta cemo sad prije genocida nad Armenima?
https://www.academia.edu/33147425/Carne ... n_Wars_pdf
Sta cemo sa ovim? Kako ovo opravdati?
Meni spocitavas bolest. De rasporedi malo te objektivnosti. Nista se Beograd, Sofija, niti Atina po svome naslijedju nije razlikovala od jednog Sarajeva, a bome isto tako ni po mjesavini konfesija, ali danas ces od osmanskog Beograda vidjeti samo jednu Bajrakli dzamiju i Kalimegdan.
Citaj malo. Spomenutih Evliju Celebiju.
Pjesnik ti je rekao da se u jeku rata desila smjena vlasti u Rusiji i da su boljsevici preuzeli vlast, a potom insistirali da se Rusija povuce iz rata te da u tome ratu pocetne pobjede Rusa su zamjenili porazi sa kraja rata od istih Osmanlija.
To pitaj njih ne mene. Turci smatraju da velike sile tome dijelu historije osmanskog carstva ne prilaze objektivno i ne uzimaju u obzir ono sto su Armeni i Rusi uradili zajedno tada osmanskom stanovnistvu, zato se protive tome sto je njihov zlocin nazvan genocidom.
Pa ocigledno tebi Stari Most nije lijepa bastina, niti masu gradskih carsija, tekija, dzamija, crkava, tvrdjava, sinagoga, bezistana, medresa i td podignutih u to doba. Ne znam da ti nije mozda Praljak uzor ili Mladic, pa vam se mili rusenje svega toga ...