European Superleague

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply

Podržavate li formiranje Super Lige

Da
34
16%
Ne
150
69%
Svejedno mi je
32
15%

Total votes: 216

nosara

#1226 Re: European Superleague

Post by nosara »

Mislim da ce UK ovo potaknuti da neke stvari rijesi, tu mislim na sistem odlucivanja u klubovima prije svega.
Henry David Thoreau

#1227 Re: European Superleague

Post by Henry David Thoreau »

vaučer wrote: 21/04/2021 10:41 Ja ovdje ne vidim nikakvu pobjedu, čak suprotno, mislim da je nogomet izgubio ozbiljnu priliku da se pogleda u ogledalo i krene riješavati probleme koji su doveli do Super Lige. Par minuta nakon objave da City napušta natjecanje, predsjednik UEFE ih javno hvali kao neke paragone morala i spasitelje nogometa. City - koji da nije UEFA toliko nesposobna bi bio isključen iz Lige Prvaka ove i naredne sezone. Mislim - ne znam tko ovo može gledati kao neki spas nogometa kad su svi problemi samo pometeni pod tepih.

UEFA niti ne spominje reformu ovog usranog formata koji su progurali, nema ozbiljne priče o kontroli vlasništva klubova, o kontroli trošenja, o distribuciji novca i ponajviše o gomilanju utakmica u sezoni što dalje gura klubove da gomilaju roster i troše bjesomučno.

Radujte se narodi i tako to, ali ja bih radije da je ovo sranje otišlo dalje niz cestu kako bi se napokon ogolili pravi problemi. Ovo je pirova pobjeda i poraz za navijače.
Tako nekako. I ova gladež koja je formirala Super Ligu i UEFA su lice i naličje istog govneta, a to je potpuna komodifikacija nogometa. Nažalost, ovakav scenario dozvolio je UEFI da se predstavi kao zaštitnik malih i nejakih, što ona uopće nije, jer se do jučer pričalo kako je Liga prvaka, u trenutnom formatu, ovakva kakva jeste, još uvijek brutalno naklonjena jakima, te da je novac direktna konsekvenca rezultata.
Last edited by Henry David Thoreau on 21/04/2021 10:47, edited 1 time in total.
Logovan

#1228 Re: European Superleague

Post by Logovan »

Point. wrote: 21/04/2021 10:45 neka stave mikrofone na svakog igrača, trenera i članove stručnog štaba da čujemo sve sočne psovke i da svaki igrač ima mobitel sa sobom da može praviti tik tok videa za vrijeme utakmice.
:lol: :lol: :lol:
swanfilter

#1229 Re: European Superleague

Post by swanfilter »

Kao sto sam rekao. Budu li navijaci klubova istrajni, propada ovo.

Mozes ti imati milijardu fanova iz Azije, velikih potrosaca, jer nemaju prilike uzivati kao Europljani, al zna se koja ekipa dolazi svaki vikend na tribine ...
madner

#1230 Re: European Superleague

Post by madner »

Ovo da se nije umijesala politika ne bi palo. Novac od navijaca koji dolaze je totalno nebitan.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1231 Re: European Superleague

Post by _BataZiv_0809 »

Zanimljiva je reakcija Ceferina, bujrum nazad, sve vam je oprosteno. To samo pokazuje koliko su se ustrtali.
avetinja

#1232 Re: European Superleague

Post by avetinja »

_BataZiv_0809 wrote: 21/04/2021 10:29 Pokusaj je sada manje vise propao jer je predominantan dio navijacke (potrosacke :D ) baze formiran prije masovne upotrebe drustvenih mreza i ostalih modernih tendencija.

Ali ovo sto lopine Perez i Anjeli pricaju oko Call of Duty, Fortenite, naplacivanju zadnjih 15 minuta i slicno ce sigurno doci opet na sto.

Fudbal kakvim ga mi percipiramo i na kakav smo navikli, cak i ovakav nemoralan i korumpiran, nam je ipak prihvatljiviji od ovih novih koncepata. I dobio je ovu bitku cini mi se. Dugorocno, daboga sceri.

Danasnji fudbal za generacije koje su se formirale u 1960tim i 1970tim nije nista manji SF nego sto bi nama mladjima bio ovaj sto su ga zamislili kriminalci iz Madrida i Torina.
Fudbal kakav oni zagovaraju mogu uvesti tek za nekih 10 godina, kada se formira jedna nova potrošačka skupina koja je programirana na nekoliko minuta pažnje, ali i to je pitanje.

Ovi iz UEFE i FIFE su opjevani krimosi, ali su ptičije mlijeko za ove bogate dužnike koji misle da zbog njih treba žrtvovati sve ostale klubove i fudbal. Kakvi god da su ovi iz UEFE, oni su nama do sada dali para da smo mogli imati normalne terene, reflektore, VAR i šta sve još. To što je naš savez korumpiran je druga priča.

I kažu da su kupili Engleze sa parama. Ne mogu im oni dati para koliko im treba. Ako su ovi bili toliko sigurni u svoj projekat i astronomske zarade, što su napustili? Vidjeli su da ovo neće uspjeti i povukli se. Ostali su samo oni koji ne vide način da se finansijski izvuku drugačije pa guraju pod svaku cijenu, a i za to ima stečaj kao i ostali klubovi što su prolazili.
MarlboroGold

#1233 Re: European Superleague

Post by MarlboroGold »

Point. wrote: 21/04/2021 10:45
MUNAFIK wrote: 21/04/2021 02:17
Point. wrote: 21/04/2021 01:10
Kakva romantika, vrti se oko 16-24 godišnjaka koji nemaju strpljenja za 90 minuta fudbala.

Ima li Pere, kaže li šta novo, revolucionarno.
Hajmo skratit tekmu, ubacit cure da tverkaju u pauzama i da sudija to komentarise na mikrofonu jer se nekim tik tokerima ne svidja tekma jer oni zaradjuju na 15 sekundi debilizma...

Tako cemo spasit fudbal :-)
Neka se igra 4x15 jer današnja djeca, sutrašnji konzumenti mala Mercedes Gonzalez Martinez iz Mexico Citija i mali Pablo sa Filipina nemaju živaca za sjediti mirno 90 minuta i da mu drži pažnju 22 igrača što igraju fudbal, neka igrači umjesto dresova obuku šta već karakteri igrica Call of Duty i Fortnite imaju na sebi jer to im očigledno može držati pažnju cijeli dan i noć. Zašto bi se zaustavili samo na sudijama, neka stave mikrofone na svakog igrača, trenera i članove stručnog štaba da čujemo sve sočne psovke i da svaki igrač ima mobitel sa sobom da može praviti tik tok videa za vrijeme utakmice.

Koji debil onaj Agnelli, to majka jednom rađa.
Nije baš debil. To što govori realno jeste problem u neku ruku i postaje sve veći. Nije toliko primjetan kod nas koliko je recimo u mnogim zemljama na zapadu, a i u Aziji. Mlađe danas sve manje interesuje fudbal (sport u globalu), a sve više PC igrice i slično. Ne raste bezveze e-sport tako brzo, jer je to ono što je danas trend i što sve više mladi prate. Uskoro će se više novca vrtiti u e-sportu nego u cjelokupnom fudbalu na planeti. Dodaj društvene mreže, youtubere, streamere itd. i logično da će gubiti interes za gledanje fudbalskih utakmica ili da će gledati možda 10-15 minuta utakmice i onda ugasiti. Međutim to je ipak priča običnih statističara koji samo to i prate i ne ulaze u ono što fudbal kao sport predstavlja za navijače koji ga i dalje prate, pa i žive, a Perez, Agnelli i ekipa slušaju upravo njih i trče za novcem.

Treba naći kompromis.
JohnnyS

#1234 Re: European Superleague

Post by JohnnyS »

madner wrote: 21/04/2021 10:52 Ovo da se nije umijesala politika ne bi palo. Novac od navijaca koji dolaze je totalno nebitan.
Da, ali politika se umiješala zbog navijača, publike općenito.

Premda i sam sam se iznenadio kako su odmah prvi dan se postrojili svi premijeri i iskazali svoje neslaganje.
avetinja

#1235 Re: European Superleague

Post by avetinja »

JohnnyS wrote: 21/04/2021 11:06
madner wrote: 21/04/2021 10:52 Ovo da se nije umijesala politika ne bi palo. Novac od navijaca koji dolaze je totalno nebitan.

Premda i sam sam se iznenadio kako su odmah prvi dan se postrojili svi premijeri i iskazali svoje neslaganje.
To je vrlo vjerovatno zbog toga što su sve ugovore potpisali sa Amerikancima i što bi sve pare išle u Ameriku umjesto da ostanu u Evropi. A i uplašili su se globalne amerikanizacije, jer nikad ne možeš biti siguran u šta će se nešto pretvoriti.
deogest

#1236 Re: European Superleague

Post by deogest »

Kakogod, ako se nastavi ovakvo propadanje fudbala
I pandemija, slican projekat kao sto je Super Liga ce definitivno zazivjeti, nebitno hoce li to biti za 2, 3 ili 5 godina.

Evidentno je da su englezi natjerani da odustanu, sta im je obecano i koje su garancije- vidjet cemo.

Jer moze jedan covjek u vrhu top kluba bit budala i sarlatan, ali svih 12 da potpisu i da se klub javno ocituje da ulazi, da bi manje od 48 sati svi napustili? Pa to nema ni na igrici.

Spominju se neki prijekti sa Mbappeom i Haalandom od 300M eura, bas me zanima od cega ako su vec ovoliko dugovanja
I ako stadioni i dalje budu prazni :lol:

Isto takvo jedva cekam plac igraca preko medija za godinu, dvije kad im plate konatantno budu umanjene za 80% i kad im manageri ne budu mogli uzimat lovu na ruke, kao sto to radi Raiola i Mendes.
Logovan

#1237 Re: European Superleague

Post by Logovan »

:lol:

Image
deogest

#1238 Re: European Superleague

Post by deogest »

vaučer wrote: 21/04/2021 10:41 Ja ovdje ne vidim nikakvu pobjedu, čak suprotno, mislim da je nogomet izgubio ozbiljnu priliku da se pogleda u ogledalo i krene riješavati probleme koji su doveli do Super Lige. Par minuta nakon objave da City napušta natjecanje, predsjednik UEFE ih javno hvali kao neke paragone morala i spasitelje nogometa. City - koji da nije UEFA toliko nesposobna bi bio isključen iz Lige Prvaka ove i naredne sezone. Mislim - ne znam tko ovo može gledati kao neki spas nogometa kad su svi problemi samo pometeni pod tepih.

UEFA niti ne spominje reformu ovog usranog formata koji su progurali, nema ozbiljne priče o kontroli vlasništva klubova, o kontroli trošenja, o distribuciji novca i ponajviše o gomilanju utakmica u sezoni što dalje gura klubove da gomilaju roster i troše bjesomučno.

Radujte se narodi i tako to, ali ja bih radije da je ovo sranje otišlo dalje niz cestu kako bi se napokon ogolili pravi problemi. Ovo je pirova pobjeda i poraz za navijače.
To je to. :thumbup:

Danas jedan igrac sa odigranom jednom sezonom ima toliko para da moze odmah u penziju i da osigura unuke. Tu mislim na prosjecnog igraca, koji ne odigra 20 utakmica u sezoni.

Btw
In 2024, two #UCL places will be given to the clubs with the HIGHEST club coefficient that weren't able to qualify to the #UCL through their domestic leagues.

For example, if a club like Manchester United ends up ranked 6th in the Premier League, they would still qualify
Furthermore, if, for example, a club like West Ham ends up 5th in the Premier League, and Manchester United ends up 6th, West Ham would qualify for the Europa League and Manchester United would qualify for the #UCL.
u-pet-deka

#1239 Re: European Superleague

Post by u-pet-deka »

Logovan wrote: 21/04/2021 11:13 :lol:

Image
Oplaka... :lol: :lol: :lol:
uglavnomja

#1240 Re: European Superleague

Post by uglavnomja »

avetinja wrote: 21/04/2021 11:08
JohnnyS wrote: 21/04/2021 11:06

To je vrlo vjerovatno zbog toga što su sve ugovore potpisali sa Amerikancima i što bi sve pare išle u Ameriku umjesto da ostanu u Evropi. A i uplašili su se globalne amerikanizacije, jer nikad ne možeš biti siguran u šta će se nešto pretvoriti.
navijaci su i glasacko tijelo :D
ovako su sebi obezbijedili dio glasova za sljedece izbore
Point.

#1241 Re: European Superleague

Post by Point. »

MarlboroGold wrote: 21/04/2021 11:03
Point. wrote: 21/04/2021 10:45
MUNAFIK wrote: 21/04/2021 02:17

Hajmo skratit tekmu, ubacit cure da tverkaju u pauzama i da sudija to komentarise na mikrofonu jer se nekim tik tokerima ne svidja tekma jer oni zaradjuju na 15 sekundi debilizma...

Tako cemo spasit fudbal :-)
Neka se igra 4x15 jer današnja djeca, sutrašnji konzumenti mala Mercedes Gonzalez Martinez iz Mexico Citija i mali Pablo sa Filipina nemaju živaca za sjediti mirno 90 minuta i da mu drži pažnju 22 igrača što igraju fudbal, neka igrači umjesto dresova obuku šta već karakteri igrica Call of Duty i Fortnite imaju na sebi jer to im očigledno može držati pažnju cijeli dan i noć. Zašto bi se zaustavili samo na sudijama, neka stave mikrofone na svakog igrača, trenera i članove stručnog štaba da čujemo sve sočne psovke i da svaki igrač ima mobitel sa sobom da može praviti tik tok videa za vrijeme utakmice.

Koji debil onaj Agnelli, to majka jednom rađa.
Nije baš debil. To što govori realno jeste problem u neku ruku i postaje sve veći. Nije toliko primjetan kod nas koliko je recimo u mnogim zemljama na zapadu, a i u Aziji. Mlađe danas sve manje interesuje fudbal (sport u globalu), a sve više PC igrice i slično. Ne raste bezveze e-sport tako brzo, jer je to ono što je danas trend i što sve više mladi prate. Uskoro će se više novca vrtiti u e-sportu nego u cjelokupnom fudbalu na planeti. Dodaj društvene mreže, youtubere, streamere itd. i logično da će gubiti interes za gledanje fudbalskih utakmica ili da će gledati možda 10-15 minuta utakmice i onda ugasiti. Međutim to je ipak priča običnih statističara koji samo to i prate i ne ulaze u ono što fudbal kao sport predstavlja za navijače koji ga i dalje prate, pa i žive, a Perez, Agnelli i ekipa slušaju upravo njih i trče za novcem.

Treba naći kompromis.
Da, ali što se mora tim klincima udovoljavati, da mjenjaš tradiciju jednog sporta zbog njihove pažnje? Ko ih jebe, nisu jedini, na planeti živi 8 milijardi ljudi pa ne igraju svi te igrice i da im je pažnja svedena na minimum. Ima tržište za sve. Na mom poslu ima dosta ovih što igraju te igrice, znači između 20-30 godina i nikoga od njih ne interesuje fudbal niti su ga ikad gledali. Boli njih kurac je li danas u srijedu igra Chelsea-Real u nekakvoj Super Ligi ili Millwall-Huddersfield. Ne interesuje ih. Jedva čekaju da prođe radno vrijeme da upale PS. Nikakva zatvorena Super Liga neće takve natjerati da gledaju fudbal. A i ne mora. Planeta Zemlja je dovoljno veliko tržište da fudbal bude interesantan onima koji ga zaista vole, a ne što imaju vremena između toktakanja.

U ganjaju tih klinaca koji će možda da a možda ne interesirati fudbal za par godina oni su zaboravili i popišali se po svojim navijačima koji zaista vole ovaj sport juče, danas, sutra.
swanfilter

#1242 Re: European Superleague

Post by swanfilter »

Al cinjenica je da LP treba malo reforme. Umjesto prvaka nekoliko drugih drzava, mi gledamo 3. i 4. ekipe iz najboljih liga. Zbog takvih pet + ekipa priliku ne mogu dobiti prvaci mnogih drzava, a to bi vratilo car samom takmicenju. Mnoge druge ekipe bi imale priĺiku napredovati i dobilo bi se na zdravoj konkurenciji, sirini.

Ovako, prvak jedne dobre lige mora, ipak, u kvale protiv cetvrte ekipe iz Premiershipa i zna da su sanse male. Svako toliko se desi iznenađenje.

Kome se to da igrati ...
studeni76

#1243 Re: European Superleague

Post by studeni76 »

deogest wrote: 21/04/2021 11:11

Isto takvo jedva cekam plac igraca preko medija za godinu, dvije kad im plate konatantno budu umanjene za 80% i kad im manageri ne budu mogli uzimat lovu na ruke, kao sto to radi Raiola i Mendes.
A zar su tih 500 igraca iz 20 klubova elite vazniji od miliona drugih koji igraju za sirotinju? Jbg neka se prilagode.
Btw priznaj da si ispao budala :D
nosara

#1244 Re: European Superleague

Post by nosara »

deogest wrote: 21/04/2021 11:21

Danas jedan igrac sa odigranom jednom sezonom ima toliko para da moze odmah u penziju i da osigura unuke. Tu mislim na prosjecnog igraca, koji ne odigra 20 utakmica u sezoni.

Btw
In 2024, two #UCL places will be given to the clubs with the HIGHEST club coefficient that weren't able to qualify to the #UCL through their domestic leagues.

For example, if a club like Manchester United ends up ranked 6th in the Premier League, they would still qualify
Furthermore, if, for example, a club like West Ham ends up 5th in the Premier League, and Manchester United ends up 6th, West Ham would qualify for the Europa League and Manchester United would qualify for the #UCL.
Prestani biti glup. Koeficijent je promjenjiv. Bitno je da svi imaju istu priliku dugorocno. Mozda ce MU bankrotirat, a WH bit sampion 10 godina zaredom.

Kakav panj. :-)
Forumerrer

#1245 Re: European Superleague

Post by Forumerrer »

Kakav potop Superlige, ovo zaista nisam ocekivao. Svaka cast englezima. Nadam da ce klubovi biti kaznjeni, ako nista osobe koje su odlucile pristupiti Superligi kako niko nikad ne bi dosao na slicnu ideju.

Kakva god mafija bila UEFA i FIFA, bolje su od ovih idiota i ako cemo biti iskreni, UEFA puno vise pogoduje malim drzavama nego velikim.

Ogroman je novac u igru i neki kompromis se mora naci.
Logicno je da najjace lige daju najvise klubova jet je svakome draze gledati 4 kluba iz Engleske, nego prvake Estonije/Latvije/Islanda npr, ali sadasnji format pruza priliku i dovoljno dobrim malim ekipama da se takmice.
Raigor Stonehoof

#1246 Re: European Superleague

Post by Raigor Stonehoof »

Image

Nije montaza :-)
deogest

#1247 Re: European Superleague

Post by deogest »

studeni76 wrote: 21/04/2021 11:40
deogest wrote: 21/04/2021 11:11

A zar su tih 500 igraca iz 20 klubova elite vazniji od miliona drugih koji igraju za sirotinju? Jbg neka se prilagode.
Btw priznaj da si ispao budala :D
Sto budala, meni svejedno bolan, nista ne dobijam niti gubim, ja bi gledao svakako bila to Liga Prvaka ili Super liga. Za razliku od 99 % ljudi ovdje, bar nisam lazni moralista.

Ja samo kazem da je neodrzivo ovakvo stanje u nogometu zbog pandemije. Samo navedite ko ce klubovima dati pare i kako da nastave kupovat top igrace?

City i PSG i Chelsea ce postojat dok ima nafte dovoljno. Ostali bas tesko.
dimitrov

#1248 Re: European Superleague

Post by dimitrov »

deogest wrote: 21/04/2021 11:21

Samo mi nije jasno kako kao rješenje problema da su igrači preplaćeni vidite da im se da još para(Superliga). Rješenje je da počnu štediti i trošiti normalno, neka se ugledaju na Bayern. Daleko od toga da nisu potrebne reforme, ali Superliga nikako nije put prema tim reformama.
deogest

#1249 Re: European Superleague

Post by deogest »

Bayernov model? Aha znaci pokupit otpatke Barcelone i Reala i onda ocerupat ostatak BL. Seems legit. Nema dosadnije lige.
cyprus

#1250 Re: European Superleague

Post by cyprus »

Raigor Stonehoof wrote: 21/04/2021 12:00 Image

Nije montaza :-)
Vidi Geteborga :lol:
Post Reply