Pa i niije baš. Pare donosi televizja. Naravno, dio para donose i navijači, prodaja karata na stadionima i slično, ali ubjedljivo najveće pare su od televizije, a tu već većinu kolača (posebno za engleze) donosi prodaja tv prav au inostranstvo. Već smo viđali premierligaše sa sponzorima na dresovima na kineskom? Sigurno se time ne reklamiraju za tržište Newcastla npr, nego Kine.geralt wrote: ↑20/04/2021 13:27Finansijski temelj fudbala su i dalje Hans iz Minhena, John iz Newcastla i Pablo iz Sevilje. Ako oni odbace ovu ideju, tu je kraj, nece ih moci zamijeniti ni Azijatima ni Amerikancima. Deutsche Telecom sponzorise Bayern zato sto njihove musterije gledaju Bayern. Nece odjednom poceti sponzorisati Tottenham zato sto on igra u ligi sa boljim klubovima.madner wrote: ↑20/04/2021 08:13 Ostale lige ce postatu razvojne lige Superlige. Kao sto Bayern Njemacku koristi da vidi valja li ko pa ga kupi.
Sto se tice prihoda, TV prava. Trenutni sistem podjele je socijalisticki, manji savezi, manji klubovi dobiju vise nego sto im pripada. Sa ovim, ocekujem da ce budzeti biti znatno znatno veci.
Lokalni prihodi su tu manje bitni, ova liga ce igrati na svjetske prihode.
European Superleague
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
Gray
#826 Re: European Superleague
- deogest
#827 Re: European Superleague
Da, Pero bas rece jucer, najvece pare su od TV prava. A ona se i prodaju zbog velikih timova. Ko ce redovno da gleda Newcastle-Getafe? Pa samo njihovi navijaci a to je zanemarivo i to se ne isplati TV kucama zbog manje gledanosti.
-
kakabanja213
#828 Re: European Superleague
Kako mislis zakon. Kazes da si na zapadu, da su ovi juzni cigani, da crnci ako nece da rade za pare koje ti mislis da su dovoljne trebaju nazada u Afriku na secernu trsku. Nemoj to tamo reci jer bi mogao zavrsiti kako kazes u prdekani.u-pet-deka wrote: ↑20/04/2021 13:05Zakon. Jer taj koji to radi ide goli otok u prdekanu na 50 godina. Tako treba. Zamisli pet godina prdekane za brzo jurcanje od 10km/h preko limita pa bi ti ja rekao kako bi svi fino vozili. Koji raj na zemlji.darius_maximus wrote: ↑20/04/2021 13:00Bez svjetskih ograničenja, zakona i dogovora, to sve pada u vodu.u-pet-deka wrote: ↑20/04/2021 12:51
Vrlo lagano ponuda Mbappeu socijala drug ili igraj za ovu svoticu i budi sretan, biraj, ako ne natrag u Afriku pa glođi šećernu trsku i ganjaj antilope.
Lako je te priče pričati sada kada nema para.
Kada opet dođe bum, kada se budu milijarde vrtile u svjetskom fudbalu, ko će spriječiti nekoga da mu ponudi 500 miliona?
Tako smo i došli do ovoga.
-
yasaq
#829 Re: European Superleague
A ko će im suditi?
Ne vjerujem da će i jedan sudija žrtvovati svoju karijeru zbog mjesec dana suđenja. Jedino ako im se isplati novčano !
Ne vjerujem da će i jedan sudija žrtvovati svoju karijeru zbog mjesec dana suđenja. Jedino ako im se isplati novčano !
- geralt
#830 Re: European Superleague
EU je prva ekonomija svijeta i najvece TV trziste, plus tamo zivi najbrojnija publika. Ako Nijemci i Francuzi dignu ruke od ovoga, nece ih biti lako zamijeniti Kinezima. A ni u Engleskoj navijaci ovih 6 klubova ne predstavljaju ni blizu vecinu fudbalske publika.Gray wrote: ↑20/04/2021 14:01Pa i niije baš. Pare donosi televizja. Naravno, dio para donose i navijači, prodaja karata na stadionima i slično, ali ubjedljivo najveće pare su od televizije, a tu već većinu kolača (posebno za engleze) donosi prodaja tv prav au inostranstvo. Već smo viđali premierligaše sa sponzorima na dresovima na kineskom? Sigurno se time ne reklamiraju za tržište Newcastla npr, nego Kine.geralt wrote: ↑20/04/2021 13:27Finansijski temelj fudbala su i dalje Hans iz Minhena, John iz Newcastla i Pablo iz Sevilje. Ako oni odbace ovu ideju, tu je kraj, nece ih moci zamijeniti ni Azijatima ni Amerikancima. Deutsche Telecom sponzorise Bayern zato sto njihove musterije gledaju Bayern. Nece odjednom poceti sponzorisati Tottenham zato sto on igra u ligi sa boljim klubovima.madner wrote: ↑20/04/2021 08:13 Ostale lige ce postatu razvojne lige Superlige. Kao sto Bayern Njemacku koristi da vidi valja li ko pa ga kupi.
Sto se tice prihoda, TV prava. Trenutni sistem podjele je socijalisticki, manji savezi, manji klubovi dobiju vise nego sto im pripada. Sa ovim, ocekujem da ce budzeti biti znatno znatno veci.
Lokalni prihodi su tu manje bitni, ova liga ce igrati na svjetske prihode.
- Sanjarko
#831 Re: European Superleague
Jest tad droga bila dobra, ne kao ova danasnja GM sranja, a i zenske su bile OK.Proposition Joe wrote: ↑20/04/2021 12:59 Ja samo mogu reci da, kao zaljubljeniku u fudbal, je neprocjenjivo sto sam rođen u 80im i sto sam bio svjedok zlatne ere fudbala 90ih i 20ih...
Već je to sve u zadnjih 10ak godina krenulo da ide u neku stvar.
- Point.
#832 Re: European Superleague
Zelis reci da se u evropskom/juznoamerickom fudbalu svakodnevno desavaju prebijanja i ubijanja? Pricam o tifo, bakljadama, pozrtvovanosti, away days, opstoj atmosferi. To su jednostavno dva razlicita sistema i mentaliteta. I ova liga je cisto i jedino zbog para. To je i Perez potvrdio. Ko da do sada nisu zaradjivali, skrsili ogomn pare na Ronalda, Hazarda, Griezmanna, Dembele i slicno i sad se jadaju kako nemaju.Hakiz wrote: ↑20/04/2021 10:49Da li je bolji američki pristup sportu kao samo zabavi ili evropska/južnoamerička verzija u kojoj se zbog ljubavi prema klubu ide prebiti pa čak i ubiti navijača drugog kluba ili biti spreman da on tebi to napravi?Point. wrote: ↑20/04/2021 10:34Evropljani i južno Amerikanci deset puta više vole fudbal i svoj klub od Amerikanaca. Ako to, po svojim čestim putovanjima kroz USA nisi primjetio, onda si slijep pored očiju. Pogledaj samo atmosfere na tribinama.kakabanja213 wrote: ↑19/04/2021 22:25 Ja silom prilika cesto idem u Ameriku i garantujem da nisam vidio naciju koja vise voli sport. To sto kada vide nekog u drugom dresu, a odmah ga ne namontiraju u glavu po mogucnosti da su bar desetorostruko brojniji ne znaci da nemaju pojma o sportu.
Amerikanci više vole ono što oni nazivaju sport a to je više zabava tj entertainment i cijela ta priča. Fat Joe ide na baseboll, njihovu verziju fudbala, NHL i slično da se naždere kobasica prvenstveno i eventualno drekne Defence parputa i kupi onu ogromnu pesnicu od stiropola. Pusti ti tu ljubav.
- Sanjarko
#833 Re: European Superleague
Na bandere, na bandere.u-pet-deka wrote: ↑20/04/2021 13:18 Jasan stav FIFE. Nema govora o super ligi. Suspenzija svim fudbalerima koji budu igrali u timovima koji zastupaju tu ideju.
![]()
Tako treba udri tu stoku.
- ljevoruki
#834 Re: European Superleague
Trenutna LP je totalno predvidljiva, vec na pocetku sezone znas 6 od 8 ucesnika 1/4 finala.
Ove dvije nepoznanice su opet, u dobroj mjeri, predvidive i ocekivane. Neka velika iznenadjenja su skoro pa nemoguca.
Mozda je bolje da se najbolji, citaj najbogatiji, klubovi odvoje od sitne buranije i igraju svoju ligu dok bi paralelno LP isla bez njih i dala sansu nekim drugim timovima i igracima da se razviju i osvoje po koji trofej.
Ako sam ja dobro shvatio to bi bilo po principu NBA ili NFL, ne mozes ispasti iz lige, ako si zadnji imas pravo biranja prvog na draftu i tako se stvori neki balans.
Ja bih vrlo rado gledao tu ligu i pratio kako napreduje a istovremeno bih gledao i LP jer vjerujem da bi bila interesantnija i neizvjesnija.
Ove dvije nepoznanice su opet, u dobroj mjeri, predvidive i ocekivane. Neka velika iznenadjenja su skoro pa nemoguca.
Mozda je bolje da se najbolji, citaj najbogatiji, klubovi odvoje od sitne buranije i igraju svoju ligu dok bi paralelno LP isla bez njih i dala sansu nekim drugim timovima i igracima da se razviju i osvoje po koji trofej.
Ako sam ja dobro shvatio to bi bilo po principu NBA ili NFL, ne mozes ispasti iz lige, ako si zadnji imas pravo biranja prvog na draftu i tako se stvori neki balans.
Ja bih vrlo rado gledao tu ligu i pratio kako napreduje a istovremeno bih gledao i LP jer vjerujem da bi bila interesantnija i neizvjesnija.
- Raigor Stonehoof
#835 Re: European Superleague
Sta je Messi radio citavu prvu polusezonu? Sta je Neymar radio prije prelaska u Pariz? Hazard prije prelaska u Real?darius_maximus wrote: ↑20/04/2021 13:36
Je li ono Harden sada isforsirao trade lošim igrama i kurcoboljom?
Da tako izgleda i fudbal?
Fudbal tako izgleda odavno.
- AleksoMKD
- Sanjarko
#837 Re: European Superleague
250 miliona dolara, LA Galaxy.
- deogest
#838 Re: European Superleague
Sve prije bilo dobro. Nije mator bio ko sad jel.Sanjarko wrote: ↑20/04/2021 14:18Jest tad droga bila dobra, ne kao ova danasnja GM sranja, a i zenske su bile OK.Proposition Joe wrote: ↑20/04/2021 12:59 Ja samo mogu reci da, kao zaljubljeniku u fudbal, je neprocjenjivo sto sam rođen u 80im i sto sam bio svjedok zlatne ere fudbala 90ih i 20ih...
Već je to sve u zadnjih 10ak godina krenulo da ide u neku stvar.![]()
- Sanjarko
#839 Re: European Superleague
Ne znam za njega ali ja nisam mator ni drogeras, da se neuvrijede matori i drogerasi.deogest wrote: ↑20/04/2021 14:45Sve prije bilo dobro. Nije mator bio ko sad jel.Sanjarko wrote: ↑20/04/2021 14:18Jest tad droga bila dobra, ne kao ova danasnja GM sranja, a i zenske su bile OK.Proposition Joe wrote: ↑20/04/2021 12:59 Ja samo mogu reci da, kao zaljubljeniku u fudbal, je neprocjenjivo sto sam rođen u 80im i sto sam bio svjedok zlatne ere fudbala 90ih i 20ih...
Već je to sve u zadnjih 10ak godina krenulo da ide u neku stvar.![]()
![]()
- darius_maximus
#840 Re: European Superleague
Da, ali tada su mogli negdje preći.Raigor Stonehoof wrote: ↑20/04/2021 14:27Sta je Messi radio citavu prvu polusezonu? Sta je Neymar radio prije prelaska u Pariz? Hazard prije prelaska u Real?darius_maximus wrote: ↑20/04/2021 13:36
Je li ono Harden sada isforsirao trade lošim igrama i kurcoboljom?
Da tako izgleda i fudbal?
Fudbal tako izgleda odavno.
Fudbaler ima neki tok karijere.
Ronaldo - Sporting, Manchester, Real (zenit), Juventus (zalazak)
Šta kada bude imao "maksimalnu" platu?
Igrači će se moći manje kretati, ali će imati i manje motiva da čitav život igraju za 1-2 ekipe.
Realno, igrači danas počinju sve ranije igrati, sa haman 16 godina.
Mogu igrati do neke 35-e, ako su vrhunski sportisti.
Osvoji sve u npr. Realu za 3-4 godine i šta će ondaK?
Ne znam, ne izgleda uopšte realno, ni sa sportskog, ni sa finansijskog aspekta.
-
MUNAFIK
#841 Re: European Superleague
Zato pola ovih timova iz ove SL i ne plasira do 1/4 finala...ljevoruki wrote: ↑20/04/2021 14:26 Trenutna LP je totalno predvidljiva, vec na pocetku sezone znas 6 od 8 ucesnika 1/4 finala.
Tolko je predvidiva...
- Tito_i_Partija
- nosara
- darius_maximus
#844 Re: European Superleague
Pa Milan ti tu upada na tu "romantiku" i svoju historiju.Tito_i_Partija wrote: ↑20/04/2021 15:08Nije to njima ni bitno, nego vise ko je vlasnik ekipe i da li je u toj odabranoj grupi ljudi koji hoce Superligu. Gori je primjer recimo AC Milan, jer nisu osvojili nista odavno, nit' imaju neka zvucna imena u ekipi osim penzionera Ibre, al' opet idu u Superligu.![]()
Vrijede koliko i Roma, ali neće niko živ gledati Romu.
- nosara
- nosara
- ANamelessGhoul
- Muhamed Đakmić
#848 Re: European Superleague
Koliko je u ovom trenutku mišljenje djevojčice iz Šangaja i milenijalca iz Meksika važno za fudbal i koliko su ga oni sposobni spasiti, najviše pokazuje ovaj odziv i oduševljenje milenijalaca i šangajskih djevojčica najavom Superlige.
Evo nisu ni sproveli u djelo što su zamislili, a već se kolebaju i razmišljaju o odustajanju. Zašto? Zato što su vidjeli šta misle ljudi koji stvarno prate fudbal.
Svejedno, ja bih pustio da se oforme i izbacio ih iz svih domaćih takmičenja. Suludo je misliti da fudbal postoji radi 10-20 klubova. Mnogi klubovi koji su bili veliki danas i ne postoje u nekom ozbiljnijem smislu, nije poenta u brendovima i imenima.
Evo nisu ni sproveli u djelo što su zamislili, a već se kolebaju i razmišljaju o odustajanju. Zašto? Zato što su vidjeli šta misle ljudi koji stvarno prate fudbal.
Svejedno, ja bih pustio da se oforme i izbacio ih iz svih domaćih takmičenja. Suludo je misliti da fudbal postoji radi 10-20 klubova. Mnogi klubovi koji su bili veliki danas i ne postoje u nekom ozbiljnijem smislu, nije poenta u brendovima i imenima.
- nosara
-
omar little
#850 Re: European Superleague
ja kasnim, ali bizi se ovih dana.Lakat Jebić wrote: ↑19/04/2021 15:55
sto se para tiče, baš sam to i htio reći
a ostalo...nek se ovo desilo, jer i ovo sto se desavalo zadnjih 10 godina nije to to... prevelik je broj ljudi koji su nekad gledali po 10 utakmica sedmicno, koji govore da ne prate skoro nikako. Ogroman broj ljudi prati iskljucivo bh premijer ligu. ne znam tacno izvuci zakljucak zasto, vjerovatno je mnogo faktora. Mene posebno nervira depersonalizacija, guranje svih igraca u jedan kalup zarad sistema. nema ni jednog karatkera u fudbalu vise. a to je posljedica jer je iz sportra, prerastao u biznis a ona u pseudonauku. nije vazno sto si talentovan za dribling, to nam ne treba, koliko mozes trcat i mozes li odigrat 98 od 100 pasova na 4 metra od sebe.
koliko nema "ličnosti" medju igracima, evo ovo je vijest stoljeća mozda u fudbalu. niti jedan igrac iz ovih 12 ekipa se nije oglasio, a ne skidaju se s instagrama.
svasta sam udrobio.
nek se desilo, protrest će se fudbal, otići će il na bolje il na gore... meni haman više nije ni važno. željo će vazda igrat, vazda će igrat sa sarajevom i sa veležom, vjerovatno i sa zrinjskim i borcem.. igrat će se za nešto, s parama il bez njih
stoji dosta toga sto velis, ali to nije jedinstveno fudbalu. globalni kapital diktira korporacijsko ponasanje. nemas karaktera i osobnosti vise nigdje. svi su pretvoreni u marketinski proizvod i brand; ponasanje i javno bivstovanje je strogo kontrolirano, odnosno uvjetovano. ne mozes biti svoj, ne mozes biti izvan kalupa, ne mozes imati svoje stavove i poglede ako su u suprotnosti od opceprihvacenih, drugim rijecima, ne smijes biti off brand. sasvim ocekivano onda da se niko ne smije oglasiti na drustvenoj mrezi i reci bilo sta o ovome. igraci stite svoje privilegije.
sve sto se dogadjalo drugim industrijama, sada se dogadja fudbalu. globalni kapital prezire lokalnu zajednicu i koristi svaku priliku demonstrirati prezir nad njom a i oslabiti nation state. nista narocito specificno za fudbal. i uvijek svoje monopolisticke teznje prodaje pod "progresom, buducnoscu". isto kao sto se male i lokalne trgovine ili proizvodjaci ne mogu nositi sa mutlinacionalnim korporacijama, tako se ni lokalni fudbali ne mogu nositi, ili im je sve teze nositi se, sa globalnim pristupom nogometu 24/7.
fudbal vise odavna nije stub zajednice i institucija drustva kao sto je nekada bio. ta franshizacija se nama mozda cini groteskna i nespojiva sa prirodom fudbala jer su klubovi/fudbal igrali uloge u ratovima, revolucijama, ekonomskim i kulturoloskim transformacijama svih europskih drzava. ugradjeni su bili u povijest i temelje gradova i mjesta. no, to dolazi. europski gledatelj sebi sve manje moze priustiti fudbal, cijene rastu, a place (tradicionalnog segmenta fudbalskog pratitelja) stagniraju. pare su na istoku. tv prava odredjuju sve. gradovi se mogu sada malo buniti i koprcati, ali, stajaznam, liverpoolu i barceloni se desetine milijuna eura slijeva u kofere godisnje zbog tih klubova. barcin stadion se obilazi kao dio turisticke atrakcije. citav ekonomski ekosistem postoji oko toga. ne mogu si gradovi priustiti tek tako da to nestane. pristace na svasta. bez stega nacionalnih liga i drzava, superliga omogucava istocnim parama laksi ulaz u fudbal. nema potrebe kupovati etablirane europske klubove, napravis sebi kineski, platis perezu i ekipi da te puste u superligu i to je to. sto ti superligu cini boljim proizvodom za prodati kineskom trzistu i tako.
to sto mi se ne svidja kako se ovo radi, ne znaci da smatram da fudbal mora biti statican. mora se mijenjati, svijet se mijenja, ali postoje razliciti nacini za postici to. da mi kriminalac perez drzi lekcije, koji je zapravo svojerucno proizveo ovu situaciju i uefinu poziciju svojim prijetnjama, zahtjevima i djelima, ne ide.
ja sam prije gledala utorak, srijeda, cetvrtak, subota, nedelja. kada nisam mogla aktivno pratiti svaku tekmu koja me zanimala, stavim je na laptop u pozadinu i sjeckam povrce i kuham rucak. ili radim sta trebam raditi. sada sam kombinacijom pandemije i hostaplerizacije tv prava dosla na nula tekmi. nisam mjesecima tekme pogledala, sto bi mi za vecinu zivota bilo nezamislivo. kao da muziku nisam slusala mjesecima. da li je to normalni zivotni ciklus, ne znam...kad sam ja bila mala, hrpa starijih, mislim puno starijih ljudi, penzionera je vazda pratila i gledala tekme, nisu se iskljucivali i zaostajali. stavise. da ne zivim gdje zivim, imam osjecaj da bih isla na lokalni stadion ponekad pogledati tekmu, cisto iz uzitka. tog nekog uzemljenja. niti su pare u pitanju, niti je prestiz u pitanju, sjedis s sa svojom ekipom, gleas fucu, zajebavas se na lijep, suncan, dan, psihoterapija.
sto tek ja nadrobih…ni najmanja mi namjera nije bilo. elem, puno pozdrava za tebe i djakmica kad vidis pozdravi od mene.